Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rusko nemá se sankcemi na hardware problém, zádrhelem jsou klávesnice

Ale no tak to je dost mimo, sériová výroba ještě nezačala a TSMC už nevyrábí žádný křemík pro jakékoli ruské a běloruské společnosti (nikde není uvedeno odvolání prohlášení TSMC o zastavení dodávek a byl by to z jejich strany hrob). Takže to musí být ze starých zásob. Nebo nějaký šedý dovoz. Ale jelikož má rusko 144 mil. obyvatel...

Vzhledem k tomu, že např. pokles výroby aut je o 96,7 procent tak si nedelam iluze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Být tebou, tak sleduji automotiv v EU, ten se tě týká víc, je ti i blíže a tudíž máš vyšší šanci, že ho lépe pochopíš.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

I když pro Rusko není automobilový průmysl tak podstatný jako u nás, ani pro ně není zrovna maličkost na 4 měsíce prakticky zastavit výrobu aut (pak začali něco málo vyrábět).
A z pohledu války možná ještě podstatnější je, že kromě výroby aut drhne i výroba různých zbraní.

Např. pokud se před válkou odhadovalo, že ruská armáda má 6-7 tisíc bojeschopných tanků, podle všeho jich už ztratili (možná podstatně) víc než 1000 a vyrobili 0, je asi jasné, že to není udržitelné.

Podle mě z pohledu ČR i EU je docela zásadní vítězství už to, že ať to na Ukrajině dopadne jakkoliv, Rusko na delší dobu nebude mít síly rozpoutat nějaký další konflikt.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak on každý obyč rusák z těch 144mil. obyvatel neprahne po posledním iPhone, Mercedesu, hamburgeru a hadrech s proužky atd; řeší úplně jiné životní potřeby a netvrdím že nějak horší/lepší... prostě jiné. Ďábel v detailu je ten, že si těch jiných životních potřeb umí vyrobit sami ve větším poměru, než EU, která produkci doma při honbě za zisky zničila=přesunula do Asie.

Jak jsem teď o prázdninách jezdil s rodinou na výlety, smutné pozorovat v pohraničí a v podhůří, jak jsou bývalé a slavné továrny na textil, sklo, hračky, čokoládu, boty apod. prázdné nebo zbořené.
Tady se stejně jako v EU vyrábí úplně lautr hovínko, mimo montování věcí z komponent (z Asie).

Takovej alarm že to je úplně špatně jsou banány levnější než jablka z místního sadu nebo cibule v Lidlu dovezená přes celou planetu. Tohle prostě někdo musí finančně dotovat-krmit až do dne, kdy se to celé potentuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A není ti divný že v pohraničí a v podhůří, jak jsou bývalé a slavné továrny na textil, sklo, hračky, čokoládu, boty apod., tak to je umístěný většinou v takový prdeli, že se tam nedá pomalu dojet ani autem? Že tam nikdo normální v takovejch prdelích ani nechce žít? To jenom rudý mozky si vymysleli že zalidní prdele, jenže takle to prostě nefunguje. Dneska je většina firem na místech s dobrou dostupností, a ne uprostřed lesa, kde chcípnul pes.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty fabriky tam nezaložili komanči, ale ještě kdysi dávno Němci (pokud jde o pohraničí). Tehdy tam žít chtěli a hlavně tam pro ty fabriky byly zdroje, jejichž doprava byla tehdy drahá. Dneska už by taky byly ve městech, což se děje i v Německu a Rakousku - jen ty vesnice nejsou vybydlené, ale zůstaly jako základ pro turistiku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak že 95% kurčat je u nas s Brazilie, plyn nam vozia na lodiach s Australie, elektroniku s Činy, ale naša tovareň 10km za mestom je strašne daleko kto by tam išiel robiť :D Nepotrebuješ mať napriklad slovnaft v centre hlavneho mesta, aby si nemusel daleko chodiť po benzin...
Podla teba sa musi každy tlačiť v nejakej 20 poschodovej krabici lebo je to IN? Tvoje zmyšlanie je dosť divne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu si niekto pomýlil vzdialenosť s prístupnosťou, uplácal primitívneho straw mana a opäť zbytočne zahnojil diskusiu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„smutné pozorovat v pohraničí a v podhůří, jak jsou bývalé a slavné továrny na textil, sklo, hračky, čokoládu, boty apod. prázdné nebo zbořené.“

Jako že opuštěné po odsunu Němců po 2. světové?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebál bych se vsadit, že to dopadne stejně jako v automobilovém průmyslu - ztráta pro západní výrobce, výhra pro Čínu, Koreu, Indii atd. Čína už má nanometry na slušné úrovni a po návštěvě Nány na Taiwanu, si i to poslední váhající a zbytečně optimistické promile číňanů uvědomilo, že je západ nikdy nenechá v klidu být. Není nad jednotu. BTW kdyby se ta 154x vyspělejší a 15x bohatší EU vzmohla alespoň na takový notebook...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ty si teda riadna nána......

