Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Xiaomi Mi Band 3, chytrý náramek pro každý den

Xiaomi má opravdu široké spektrum svých výrobků. MImo chytré telefony vyrábí i chytré náramky. Podívejme se v krátkém přehledu na třetí generaci chytrého náramku Mi Band 3 s dlouhou výdrží.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Hardware, balení, funkce …
3.  Závěr

Začnu balením. Při zakoupení vás čeká jednoduchá krabička s úvodní dokumentací, USB kabelem určeným k nabíjení náramku a samotný náramek s jedním silikonovým páskem. Zde bych vytknul absenci náhradního náramku, jelikož je mechanismus nabíjení nešikovně vyřešen. Aby šel samotný modul nabít, je potřeba jej poměrně těžkopádně extrahovat ze silikonového pouzdra a zapojit do přiložené kolébky/kabelu.

Zde by se výrobce mohl inspirovat u kolegů z Ameriky a integrovat magnetické dobíjení. Jsem si totiž zcela jist, že silikonový náramek nevydrží neustálé páčení modulu všemi směry. Na obranu je ale třeba zmínit výdrž baterie, která se reálně pohybuje okolo 21 dnů. Během testování jsem náramek nabil jednou, což vystačilo po zbytek celého testu. To vše s aktivovaným sledováním srdečního tepu každých 15 minut a neustálou konektivitou s telefonem

Tedy, co vše náramek zvládne. Náramek je schopen měřit tepovou frekvenci srdce a přes aplikaci dělat statistiky o denní zátěži, měřit ušlou vzdálenost skrze krokoměr, ukazovat čas a datum a přečíst si notifikace. Je ale nutné zmínit, že konkrétně notifikace nejsou v češtině a české znaky jsou nečitelné (obrazovka jej vykreslí jako čtvereček). Mimo notifikace je vhodné zmínit stopky, budík a měření spánku.

Drobné rozměry a černá barva nepomáhala a bylo obtížné zachytit Band ze všech úhlů, omluvte prosím rozdílné osvětlení.

Pokud je náramek nošen i během noci, dokáže změřit, jak často se člověk vzbudí během noci, jak dlouhý je hluboký spánek. V aplikaci na mobilu následně zobrazí výsledek a doporučení. S trochou snahy a odmítání lze s náramkem za ideálních podmínek dosáhnout správné spánkové frekvence a ve výsledku sníží únavu, což se pozitivně projeví na celkovém zdraví.

K tomu se váže i jedna spíše otravná funkce, kterou by každý Čech nazval jako sekýrování. Co nedokáže telefon, dokáže chytrý náramek. Pokud se totiž uživatel dlouho nehýbe nebo neplní stanovené cíle, náramek sám skrze vibrační motorek informuje uživatele a vyzve jej k činnosti. Efektivita je na vyšší úrovni, než je tomu u telefonu, jelikož náramek jednoduše neodložíte do rohu skříně a nebudete jej ignorovat, protože je náročnější zápasit se sundáním náramku, než udělat předepsanou činnost.

     

     

     

Ukázka toho, co lze vidět na náramku. Obrazovka je čitelná i na přímém slunci a OLED pomáhá tomu, že výdrž je v řádech týdnů. Lze vyčíst vše důležité, resetovat náramek nebo nastavit cvičení. 10. obrázak pak ukazuje nedokonalost při vyobrazení českého slova. Měřič baterie je spíše doplňkový.

A zde se dostávám k jádru celého konceptu chytrého náramku. Proč si pořídit chytrý náramek, když telefon zvládne počítat kroky? Proč pořizovat chytrý náramek, když telefon zvládne měřit tepovou frekvenci? (například Samsung Galaxy S5 měl opticky senzor umístěný pod čočkou fotoaparátu a sloužil právě k tomuto účelu). Stejně tak se můžeme ptát, proč mít náramek, když telefon zvládne ukázat čas i notifikace.

Odpověď je zcela jednoduchá. Telefon je velký, těžký (oproti náramku, samozřejmě) a neforemný. Nelze jej nosit na ruce a co se počítání kroků a měření srdečního rytmu týče, je to spíše fičura, než přínosná funkce. Ostatně, je velmi neohrabané na telefonu kontrolovat datum a čas, zvláště při dnešních monstrózních velikostech, což vyžaduje extra jej vůbec vyšťárat z kapsy nebo z batohu.

Chytrý náramek v podání Xiaomi je to nejlepší z obou světů. Náramek je dostatečně malý a lehký, aby nijak nerušil každodenní aktivity. Výdrž na baterii je naopak dostatečná a s kadencí 20 dnů+ je pravděpodobnější ztráta nabíječky, než vybití baterie. Vodotěsnost je příkladná a pokud se uživatel denně nepotápí do temných hlubin moře, není třeba se ani starat o to, zda doplněk, co mám na ruce, je třeba sundávat, či nikoliv.

Notifikace jsou další plus, kdy při jednání nebo při běžné konverzaci není třeba neustále pokukovat po zběsile blikajícím telefonu jen proto, že se někdo rozhodl oznámit další zbytečnou věc. Zkrátka a dobře, Xiaomi dokázalo přinést chytrý fitness náramek v kompaktním balení, který dokonce funguje (kromě češtiny) jako prodloužená ruka telefonu. 

     

   

Aplikace je celkem pokročilá a v češtině, je tedy škoda, že samotný náramek si s češtinou prakticky vůbec nerozumí.

A nyní to nejpodstatnější. Náramek lze v našich končinách zakoupit do tisíce korun a je dokonce levnější než kvalitnější vodotěsné hodinky, přičemž nabídne více, než hodinky obyčejné.

Doplním jen, že ke správnému chodu a nastavení hodinek je zapotřebí vlastnit telefon se systémem Android nebo iOS a rovněž je třeba mít nainstalovanou aplikaci Mi Fit, kde se posléze všechny parametry nastavují. Aplikaci i náramek jsem testoval jak se systémem Android, tak i s iOS, a funkce jsou pro oba dva systémy identické.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Hardware, balení, funkce …
3.  Závěr

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Xiaomi Mi Band 3, chytrý náramek pro každý den

Pondělí, 18 Březen 2019 - 11:31 | tomas-marny_1_2_3_4 | NFC platbu,pokud teda máte NFC verzi vyzkoušíte...
Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 12:32 | Zog Zogothowics | Kjutl objevuje MB3 rok po vydání. Vlastně mě to...
Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 09:13 | Chewbacca | No to mi povidejte - minule jsem takhe browsil...
Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 07:35 | poutnik | MiBand3 jsem pořídil dceři, je moc spokojená....
Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 06:29 | Anonym | Je vtipné, že si myslíte, že ten mobil by to měl...
Čtvrtek, 14 Březen 2019 - 01:22 | Laco Nagy | MiBand3 pouzivam od novembra. Aplikacia pre...
Středa, 13 Březen 2019 - 13:51 | VŠK | Tímto problémem trpí ve větší či menší míře...
Středa, 13 Březen 2019 - 13:33 | Mojmira | Tenhle náramek mám 3 týdny a zatím super. Nabíjel...
Středa, 13 Březen 2019 - 12:47 | winnixmechanic | Slovencina tiez https://geekdoing.com/threads/...
Středa, 13 Březen 2019 - 11:30 | Vills | No z vlastni zkušenosti náramek nepoužívám z...

Zobrazit diskusi