Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ROZHOVOR - Vzpomínka na ATIFAN. Čtěte rozhovor s jeho zakladatelem

Starší čtenáři jistě budou ATIFAN znát, mladší možná někde zaslechli nebo je to zcela minulo... Pojďme trochu zavzpomínat na dobu ATI s Atifanem.

Máme září 2018 a tento měsíc je to deset let, co došlo k ukončení provozu webu ATIFAN, který fungoval krásných deset let. Připomeňme si tedy tuto dobu přímo s člověkem, který to celé vymyslel a vedl v symbolických deseti otázkách k tomuto výročí.

Ahoj Tomáši alias Atifane. Mohl by ses na úvod trochu představit a něco málo o sobě říct?

Ahoj, no já jsem Tomáš Tuček a sem tam mě někdo může znát spíše jako KlokanSoft. Počítačům se všeobecně věnuji přes 25 let a vlastně vidíš, už to bude polovina mého života… (*smích*)

K počítačům jsem se dostal díky elektronice, které jsem se úzce věnoval a postupem času poznal Sinclair, Didaktik, Amiga 500, Amiga 1200, a pak jsem nějak začal poznávat 386ky, Pentia I, II, a pak to bylo čím dál intenzivnější, jelikož jsem změnil práci, které se také věnuji už asi kolem 23 let, jako IT Administrátor. Takže dalo by se říct, že pro počítače žiju a zajímá mne vše kolem nich, i když dnes už není tolik času všechny informace a zajímavosti pobrat.

Řekli jsme si, že jméno nebo název “Atifan” je spojen právě s tvou osobou. Mohl bys tedy trochu přiblížit hlavně pro ty, kteří to nikdy neslyšeli, co “Atifan” vlastně znamená a o co se jedná?

Dovedu si představit, jak teď někteří, hlavně mladší čtenáři, na internetu hledají ATIFAN a nachází lék, který slouží pro prevence a léčení nemocí způsobených houbami různých druhů (*smích*). Ale věřte, že název ATIFAN vznikl zcela náhodně a v době jeho vzniku jsem o této podobnosti neměl ani tušení.

ATI All-In-Wonder 9800 Pro 128 MB 8X AGP

Začal jsem tehdy stavět vlastní stránky pro komunitu lidí ATI AIW - All In Wonder. Bylo to označení grafických karet, které na jedné desce měly grafický čip a televizní tuner. V té době to bylo něco zcela nevídaného. Dotazů bylo všude plno po různých fórech a já se to snažil nějak sjednotit, jelikož jsem nechtěl běhat po celém internetu a sbírat problémy a řešení všude možně. Postupně, jak se web vyvíjel a získával si svoje čtenáře, chtělo to nějaký oficiální název. Vlastně v té době byla stránka na nějakém hostingu zdarma. To jsem ještě ani doménu ati.cz neměl k dispozici.

Co se týče názvu, je to vlastně upravená zkomolenina mého syna Michala, který ještě neuměl zcela dobře mluvit. Slovo “ATI” znal ale dobře, jelikož ho ode mě neustále slyšel. Pak jednou jsme seděli u dema Rage Dawning od ATI AIW Rage 128, kde je faraon, který vpustí světlo do pyramidy, ve které se promění v čip Rage 128 a usadí jej do desky karty. Pro Michala to byl tehdy jen pán. Věděl, že se díváme na něco od ATI, a tak si to nějak spojil a vypadlo z něj „atipfán“. Tehdy jsem chtěl po něm, aby to asi 10x opakoval a strašně jsem se tomu smál, ale on netušil, proč se tomu směji a ani, co z toho nakonec vzniklo. Po úpravě nakonec ATIFAN.

Byl jsem kolikrát napadán a upozorněn, že to mám špatně a snažilo se to spoustu lidí u nás i na zahraničních webech překládat jako “ATIFUN”. Já si ale stál za svým a řekl bych, že cca po roce se název ATIFAN zcela zažil.

Takže se dá říct, že ATIFAN byl web, kde si chtěl sloučit všechny tehdejší problémy ATI AIW grafik a jejich řešení?

Přesně tak jak říkáš. Mělo to spojit vlastně všechny problémy a řešení, ale i majitele těchto grafických karet. Mělo to být místo, kde se budou řešit problémy, radosti a starosti s ATI. Řešily se zde i operační systémy, tehdy Windows XP, nastavení a vylepšení, ale stejně tak i další HW. Tehdy byl velký rozdíl, jestli jsi pro ATI použil základní desku s označením BX nebo MX, a možná i ty sám si právě na toto vzpomínáš.