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kolik ti je? Tvoje reakce je na úrovni, kterou jsem přestal vídat někdy od pozdějších ročníků základní školy.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

62, ešte niečo?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Západ by rád obchodoval s Čínou, ale je těžké jednat s komunisticko-fašisticko-nazi-sociálními bolševiky, kteří chtějí řídit každý aspekt svých otroků a chovají se jak prasata k přírodě a vlastně všem.

V Číně se to interně slušně hroutí, je to papírový drak, ale samozřejmě to neznamená, že to není nebezpečné.

Přestaňte tolik hltat CPP propagandu. V Číně nejsou žádní ptáci. Wazzup Beijing

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je Čína papírový drak a hroutí se to tam, tak jak bys charakterizoval USA-EU?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Svobodné demokratické uskupení s bezpečnou budoucnosti? Stačí?
Čína směřuje k občanské válce nebo nějaké více či méně krvavé revoluci.A zaostalé Rusko.K rozpadu a totální bezvýznamnosti.I když ono je nevýznamné již dávno,takže skoro žádní změna:)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

tak ty jses hodne pochroumanej EU/USA propagandou, to proc se USA snazi vsechno rozesra je ze vi ze maj poslednich par let vojenske nadvlady nad cinou, pak je prevalcuje a uz nebudou mit sanci, proto jim nezbejva nic jinyho nez rozpoutat valku

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Proč myslíš? Protože si koupili zastaralou ruskou letadlovku a mají na ní 30 let stará letadla? V simulovaných leteckých soubojích Číňany vyklepli i Thajci s Gripenama.

A jestli někdo něco rozesírá, tak je to trojka Rusko+Čína+KLDR. První dva se snaží expandovat své území na úkor sousedů, KLDR, nebýt toho, že tam chcípají hlady, tak jen neharaší raketama, ale pořádá útoky na Koreu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Opakuješ jen žvásty z internetových kanálů pochybné kvality a myslíš si, jak jsi vyzrál na fuj mainstream :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

za par let si to muzem klidne pripomenout kdo z nas mel pravdu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

za par rokov nebude mat eu pocitace ale pocitadla.
obnova vyroby v eu, vyspelejsej techniky, je na desatrocia.
ak padne PCR sme v stredoveku. RF nedoda naftu a plyn, Cina vyrobky a v EU budeme behat v kozusinach

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To víš že jo :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

" ... a v EU budeme behat v kozusinach."

Nebudeme.
Ochránci přírody to nedovolí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o Karkulce. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Snad se investori pouci ze ztrat a rizik, ktere jejich investice v CLR prinasi a priste prostredky namiri jinam.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle ohledu jsem skeptik... asi jsem už moc starej. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Investoři se bohužel stále chovají podle jednoho Leninova postřehu: Když na tom bude mít zisk, prodá nám kapitalista rád i provaz, na kterém ho pak pověsíme.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

největší strach mám z toho, aby Čína nezačla válku s Taiwanem právě proto, aby "vyřešila" a odvedla pozornost od probíhající finační krize způsobené ve stavebním sektoru

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Útok na Taiwan je sebevražda, tam nemůžou poslat 100 milionů soudruhů s bajonetama.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vážně jsou to jenom soudruzi s bajonetama? Já myslim, že jak jsme zaspali, tak podceňujeme nepřítele víc než je pro naše přežití zdrávo!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že Čína toho od konfliktu v Koreji vojensky moc nepředvedla. A fakt, že rozjeli ve velkém zbrojení jadernými zbraněmi trochu napovídá, že s konvenční technikou na tom nebudou zrovna nejlépe. Navíc vylodění na ostrově, jako je Tchaj-wan, který má rozsáhlou podporu ze strany USA, je bez zkušeností s obojživelnými operacemi podobného rozměru dosti náročný úkol. Ale to pochopitelně neznamená, že čínskému císaři nemůže rupnout v kouli...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

„A fakt, že rozjeli ve velkém zbrojení jadernými zbraněmi trochu napovídá, že s konvenční technikou na tom nebudou zrovna nejlépe."

