Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Revoluce je zde, YouTube zpřístupňuje filmy zadarmo či malý poplatek

Movies @ YouTube - Charade/Šaráda
Jedna z věcí, po kterých volají zástupci snad všech pirátských stran po světě, se začíná v těchto dnech pomalu naplňovat na YouTube. Loni přišel s možností zapůjčení filmů z festivalu Sundance, nyní na základě dohod s filmovými studii zpřístupňuje první "velké" filmy z amerického Hollywoodu…
Movies @ YouTube

Celovečerních filmů, které jste si dodnes mohli (v ČR) často buď jen nahrát z TV v horší či mizerné kvalitě (barevný posuv, nekvalitní zvuk, ořez z ~21:9 na 4:3 atd), nebo stáhnout odkudsi z hlubin internetu v kolísavé kvalitě kus od kusu, nyní YouTube umísťuje na své servery doslova tisíce. Od Hitchcocka, přes Scorseseho Mafiány, klasiku typu Casablanca až po nejnovější či nepříliš staré pecky formátu Nolanova Inception, Královy řeči a dalších.

Movies @ YouTube - Casablanca

Každý film má svoji detailní stránku, kde mimo jiné najdete i hodnocení filmových recenzentů a to, jak si vede na Rotten Tomatoes (zde se sluší zmínit, že RT neudává procentuální hodnocení filmů jako třeba CSFD, ale udává zastoupení těch, kteří film hodnotili kladně, tj. je poměrně pravděpodobné, že nějaký film na RT dostane 100% hodnocení, zatímco na CSFD/IMDb jen 60 % prostě proto, že když 100 % lidí ohodnotí film jako "nadprůměrný", znamená to na RT 100% hodnocení. Pardon za delší odbočku).

Movies @ YouTube - varování před "závadným" filmem

Filmy, které nejsou vhodné pro mladší ročníky, předchází na YouTube vždy krátké varování.

Movies @ YouTube - Tato výpůjčka momentálně ve vaší zemi není k dispozici

Pro nás to má samozřejmě háček. Co háček, spíše obrovský rezavý hák, jak bývá zvykem. Zatímco Američané si mohou mnohé starší filmy přehrávat zdarma a ty novější zapůjčit za běžné ceny srovnatelné s půjčovnami, my "burani z Čečenska" se musíme spokojit pouze s extrémně omezenou nabídkou volných filmů. Drtivá většina titulů u nás prostě přehrát nejde. Přestože tu i běžely mnohokrát v TV, přestože šly v kinech, přestože vyšly na DVD za postupně klesající ceny od 699 po 49 Kč na stáncích, jsme stále odkázáni u většiny filmů na staré cesty.

Doufejme, že Google nebude takovým kostěným puritánem jako třeba Apple s iTunes a i do Česka (a Slovenska) se nakonec dostane i možnost sledovat nové filmy a půjčovat si je přímo na YouTube. Neděláme si však iluze, že by to nastalo příliš brzy, přeci jen "protipirátská lobby" má velice úzké vazby na politickou reprezentaci tohoto státu a ani bychom se nedivili, kdyby se jednoho dne vedle "výpalného" z optických médií, HDD/paměťových karet začalo platit i "výpalné" z internetového připojení proto, že je možné na YouTube sledovat celé filmy.

Další hypotetickou otázkou je případná dostupnost československých, resp. českých a slovenských filmů na YouTube. Přeci jen archiv české kinematografie je velmi rozsáhlý a velká část filmů vyšla na DVD (včetně těch pro pamětníky) a toto by při přijatelném obchodním modelu co do výšky plateb mohlo být pro vydavatele zajímavé. Nevíme jak vy, ale jsou filmy, na které se člověk rád 1× podívá za třeba 5 Kč, ale kvůli tomu si nebude kupovat DVD za 49, 99, nebo 149 Kč - v tu chvíli prostě film stáhne někde na internetu - pro vydavatele by to rozhodně bylo výhodné z hlediska nákladů, neboť samotnou "digitalizaci do YouTube podoby" a uložení na serverech by šlo na bedra Googlu a přenosové nároky pak na bedra lidí, kteří si platí internetové připojení.

No, trochu více jsme odbočili, takže tento tok myšlenek ukončíme. Vás jistě napadnou další "co by, kdyby" k tomuto tématu, nebojte se s námi podělit o ně v diskusi. Pokud se chcete podívat, co se na YouTube potlouká, zamiřte na příslušnou stránku. Počítejte ale pochopitelně s tím, že filmy jsou v původním znění bez českých titulků.

Poznámka na závěr: tato novinka samozřejmě nijak nesouvisí s tím, že i na samotném YouTube se válí hromada filmů zdarma, bez patřičného "posvěcení z Hollywoodu" a typicky rozsekaná uživateli na 10 až 15minutové bloky dané omezeními YouTube na délku videí v minulosti :-).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Revoluce je zde, YouTube zpřístupňuje filmy zadarmo či malý poplatek

Středa, 11 Květen 2011 - 14:52 | senky15 | http://www.youtube.com/watch?v=9H09xnhlCQU a...
Středa, 11 Květen 2011 - 11:59 | Heron | Extrémní míra pirátství? Není to tak dlouho, kdy...
Středa, 11 Květen 2011 - 11:18 | rman | "výpalné" z internetového připojení...
Středa, 11 Květen 2011 - 10:20 | Lecco | Spousta lidí kostičky nevnímá a 5.1 neví co je....
Středa, 11 Květen 2011 - 09:32 | Johnny B | cožpak "žádost" (např. na úřadě) je...
Středa, 11 Květen 2011 - 00:20 | l0l | spise "na vyzadani" vy o nic neprosite...
Středa, 11 Květen 2011 - 00:19 | Miser | Však si to zkus, ale u free proxy se můžeš "...
Úterý, 10 Květen 2011 - 23:39 | JVc | Presne jak pises, nevim proc je dnes obrovskej...
Úterý, 10 Květen 2011 - 22:25 | iqtiqe | Podle mě si na sledování filmů na youtube (nebo...
Úterý, 10 Květen 2011 - 22:10 | Jiří | Za Bad Taste +1000 :-D Ale stejně se mi z žádných...

Zobrazit diskusi