Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Retro-test: magnetooptika a až 2,6 GB oboustranně

opet naprosto luxusni clanek, super, diky!!
takto si predstavuju cdr/diit, s takovyma clanka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redakcia super clanok.
Doma mam jeden takyto disk s nejakymi starymi fotkami, a nemam nikde pristup k mechanike. Keby som vam poslal ten disk aj s cokoladou, nenakopirovali by ste mi niekam data z toho disku? ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Není problém, ozvi se na wift slaneček diit tečka cz

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Po magnetooptické mechanice jsem před lety strašně toužil, ale vzhledem k ceně to byly jen vlhké sny nadšeného ajťáka.

Jediné co se dalo sehnat za "rozumný" peníz byla ZIP mechanika od Iomega, kterou zabily vysoké ceny médií, jejich nízká kapacita a z počátku i vysoké ceny mechanik a navíc to byla jen lehce vylepšená floppka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To jsme na tom podobně, akorát mně se ten sen splnil, sice nadvakrát, ale nakonec splnil (za což vděčím našemu čtenáři). Poprvé to byl na videu rozebíraný Maxoptix, který jsem našel kdesi v jednom starém vyřazeném lehce industrial počítači s blbým Pentiem MMX 233 MHz, jehož pořizovací cena byla zhruba milión Kč ;), podruhé tahle Sonka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako vlastník dvou stále využívaných funkčních minisků (deck SONY a portable JVC) nedám na magnetooptiku dopustit. Po 15 letech dobrá kondice, všechny disky čitelné. Za tu dobu mi umřel HiFi CD přehrávač (pošel na laser), DVD přehrávač a několik počítačových CD a DVD mechanik.

MO do počítače jsem moc moc chtěl, ale za ty ceny jsem si je nemohl dovolit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, co to znamená "pošel na laser". Že by odpálená laserová dioda? Díky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mno nevim jestli se dnes k takovému detailu diagnostika/návrh opravy stylem "je potřeba vyměnit díl s laserem" vůbec dostane. ono prý stačí když degraduje a zakalí se plastová čočka a laser médium nepřečte

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dnes již moc nemá smysl podobné "harampádí" opravovat. Nicméně, pro kutily, teoreticky by mělo jít sehnat nové OPU (optická hlava) někde na ebay. Samotnou diodu v podstatě není možné z OPU vyměnit, protože i když se ti jí povede vykuchat, tak tu novou nikdy neposadíš tak, aby laser šel tou správnou cestou:). Sice to jde, ale potřebuješ na to docela vymakaný zařízení.

Co se týče zakalení (častěji prostě zašpinění) čočky, tak to samozřejmě vliv má. Sice to nevede k většímu zatížení laserové diody (zpětná vazba pro regulaci jejího výkonu "je" na jiném místě), ale k drastickému útlumu na výstupech foto diod. Nedávno jsem měl mechaniku, která ztrácela na špinavé čočce asi 95%, a přesto bylo možné disky alespoň chvilku číst. Neuvěřitelní, jak z malého signálu je elektronika schopna ještě něco dekódovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyšeptalá laserová dioda. CD mechanika má problém naloadovad disk a přečíst TOC, když se chytne, tak se občas nechce rozjet po stopě, jak se spirálky chytne tak jede, ale občas lupe nebo přeskakuje. Opravitelné by to asi bylo (výměnou mechaniky), ale zatím jsem do toho neinvestoval vzhledem ke stáří přístoje a vzhledem k vlastnictví DVD rekordéru, který to na TOS link umí poslat také (D/A převodník a analog bude v tom CDčku asi o něco lepší).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, investovat opravdu moc cenu nemá. Szmptom co popisuješ může opravdu být "vyšeptaná" laserovídioda, ale taky hafo jinech věcí (typicky kontaminace, poškození aktuátory, posun laseru v osách XY a ještě hromada chytrejch termínů na samostatnej článek:)).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, uvědomuji si, že to může být hafo jiných věcí, ale tak daleko mé diagnostické schopnosti nesahají. Projevy se stahují do místa kolem optické hlavy, hlouběji to nedám. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

InPhase podle me toho moc nevyrobila - kdyz se podivate na nejake PR dokumenty, jsou tam obrazky se "sample" vodoznakem :)

Na druhou stranu - mam u sebe desku se snimacem (1280x1024, 600fps), ktery byl pouzit pro vyvoj holograficke technologie.. takze neco delat museli, ale zrejme jim to moc nevyslo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mechaniku na 9cm média tu mám, je to Fujitsu M2512A do 3.5'' pozice: http://www.fel.fujitsu.com/archive/archive/00000103.htm. Bude asi ještě starší než ta Sony z článku. Zápis jsem nezkoušel, čtení funguje, ale zhruba po pěti přečtených médiích začne házet chyby a je potřeba dát si chvíli pauzu ;-) Média jsou jednostranná, velikost 128 nebo 230MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG, pry klacik:o) Tyhle videa me vzdycky pobavi:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma ještě dvě mechaniky Fujitsu. Umělo to jen cca 600MB, ale jedna z nich je ATAPI, druha SCSI, jinak jsou naprosto shodné. A obě stále fungují.
Nějakou dobu jsem je používal na Windows 95 místo HDD :-) na kterém byly W2000.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hromada "bordelu" asi slušně popisuje jak technicky složitá tahle mechanika byla.. Dobře to tam dali tenkrát... To co je dneska jasný a miniaturizovaný, před 15ti lety.. Je na tom videu vidět jak to tenkrát dělali precizně.. Bylo potřeba sladit desítky integráčů (divte se pak drátům ;-)), v optický části je to zmenšená laborka.. Takovou jsme pomalu ani my na škole neměli.. Klobouk teda dolu před tim.. Nevim, kolik to tenkrát stálo, to se nejspíš blížilo ke stovkám, ale takovouhle složitost nikdo nikdy nenajde dneska v jakýmkoli komerčně dostupným vybavení..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dneska není problém narazit v zahraničí na nabídky repasovaných 5,25" magnetooptických mechanik v cenách kolem tisíce dolarů, ale samozřejmě i méně (a také i více ;). Skutečně žádná láce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jejda, na této technologii jsme tenktát provozovali systém zálohování v jedné, dnes již neexistující bance. V té době nejvyšší kapacita, naprostá spolehlivost. Celkem cca 30 mechanik a veliká kopa disků...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Budu tipovat: IPB? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

X tisíc let vývoje a nic se nezměnilo, pořád se do všeho žďuchá dřevěným klacíkem. :))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

PS: Skvělá recenze krásné techniky, děkuji za takové čtení a videa!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale ořezaným do špičky :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.