Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ReFS - nový souborový systém ve Windows 8 Serveru

Hmm. ntfs-3g je v pouzitelnem stavu, tak je potreba prijit s novym FS... Doufam, ze se uz nevrati doby, kdy prenaseni dat mezi windows a linuxem predstavovalo hazardovani s FAT32.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Budou opravdu zachovány všechny funkce? Na rootu jsem se dočetl, že bude zahozena např. podpora šifrování, kvót, komprese a hard-linků. Chápu tu kompresi a šifrování, ale nenapadá mně, proč by měli být zrušeny kvóty a hard-linky ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na rootu to samozřejmě vědí líp, než vývojáři MS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vývojaří v MS vědí co za polotovar vydávají, navíc evoluce musí být pozvolná, akcionáři to tak chtějí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Externi media nebudou podporovany proto, ze ti kreteni z M$ nepracuji s externim mediem jako s diskem. Ostatne viz napr nemoznost rozdelit USB disk na vic oddilu - pokud to nekdo udela nejakym toolem, widle vidi jen ten prvni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kcemu je dobre rozdelovat USB disk krom toho ze tim prijdu o par MB mista???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad k tomu, ze na prvu particiu si nastavim 4kB cluster, pretoze ho mam vacsinou plny instalaciek, nainstalovanych portable aplikacii a ostatnych malych suborov.

Na druhu particiu si nastavim 64kB cluster, pretoze ocakavam, ze tam budem mat len velke subory.

A kedze ho velmi casto prenasam, kopirujem, mazem, tak sa mi o dost menej fragmentuje disk a defragmentacia trva podstatne kratsiu dobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k čemu defragmentace u flashky? Chceš o ni dřív přijít?

A u disku připojeného přes USB nevím jak u tebe, ale u mě normálně OS vidí všechny oddíly.

A fakt by se mi chtělo takto dělit něco a pak řešit, že na prvním oddílu mám 10GB a na druhém plno. Bych radši dal 64kB cluster všude a obětoval trochu místa (pokud by mi teda šlo o velké clustery).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V prvom rade som reagoval na Tom27 - ktory pisal o USB disku.

"A u disku připojeného přes USB nevím jak u tebe, ale u mě normálně OS vidí všechny oddíly."
V druhom rade nechapem, preco reagujes na mna, ked som nic take netvrdil.

V tretom rade, som mu len odovodnil, preco si napriklad ja rozdelujem USB disk. Ked mam 10 tisice malych suborov (ktore vznikaju neustalym mazanim a pridavanim suborov), tak nebudem obetovavat "trochu mista", pretoze dalsi nahraty velky subor sa rozbije na tisice fragmentov a jeho nasledne kopirovanie je neskutocne pomale.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už tu byla jedna flashka s šifrovaným oddílem a druhým nešifrovaným..... takže, co třeba tohle? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- první oddíl bootovací (Puppy linux, utility na záchranu padlých widlí atd.)
- druhý public
- třetí truecrypt

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám flash disk rozdělen na dva oddíly. Win XP a Win 7 vidí oba. Oboum přiřadí písmeno jednotky. Problém bude u Vás.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, skutečně to jde.
- USB nesmí být označeno jako Super Flopy(tedy má jen boot sektor - je vidět jako Removable device)
- Ale pro více partitions to potřebujete naformátovat jako HDD(tedy má MBR - zobrazí se jako HDD)

Removable device a více parition Windows nechápe... a zobrazí pouze první partition.

Použijte utilitu BootIt - Flip Removable Bit
http://achugh.wordpress.com/2009/10/05/multi-partition-a-usb-flash-drive...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to jste viděl kde? U Windows 3.1? Já když si připojím disk přes USB, tak tohle všechno můžu klidně ve správci disků dělat a Windows vidí všechny oddíly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Řeč byla pravděpodobně o médiích tvářících se jako Removable. Tam to skutečně nejde. U médií tvářících se jako HDD s tím není problém bez ohledu na způsob připojení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To souhlas, ale existují utility, které umožní změnit u flashky příznak z removable na hdd. U mého Kingstona jsem to tak udělal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Snazim se hledat, ale zatim nic...jak na to?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle utility jsou afaik zpravidla "per-produkt", nejsou univerzální. Taky bych potřeboval svou USB 3.0 DT Ultimate flešku předělat z Removable na Fixed ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporucim zkusit Bootice - na moje pokusne potreby vynikajici :-)
Teda pokud se sem jeste nekdy nekdo podiva... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja teda nevim, ja myslim, ze kdyz jsou na flashce dva, tak je oba ukaze ..... jenom nejdou bezne vytvorit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U toho kopírování souborů mi Ms připomněl systém souborů btrfs...že by inspirace? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

myslíš toto - "ReFS si tohle hlídá a data zapisuje i při přepsání souboru fyzicky na jiné místo, takže dokud není jistota, že nový soubor je korektně zapsán, původní místo se neuvolní a starý soubor bude nadále k dohledání." ?

