Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rembrandt pro desktop dorazí v zimě, mobilní 16jádrový Zen 4 rovněž

12 az 16 jader navic architektury Zen IV na 5nm a v mobilnim tele, no pekne, na 10 let ma uzivatel s prehledem vystarano, bude to jednoduse brutalny posun vykonu v noteboocich, k tomu pritomnost sice male ale ne tak osekane iGPU jako v pripade externiho nepodarku RX 6500 XT, no sem s tim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raphael(desktop class) 256 stream-procesorů
Rembrandt(mobile class) 768 stream-procesorů
RX 6500M/XT 1024 stream-procesorů

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A ma RX 6500 cili GPU Navi 24 encodery/decodery pro H.264, dale H.265 a AV-1? ne nema, dale komunikuje s deskou skrze silne omezenou PCI-Express sice 4 generacni ale stale 4 linkovou sbernici, do tretice obslouzi jenom 2 monitory zatimco k prikladu iGPU Vega u R5 5600G tri, u pripravovaneho Raphaela jeho iGPU na bazi RDNA II zvladne dokonce ctyri a podobnou "chytrost" predpokladam i u Rembrandta nakolik to bude sjednocena platforma AM5 u ktere se planuji ctyri DP vystupy, takze tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Waffer69, hele kámo já tě úplně chápu. Říkáš si, že kosmonautem nikdy nebudeš, jako Skála Steroidson nevypadáš a penis 30cm+ taky nemáš. Jasný, jako proč existovat? No, já si upřímně myslím, že i přes ty tvoje handicapy můžeš vést plnohodnotný život. Jako fakt!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to vtipné. Pro lowend kartu aby člověk kupoval dražší desku, protože lowend desky mají jen PCI-E 3. Což by s osmi PCI-E linkami nebyl problém, ale oni tam musí dát jen čtyři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to vtipný, pcie x4 1.1 - pokles výkonu rx6600xt, MSI X470 PCIe 3
https://ctrlv.cz/nAw7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Velmi zajímavě působí zprávy o integrovaném GPU (RDNA 2), které prý skýtá velmi zajímavý potenciál pro přetaktování."

To není nic překvapivého. Ta prdíkatá GPU co tam jsou jdou honit ostošest. I ta Vega v mém 5700G dává stabilně 2400Mhz bez artefaktů. Je pravda, že na 2425 už se objevují občas artefakty na 2450 je jich víc a na 2475 ještě víc. Stabilní to ale je.

Tzn. pokud píšete o "velmi zajímavém" potenciálu, předpokládám že je to víc než oněch 2400Mhz. Takovéto subjektivní hidnocení by si zasloužilo alespoň 2600Mhz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaká je default herní frekvence u 5700G?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když přetaktuješ GPU a RAM tak to žere o kolik víc? 30W?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ram nežere nic, nedá se to měřit.
Moje OC Ryzen 2400G, chladič do 150W měl co dělat aby uchladil iGPU (+ OC CPU bych neměl šanci, slabej chladič)
https://www.czc.cz/amd-ryzen-5-2400g-rx-vega/230413/produkt/recenze?revi...
Ve hrách jsem měl max teploty jako v FireStrike.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se měřit spotřeba celé sestavy. Rozdíl mezi 2600 a 3600 MHz (DOCP) je mé u RAM asi 8 Wattů permanentně. Dříve tu někdo psal, že má 5700G a daleko vyšší takty RAM a i přetaktované APU. Docela by mě zajímalo kolik to teda žere pak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem 5600G s OC iGPU na 2300MHz a RAM 4400MHz CL19. Spotřeba ale nebyla nic moc. Myslím že to atakovalo 100W na zásuvce, možná i lehce přes(105-115 s PBO). Jenže pak se mi podařilo za 4000 s DPH sehnat nVidia Quadro T600 a celý koncept APU šel do háje. S T600 jsem dosahoval mnohem vyšších FPS (2-3x) a spotřeba byla v zátěži nižší o 15-25W. V Idle o 5-7W vyšší. Další APU vidím až něco s NAVI2 a i tak k tomu budu dost skeptický.
Dřív jsem taky patřil do kultu APU, ale nějak jsem z toho vystřízlivěl. Možná je to tím, že hraju širokou škálu her, dost často by mi APU stačilo, ale pak si chci zahrát něco, kde APU nestíhá ani dolní hranici FreeSync v 720p. A toho se vzdát nemíním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kult APU? Ona je to z většiny jen nouzovka (já to mám rád i kvůli hlučnosti a životnosti - dedikovaná grafika je nejporuchovější součástka) pro dnešní období. Nestačil výkon APU? Vyplázl si 4 litry a už stačí - OK. Ovšem já jak vidím ten větrák na Quadro T600, tak mám osypky a raději počkám na normální časy nebo navždy APU s Noctua apod. kvalitkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Protože jsou tyto paměti dražší než se plánovalo, neboť výrobci nestačí dodávat čipy pro regulaci napětí, nechvátá AMD s uvedením desktopové verze."