Zároveň web sloužil jako seznam odkazů a nějaké to úložiště všech ovladačů, a to nejen Catalystů, ale třeba i Omega driverů, atd. Pak také mediální centrum pro ATI MMC, které sloužilo právě jako aplikace pro televizní tuner a další SW vychytávky. Potom se probíralo nahrávání a střih videa, tehdy především formáty MPEG I, II a DivX. Pochopitelně došlo i na nějaké parametry kolem hraní her a zkrátka vše, co se kolem tohoto ve spojitosti s ATI dalo najít.

A to jsi na to celou tu dobu byl sám? Nebylo to někdy únavné?

(*smích*) Únavné? Hele, jak může být něco únavné, když tě to baví? Je pravda, že někdy toho bylo moc, navíc když jsem vlastně tehdy pokrýval support pro Českou i Slovenskou republiku. Ale nikdy ne tolik, abych si opravdu řekl: mám toho dost.

Dalo by se říct, že jsem se na problémy těšil. Vcelku jsem znal vše, jak části operačního systému, který byl potřeba pro dobrou funkci ATI, tak i o ovladačích samotné grafiky a MMC (Multi-Medálního Centra) pro ovládání televize. Největší problém byl, když mi všechno fungovalo a ze všech stran se hrnuly dotazy a zprávy, že to nefunguje. Tady jsem pak nějak začal i s virtualizací, kdy jsem měl několik různých strojů a emuloval na něm různé chyby, ale nebylo to ono. Chybělo to podstatné a to je HW, který se hodně lišil, a to nejen z hlediska počítače jako celku, ale i samotných grafických karet. Některé členy ATIFANu jsem pak i osobně navštěvoval a řešil jejich problémy osobně na místě.

Takže mohu říct, že každé ráno, někdy i jen po třech hodinách spánku, jsem se těšil na to, co se kde porouchalo. Zkrátka těšil jsem se na chyby, jelikož jsem se z toho učil a neustále mě to někam dále posouvalo. Ať už to bylo hromada vědomostí, ale i název webu, nebo jméno, které jsem v té době měl. Pomáhal jsem s problémy i spoustě firmám, při stavbě počítačů a nějakých zádrhelů, které nečekaně nastaly.

 

Je vidět, že tě to opravdu bavilo a zároveň tě to posouvalo, stejně jako samotný ATIFAN. Co by si z éry ATIFANu rád vypíchl? Respektive co by si řekl, že byl vrchol?

Hele když to shrnu tak to byl asi začátek, prostředek ale i konec.

Začátek byl super v tom, že si mne kolem roku 1998 všimla jedna počítačová firma, a zrovna nějak koupila doménu ati.cz, takže potřebovala někoho kdo by právě ATI zastřešoval. Tehdy bylo zapotřebí i s webem přejít na nějaký lepší systém, tedy nejlépe redakční, a tak jsem sáhl po produktu z českých luhů a hájů. Nevím, jestli mohu, ale jednalo se o phpRS. Sotva jsem na něm začal ATIFAN stavět, už jsem tenhle redakčák začal předělávat (*smích*). Ale zase jsem poznal PHP a další věci, včetně fajn lidiček, spojené s redakčním systémem.

Když se vše usadilo a opět jsem se mohl věnovat jen problémům kolem ATI, přišla taková zvláštní doba vydáním čipu Radeon. Řekl bych, že to byla taková skvělá doba, jelikož ATI byla všude, kam jsi se podíval. Každopádně její výkony byly tehdy hodně na špici a ještě měla spoustu rezerv. Ale tak jako tak jsme tu měli válku ATI vs. NVIDIA, a to nejen válku firem, ale i samotných uživatelů. Kolikrát jsme se dohadovali i v hospodě a svět se opravdu začal dělit na dva tábory: ATI a NVIDIA.

V té době, to už byl rok 2005, si mě všiml časopis Chip a uzavřeli jsme krátkodobou spolupráci. Nakonec jsme se domluvili na kompletní offline verzi ATIFANu, která vyšla v červnovém Chipu roku 2005. Placku mám doma, ale časopis jsem už někam zašantročil a představ si, archiv Chipu je až od roku 2006 (*povzdech s úšklebkem*).

