Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace kosmických startů v roce 2017: USA, Rusko, Evropa a další...

Tento styl clanku mi vyhovuje. Jednoduse informativni. Diky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Následné vyšetřování ukázalo, že za nehodou může chybné softwarové nastavení – raketa si myslela, že startuje z jiného kosmodromu Bajkonur."

Vyšetřování ve skutečnosti nic takového neukázalo, naopak se ukázalo, že v systému nezávislé inerciální plošiny stupně Fregat je softwarově špatně ošetřený krajní případ rotace plošiny do extrémních úhlů, který byl poprvé "procvičen" teprve polárním startem z nové rampy, která měla jinou orientaci, než rampy do té doby používané.

"z toho 5 ve variantě ECA a 1 v silnější a modernější variantě ES"

Snad nechce autor tvrdit, že ES je "silnější" než ECA. Základní rozdíl mezi ES a ECA je horním stupni, a v současnosti nelze jeden z nich použít pro stejné role/mise jako ten druhý a naopak. Oba by měly být nahrazeny horním stupněm Ariane 6, který dokáže oba typy misí obsloužit lépe než současné varianty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Takže softwarová chyba, ale jiného charakteru. Nemůže za to nějaký mužik co namačkal špatně čísla, ale programátor resp. programátorský tým. Ale celkově to na věci, že někdo nebo někteří něco hodně zv0ral/i nebo zanedbal/i, moc nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta chyba byla takového druhu, jaký se v praxi stává až příliš často (dvě různé části řídicího systému měly různý názor, co dělat s úhly mimo interval od mínus pí do pí), a dosud nebyla vyvolána, protože existující rampy pro Sojuzy jsou buď rotující, nebo se z nich doposud "střílelo" jen bezproblémovými rozsahy azimutů. Spíš tedy taková levnější ruská obdoba prvního letu Ariane 5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jízdní řád na oběžnou dráhu začíná být poměrně hustý, 2 starty každý týden :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil, že Falcon Heavy má nyní plán startu 6. února, mezi 19:30 a 22:30 našeho času. Záložní datum je o den později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, možná vypadám jako hnidopich, ale ten nadpis mě vytočil.
Nepleťte si prosím Evropskou Unii a Evropu! Unie se snaží tvrdit, že zastupuje celý kontinent, ale to není ani náhodou pravda. Pořád je tu dost "neevropských" zemí v té Evropě.

Evropská Unie se IMO snaží působit dojmem samozřejmého a nezbytného celku, což je velmi nebezpečná propaganda.

Ať už jste pro nebo proti EU, nepleťte si prosím kontinent s uskupením několika států. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis tě vytočil tak, že jsi přistal používat mozek. V článku není o EU ani slovo a ani není EU nijak naznačena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná, článek jsem neotevřel. V nadpisu je USA, Evropa a Rusko. Jestli si něco z češtiny pamatuji, tak vícenásobný podmět by měl mít stejnou třídu, tedy z nadpisu lze předpokládat, že Evropa má být stát stejně jako Rusko.
Mám strach z téhle substituce. Čím dál tím více se stává, že v běžném hovoru Evropa == EU. EU politici to neváhají považovat dokonce za pravdu, v jejich projevech je Evropa a Evropská Unie totéž. Už jen to by mělo lidi varovat, že je něco v nepořádku.

Jestli jsem to opravdu přehnal, tak se autorovi omlouvám. Spíš jsem se ale jen ztrapnil, to nějak přežiju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to není pravopisně správně, ale hovorově, když se řekne Evropa myslí se tím státy Evropského kontinentu, nikoliv EU. To je asi jen tvoje paranoia. Nebo uveď tedy projev politika EU, který zaměňuje Evropu za EU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde ale o nadpis - formulace Evropa a Rusko je prostě blbě... Rusko se zeměpisně počítá primárně do Evropy, asijská část je braná jako "doplněk".

Kdyby nadpis obsahoval jen Evropa a USA, tak je to sice taky míchání pojmů (stát kontra kontinent), ale nejde o faktický rozpor - OK. Pokud se ale v jedné větě zmotá jméno kontinentu a jméno státu, který do něj patří, tak je to logický nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Považovat Rusko za plnohodnotný evropský stát může jen jedinec po výplachu mozku. Jejich historie spíše ukazuje na asijské kořeny...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jen slepý hněv proti EU, s realitou to má pramálo společného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezké.
No a teď už jen (aby to bylo komplexní) nějaký článek na téma nakolik jsou ty starty neekologické a jaká je jejich c02 stopa :0)

Jinak by v článku možná neškodila nějaká statistika za posledních +- 50 let abychom si udělali přehled.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak z nudy som to raz počítal na palivo rakety vs milión dieslov s prienernou spotrebou 6/100km ~16 000 km/rok a vyšlo to cez 300 letov rakety ako Falcon 9 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.