Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Samsung SSD 980 PRO 2TB PCIe Gen4

Po nedávné recenzi 1TB varianty se dnes podíváme na teoreticky rychlejší 2TB model, který mi čirou náhodou přistál na stole.

Samsung, jakožto výrobce DRAM, RAM, procesorů, lodí, léků, chytrých telefonů, obrněných transportérů, mobilních děl a mnoho dalšího zná jistě každý. Osobně musím přiznat, že mám pozitivní bias hlavně k Samsung RAM a SSD. Za posledních deset let jsem nasadil něco přes 600+ různých SSD, různé formáty, velikosti, modely na různá použití a z téhle kupy SSD jsem měl zatím celý jeden špatný disk. Tedy pokud někde řeším nějaký nákup SSD za účelem stavby nového stroje nebo upgradu, sáhnu téměř vždy po produktech Samsung, pokud to rozpočet dovolí.

Samsung má na poli SSD zajímavou pozici, aktuálně je to jediný výrobce, který dokáže navrhnout a vyrobit řadič, NAND, DRAM, PCB a celé to zkompletovat. Konkurence samozřejmě nikdy nespí a i Samsung občas provede nějaký přešlap. Nejsem moc nadšený, ze změny ve značení tohoto SSD, přídomek PRO mívala SSD s MLC NAND, jenže dnes testovaný model 980 PRO používá TLC NAND. To samo o sobě není problém, ale už se nemohu spolehnout na to, že Samsung SSD řady PRO jsou vždy MLC.

Samsung tomu sám nepomáhá tím, že NAND ve svých TLC SSD označuje jako "3-bit MLC V-NAND", což je opět kreativní marketing. Jak bylo naznačeno v diskuzi dříve, technicky vzato je to správně, jelikož zkratka MLC znamená "Multi Level Cell" a nespecifikuje číslo dvě, nicméně tento pojem se pro taková SSD velmi ujal a proto existují pojmy jako TLC či QLC.

Samsung SSD 980 PRO jsou na trhu už nějaký ten pátek, takže tato recenze jde ven tak trochu s křížkem po funuse, ale lepší pozdě(vlastně je to taková dupla 1TB verze), než nikdy. Byl jsem zvědavý, jak si toto SSD povede oproti jiným PCIe Gen4 SSD v podobné kapacitě a také, zda je nějak znatelně rychlejší, než 1TB verze.

Samsung SSD 980 PRO oficiálně podporuje standard NVMe 1.3c, zatímco novější PCIe Gen4 SSD typicky podporují standard NVMe 1.4. Samsung u 2TB modelu udává sekvenční rychlost čtení až 7000 MB/s a 5100 MB/s pro zápis. Záruka je pětiletá a v rámci záruky Samsung uznává 1200 TB přepisů, což je méně, než co nabízí některé konkurenční produkty, ale nejedná se o nějaký zásadní problém.

Toto SSD se v době psaní recenze prodávalo přibližně za 7999 Kč s DPH, což je cca o 500 Kč méně, než konkurenční Corsair MP600 2TB či Gigabyte AORUS 7000s 2TB, nicméně konkurence v ceně přidává i pasivní chladič SSD. Existuje i verze s malým pasivním chladičem, za kterou chce Samsung Baťovských 9999 Kč s DPH, což působí jako sofistikovaný trolling.

Balení je tradičně minimalistické, v malé krabičce najdeme samotné SSD a manuál.

Oproti Samsungu 980 PRO 1TB jsem provedl menší změnu v konfiguraci Samsung kouzelníka a zvolil jsem napájecí profil "Full Performance Mode" a nastavil jsem i overprovisioning, což SSDčku ubralo cca 100 GB na použitelné kapacitě ve Windows.

 

Samsung Magician

Podobně jako ostatní výrobci, i Samsung má vlastní software na správu SSD, aktualizaci firmwaru a tak. Česky mu můžeme říkat třeba Samsung Kouzelník. Oproti ostatním výrobcům je Magician takový nejvíce vyšperkovaný a designově konzistentní, nevypadá tak šíleně pouťově a zároveň nepřipomíná software z roku 1995.