To by byly asi dva největší vrcholy, tedy začátek ATIFANu a přechod pod ati.cz, čímž došlo k takovému zoficiálnění celého webu i toho, co jsem dělal a kdo jsem. Co se týče spolupráce s časopisem Chip, tak to samo o sobě bylo tehdy super, poznat trochu zákulisí aspoň části časopisu. Spolupráci jsme tehdy uzavírali ještě ve staré budově Rudého práva. Takže když šla tato budova k zemi, vzpomněl jsem si právě na spojitost ATIFAN a Chip... a přišla slza.

Proč jsi s ATIFANem teda skončil? Vedlo tě k tomu odkoupeni ATI společností AMD nebo v tom bylo něco jiného?

Dá se říct, že jsi uhodil hřebíček na hlavičku. Jak jsme si povídali o vrcholech, tak toto byl opravdu vrchol, ale spíš takový dost podpásový. Sem tam se už něco takového šuškalo a osobně ani nevím, jestli jsem byl rád nebo ne, když jsem poprvé něco takového zaslechl.

K ATI jsem sice preferoval CPU firmy AMD, ale nikdy by mne nenapadlo, že by AMD spolklo firmu jako byla ATI. Vzhledem ke známostem, které jsem tehdy měl na akciovém trhu a pod, jelikož jsem sledoval vývoj a prodeje ATI, mi bylo nepřímo sděleno, co se chystá a asi plánuje, již dlouho dopředu. Takže jsem chvilku byl jak zombie a vlastně jsem se dostal do stavu malého dítěte, kdy mu berou hračku. A úplně nejhorší bylo, když o něčem takovém víš a nemůžeš to říct, napsat. A hlavně jsem nechtěl, aby to bylo ze strany ATIFANu jako vybafnutí „ATI končí, nesmutněte, přichází AMD“. To nešlo, takže jsem jen čekal, kde se to prvně objeví a já to potom už jen potvrdil. Věta „ATI Technologies, Inc. koupila společnost AMD“ byla fakt šílená.

Ostatně asi se s tím dalo počítat. V rámci války ATI vs. NVIDIA se ATI dostala do jisté krize, a aby se z toho nějak vzpamatovala, začala svoje poslední GPU Radeon prodávat dalším výrobcům, kteří vyráběli grafické karty s GPU ATI. Ale v podstatě to byly jakési klony. Takže jste si mohli koupit ATI Asus, ATI Sapphire a ještě další, už si nevzpomínám. Pochopitelně mělo to hned dvě výhody - tyto grafické karty byly levnější a dostupnější než originály ATI, a pak já měl spoustu práce, jelikož není železo jako železo. Přestože jsi měl na stole dvě karty, které na pohled byly stejné a jedna byla opravdu ATI a druhá klon, bylo vše jinak. Buď vedly jinak cesty na plošném spoji, rozdílné byly hodnoty některých kondenzátorů, odporů a prostě všechno bylo jinak.

Navíc pomalu upadal tak trochu i prodej těchto produktů a většinou i spoustu fandů ATIFANu začalo přecházet na NVIDII.

Takže jsem s tím ještě nějaké dva roky bojoval, ale už v té době jsem to několikrát vzdal a znova začal. Navíc byl problém s HW na testování a zkoušení, pomalu ale jistě jsem věděl, že je konec. Definitivně jsem to vyhlásil 11. 09. 2008.

Hrál jsi si pak někdy ještě s myšlenkou, že by ses k tomu vrátil, ať už jako ATIFAN, nebo jako třeba “AMDFAN”?

Ale tak to víš, že ano. Navíc když jsem si stránky prohlížel zpětně po ukončení, bylo mi z toho smutno. Jenže pak byl nějak problém s prací, kdy jsem dva měsíce týden co týden bydlel v Brně. Do toho jsem dodělával dálkově školu a začal se hloubkově věnovat phpRs, jelikož se mi nějak díky ATIFANu tento redakční systém zaryl pod kůži. Sem tam se ještě někdo ozval ohledně ATI, pár lidí jsem pak osobně navštívil a řešil jejich problémy. To mi nějak postupem času přivedlo na myšlenku prvního notebooku, jelikož jsem nosil data na flešce a nebo je tahal z internetu. Tak jsem všechno železo pod stolem prodal a vlastně skončil i co se týče HW stránky.

