Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Retro: WinLinux 2000

Priznam se ze o tom WinLinux jsem nikdy neslysel... ja zacinal na RH 5.1, pak tusim 6.2 a pak Debian 2.1, vsechno CDcka tusim z nejakych ceskych casopisu. Prvni pokusy byli napodobne - pocit "vsechno je naprd, nic nefunguje" a clovek byl zoufalej az to vymazal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pred RH 5.1 strihl jeste Monkey Linux :-)
U RH jsem vydrzel do 7.3, pak jsem presel na Debian 3 kvuli praci a dneska Fedora/Ubuntu kvuli pohodli :-)
WinLinux a podobne pociny jsem zaregistroval, ale moc se mi nechtelo borit fungujici instalaci (holt male disky a neexistujici virutalizace tenkrat).
Je zajimave, ze muj vyber HW snasel Linux lip vcetne rozliseni, jediny problem delal jako vsude jenom winmodem tusim Connexant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj první kontakt s Linuxem byla nějaká mini verze na disketě. Nabootovalo to do příkazové řádky a si říkal - "OK, a teď jako co?" :-) Tak jsem to restartoval. Pochopil jsem to až o několik let později u RedHatu 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U RH 5.1 si vedel ktoré balíčky vybrať? Bolo ich toľko, že z toho mohla rozbolieť hlava. Síce aj u Windows som vždy chcel mať možnosť na výber čo sa mi do OS nainštaluje, ale RH 5.1 mal na výber toľko, že som nikdy nemal istotu čo môžem odškrtnúť a čo nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, myslim ze jsem vybiral jenom ty "skupiny".

Vzpomel sem si taky, ze me tehdy fascinoval opravdu funkcni multitasking. Mohl jsi treba pustit cteni z CD v jednem VT, v druhem kopirovani z diskety na disk, a tretim jeste neco dalsiho, a vsechno ti porad fungovalo plynule. Kdezto ve woknech (uz nevim ktera verze) kdyz si zkousel nejakej multitasking s kombinaci FDD / CDROM / HDD tak to slo rychle do h...aje :) mozna to bylo neco s mym HW, nebo proste byli wokna tak nah*vno, kdovi.

Jo a grafiku jsem mel ATI, tusim Mach64 nebo tak neco, a IIRc fungovala v linuxu celkem hezky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, to je ta pohodlná mládež. Já začínal v roce 1993 se Slackware 1.0. Když člověk chtěl, aby mu to chodilo správně, musel si zkonfigurovat zdrojáky jádra a pak si ho přeložit a ne nějaký click click click... :-)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj, kdo alespoň jednou nekompiloval játro, není lunixák. ;-)

edit: na i486 (a ostatně i mém oblíbeném mips) to býval adrenalin na několik dlouhých desítek minut, někdy i hodin. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám, že ne - kernel jsem kompiloval pár let poté kvůli ndiswrapperu, kvůli SMP podpoře, kvůli kdečemu. Ale Slackware 1.0 jsem instaloval zrovna předloni na 386 notebook od Compaqu a kompilaci jsem nepotřeboval ani jednu. Všechno jelo rovnou, jen tedy ta trpělivost s 20 či kolika disketama :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WinLinux byl i muj prvni. Ovsem jen kratce, pote prisel Mandrake a pozdeji Debian.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WinLinux jsem neznal ani z vyprávění a tipnul bych si, že skončil mimo jiné proto, že se třeba Microsoftu tenkrát nelíbilo, že v tom názvu bylo Win. Jistě si vzpomenete na Windows Commander nebo, když už jsme u linuxu, na Lindows. To je asi jediné distro, která znám jako to, které si hrálo na to, že jako nahradí Windows (nepočítám ReactOS, jehož význam jsem doteď úplně nepobral).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hledal jsem to i zpětně a nedohledal jsem jedinou zmínku o tom, že by kvůli tomu někdo vedl s nimi spor. Skončili skutečně proto, že z NT-based Windows na NTFS disku to nenabootuješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux sa spúšťal príkazom loadlin? BTW, na disku môže byť viac oddielov, takže kľudne MS DOS na FAT16, kde by bol WinLinux a na druhom oddiele Win XP. Čiže samotný NTFS nebol neprekonateľným problémom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu, jenomze pointa byla ze to melo byt distro pro BFU, cili to muselo fungovat stylem "mam na celem disku 1 oddil s woknama, udela se v nem velky soubor, nacpe se do nej linux, linux pustim kliknutim". Pokud to je "zalohujte data, prerozdelte disk na 2 oddily, preinstalujte wokna, nahodte si dualboot" tak na to se ti vsichni BFU tehdy (i dnes) vytoto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem zacinal na dvojce Mandrake/Redhat. Nesmyslu typu Winlinux si myslim, ze bylo i vic, ale nechapal jsem je, instalace linuxu neni a nebyla slozitejsi nez jeho ovladani, tudiz kdo to neumel nainstalovat, neumel to ani pouzivat.
Rozhodne instalace linuxu nikdy nebyla zadna hardcore zalezitost narozdil treba od instalace ruznych BSD systemu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlas. Instaloval jsem FreeBSD i treba takove Gentoo, a Gentoo s multiple stage-mi bylo mnohem vic prace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RedHat 3, nebo co to bylo kolem roku 2001. To mně do toho uvrtal soused. Byl jsem z toho nadšený, ale zároveň zklamaný. Vtipné je, že soused pak nikdy na Linux nepřešel.

Pak dualboot WinXP a Mandrake.
Poté dualboot WinXP a Gentoo (už v této době jsem měl win jen pro nice to have, max některé hry)
Poté dualboot WinXP a ArchLinux (přešel jsem z Gentoo, protože jsem o Gentoo přišel a potřeboval jsem rychle naladit něco podobného, ale bez kompilování)
Poté ArchLinux only.
Mezitím na serverech Debian a CentOS/OEL.

Na WinLinux si nepamatuji, ale pamatuji si na projekty jako Lindows (později kvůli sporám s MS přejmenováno na Linspire) a Win4Lin.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolem roku 2001 byl RedHat 7. Pak se to přejmenovalo na RHEL a ten měl verzi 3 v roce 2003.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som zacinal na Slackware 2.3 v 95. Vtedy rozbehat Xka na svojom PC bez Google bolo utrpenie, a to este ked clovek nemal mainstreamovu grafiku. Ja som mal ARK2000MT a to vobec nebolo lahke. Ako stredoskolak som cital niekolko noci dokumentacie, howto z CDcka, kym som dosiel na to, ze pre moju grafiku musim v X konfiguraku nastavit RAMDAC na ics5342 :) Ta radost ked mi potom sli X v 1024x768:)

Linux sa so mnou trochu vlece stale, pouzivam ho casto, ale nemam ho ako hlavny system na dekstope, ani na vyvoj, aj ked vyvijam (aj) pre Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád čekám na distribuci, která bude mít C:, Plochu(jako root) a Dokumenty...
- Chtělo by to funkci na "linky" s jinou logickou strukturou.
- A taky podporu zpětného lomítka \

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.