Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ROZHOVOR - Vzpomínka na ATIFAN. Čtěte rozhovor s jeho zakladatelem

Na stránky Atifan som jeden čas chodil dosť často. Dôvodom boli neustále problémy s nočnou morou s názvom ATI RADEON VIVO. Zároveň to bola aj posledná karta čo som kúpil od tohoto výrobcu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za vsechny ty informace, hacky a navody jak donutit AIW128/32 a MMC aby delaly co jsem chtel. Atinxsxx.dll zdar ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že samotný rozhovor nám dost dobře ukazuje důvody, proč ATI bylo koupeno firmou AMD... A to ještě myslím dopadli dobře, takové 3Dfx skončilo hůř, po nákupu od nvidie bylo rychle po ptákách.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bohužel je to tak, s AMD nějak přežilo jejich dědictví - v dobrém i špatném. Kupodivu před koncem se to dost zlepšilo zvlášť jejich soft, měl jsem Radeon 9600 Pro 256MB a pak 1950Pro 512MB, to byly dvě nejlepší a nejbezproblémovější karty jak hw tak po sw stránce. I HD 4850 a 4890 byly dobré ale pak už jen z kopečka. GCN 1.0 nebyla špatná ale často to zazdívala špatná konstrukce kdy karty dost chcípaly a problémy s ovladači, tehdy první verze boostu a zrádné označování "up to" frekvence a na 7850 se i na nerefernčce málokdy frekvence podívala na hranici "až" a byly prudké propady zvlášť v Crysis. Pak jsem už vyzkoušel jen nejnovější RX 570 a neudělala dobrý dojem, (neref. Asus) aby běžela nějak kultivovaně tak frekvence musela jít na 1200Mhz a tuna nastavování a laborování kolem.
To nastavování typu "dodělej si sám" po ATině zůstalo, jenže co před nějakými 8 lety bavilo dnes stále stejné reprízy starých chyb jsou už jen těžký opruz.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak má zkušenost je přesně opačná. V dobách 9600Pro/XT jsem běžně používal Omegy, protože byly lepší, než originál. Naopak v době 1950Pro a hlavně od HD4890 jsem problémy řešit víceméně přestal a vše začalo fungovat OOB. Období R9 až RX se pak nese v přidávání featur (jako je např. nahrávání videa ze hry/plochy), kdy nejprve nabundlovali produkt třetí strany (Raptr), aby následně uvedli své integrované řešení.

Jinak co se týká Asusu, ten grafiky s AMD nikdy pořádně neuměl, jejich chlazení zaostávalo i za "OEM" Sapphirem (a s dnešním Nitrem se nedá srovnat už vůbec), takže ohánět se dojmem z Asusu je jako se ohánět dojmem z nvidia karet v podání ManLi a podobných umělců :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na Manli mi nesahat :-D Manli GF 2MX a Manli GF 4MX 400 jsou kus mého dětství :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, omegy, to si pamatuju, a taky Ati Tray Tools. Tehdy to pro mě byla neodmyslitelná součást, ani už nevím proč.... S ATT jsem pak později ze zvyku zůstal i u HD5870, ale když jsem pak řešil příčiny modrých smrtí, tak nakonec šlo ATT pryč (a modrásci s tím).
Jo, to byly časy, když člověk musel dávat pozor, který bios na x1600 agp flashuje aby nepřeflashoval ten co obstarával agp můstek :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se Nvidia tehdy začala opičit a přidala ke kartě možnost grabovat (jen video-in, bez TV), dopadlo to naprosto stejně. Rozchodit to byla taky radost, s nějakou verzí driveru to jelo, pak zas ne, závislost na čipsetu taky značná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já si pamatuju na tu featuru a celkem to fungovalo, dalo se grabovat video v realtime do divX, když jste měli slušné CPU. Samozřejmě že jen v nízkém rozlišení žádné fullHD ale koukat se na to dalo.

