Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k RTX 2080 a RTX 2080 Ti: Více jak 40 % nad Pascalem

Vzhledem k tomu, ze jsou to ofiko marketingove slidy, tak predpoladam, ze to bude mereno v 'pozitivnich' lokacich, kde se daji cekat nejvyssi rozdily ve prospech Turingu. Lepsi je pockat na vysledne testy.
Ale i tak vysledky, ktere zatim rozhodne neurazi :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele stejně to bylo u Pascalu, furt se ty čísla zpochybňovaly a recenze je jen potvrdily.

Obvykle se používají benchmarky, které jsou replikovatelné a opakovatelné ne cheery picked lokace

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A to prave muze byt jeden z kamenu urazu..
Redakce, ktere poskytuji 'kvalitnejsi' testy se neomezuji jen na 'demo' sekvence, ktere nemusi mit vzdycky nejlepsi vypovidajici hodnotu a vyberou si 'vlastni' lokaci, ktera podle nich spis ukazuje realny vykon.
Nicmene za mne jsou ty vysledky porad dobry v ramci pozitivniho ocekavani ;)
Co neni dobry je cena :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže mě jako případnému majiteli nějaké speciální a vlastní lokace nepomohou, potřebuji snadno replikovatelný scénář a tím je benchmark navíc jeho průběh je vždy stejný.

Někdy je benchmark méně náročný, někdy je náročnější. Třeba v RotTR je dle mě benchmark dost krutý.

Pokud ta karta za stejných podmínek má o XY vyšší výkon tak pravděpodobně ten samý výkon navíc bude mít i v jiné lokaci.

Osobně koukám na procentuální rozdíl proti porovnávané kartě, jednak je to jedno číslo, snadno pamatovatelné a hlavně si můžu změřit svůj aktuální výkon a k němu přičíst/odečíst procenta a budu cca na výkonu který bych měl s novou kartou

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zaklinac 3 je myslim stale jednou z nejpopularnejsich her, proto ji muzeme zvolit za vzor. Jak nam to vychazi?

RTX2080 je o 30% vykonejsi nez GTX1080, ale zaroven bude RTX2080 o 35% drazsi nez GTX1080, realny narust vykonu vzhledem k cene je teda aktualne zaporny. Samozrejme bychom se mohli hadat, podle jake ceny to budeme merit. To nema cenu lpet na detailech, ale muzeme rici obecne, ze narust vykonu vzhledem k cene je priblizne nulovy. To je znacny rozdil oproti minulosti, kdy jsme pravidelne v nove generaci grafik dostavali lepsi nejen absolutni vykon, ale i pomer vykonu k cene. To tentokrat neplati.
Kdo teda neni ochoten dat za grafiku desitky tisic korun, ten muze byt v klidu, nova generace grafik od NVidie mu nema co nabidnout.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak Witchera hraju na 4k v max detailech na 1080, ta hra je v pohodě hratelná a koukatelná v 30FPS. A ano je to náročný kousek když se zapne všechno.

Posun výkonu v té hře není, ale srovnej tituly z opačného konce a už to bude o něčem jiném, navíc to jsou výsledky rasterizace, nejsou tady nové technologie které máš na těch kartách grátis, ale to už se ti tu říkalo mnohokrát. Obvykle se pro to porovnání bere průměr napříč tituly.

Chceš trolit v diskuzích ale stejně by sis ty karty nekoupil, když ti stačí výrazně slabší.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Prislo mi prihodne, ze konecne tu mame nejake prvni porovnani dokonce primo od NVidie a teda vsechny ostatni vyjdou maximalne hure ale tezko lepe a ukazuje se, ze jsem mel od zacatku pravdu, kdyz jsem psal, ze Turing bude mit narust vykonu pri zachovani ceny nulovy a ono to tak skutecne je, zase jsem mel pravdu.

Samozrejme nikdy jsem nezpochybnoval uzivatele, kteri jsou ochotni do sveho PC na hry investovat desitky a desitky tisic korun. Takovy meli casto GTX1080Ti jako nejvykonejsiho zastupce hernich grafik a ted si pujdou koupit jiste i RTX2080Ti, aby meli zase nejlepsi vykon. Ovsem ja mezi takove nepatrim, tudiz nemam duvod za co NVidii v souvislosti s novou generaci grafik obdivovat.

Nova generace neprinasi ani lepsi pomer vykonu k cene, ani zadne uzitecne tehnologie mimo omylu DLSS a v soucasne dobe pochybneho RT.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to víme od oznámení, že poměr cena/výkon v tradičních hrách zůstane cca stejný.

