Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel zakázal recenzentům Tiger Lake testovat výdrž baterie a ukázat chlazení

Prostě Intel... 15-28W APU nastavit na 41,5 a 64W je fakt porovnatelné s R7 nastaveným na 25W, který bere max kolik 35W na chvíli? To je opravdu rozdíl oproti 64W... Ale stejně je to jedno, než bude nějaký notebook s těmito "tiger lake" na trhu, bude tu i zen3 APU a bude se to porovnávat s ním. Proto Intel poslal na test nějaký neexistující notebook ve snaze to neporovnávat se zen3 APU.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jako ten argument "náš produkt žere víc než konkurenční, tedy náš produkt je výkonnější než konkurenční" je vskutku originální.

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

intel logic, intel marketing :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to jsem si musel přečíst 3*, jestli správně chápu to porovnání spotřeby. Ten intel se fakt zbláznil, v tom případě elektrický přímotop žere mnohem více

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přímotop 65W? Tomu se neříká přímotop, ale žárovka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nic takového netvrdil, jen v porovnání když přímotop má cca 2000W tak v tom případě má dle debilního srovnání dle intelu mnohem vyšší výkon jak jeho cpu (hold ale tepelný)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"proběhly na referenčním notebooku Intelu" - cili pod prisnym NDA

"Za pozornost stojí především velmi nestandardní nastavení řízení spotřeby, které umožňuje procesoru určenému pro segment „U“, tedy především Ultrabooky a ultrathiny, překvapivě vysoké odběry" - stale maji problem se zravymi 10nm i kdyz je to 3 generace, tenhle problem nezaprou...

"Nastavení hodnoty PL1, která obvykle odpovídá TDP(jakési průměrné spotřebě v dlouhodobé zátěži) není u referenčního notebooku Intelu 28 wattů, ale 41,5 wattu a nastavení limitu spotřeby, který by neměl být dlouhodobě překračován, dokonce na 64 wattů" - a pak se tu nekdo hra na ultrathin, vzdyt to vam popali stehna a baterie pujde do prdele

"Tak vysoké hodnoty samozřejmě mohou mít vliv nejen na okamžitou spotřebu, ale především na výdrž baterie. Intel však recenzentům zakázal výdrž baterie testovat a rovněž zakázal zveřejňovat záběry vnitřku notebooku, takže fotografie chladiče rovněž nesmějí autoři recenzí ukázat" - cili k cemu pak poslal ty notebooky? aby oprdeli tvare recenzentu???

"Nastavení hodnoty PL1 na 41,5 wattů de facto neodpovídá obvyklému nastavení procesorů pro Ultrabooky" - jasne ze neodpovida, ono to neodpovida ani nastaveni normalnich H/Ryzen mobilnych procesoru.

Ja jiz Tiger Lake definitivne povazuju za dalsi ukazkovy 10nm odpad Intel-u, neni to nic mimoradneho, prekvapiveho a intel s nim vojebava jak to jen jde, ano ma vysoky vykon ale kdyz si intel dovoli jiz zvednout prvni hodnotu PL1 ze 15 pres 28 na 41,5W, to jenom dokazuje ze je v prdeli, intel totiz nikdy na hodnotu PL1 nesahnul a to dokonce ani pri uvedeni rady Comet Lake, az nasledne hodnota PL2 je nastavena na 2x mineneho TDP, opakuju kdyz jiz s PL1 ojebava, je v poradne ryti, mobilni Tiger Lake sou z tohoto pohledu uplne nezajimave produkty protoze kto bude chtit ultrathin s dobou behu na baterii 1-3 hodiny? nikdo, podle mne ten referencni notebook na bazi Tiger Lake bude dalsi zastupni v muzeu intelovych kokotin.

Architektura Zen III, nastupni APU na bazi Zen III + vypilena Vega a k tomu 7nm RDNA II poradne stiskaji prdele intelu a nvidie, intel vse vsadil na 10nm, je v prdeli, nvidia hazela spinu na TSMC, dnes je se 8nm Samsung-u tez v prdeli, CEO TSMC a CEO AMD Lisa Su si musi spolecne mnout ruce.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Takže se vlastně radujete, že AMD nemá konkurenci. To není dobře, ono se nám to ve zlém vrátí.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

no, ono sa to v zle obrati ked bude mat AMD 50%+trhu. dovtedy je fajn sa radovat, ze intel je v szrackach

