Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RECENZE: Samsung SSD 980 PRO 2TB PCIe Gen4

Hodne by sa mi v testoch SSD pacili nejake databazove benchmarky. Bolo by fajn vediet ako si tieto disky poradia s nejakym Postgresom a pod. server zatazou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na to tie disky niesu stavane a malokoho to tu bude zaujimat.
Ja by som skor porozmyslal nad nejakym praktickym testom navyse.
Napriklad instalacia nejakej objemnejsej hry v kombinacii s kopirovanim vecsieho objemu dat(jeden vleky subor a(alebo) viacej mensich) alebo este nieco k tomu. Nieco, co moze user robit.
Aby sa aj zvysok PC zapotilo. Niekde som raz narazil na test SSD s roznymi CPU, pri roznej zatazi a tie vysledky boli zaujimave. Presnejsie rozdiely boli zaujimave.
Ja napriklad presuvam vecsie objemy fotiek v kombinacii s kompilaciou alebo instalciou a k tomu niekedy aj prehravanie videa pri cakani na dokoncenie prace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky herny test by sa hodil. Napr. start nejakej vacsej hry, alebo nacitanie nejakeho levelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani Samsung už není co býval. Posledně jsem 980 Pro 500GB chválil jenže pak jsem zjistil že má problém se zápisem. Čtení odpovídalo ale zápis nešel přes 1100MB/s ať už se kopíroval malý soubor o jednotkách GB nebo o desítkách. Tedy uznána reklamace a přechod na Crucial P5 Plus kde vše sedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cize na zaklade jednej skusenosti s jednym, ocividne vadnym kusom sudis, ze Samsung uz neni co byval? :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

bohužel to není prvně co jsem se s touto vadou setkal. Ale tehdy šlo o ADATA tak jsem myslel jen že jde o problém jedné nepříliš kvalitní značky. Evidentně je to problém i značkového výrobce, zřejmě nedobrá výstupní kontrola. On i jinde Samsung dost slevil z kvality, jednoduše se šidí i to co bylo dřív prémiové.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cize nie na zaklade jednej skusenosti, ale na zaklade dvoch, napriec znackami. Aha, uz rozumim.. :D
Samsung SSD od 840 az po najnovsie 980 Pro mi preslo rukami asi 20 a na reklamaciu nesiel ani jeden. Tak ja len tolko, k tvojej nic nevypovediacej statistike.. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já ty Samsungy kupuju od roku 2012, nasazuju do notebooků, desktopů, pracovních stanic, serverů, rukama mi prošlo asi už 600-700 kusů různých a za celou dobu mám JEDEN mrtvý Samsung 960 EVO 500GB, navíc asi z vadné série. U ostatních výrobců mám mnohem víc mrtvol při mnohem menším vzorku a to i u legendárního Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky, ja nemam tolko kusov za sebou, aby som mohol takto frajerovat. :) Ale osobne si prave myslim, ze tie Samsungy su jedny z TOP. A ty si to len potvrdil..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Syntetické testy jsou naprosto k ničemu. Chtělo by to nějaké praktičtější testy, například start systému, start aplikací, načítání hry apod. Případně nějaké to kopírování dat.. Prostě něco co budou uživatelé dělat. Ve finále člověk zjistí že to je až na nějaké mizerné procento userů naprosto irelevantní jak ten disk bude rychlý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není třeba testovat. To TU všichni vědí. Na aplikace a hry je cokoliv SSD dostačující. Rozdíly jsou minimální. ALE jsou lidi, kterým NVME značně usnadní život a těm většinou tenhle synth test stačí. Mě osobně u SSD zajímá IOPS, TBW, sekvenční čtení/zápis a po jak velkým zápisu jde disk do kolen.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, vetsine SW vyjma nejakych "epickych video editaci" postaci SSD. Primlouval bych se presne za tohle " sekvenční čtení/zápis a po jak velkým zápisu jde disk do kolen."
:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však na zápis velkého množství dat je ta kapitola s ChoEazyCopy, což je vlastně GUI k robocopy, kdy kopíruju stovky GB Steam dat na to SSD :)

Ohledně SLC cache, to je hrozně ošemetné, záleží hodně na tom, jak je SSD zaplněné, kolik se tam toho láduje, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako praktický test tohoto SSD můžu uvést, že když Steam aktualizuje hry, ukazuje v maximech disk usage 1.2GB/s - vzhledem k tomu, že to krmí 100Mbit internet, dá se předpokládat, že většina z toho je čtení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Start systému je imho irelevantní, dnes je to tak rychlé, že 1-2 sekund navíc nikoho nezajímají. Kopírování dat tam mám, je tomu věnovaná celá kapitola, jedná se o zápis několika set GB dat, 205, 447, 750 a 1213GB.

Ta syntetika je spíš z toho důvodu, že to používají všichni a je to užitečné na nějaké rychlé obhlédnutí, jaký to má výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve dvou testech disk propadl a autor to nezmínil v závěru ani ve shrnutí jako pohlidejte si. Minimálně zvláštní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.