Jestliže ti výkonem stačila střední třída současných karet, tak není důvod se dívat po nových, které jsou trošku jinde výkonem i cenou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, teď jsem koukal na ty čísla ještě jednou, Witcher 3 je na 2080 o 44% rychlejší než na 1080. Ty čísla kolem 43 FPS na 1080 +- odpovídají tomu co witcher běhá (ale já hraju na víc jak ultra preset, takže mívám spíše méně, navíc lockuju na 30FPS)

Takže 44% výkonu navíc za v CZK o 2.8% vyšší cena než byla u 1080 při vydání a na 45% ceny víc než 1080 za současnou cenu a 10% navíc proti aktuální ceně GTX1080Ti za "jen" 9% výkonu navíc. (ceny beru oficiální ceny u NV)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak za prve porovnavat cenu pred rokem a pul je nesmysl. Co kazdeho zajima je soucasna cena a pomer cena/vykon mezi starsi a novou generaci a zde je na to 20xx rada velice tragicky.

Navic ten tvuj 44% vyzsi vykon je podle meho best case scenario pro Turing a pouze ve 4k a vyssim AA diky vetsi propustnosti pameti.
Pokud leaknute FF benchmarky odpovidaji realite tak na WQHD ten rozdil dela pouze 25% za vice nez dvojnasobnou cenu a poslednich par generaci je zvykem ze nova generace prinesla minimalne 30-40% narust vykonu pri vicemene stejne cene.
DLSS a raytracing sou momentalne druhotne protoze to zadna jiz vydana hra nepodporuje a bude minimalne 2 roky trvat nez se to alespon trosku rozsiri a take vykon gpu je pro raytracing a DLSS stezi dostacujici.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"DLSS a raytracing sou momentalne druhotne protoze to zadna jiz vydana hra nepodporuje"

A ani GPU ešte nie sú vonku. Hlavne, že u Vegy ani jej nefungujúce technológie neboli druhotné. Tam nebol problém kupovať GPU do budúcnosti, kde sa jej "nadvláda" má ževraj prejaviť. :-) Čo sa týka výkonu, tak pri RT je na hrane, ale nikde som nevidel náznaky, že by nemal byť dostatočný pre DLSS. To bude asi nejaký súkromný dohad predpokladám. Každopádne DLSS by mohlo kompenzovať výkon v RT. Závisí od toho, aké bude mať výsledky. A na to by som si radšej počkal predtým, ako budem niečo tvrdiť ako fakt.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lavne, že u Vegy ani jej nefungujúce technológie neboli druhotné. Tam nebol problém kupovať GPU do budúcnosti, kde sa jej "nadvláda" má ževraj prejaviť.

mas pocit, ze Vega ma napr 20% trhu? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nie. Nemá. A to s tým, čo som hovoril nemá nič spoločné. Len je zaujímavé, že ludia čo robili hype na Vegu o tom, aká je to parádna GPU, ktorej sila sa prejaví v budúcnosti, majú teraz problém s RTX a DLSS. Je to proste stále o tom istom. Taká menšia miera pokrytectva. U Vegy dokonca ani nie je úplne všetko rozbehané doteraz, takže sa to ani nedá v hrách použiť. Pričom RTX a DLSS sú funkčné technológie s avizovanými 30timi hrami, ktoré ich budú podporovať. Dosť veľký rozdiel. Nie je potrebné sa vyhovárať na to, že za všetko môžu zlí a leniví vývojári. Alebo zákazníci a to len preto, že nenakupujú podľa predstáv niektorých zakomplexpvaných ludí. Tým samozrejme netvrdím, že je Vega zlá GPU. Len postoj niektorých ludí by mohol byť viac konzistentný a nemal by sa odvíjať iba podľa toho v čom sa práve darí či nedarí AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no tak zase tie pouzitelne a nepouzitelne featury Vegy mali za ucel len zvysovat fps, RT znizuje fps :)
ale je dobre, ze turing implementuje tie iste featury, ktore ma Vega, snad budu vyuzivane viac vo viacerych hrach