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

70%.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No, poměr fifty-fifty by se mi nakonec taky líbil, ale... aktuálně je, jak se zdá, AMD omezeno kapacitami TSMC, zatímco Intel svůj 10nm proces asi definitivně podělal a tak se obávám, že nás čeká hubený období a nepříjemný nárůst cen... ale doufám, že se pletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si pamatuju, tak nám dominanci na trhu dával sežrat dlouhou dobu hlavně Intel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Možná v nějakém fantaskním scénáři, ale v této realitě asi dost těžko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že Tiger Lake bude doslova horké zboží :-D

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Nekupovat, zapálí vám dům a v něm hračky vašich dětí!!
(Pro připomínku to je původní Intel original marketing proti tenkrát kralujícím Athlonům, které drtily poslední P3 a komplet P4).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Safra, jak se to Intelu vlastně povedlo.....dopracovat se k takhle trapným koncům. Vyvinuli první CPU na Světě, celá řada nositelů Nobelovy ceny za fyziku pro ně pracovala, mají na kontě dlouhou přehlídku převratných objevů posouvajících technologie kupředu..... a teď po tom všem tohle. Jak je to vlastně možné? Co se to s nima stalo? Pokleslo IQ jejich vývojářů? Nebo snad zlenivěli? Ztratili tah na branku? Nebo co za tím vlastně je? :O

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

prijde mi, ze na to proste serou.. tovarna na prachy funguje, tak proc do toho stourat..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No a teď už nejsou ani schopní nejen vynést na graf jednotky, ale dokonce ani označit veličinu na ose X. Tak nějak logicky předpokládám, že je to čas, ale kdo ví?
Na tom grafu v ose X je zajímavé i to, že první graf (i7) má šířku ~760 px, ten druhý (Ryzen7) má šířku ~745 px. Šířka odpovídá v obou případech průběhu "DC Default". Pokud(!) jsou tedy grafy aspoň stejně škálované, když už ne označené, lze vidět, že i7 je při znatelně vyšší spotřebě pomalejší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Typický příklad zazmrdování korporace top - down.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Byl o tom nedavno nekde clanek, tusim to byla anonymni vypoved nekoho kdo odesel (nebo byl odejit). Samozrejme z internetu - kdovi nakolik je story pravdiva.

IIRC zestrucneno: vsechno slo jako hodinky az po 22nm, pak ale nastali problemy - vyvoj nesel tak rychle jak predtim. Manazment misto aby akceptoval realitu zacal tlacit na zamestance, ti nebyli schopni/ochotni v te atmosfere pracovat, tak odchazali. Samozrejme Intel zacal hned nabirat nove, jenze novacky treba zaucit -> zkuseni pracovnici jsou mene produktivni -> vyvoj jeste pomalsi -> opet lidi odchazi -> kolotoc zrychluje. K tomu pridej restart AMD a mas zadelano na pru...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

odpoved je jednoducha: 2008-2009 prisiel nehalem (po revolucii z 2006 core2duo/core2quad dalsi dobry koncept, tentokrat pre servery, ale uplatnil sa aj inde) a odvtedy na vyvoj cpu srali uz uplne a celu dekadu iba same optimalizacie, refrese a nove rodiny mostov, jazier, zatok, jaskyn, hradov a zamkov ... (nie, skutocne ani pridanie instr. sady alebo bohapuste zvysenie ALU z 3 na 4 neni uplne nova mikroarchitektura IvyB vs. Hasswell) ... isteze nie nova v takom zmysle ako AMD K10/Star vs. Stavenbe Stroje vs. Zen

no a ked sa za dekadu v inteli zobudili a verejne priznali ze su v prdeli (2018-2019), uz bolo neskoro

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=X3NASGb5m8s (Steve Jobs on why Xerox failed) …možná nějak takhle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Málo firem vydrží na věky. Podívejte se na Amigu, Atari, Sinclair, Acorn...všechno to byly ve své době absolutní špičky. A kde skončily? Stačil nějaký ten tunýlek, zaspání doby a nějaký nepříliš prodejný produkt - a konec. Intel všechno tohle přežil, ale aktuálně jede dost na setrvačník, ale ten už se pomalu zastavuje. Buď se vzpamatují a vyjedou opět se zajímavým konkurenčním produktem, nebo na to dojedou. Nikdo nevydrží z bývalé slávy. Doufám, že se vzpamatují, monopol není nikdy dobrý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel má hlavne široké portfólio produktov a v niektorých segmentoch funguje zotrvačnosť (servery), takže ak smrť, tak pomalá :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však povídám, že jede dlouho na setrvačník. Ale na spoustě využití, kde měl dřív neotřesitelnou pozici, tak čím dál ztrácí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od Intelu trapne a ukazuje to, ako su v riti. No ucel to plni, aj tak vzniknu videa ako urobili v LTT, kde su vykonom prijemne prekvapeni, ale o spotrebe a prevadzkovych parametroch sa mlci. Ludia si uz tak tie CPU kludne zapametaju a marketing Intelu zase vyhrava... Smutne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Apple věděl, proč Intel poslat do...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Apple pošle do riti aj AMD,