Tak určitě. AMD vydávala desktopové verze APU vždy s mobilními a teď zrovna jako potvoru nemůže, protože paměti. Teď tu O permíkové chaloupce, prosím.

Nepřehánějte to s tou propagandou ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

este aby to nebolo OEM only :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poněkud nemístná ironie. Mobilní APU AMD uváděla tradičně na CES, desktopová na Computexu. Tak to fungovalo až do problémů s nedostatkem výrobních kapacit.

16GB DDR5 dual-channel kity nejsou prakticky vůbec, 16GB single-channel je pro APU nesmysl a 32GB DDR5 dual-channel kity začínají na 6000 Kč, zatímco stejná konfigurace DDR4 je za 3000 Kč. Vydávat v této situaci mainstreamový produkt vázaný na DDR5 je nesmyslné, protože by ho nikdo nekupoval.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Navic lepsi DDR4 o vykonu 3200MHz a CL15 nebo dokonce jeste lepsi uzivajic Samsung B-die cipy s jeste nizsi CL14 rozkopou tem vysokolatencnim DDR5 prdel ale ze ukazkove.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To právě nevim, protože DDR4 jsou 2x64bit, DDR5 2x32bit + 2x32bit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bohužel je to tak, dokud nebudou dostupné rychlé DDR5 nemá to cenu. Pak by se stalo to, co s Cezzanem neboli, že žádná redakce na světě to nedokázala otestovat s důstojnými pamětmi a tedy nikdo nezná skutečný vákon těch igpu kromě mě :-D. Ale ok, asi není moc lidí jako já co si k APU pořídilo 32GB 4600Mhz paměti, btw funguju na 4733Mhz CL17 s IF 1:1 tj. 2366Mhz. Já už teda své "DDR5" mám. Ale s tím OC igpu na 2400Mhz, touhle pamětí a 16GB fixním buferem pro grafiku vím, že mám dost možná jedno z nejrychlejších desktop PC igpu na světě :-D. Alespoň v tom co jsem naměřil a srovnával s netem, tak 1050ky porážím běžně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Mobilní APU AMD uváděla tradičně na CES, desktopová na Computexu. Tak to fungovalo až do problémů s nedostatkem výrobních kapacit."

Takže teď má výrobních kapacit dost* a za opožďené vydání může... nedostatek DDR5.

Sorry, ale tyhle marketingový vokecávky neberu. Dostatek výrobních kapacit** měla AMD v době, kdy ty APU za moc nestály, takže argumentovat tímhle je úsměvné. Od té doby se hodně změnilo a AMD na retail prostě kašlala. Teď k tomu má(te) akorát jinou výmluvu.

*Zaplať pánbů, že už to skončilo. Já se bál, že se z toho nevyhrabe.
**Kdo způsobil, že si AMD nezajistila dostatek výrobních kapacit? :-P

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já se opravdu omlouvám, ale na příspěvek bez argumentu, který obsahuje pouze ničím nepodložené subjektivní dojmy, věcně reagovat neumím. V předchozím příspěvku jsem uvedl konkrétní důvody, zasadil je do konkrétní situace na trhu a citoval aktuální ceny a dostupnost pamětí.

Osobní nelibost není argument.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Subjektivní dojem je vše, protože skutečné důvody nikdo nezná a v tiskových zprávách je určitě nenajdete. Vy pitváte do posledního slova vyjádření Nvidie, Intelu, Apple atd., ale když něco prohlásí AMD, tak je to pravda.

Důvody se uvádějí, tak aby vypadaly věrohodně.
Nicméně, když AMD doteď uváděla desktopové APU později, kvůli zisku, pak mám pochopitelně problém s vyjádřením, že najednou je to kvůli pamětem. Sice jde v podstatě o objem prodeje a tedy opět zisk, ale prostě mi opakování takového prohlášení přijde hloupé, alibistické a zbytečné. Nechápu proč mají potřebu omlouvat termín vydání produktu. To není úplně běžné.

Můžete uvést zdroj, že to AMD opět prohlásila a není to jen Vaše interpretace starého vyjádření?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

napriek tomu, ze za poslednych 20+ rokov nemam ine ako AMD som bol udupany tiez :/ momentalne som spokojnym majitelom 5700g , ale tiez vidim problem v tom co spominas, na druhu stranu chapem preco to v AMD robili... minimalne par rokov pred krachom ich prave oem drzalo nad vodou.. ci uz notebooky, alebo desktop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom v desktopu stejně. Jakou jsem měl 486 nevím jistě, ale Intel to na 99% nebyl. Poté co jsem pak upgradoval z Pentium MMX na K6-II(stejná deska), jsem měl jen AMD. Kolik je to let netuším...

Mně nevadí, že upřednostnili výnosnější segment trhu, naopak jako akcionář to vítám. Upřednostnění velkých partnerů je logické a důležité z hlediska zvětšování podílu na trhu, ale hlavně stability.

Mně vadí ty výmluvy okolo, navíc to smrdí na sto honů invencí redakce, která si tak udržuje čtenáře ve správné náladě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.