Pochopitelně dění v oblasti HW stále tak trochu sleduji, a ne že bych chtěl vypichovat zrovna diit.cz, ale jsou to i další weby, kam chodím pro informace. Takže tak trochu přehled mám a neříkám, že si nikdy už žádnou bednovou mašinu nepostavím, ale zatím nepřišel ten správný čas ani důvod. A že bych ještě někdy dělal něco jako ATIFAN, to asi už vůbec ne a to z několika důvodů.

Prvním by byl asi pro koho. Řekl bych, že ještě chvilku to tu tak nějak bude fungovat, jak to funguje, ale za mojí éry tady byla parta kutilů a badatelů. Myslím, že jsme národ koumáků a je spoustu věcí, co si kdo doma vyrobil na koleni. Například vzpomenu na dobu hodně zpátky, kdy jsme s kamarádem přestavěli Amigy A1200 do SlimDesktopu. Dovedeš si představit přepájet konektor PCMCI na kabel? A to zase v oblasti elektroniky v té době nebyla žádná speciální pájka a tak (*smích*).

Ale byli jsme tehdy asi jediný v Evropě a kdo ví, jestli ne dál... a opravdu bych rád věděl, kde skončila.

Takže na jednu stranu dnes koupíš kde co, složíš kde co, atd. Podívej se třeba už jen na oblast mikropočítačů, jaké jsou možnosti. A možná by se i dalo říct, že tím byla doba ATFANu kouzelná. Nic nebylo a co se týče IT a elektroniky vůbec, občas se opravdu vymyslelo nemožné. Taktovalo se - nelegálně - kde co, otevíraly se další pipeline do paměti (myslím, že to byl tehdy Radeon 9800), a fakt se hodně bádalo. Dnes už koupíš desku v základu s UEFI BIOSem, nástrojem pro taktování a dalším tuningem, a k tomu odemčený procesor. To mě i tak trochu nudí, že právě chybí to bádání jak to udělat jinak a lépe, než to dostat vše pod čumák.

ATI All-In-Wonder Radeon X800 XL pro PCI Express

Dalším důvodem je přístup lidí. I v té době, kdo přišel na fórum něco řešit, tak už dopředu něco nastudoval, zkusil, bádal, a jen potřeboval nakopnout. Informace se sdílely a hledalo se společné řešení. Dnes na fórum přijde někdo s typem otázky „nefunguje mi myš“. Tak to sorry jako, toho bych poslal do háje asi i já, a to jsem byl na své čtenáře jó hodný. Hele, lidi jsou dnes líní tomu dát ten čas, něco řešit a zkoumat. Navíc pro nás byl tehdy internet v plenkách a dnes když se podíváš jen na Google nebo Youtube, tak tam najdeš neskutečně informací. Takže trochu mi na fórech ubíjí, když musím přeskakovat texty typu: nefunguje to, najdi si to na Google, vrať se do školy apod.

Takže něco jako ATIFAN a znova sám už asi fakt ne, těch 10 let mi fakt stačilo.

Deset let působnosti je dlouhá doba. Setkal jsi se za tu dobu s nějakou konkurencí? Byly třeba nějaké tahanice, dohady nebo problémy ohledně ATIFANu?

Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Asi ani nebylo potřeba, jelikož ATIFAN byl ve své době výjimečný a jedinečný. Nejsem si vědom, že by se někdo tak hluboce věnoval grafikám ATI, zejména verzím AIW, ale i těm dalším. Jediný kdo mohl konkurovat byla stránka TVFreeak, ale ta se hluboce věnovala satelitnímu příjmu, TV tunerům do PC, ale také zpracování a digitalizaci videa. Spíše jsme naopak spolupracovali. Také to byla jediná stránka na konci ATIFANu, která ode mne dostala souhlas s tím, že může cokoliv z obsahu přesunout na svoje stránky. U toho se objevily asi další tři zrcadla celého ATIFANu, kdy měl někdo snahu zachovat nějaký archiv.

A snad jedině tak byl problém s logem ATIFANu. Byl jsem pokárán za podobnost loga přímo firmou ATI Technologies, Inc. Ale vzhledem k postavení, které jsem u nás tehdy měl a supportu, kterému jsem se věnoval pro ČR a SK, tak jsem to nakonec ustál. Vše jsme si vysvětlili, ba dokonce jsem dostal pozvání do sídla ATI, jenže to v té době nebylo bohužel možné.