To mi přijde jako logické chování a pak se není kde inspirovat.
Pokud chci vyřešit problém, že se mi přepisují soubory a můžu je při tom ztratit, tak asi nejjednodušší je to vyřešit takto.

Jenže v dnešní době SW patentů jsou hold lidi jaksi zblbnutí a myslí si, že toto je opravdu kopírování a měl by za to být ten druhý žalovaný a platit prvnímu, že dřív objevil kolo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

inspirace ani ne tak, jako bohapustý kradení nápadů. :) mě právě taky pobavilo, když tam jako úžasnou novinku vychvalovali to kopírování a hned jsem si vzpoměl na starý dobrý ZFS a úsměvný to je jako objevená amerika s virtuaníma plochama ve w10.. jak dlouho, že je používá gnome a kde? i open box. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Síce file systémom ako takým (okrem FAT32) prd rozumiem, ale zaujímala by ma tá schopnosť samoopravy u toho ReFS. Dá sa to nejako bližšie porovnať s ZFS od Sunu?

http://en.wikipedia.org/wiki/ZFS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad. popisovaný způsob přepisování souborů.
Dle popisu mě to připadá jako starý známý journaling, nebo mě něco uniklo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavne nechapu proc nechaji u nove vyvijeneho FS nejaka negativa, kterych se klidne mohli zbavit (proc nejde bootovani??? proc neprectou FS i klienti??? proc nepujde konvertovat za chodu???) to maji tak lenive programatory ze tam nekdo prohlasil "to neeeejde" ??? ... a take nechapu jejich otaleni s masovym nasazenim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba by radeji veci otestovali nez nasazovali...

ad bootovani - bylo napsano ze je pouzit stejny scenar jako u GPT. Ty snad nekde GPT pouzivas ze se tu rozcilujes? Dost pochybuju. A stejne tak pochybuju ze mas HW schopny z GPT startovat i kdyz ten uz je celkem dostupny.

ad cteni FS klienty - neni sebemensi duvod proc by to meli cist klienti kdyz jde o OS pro servery. Nebo znas jakkehokoliv klienta co si cte data ze serveru primo? Az bude FS vestaveny i do klienta tak ho bude umet cist.

ad "konverze za chodu" - protoze tohle zadny soudny spravce serveru NIKDY neudela. A na nejakych domacich prditkach to neexistuje. Novy FS se VZDY instaluje cisty. Neni zadny duvod proc si prevadet bordel ze stareho do noveho nehlede na mozne problemy s prevody pouze simulovane funkcionality.

ad "otaleni s masovym nasazenim" - no comment.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

souhlas s konverzí za chodu, tohle mělo ntfs pro přechod w98 na w2000, protože si málokdo tehdy mohl koupit disk jen tak na překopírování dat.

ale to bootování je divné, teda při návrhu systému souborů otázka bootování přece musí nastat hned na začátku, pokud FS nemůže fungovat bez jiného, který ho zavede, okolik je teda lepší něž ten první?

GPT je otázka biosu, jeho pomalé rozšíření je způsobeno nutností distribuce fyzického hardwaru (protože málokdo to dostane jako upgrade firmwaru), ale tento nový systém souborů by neměl být vázán na specifický hardware

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono bootovani neni zalezitost filesystemu ale boot loaderu. A boot loader se musi vejit do zatracene omezeneho mista (respektive jeho prvni stage). A pokud se do toho zatracene omezeneho mista nepodari narvat zjednoduseny read-only ovladac file systemu, tak to bootovat nebude ... no a zurnalovaci FS obecne casto neumoznuji ovladac dostatecne zjednodusit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V pripade BIOSu se musi stage 1 vejit do prvnich 440B LBA0 (MBR). Zbytek už může být rozházený po disku, takze pro read-only ovladace FS je místa dost. Stačí, když OS není natolik tupý, aby v roce 2012 bootoval jako MS-DOS (všechny verze Windows)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poznámka k bootu je zcela správná. Z GPT lze bootovat na jakémkoli "běžném" hardware, žádná "podpora" typu "UEFI boot" není potřeba. Klasický BIOS bootuje z GPT bez problémů. Problém je právě v systémech Microsoftu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.