Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fantastická cesta do Sony A7r: 36Mpix full-frame rozebrán

Že jsou kompakty s výměnnými objektivy konstrukčně jednodušší, než zrcadlovky s pohyblivým zrcátkem a optickým hledáčkem, je jasné každému. Roger Cicala rozebral takřka do posledního šroubu model nejvyšší, 36Mpix full-frame Sony A7r.

Z hlediska možnosti oprav hodnotí A7R jako výtečný stroj. Již samotný počátek rozebírání byl snadný: odkrytovat přístroj nevyžadovalo sloupávání žádných koženkových polepů,vše je přímo součástí šasi a tak se dá „á-sedm-erce“ dostat pod sukně jen s pomocí přístupných šroubků. Podobně jako gripové části je na tom i okolí hledáčku, zkrátka zde Sony optimalizovala dobrým způsobem, včetně toho, že nekomplikuje život svým servisákům a celá A7r drží pohromadě jen třemi typy šroubků, místo obvyklých 10+ .

Vedle obvyklého odstrojování elektroniky tvořené z největších částí displejem (zde výklopným) a hlavní elektronikou na mateřské desce (na níž jako největší čipy sídlí procesor a RAM.

Zajímavostí je, že senzor je uchycen přímo k hlavnímu šasi a není přímo spojen s modulem závěrky. Na toto šasi je přímo z druhé strany přichycen bajonet. Elegantní, levné a čisté řešení, které když vyrobíte přesně, nemůže docházet k žádným „mikronovým omylům“. Jinak modul senzoru je samostatná podjednotka (unimatice nula-nula-jedna :-) a je chráněn krycím sklem nad sebou. Momentálně se diskutuje, jestli by výkonům foťáku ještě o fousek neprospělo odstranění tohoto sklíčka, které plní víceméně ochrannou funkci a pochopitelně tvoří další přechod sklo-vzduch v celé optické soustavě mezi přední čočkou objektivu a samotným snímačem v A7r.

Celou A7r, tedy přesněji rozebranou na jednotlivé dílčí moduly, drží pohromadě pouhých 29 šroubků 3 typů. Roger Cicala dodává, že typická D-SLR ke stejnému účelu potřebuje tak 120šroubků 11 různých typů, což je pochopitelně pro případné opravy (jimiž se jeho firma Lensrentals živí) daleko náročnější. Sony optimalizovala konstrukci A7r snad až na samotnou hranici v současnosti dosažitelného ideálu. Povaha přístroje jí v tom jen nahrává, vždyť jedinou mechanickou pohybující se součástku představuje závěrka - a i ta může být teoreticky nahrazena elektronickou (to berte prosím s rezervou).

Sony A7r se aktuálně prodává kolem 52 tisíc Kč, její nižší 24Mpix varianta A7 vyjde na 38 tisíc Kč.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fantastická cesta do Sony A7r: 36Mpix full-frame rozebrán

Neděle, 2 Únor 2014 - 11:05 | John McCulloch | Dnes je obecně problém sehnat seriózního a...
Pátek, 31 Leden 2014 - 12:36 | Pety | Na rozdíl od některých jiných Borgů nemá...
Pátek, 31 Leden 2014 - 12:29 | cvok cvoky | Čím fotí Sedmá z devíti ?
Pátek, 31 Leden 2014 - 09:51 | Jan | LensRentals se živí pronájmem fototechniky....
Pátek, 31 Leden 2014 - 07:36 | petr22 | O fotky bude potreba napsat autorovi puvodniho...
Pátek, 31 Leden 2014 - 04:47 | Petr Dvořák | Nebylo by tam víc fotek ve větším rozlišení těch...

Zobrazit diskusi