No a pak ještě kvůli názvu, který někomu připomínal logo na větráku chladiče GPU (*smích*). Různě to lidé komolili jako “ATI FUN”, ale spíš to byla sranda.

Takže název bylo asi jediné, s čím jsem celou tu dobu bojoval, jinak konkurence, to fakt ne. Vždy spíš jen další spolupráce.

A to jsi vše dělal celou dobu pro radost z bádáni a vedení webu? Nemusíš odpovídat pokud nechceš, ale zajimalo by mě, jestli jsi někdy z toho všeho něco měl nebo jestli ti ATIFAN něco vydělal?

ATIFAN byl zcela nezávislý a byl jen můj, nebyl jsem nikomu podřízen a celé jsem to vedl jen já sám.

Hosting a vše s tím spojené podporovala firma TeraComputers, která taky vlastnila doménu ati.cz. Co se týče HW, tak jsem nákupy musel uskutečnit vždy ze své kapsy. Něco málo bylo z reklamy, ale zase jsem to nechtěl přehánět a čtenáře tím obtěžovat.

Za směšnou částku jsem rozeslal několika zájemcům CD a DVD se všemi ovladači a potřebným SW pro ATI. Ale zisk byl opravdu jen formální za práci, sestavení a cenu samotných nosičů. Na jedné placce jsem měl sotva 50,-Kč, ale našel se občas i někdo, kdo to dokázal ocenit více.

Asi největší boom byla prezentace v časopise Chip. To jsem tehdy dostal asi 5000,-Kč, což v té době byl docela slušný peníz. Pochopitelně jsem to vrazil do nějakého HW....

Ale jinak?  Dá se říct, že jsem ani nepočítal s tím, že bych kdy na ATIFANu zbohatl. Opravdu mě to bavilo.

A jak jsi na tom dnes? Vést 10 let web jako byl ATIFAN jistě není jen tak, jak jsi sám říkal, hodně jsi se naučil a bavilo tě to. Můžeme od tebe očekávat něco podobného jako byl  ATIFAN nebo už nemáš takový styl aktivity v plánu?

(*smích*) Kdepak, z mojí strany rozhodně už nic podobného nepřijde. Všeho je tu už nějak moc a pochybuji, že bych našel místo a prostor jako měl ATIFAN pro nějakou oblast, která by nebyla zaplněna. A hlavně je otázka, jestli bych proto byl tak zapálen jako tomu bylo 10 let u ATIFANu.

Díky Tome, že jsi si udělal čas a zavzpomínal při této skoro symbolické příležitosti. Ať se ti daří a díky za super časy ATIFANu.

No to mi povídej, byl to příjemný návrat do minulosti. Kdybys přeci jenom chtěl část stránek je na https://web.archive.org - ATIFAN 2004 – 2008. Měj se!

Tagy: 

Diskuse ke článku ROZHOVOR - Vzpomínka na ATIFAN. Čtěte rozhovor s jeho zakladatelem

Středa, 3 Říjen 2018 - 10:51 | KlokanSoft | Díky všem za přízeň, byla to fajn doba :D Ať se...
Středa, 3 Říjen 2018 - 10:06 | WIFT | Tak ATIFANa určitě zdravím - dodnes mám nějaké to...
Úterý, 2 Říjen 2018 - 18:54 | bans | Pěkná sbírečka
Pondělí, 1 Říjen 2018 - 13:58 | mikeczcom | Jo, omegy, to si pamatuju, a taky Ati Tray Tools...
Pondělí, 1 Říjen 2018 - 06:46 | ajne | Řekla mi moje teti, koukej nVidii si tam dáti, já...
Pondělí, 1 Říjen 2018 - 06:41 | ajne | Na Manli mi nesahat :-D Manli GF 2MX a Manli GF...
Neděle, 30 Září 2018 - 14:52 | Czech Human | To by mě zajímalo jestli mínusáři někdy...
Neděle, 30 Září 2018 - 13:17 | doomcz | Rozhovor zajímavý, ale autore, nauč se laskavě...
Neděle, 30 Září 2018 - 09:20 | Jméno Příjmení | Riekla mi raz moja mati ,synu kúp si kartu ati ,a...
Sobota, 29 Září 2018 - 13:18 | RedHawk | jop ja som mal vacsinou nVidiu (TNT2 neskôr GF460...

Zobrazit diskusi