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka. Plánovali ARM ale ten koupila Nvidia. A vztahy s NV ani nebudou moc dobré,když nebrali jejich GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak on Apple má drtivou většinu vlastní, už několik let. Teď si nejsem jist, kde berou 5G (koupili ten Intel není ne? ).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple si dělá vlastní jádra, nelicencuje si ty od ARM (tohle bude problém pro konkurenci Applu, což je pro Apple výhoda). A na instrukční sadu má perpetual license. Modemy se ARMu netýkaj - nedělá je (CPU je SoC - firmy si přihodí do jednoho křemíku další čipy, i od jiných výrobců).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A možno Intel aj zakáže obchodníkom predávať tieto notebooky :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Aby se někdo nedozvěděl pravdu, kterou zakázali říkat recenzentům :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, Intel umí z nevýhody udělat výhodu a obchodníkům zase slíbí nějaký rabat.

Co že za tohle jednou dostal masivní dělo do ksichtu??
https://diit.cz/clanek/firmy-intel-a-amd-se-dohodly-spory-konci/28239

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je hodně smutné čtení. Mám předtuchu, že i5 osmé generace bude asi na hodně dlouho můj poslední INTEL. Doufal jsem, že se časem vzpamatují ale už se pomalu začínám smiřovat s faktem, že až doslouží nezbyte jiná volba než AMD. U PC už ta doba nastala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj poslední Intel, teď nevim asi pentium II nebo III.
Moje první AMD, Athlon XP 1800+ (Palomino). --- tady někde v tý době sem skončil s Nvidiema
Od patice AM2 mě AMD naučilo, že do základní desky upgrade CPU patří.
-
Inteláckej upgrage - všechno vyhodim, Windows si někde seženu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nápodobně! ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alebo len proste to nemali hotove a aj tak si vyrobcovia riesia chladenie osobitne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ha, ha, ha..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Být recenzentem a dostat takové nesmyslné podmínky za jakých to testovat, slušně odmítnu a rád se o takových praktikách obratem podělím. Nejhorší jsou vlezprdelisti, kteří to akceptují ze strachu z úbytku followerů apod. Asi se neumí uživit ničím jiným. It’s so sad.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu. Kdyby byli lidi co k čemu, nenechají si to líbit a ozvou se. Jenže lidstvo je (bohužel) prospěchářsky založené kompletně od shora dolů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli jsem to četl tady nebo někde jinde, ale v nějaké recenzi prostě měřili množství spotřebované energie. A v té Tiger Lake vyhrál oproti Ryzenu. Takže je klidně možné, že sice Tiger Lake krátkodobě topí, ale celkově je úspornější.
Počkal bych na nějaká tvrdá data, tohle je nějaký bastl od Intelu, podezřelé podmínky, a Intel v nezáviděníhodné situaci. Těžko spoléhat na jakékoli zprávy, ať už dobré nebo špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Těžko spoléhat na jakékoli zprávy, ať už dobré nebo špatné." - hlavně na ty od Intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to videl podobne. Pockat az vyjdou aspon 2-3 ruzne seriove kousky ruznych vyrobcu. U standardizovanych testu spotreby/vydrze na baterku se pak uvidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm "naše 64W APU je rychlejší než Vaše 15W"... chápu-li Intel marketing správně, tak si to (má) od nás zasloužit uznání?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by HODNĚ smutný, kdyby při 4násobný spotřebě bylo navrch pomalejší :-)
"Tato zkratka je sice o hodně delší, ale zato mnohem méně pohodlná"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na pctuning nám zlObr jistě vysvětlí, proč je to tak správně a nelze jinak ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je veli smutný příběh. Hlavně pro ty, kdož se řídí jeho radami a doporučeními.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

I Adam Vágner je taky zaujatej, miluje Nvidiu, možná že dává semeno místo teplovodné pasty na chladič GPU.
Celý PCtuning je o hovně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu vyšší mez slušnosti by neškodila.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Adam si to víceméně dovede obhájit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o TDP, ale o to, kolik ke splnění úkolu (tásku) CPU spotřebuje Joulů (Wh).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba LTT při exportu z Premiere Pro je 1185G7 skoro 2x rychlejší než Ryzen 4800U, takže i při téměř 2x vyšší spotřebě to bude pořád stejně efektivní.

https://www.youtube.com/watch?v=Wfd3cO2gVHE

Uvádí taky dva hlavná důvody proč Tiger Lake a ne Ryzen.

