Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Richard Stallman proti korporacím: DRM v HTML5 nechceme!

Souhlas, co to je zase za hovadinu? At si implementuji firmy DRM kazda po svym, kdyz ho nutne potrebuji, ale v standardu to nema co delat!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No protoze je to skvely nastroj na cenzuru internetu ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neni lepsie mat jedno drm, nez rozne blbosti od kazdeho osobitne ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tom je, bude stačit jedno udělátko na jeho odstranění, místo x různých. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší by bylo, vůbec žádné DRM nemít :).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A ... preco ?

Ja by som vital mat moznost pozriet si film za 50 centov s platnostou na 1 den, tj system videopozicovne. Preco by som tuto moznost nemal mat v html5 ? Je mi jasne, ze licencia na film dozivotne by stala niekolko nasobne viac a mne staci film pzoriet iba raz.

Ine je to pri hudbe, ak si ju kupim, chcem aby bola moja a vsade mi sla prehrat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A ja chci aby byl muj film a mohl jsem si ho vsude prehravat. Mezi hudbou a videem nevidim rozdil. Vse by melo byt bez DRM.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ked si mam zaplatit 50 centov za pozretie alebo 8 euro za to aby bol moj, staci mi pozretie s DRM a som happy ze to takto mohlo byt. Za 8 eur by som si film nekupil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak na Slovensku, ale v ČR je cena filmu většinou kolem 50,-/24h. Netflix/iTunes apod. se tu nechytá vůbec (ip omezení čili nutnost proxy + bez titulků, v druhém případě kvalita supr, cena a nabídka katastrofa)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mas tu taky Voyo a Topfun za mesicni predplatne... Jasne s takovym Netflixem nesrovnatelne, ale alespon neco existuje...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nebo internetova uloziste gratis, nic neresim, popr. platis za data ... a muzou mi polibit (|)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase je to nepohodlný (hledat, hledat hq, hledat titulky, zkoušet jestli to vůbec funguje případně sosat po více částí atd.). To fakt radši dám to pade...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zase clanek. Samozrejme ze je lepsi mit DRM jako soucast HTML5, nez instalovat dodatecne pluginy, abych ho mohl prehrat! Jsou proste sluzby, kde to bez DRM nejde a nepujde. Priklad za vsechny Netflix a jine streamovaci sluzby za predplatne...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

... jop, a ještě by mohli zapracovat technologii na ověření identifikace uživatele a kontrolu užití dopravovaných dat - Tak aby bylo jistý že za monitorem sedí jen franta vomáčka co má film zaplacenej na jedno shlídnutí a ne celá jeho rodina včetně sousedovic děcek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano, strycek M$ uz na to ma dokonce i patent ;-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Si si isty ze dat DRM do jazyka ktorym sa popisuje formatovanie webovych stranok je dobry napad? Aky ma zmysel hovorit o neinstalacii dodatocnych pluginov, ked v konecnom dosledku sa bez specialnych aplikacii alebo pluginov u tych sluzieb aj tak nezaobides?

W3C standard dnes, zajtra to bude IETF (tcp/ip) a napokon IEEE (Ethernet)?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ma to stejny smysl jako Web RTC, nebo CU-RTC Web - zbavit se pluginu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No ja vidim rozdiel v tom ze webrtc je komunikacny protokol rovnako ako XMPP alebo HTTP, ale html je proste ... markup language, jazyk co popisuje ako ma webstranka vyzerat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

HTML5 už dávno není jen značkovací jazyk. Např. u tagů audio a video doporučuje formáty, které by měly prohlížeče podporovat. Nejrůznější webová API už dávno neřeší pouze, jak popsat, co která část dokumentu znamená či jak ji vykreslit. Třeba web audio API umí počítat fourierovku, kdo by si dřív pomyslel, že prohlížeče budou něco takového dělat.

Takže jestli by mělo být DRM standardní součástí HTML, jsem pro. Nebude třeba si instalovat obskurní binární doplňky různých výrobců, abych si přehrál video. A díky tomu, že to bude popsané ve specifikaci HTML, bude to průhledné a jediným tajemstvím budou šifrovací klíče a tak to má být.

Jestli DRM jako takové je anebo není dobrá věc, je úplně jiná otázka. HTML má řešit technické věci a ne kázat morálku. Jestli si Velký obsah DRM do HTML protlačí, neviděl bych to jako ničí prohru. Dokud budou lidi raději prohledávat ulož.to, než aby zaplatili 50 Kč (později snad míň) za zhlédnutí filmu, bude s námi i nějaká forma DRM.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OMG, prijde mi ten clanek totalne mimo .... jako nedokazu najit snad jedinou pravdivou a normalni vec ..... snad krome toho, ze z kontextu je jasne, ze RMS je proste socka (to kazdy vi) a nema tuseni, co DRM vlastne je.
No a srovnavat lokalizaci obsahu na youtube s DRM? Tak to uz je opravdu sila .....
A je bezpochyby spravne, aby bylo DRM soucast obecne knihovny, nez aby si to kazdy delal po svem a clovek pak musel poustet pochybne pluginy a podobne ...... o tom snad soudny clovek nemuze ani argumentovat ne???
Jinak tvrdit o DRM, ze je neco spatneho muze jen clovek, ktery nema tuseni, co ta zkratka znamena .... to ja asi jako tvrdit, ze SSL je spatne, protoze tim padem neni internet uplne svobodny:o))))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pan Richard Stallman je sice v některých názorech mírně extrémnější, v tomto případě s ním ale naprosto souhlasím.
Pokoušet se nacpat DRM do HTML5 standardu je pěkná prasárna! Uvažoval jsem i o mírnějším výrazu, pak jsem to ale zavrhl. Na tohle je ten výraz mírný až moc. DRM je mizerná věc sama o sobě, nicméně je na mém rozhodnutí zda jej kvůli nějaké službě jej využívající "zkousnu", nebo se zkrátka obejdu bez této služby.

Nemívám ve zvyku krást, nicméně osobně DRM z řady dobrých důvodů odmítám. Buď mi knihu, hudbu, film někdo nabídne bez DRM, a tomu jsem pak i ochoten dát i o něco více než za kolik se prodává verze s DRM, nebo si zkrátka danou věc odepřu. Naštestí nabídka bez DRM není až tak zlá. Jen u filmů (obzvláště těch amerických) je to slabší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.