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oba tieto aspekty vývoja sú dôležité. Jednak chceme lepšiu grafiku a tá musí byť na druhej strane podporená výkonom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsi fopa je podle mne je spis to, ze aktualni verze DX12 pry RTX neobsahuje. K jejimu vydani ma dojit az s podzimni verzi Win10. Takze i kdyby nejakou hru s RT vydali a dotycny ma RTX kartu, stejne to nema jak vyzkouset. Tohle teda MS/NV trochu nedomysleli pro launch. Potazmo, jak zname MS, tak oni maji na vsechno casu dost..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Súhlasím. Asi bol pre nich "problém" to dať skôr a mimo veľkej polročnej aktualizácie. Takto tam budú mať čo propagovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS s Win10 je vic a vic mene sympaticky. Driv jsi si aktualizace DirectX stahoval jako samostatny package, dneska to musi vyjit s pulrocnim nesmyslem, ktery nikdo stejne nechce. Flexibiita na bode mrazu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež krútim hlavou nad tým ako to teraz funguje. Flexibilita je aj podľa mňa veľmi nízka. Nemyslím si, že by bol problém DXR uvolniť mimo veľký update tak, aby bol k dispozícii na vydanie Turing GPU. Proste MS sa rozhodol a je. Celkom pravdepodobné ale môže byť aj to, že sa tak dohodli všetci a vývojárom či už hier alebo tým od NV tak poskytli viac času na dotiahnutie vecí okolo RTX a DLSS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá se použít DXR nebo RTX. DXR je standard a pokud se nepletu používá ho např BFV, tak RTX je vlastní API NV, tzn vývojář si může vybrat jak to implementovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX je pokiaľ viem implementáciou DXR. Takže to nie je API NV, ale implementácia DXR API od NV. T.j. vývojári podľa mňa budú využívať DXR a rozhodovať sa budú akurát o tom, či využijú určité špecifiká Turing grafík mimo štandardu, aby dosiahli trebárs lepší výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti to bude stejně, NV si ty čísla necucá z prstu a odpovídají tomu co pak naměří recenzenti.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

RTX 2080 je pro ty, co si chtěli jít koupit k Vánocům GTX 1080Ti

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

4k

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4D velikost košíčku je fér.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dá se raytracing nějak využít při sledování nebo tvorby porna?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na strie "hereček" ideální. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Supper, ale tohle jsem nepotřeboval.
Proč mám na herečce vidět více chlupů, pupínků po jejich epilaci či strií nebo celulutidě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřebuješ aby babičce byly vidět všechny vrásky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane vy jste nechutný. Zmiňoval jste někdy svoje představy před svými blízkými?
Co na to říká třeba partner/partnerka. Nebo vaše babička?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen vám to vracím...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. Co mi vracíte? Můžete alespoň naznačit?
2. Vaše hláška s babičkou ani nebyla reakce na mě.
3. Vracíte to mě, nebo "nám" všem obecně?
4. Vaše nejapné hlášky ve skutečnosti neubližují mě, ale vám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, podle různých zdrojů nVidie to bude pěkná loterie - nejdříve 50%, pak 35-45%, pak zase 100% a nakonec 40%.
Měli by si v tom u dělat pořádek kucí jedni vopálený...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všetky tieto informácie platia za určitých podmienok. Niekde je to viac ako 50%, inde zasa tých 35. Priemer vychádza na 40% v 4K podľa všetkého. No a tých 100% by malo platiť pri použití DLSS, kde sa renderuje v nižšom rozlíšení a obrázok v natívnom rozlíšení sa z nižšieho reštruktualizuje pomocou neurónových sietí. Použiteľnosť tohto riešenia bude závisieť od kvality výstupu DLSS. To ešte len uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, já to chápu, že za různých vstupních podmínek funkce mohou vycházet různé hodnoty.
Jen v tom dělají guláš. Sám píšete "podľa všetkého", "by malo platiť...", "To eště len uvidíme" - to nevypadá, jako byste si byl jistý...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všetci sa tu bavíme o tom, čo deklaruje NV, ale istí si budeme až keď sa tie merania potvrdia v oficiálnych testoch. Preto sa zatiaľ vyjadrujem tak ako píšete. Okrem toho sú tu aj iné aspekty, ktoré sa môžu stať. Ako napríklad, že výkon v DLSS sa naozaj potvrdí, ale kvalita jeho výstupu nebude stáť za zvýšený framerate. Takže rád si radšej počkám ako to bude vyzerať v nezávislých analýzach a ukážkach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Den "D" je zitra Marku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Minimálne určite pre RTX 2080. RTX 2080 Ti bola posunutá o týždeň aj keď testov by sa to dotknúť nemalo. Predpokladám, že pre obe už to zajtra príde. Na RTX a DLSS si ale budeme musieť počkať bohužial. Ako sme sa v diskusii bavili, dostupné budú až po polročnej aktualizácii Windows. Škoda.

Zatiaľ si ochutnávku RTX môžeme pozrieť tu:

https://www.dsogaming.com/videotrailer-news/metro-exodus-official-gamepl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se potvrdí 40 % výkonu navíc u highendu je otázkou nakolik bude trend následovat mainstream a lowend který jak už víme bude znatelně vykleštěnější a ochuzený o hlavní trhák , s kterým se nyní NVidia prezentuje . Stejně jako je diskutabilní přínos RT je diskutabilní cena. Pokud mainstream NVidie RT cores mít nebude a konkurence nenabídne ekvivalent je raytracing odsouzen opět k nezdaru - jednoduše až na těch několik krvavých tech dem a podporu v profisegmentu trhu se nevyplatí implementovat.
Co je mnohem horší je skutečná penetrace NVidia karet na trhu . Dnes jde stále nejvíc na dračku GTX 1050 a 1060 ... a přiznejme si to je tu cenový strop , přes který mainstream rozhodně nepůjde . Což znamená ,přínos RTX2*** je v současné době pro většinu trhu nulový . Čekám , že důvod proč by cena měla časem růst jako u minulé generace ( Crypto mining) už nebude . Čeho se dočkáme určitě bude
nucené nahrazení stávající generace především v ceníku a skladech .
Takže situace až tak růžová rozhodně není , navíc pokud nadcházející konzolový HW bude obsahovat komponenty od AMD , budou veškeré podpůrné programy pro vývojáře Nvidie anulovány praxí , ve které se bude primárně optimalizovat na konkurenční grafická jádra. Zákazníky u Nvidie drží výkon nikoli nové technologie které jdou pomyslně "proti němu" , pokud ztratí výhodu výkonnějšího řešení ,ztratí hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O budúcnosti RTX sa rozhodne v najbližších 2 generáciách GPU. Pokiaľ nebude mať 7nm mainstream jej podporu, tak to bude problém. Osobne si myslím, že tomu tak nebude a že na 7nm sa svojou implementáciou DXR pripojí aj AMD.

"navíc pokud nadcházející konzolový HW bude obsahovat komponenty od AMD , budou veškeré podpůrné programy pro vývojáře Nvidie anulovány praxí , ve které se bude primárně optimalizovat na konkurenční grafická jádra."

Konzole obsahujú HW od AMD už pár rokov a nič sa pre NV nejak extra nezmenilo. Dokonca sa jej posledné 2 roky darí ako nikdy predtým. Nie je ani núdza o hry podporované touto firmou a jej technológiami. Inak by sme sa tu nehádali každú chvílu ohľadom Gameworks. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale mainstream nezačíná na 1050, to je nejnižší entry level karta (a vic je to multimediální, než herní) co dnešní nové náročné tituly rozběhá na slušných FPS leda v 900p případně jen v 720p (což u nějakého low cost pc asi nevadí), možná tou 1060, ale i ta je poměrně slabá, all around karta za rozumnou cenu je až 1070Ti/1080 nebo Vega od AMD. Cokoli slabšího chce na FHD už dost kompromisů, pokud jsou vůbec možné. Rozdíl ceny 1060 a 1070Ti není nijak velký k poměru s celkovou investicí do herního PC.

A ne herní vývojáři nepotimalizují jen na konzole, kdyby ano, na PC máme konzolovou grafiku, ale snad každá hra, kterou vlastním a běží jak na PC tak konzoli vypadá na PC lépe. Tzn. vývojáři si dali práci aby PC verzi vyšperkovali nad rámec konzolí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim Jirko, ze porad valis ty stejny nesmysly...
"Rozdíl ceny 1060 a 1070Ti není nijak velký k poměru s celkovou investicí do herního PC".. co jsi napsal je blbost. rozdil nejlevnejsich 1060/GB a 1070Ti je skoro 5 tisic. To je rozdil cele tridy, kdyz stavis PCko. Vetsina lidi jede neco jako na budgetu 20k nebo 25k pro pocitac na hrani.. takze tam se ti akorat tak vleze grafika s cenovkou cca 5-6k nebo 7-8k, podle toho jak to stavis. (kdyz se bavime o levnych edicich). 1070Ti ti to posune na 30+k .. to jsi zase jinde.
1070Ti/1080 neni vubec normalni karta pro fullHD..to je tak pro tebe a podobne frikuliny :)
uz si to jednou zapamatuj frikuline ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tombomino: Český trh vůbec nerozhoduje. Rozhodne USA a Asie, částečně západní Evropa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme pravda, ale oni ty penize taky netisknou doma na jehlickovce..
Kdo si kupuje tridu okolo 1060, tak si uricte nebude kupovat 1070Ti/1080 jenom proto, ze Jirkovy se zda, ze ten rozdil se "ztrati v cene" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prvni video srovnavaci 2080Ti a 1080Ti ve 4K v 9 hrach..
https://www.youtube.com/watch?v=_oXP3VwnmHI

Rozdil vychazi na cca 20% rozdil, coz mi na 2080Ti mi prijdehodne male. Spis to vypada, jako kdyby testovali 2080 a udelali z ni 2080Ti ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ. 20% je fakt málo. Snáď sa to nepotvrdí všeobecne. Zaujímavé je, že tu je ten rozdiel väčší:

https://www.youtube.com/watch?v=ONGhWf_k-Ts

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to fake.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rád by som vedel o koľkej presne končí NDA a vídu recenzie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

15:00..?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Býva to tak. Uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už tu niečo máme. Tu je test asi najlepšej RTX 2080 Ti:

https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GeForce_RTX_2080_Ti_Gaming_X_Trio/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.