1: kvalita zpracování je u high endu na straně Intelu, u AMD je kvalita horší

2: Intel si koupíš, AMD ne. AMD krutě nestíhá dodávku mobilních procesorů, top modely prostě nejsou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, kde se dá koupit Tiger Lake?
Předpokládám, že Ten Tiger tu Premiéře dělal pomocí grafiky. Ale ono je taky zajímavé porovnávat CPU, které stojí tolik, jako skoro celý notebook s tím AMD.
A stejné typy noteboooků jsou stejně kvalitní.
A s dostupností je to tak, že Intel nemá nic jiného, než i7, AMD sice nestíhá, ale celkově je dostupnější. Právě jsem řešil větší dodávky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Intel si koupíš, AMD ne. AMD krutě nestíhá dodávku mobilních procesorů, top modely prostě nejsou'
.. totalni nesmysl. TL neni jeste vubec ani v prodeji. 'Nehul' Jiriku, jde s tebou silne z kopce. Jsi kompletne odtrzeny od reality.

"kvalita zpracování je u high endu na straně Intelu, u AMD je kvalita horši"
.. dalsi obecny nesmysl. Renoir se do Top trid notebooku zatim poradne nedostal. Okupuji low a max middle tier.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by sis měl pořádně poslechnout to video.

Oba body jsou citace toho co říká video...

Intel koupíš ne Tiger Lake, ale top modely jako takové.

A ano, přesně jak píše, AMD je dostupné max v midrange, v topu prostě není, tudíž ať je sebelepší, ale když výrobce nemůže vyrobit dostatek kusů aby pokryl poptávku zákazníků tak se na to raději vykašle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co ma byt smysl tveho prispevku, pokud vubec nejaky ma?
To, ze ma AMD limitovane pocty 7nm wafferu, to se preci vi davno. Sice se to snazi nekteri okecat, ze to tak nebude, ale realita hold takova bude.
Znovu...smysl tveho prispevku je jaky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš nesmysly. AMD je momentálně dostupnější pro výrobce, než Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ono existuje nějaké Ne-Tiger-Lake 1185G7?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakázal "recenzentům". Tak ten se povedl :-D
Pokud do procesu výrobce zasahuje, jde o reklamu. Je jedno, jestli přímo určuje výsledek, zakakazuje zveřejňovat určité vlastnosti nebo uplácí "recenzenty" kartami zdarma, které ti zlobiví příště nedostanou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákaz měření výdrže na baterku chápu, že při takovém odběru zakáží. To by každý dal do záporů.

Ale proč ten chladič? Do notebooku přece neschovají průmyslové chlazení jak ve stolku s xeonem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konstrukce chladiče ti, řekne pro jaké množství tepla byl navržen. Pro pár watů postačí kolikrát i pasiv. Tady třeba pro jistotu použili chladič z herního booku, kde chladí desktopové čipy. A takovej chladič na úsporném čipu vypadá podezřele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to možná bude jednoduché, za prvé jak psal kolega přede mnou - konstrukce chladiče leccos napoví.
za druhé bych řekl že Intel jednoduše nechtěl, aby v prvotních recenzích bylo s AMD srovnáváno na sériových noteboocích které, přece jen, nemůžou být "upraveny" tak jak to co si pošle na recenze on. Podle mě totiž ty sériovky tyhle parametry nejspíš mít nebudou = nižší výkon.

Počkejme si na recenze něčeho, co neposlal Intel, pak uvidíme jak dobrý/špatný Tygřík je ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hanba za hanbou ten intel posledne roky...az mi ich je luto, je toto vobec mozne?? Ze az k takymto prizemnym praktikam sa uchylia som necakal od takeho velkeho gigantu akym je intel...strasne musia byt frustrovani ze im to proste nejde a hraju procesorovu dvojku poslednou dobou...ale este ze maju ten marketing ktory to zahra na tych slabsie zmyslajucich ktori mu na to skocia...ach ta nevedomost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.