Co se naprosto tragických ovladačů ATi pro linux týká, to byla kapitola sama pro sebe a oproti velice slušně podporované nvidii se to vůbec nedalo srovnat. Zatímco nvidia fungovala hned a dobře, s ATi jste si mohli být jistí, že když už to náhodou rozjedete, bude to fungovat přinejlepším podprůměrně. Dneska po té fázi kdy AMD mělo jednu dobu všeho všudy 1 vývojáře linuxových ovladačů, dnešní situace je mnohem lepší - na rozdíl od nvidie ovladač otevřeli a většina jejich HW je v linuxu dobře podporovaná. A výkonost jejich hardwaru je při použití opensource ovladače někdy i vyšší než ve windows, každopádně už vcelku srovnatelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo jestli mínusáři někdy instalovali staré Ati 3D ovladače na linux kolem roku 2004. Protože si myslím že neinstalovali, jinak by ten mínus nemohli dát. Tak uživatelsky nepříjemné a zároveň o tolik výkonově horší oproti win verzi ovladače aby člověk pohledal. To nvidia měla jednoduchou instalaci a fungovalo to a ten rozdíl ve výkonu nebyl o řád. Dnes už ta situace je úplně jiná a naopak nvidia má povážlivé nedostatky když se budeme bavit o opensource ovladači a AMD s linuxem obvykle funguje prakticky out of the box i bez uzavřených ovladačů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"...we continue to expect volume production in 2019".

Intel, ready for 10nm "next year" since 2015.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-CEO-Supply-Cha...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. jeee AiW 9800 Pro .. jeste mi tu nekde lezi spolu s AiW 2006 (DVD-T ) a dalsima http://sarenna.sweb.cz/GPU/HPIM0289.JPG

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... překlep; správně DVB-T

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná sbírečka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jop ja som mal vacsinou nVidiu (TNT2 neskôr GF460) ale na Ati wonder sa zabudnút neda. na atifan som chodil po drivery a rozumy :D
inak s tym tvtunnerom som nejak vacsie problemy nemal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Riekla mi raz moja mati ,synu kúp si kartu ati ,a ja hlupak som si kúpil,modrej smrti som si užil!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekla mi moje teti, koukej nVidii si tam dáti, já poslechl já jedno tele, teď poslal jsem ji dop*dele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhovor zajímavý, ale autore, nauč se laskavě mateřský jazyk, když už píšeš "do novin". "Mohl by jsi se" je hrubka jako kráva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ATIFANa určitě zdravím - dodnes mám nějaké to AIW doma. PCI verzi AIW Pro s čipem Rage Pro AGP 2× jsem shodou okolností nedávno namontoval do jednoho stroje jako nouzovou grafiku pro linuxový server na virtuálky (Matroxka nevyhovovala, měla málo paměti na UEFI rozhraní Setupu, ten AIW s tím chodí a umí to rozlišení, ve kterým je už vidět vše, co je zamýšleno, svého času jsem do toho totiž přikoupil 2MB modul ;-). No, a pak mám nějakou regulérní AGP AIW Radeonku, s jejímž využítím vzhledem k jepičímu životu rozhraní AGP (v porovnání s PCI) je to už horší, ale furt funguje. Akorát už na tom nejde nic naladit, tuner jako takový je tam fakticky navíc, nanejvýš ta „VIVO“ část by ještě byla využitelná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky všem za přízeň, byla to fajn doba :D
Ať se vám vše daří zkrotit a hlavně ať IT a počítače nezačnou krotit nás. :D
Nedávno jsem se smál nad vynucenou aktualizací Skype, jestli to takhle půjde dál, začne nám i SW diktovat co se používat bude a nebude, ale až s tímhle přijde i HW, bude to docela zajímavá doba. "prosíme odstavte váš automobil, není vhodné jej na této komunikaci používat" no to snad ještě potrvá. :D
Ať vše poslouchá nás a funguje jak má!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.