Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Red Hat vs. Oracle: nečistá bitva na linuxovém poli

Zajimalo by me, jakym zpusobem to zpetne porcuji na jednotlive patche. To musi byt rucni prace bez automatizace a tedy celkem narocna...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba mají jenom vanilla kernel a jeden velký patch. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne maji jeden patch na verzi balicku, to je pomerne podrobne ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, chovani Oracle je moralni. Redhat distribuje komunitni kod, ktery byl vytvoren mnoha dobrovolniky. Oracle sam je velky prispivatel do Linuxoveho kernelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... také mi je nejasné co je nemorálního na poskytování podpory k produktu který jsem sám nevyrobil. Opravujeme snad všechny škodovky u škoda auto?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale škodovka okopírovaná 1:1 s logem oracle nám tu taky nejezdí :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oel ale nie je 1:1 redhat. je to skor podobne vztahu BMW-alpina, alpina tiez 'vyziera' BMW :).

okrem toho, aj redhat parazituje na linuxovej komunite - redhat poskytuje support na nieco co nevytvoril, takze cely tento topic je iba o tom kto je ako komu sympaticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alpina nevyzira BMW, ale nakoupi od nej dily, provede par uprav a proda pod svoji znackou. Spokojeny jsou obe strany.

Ve srovnani s tim Oracle od RH nic nekupuje, jen vezme volne dostupne plany a vyrobi z nich klon, z jehoz prodeje RH nema vubec nic. A zde je dulezite si uvedomit, ze pokud nebude RHEL, nebude ani OL.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jistě ... škodovky, na rozdíl od RHELu není dovolené kopírovat ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Oracle sam je velky prispivatel do Linuxoveho kernelu.

Myslel jste to ironicky, nebo si pod pojmem "velky" predstavujeme kazdy neco jineho?
http://www.remword.com/kps_result/3.5_review.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle statistiky jsou na hovno. Odladit uplne novy fs (BTRFS) je neco uplne jineho nez pridat podporu pro nejaky obskurdni ARM chipset.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vtipalku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ale to je dan za totalnu "slobodu" ktoru si linuxovy svet vydupal tak nech sa nestazuju. Co sa tyka moralnosti tak bohuzial obchod nikdy nebol moc o moralke, resp. ferovy obchodnici dlho neperzili ale skor len prezivaju. Skor ma prekvapuje to kratkozrake myslenie Oraclu. Kazdy parazit sa snazi vyzierat svojho hostitela len do takej miery aby hostitel prezil, inak povedane ak RH sa polozi tak to bude aj pre Oracle zle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby takovych jako oracle bylo vic, Red Hat porad na GPL vydelava, protoze i kdyz prispiva hodne, porad je to vyrazne mene nez celkovy objem linuxu. Osobne bych si netroufnul rict, ze se oracle chova nemoralne, bez podrobneho pruzkumu kolik napsal oracle kodu a jak moc se napoti s tim supportem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to se RHEL a Oracle opravdu navzájem přetahují o zákazníky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A hadejte jestli ten software samotny se kterym to vytvari je open source? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to ale není jediná věc. Oracle tlačí ten svůj OEL kupředu tak moc, že třeba podporu Oracle DB na OEL6 dal dřív, jak pro RHEL6 aj. distribuce (přesné znění : OEL + Oracle Kernel je podporován, RHEL6 a SLES budou podporovány do 90 dnů). A aby to nevypadalo tak blbě, tak to zdůvodňuje podporou čistě jen kvůli tomu, že na OEL je jejich odladěný kernel, na který si nemálo lidí stěžovalo, ale možná se už zlepšili.

A aby toho nebylo málo, tak stejnou píseň hraje na poli virtualizace. Chceš virtualizovat a používat partitioning? Ok, podporujeme jen svůj OracleVM, či Solaris. Ač funkčně splňují další virtualizační řešení to samé jako OracleVM, třeba ESXi, KVM, XEN apod., tak smolík pacholík a licenci vám na to nedáme.

Za mně musím říci, že kroky Oracle jsou hodně amorální a nebojí se kuchat nožem lidi do zad.
A jako bonus, zaměřují se na mega korporátní sféru, takže menší firmy s pár desítkama Oracle serverů jsou Oracle úplně ukradený.

Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No podla mna je otazka ako dlho im este tato strategia vydzi. Doba kedy oracle bolo povazovane za mega db ,s vykonom, "stabilitou" ehm, a hlavne moznostou si vypytat dost za podporu ako aj vyvoj uz je ta tam. V oblasti malych sistemov ale aj strednych systemov to uspezne vyzralo mysql (aj ked o teraz ma oracle stale su tu alternativy) a aj ms so svojim sql pochopil ze tazko bude konkurovat nulovej cene aj ked bez podpory v malej firme tak zacal vydavat express verzie. Niesom si isty ale aj oracle ma tusim nejaku osekanu free verziu ale moc popularna nieje. A v entreprise sa uspesne splhaju aj iny hore. Minmalne ms sql podla mna docela silny konkurent oraclu. A ked sa na oracle vyprdne aj enterprise segment otazka prezitia bude asi ovela dolezitejsia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Oracle XE je celkem použitelná. Je to skoro jak full Oracle, jen je lehce ořízlá a má limity na CPU, ram a storage. Ale toto má i MS SQL EE.

Jinak Oracle začal OracleDB na MS platformě zařezávat (updaty vycházely až hodně dlouho potom, co vyšly pro verze pro linux apod., pak jsem to přestal sledovat, takže současný stav je mi neznámý). Na druhou stranu, není se čemu divit. Jednak měl vždy MS problémy se škálováním a nikdy to nebyla moc reprezentativní platforma a za další, když Oracle může k Oracle DB prodat i OS, proč by podporoval jiný, že? :-/.

Jinak co vím, tak lidi, co utíkají od Oracle přecházejí hlavně na DB2.

Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obrovskou chybou bylo, že se do rukou Oraclu dostal Sun. Tento fakt + pověst a praktiky Oracle ve mě moc optimismu nevyvolalo.

Firma Oracle nikdy neměla s OSS po filozofické stránce nic společného. Firmy jako Red Hat naopak ano - vrací komerční úspěch ve formě dalšího kódu a to zdaleka nejen do kernelu.

Mimochodem nelze zde srovnávat firmy, které dělají podporu pro "linuxové produkty" a tím, jak se chová Oracle...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No oracle je tim znami, vyvojari PostreSQL si z toho uz delaji srandu a v dokumentaci odkazuji primo na Oracle dokumentaci a ukazkove priklady ;-))

RH doporucuji jedine, zacit tlacit PostreSQL a nejakym aplikacim rozhranim, Tomcat? ... kdo vi a tim zacit tvrde konkurovat Oracle, kazdy si uz spocita, ze PostreSQL se supportem tak nejak v cene je levnejsi a PostgreSQL je dokonce mnohem lepsi, snese vetsi zatez a zvladne vetsi obemy dat.

jen to chce tak nejak sjednosti ty clustery, je jeich vicero, Slony pocinaje, proxy, co zapisi do sobou, ale transakce na cteni rozhazuji konce ... tedy by RH prisel s necim jako OracleRAC a byly by nahrani ;-))

Mimochodem GFS ze ktereho oracle dela ten svuj napsala Sistina a od ni to koupil RH ... takze FS na sdileni pres FC jiz ma, ale je otazka, zda neni nakonec lepsi NFS na 10Gb ;-))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.