 

 

 

Testovací sestava

Testovací sestavu představím v rychlosti, testoval jsem na základní desce GIGABYTE X570 I AORUS PRO WIFI. Gigabyte AORUS 7000s Gen4 2TB SSD bylo testováno jen částečně, jelikož nemám dva stejné kusy, testy zápisu jsem tak prováděl oproti staršímu Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 500GB(pro test zápisu 205 a 447 GB dat). SSD sloužilo jako zdrojový čtecí disk pro ostatní SSD a nadále tak bude sloužit.

Pro nejlepší výkon testované SSD připojím vždy do hlavního M.2 slotu, který je do procesoru připojen čtyřmi linkami PCIe čtvrté generace. Tento horní slot má nad sebou chladič AMD X570 chipsetu, nechybí zde malý ventilátor, ten se za normálních okolností točí jen někdy okolo 2000 RPM. Abych zlepšil provozní vlastnosti všech testovaných SSD, změnil jsem jeho chování na "Standard", takže větráček se neustále točí na nějakých 3500-4400 RPM a ofukuje řadič PCIe NVMe disků.

Gigabyte AORUS 7000s 2TB slouží jako systémový disk v druhém spodním slotu základní desky, ten je připojen čtyřmi PCIe Gen4 linkami do AMD X570 chipsetu. Během testování nemám připojena žádná zařízení(kromě klávesnice a myši), která by odebírala konektivitu mezi chipsetem a CPU. Testuji bez sítě, WiFi a dalších USB zařízení. Jako grafická karta slouží Sapphire Pulse Radeon RX 550 2GB, jelikož nepotřebuji extrémně rychlé GPU a také je zde z toho důvodu, že procesor AMD Ryzen 7 5800X nemá integrované grafické jádro, které by mohlo mít negativní vliv na výkon v některých testech. Procesor chladí chladič Noctua NH-U12S SE-AM4 s Noctua NF-F12 iPPC-2000 ventilátorem. Sestavu napájí zdroj Corsair HX1200 a jako primární operační systém slouží Windows 10 Pro v20H2.

Nově jsem se rozhodl metodiku testování pozměnit a to hlavně ve prospěch zápisových testů velkého množství dat. Moderní PCIe NVMe disky nemají problémy číst sekvenčně i náhodně vysokou rychlostí, problematický je typicky zápis. Mým cílem je tak vyčerpat různé DRAM cache, SLC cache a tak podobně. Nebudou chybět i grafíky z některých běžných benchmarků a také nějaké rychlotestíky v Linuxu.

Tagy: 

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Samsung SSD 980 PRO 2TB PCIe Gen4

Čtvrtek, 17 Březen 2022 - 07:09 | Spirit_pcf | Diky, ja nemam tolko kusov za sebou, aby som...
Čtvrtek, 17 Březen 2022 - 01:07 | Karáš Svorka | Já ty Samsungy kupuju od roku 2012, nasazuju do...
Neděle, 13 Březen 2022 - 22:05 | Spirit_pcf | Cize nie na zaklade jednej skusenosti, ale na...
Neděle, 13 Březen 2022 - 15:10 | DDR0 | bohužel to není prvně co jsem se s touto vadou...
Pátek, 11 Březen 2022 - 15:10 | Spirit_pcf | Cize na zaklade jednej skusenosti s jednym,...
Pátek, 11 Březen 2022 - 14:05 | Karáš Svorka | Však na zápis velkého množství dat je ta kapitola...
Pátek, 11 Březen 2022 - 13:17 | tombomino | Souhlasim, vetsine SW vyjma nejakych "...
Pátek, 11 Březen 2022 - 11:59 | blacksun | Nejaky herny test by sa hodil. Napr. start...
Pátek, 11 Březen 2022 - 10:50 | Karáš Svorka | Start systému je imho irelevantní, dnes je to tak...
Pátek, 11 Březen 2022 - 09:20 | slwat | Ve dvou testech disk propadl a autor to nezmínil...

Zobrazit diskusi