Oni ve velkém rozjeli i tu konvenční techniku. Co nechápu, když tě to téma evidentně nezajímá, proč máš potřebu o něm diskutovat? Já třeba nediskutuju o nejlepším způsobu přípravy steaků, protože je mně to u prdele.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty víš kulový, co mě zajímá a co ne. Jinak je škoda, že k těm stejkům nepřidáš dalších pár témat. Vlastně všechna ostatní.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tě to zajímalo, tak nenapíšeš tu kravinu o konvenční výzbroji. I průměrný Franta co zná jen iděs apod. nekvalitní zdroje ví, že si plácl blbost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevim, ale oni už taky něčím přistáli na Měsíci, mají vlastní poziční satelity, a pak ty jaderné zbraně... nebo spíš rakety provozují použitelně. To se ignorovat nedá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To nerozporuju, ale pokud by chtěli obsadit ostrov bez velkých materiálních ztrát především na zařízeních na ostrově (jinak to z mého úhlu pohledu asi nemá moc smysl), je to spíš neurochirurgie, na kterou je jim kladivo jaderné balistické rakety trochu k prdu. Ostatní zařízení bylo vyvinuto buď ve spolupráci s Ruskem, jehož úspěchy na Ukrajině jsou silně diskutabilní a nebo o něm nevíme vůbec nic.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dobýt cizí území bez jeho výrazného poškození lze precizní výsadkářskou/agentskou operací, ale také za pomoci "místních". Na to jsou potřeba hlavně peníze a těch má Čína opravdu velmi mnoho - je největším zahraničním věřitelem USA.
Trója se Řekům úspěšně bránila dlouhé roky a pak situaci rozhodl dřevěný kůň - ani nemusel být ze zlata či aspoň železa ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výsadek je přesně to, s čím zkušenost v takovém rozsahu nemají. Samotný výsadek bez následné podpory je odsouzen k masakru. Jako ukázka stačí nedávný ruský debakl na letišti Hostomel. O případné pomoci "mistních" můžeme leda spekulovat, ani jeden netušíme, do jaké míry by byla možná. Takže asi zbývá ten kůň... :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Místní ale po Číně nijak netouží a její činy v Hongkongu je ještě víc odradily. Jistě, kdyby tam nevládl debil typu Medvídka Pů, co chce být další fuhrer, tak by se ty státy časem přirozeně spojily, ale to teď opravdu není na pořadu dne. A zatím to vypadá, že Čína zruší pojistku 2 funkčních období, kterou po Maově vládě rozumně zavedla, a vůdce se bude chtít ukázat.
Putler taky spoléhal na to, že ho místní budou vítat jako osvoboditele. Realita je naštěstí značně odlišná a nikdo normální "osvobozen" být nechce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bohužel typický soudruh nemá bajonet, ale něco na úrovni tanku z 80. let, neřízené rakety GRAD a pod. Stejně jako na Ukrajině, tohle v dostatečném počtu nadělá bordel i proti méně početnému a technicky pokročilejšímu protivníkovi. Taiwan je ostrov, takže to bude jiné, nicméně technologicky jim na jejich rozstřílení stačí i něco na úrovni bitevní lodě z 1.sv. války s dostatečně velkými děly když to bude dostupné v počtech větších než počet protilodních střel umístěných na Taiwanu. Navíc lodě se potápí fakt blbě, viz 2.sv válka, i když "očešeš" celou nádstavbu-superstrukturu, tak to může dál plavat dokud tomu nedetonuje munice (Moskva měla ty největší rakety nahoře na nástavbě)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lodí za druhé světové bylo jako Bismarck? 10 z těch desítek tisíců? Dneska to bude asi podobný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle těžké válečné lodě, resp. battleshipy už jsou mrtvé od konce druhé světové, takže je nikdo nedělá.

Největší výtlak mají typicky letadlovky, jinak se používají hlavně lehké raketové křižníky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o velikost ale o konstrukci a materiály.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bismarck si zabojoval s britskými bitevními loděmi Rodeny, King George V a těžkým křižníkem Dorsetshire a nepodařil se mu ani jeden zásah nepřátelských lodí hlavní nebo velkou ráží. Zato on jich dostal mraky. Na konci boje z něj byl hořící vrak, kterému se odmlčela všechna děla.

Je mýtus, že Bismarck byl nějaká úžasná bitevní loď. Kvalitní byl, ale žádný zázrak se nekonal.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A nakonec Britové Bismarck dorazili torpédy (tři z pěti vypálených jej zasáhla).

Nejlepší japonskou bitevní loď Jamato dostalo ke dnu mnoho zásahů leteckými bombami (min. 8 velkých půltunových bomb) a min. 12 torpédy. Američtí letci dostali pokyn útočit torpédy jen na jednu stranu lodi, aby se převrátila. A to se také stalo. Kdyby dostávala zásahy torpédy z obou stran, vydržela by víc zásahů torpédy ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, a taky si zabojonal s bitevnikem Hood / prezili tusim jen 3 namornici / a pokud by Sworfish nemel z pekla stesti pri zasahu do oblasti kormidla tak by v klidu doplul do Francie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lodě se fakt nepotápí blbě, to jenom během WW2 se bitevní lodě potápěly blbě jinýma loděma, ze vzduchu to šlo jak po másle (viz bitvy v Pacifiku, např Yamato žbluňkla za 2h). Plus teďka už jsou takový prima torpéda, co netrefujou přímo loď, ale vybuchují pod lodí, výbuchem vytvoří dutinu bez vody a loď se pak vlastní váhou zlomí. Jinak Čína má problém v tom, že když Taiwan rozstřílí, tak mu bude v podstatě k ničemu, hodnota Taiwanu je v průmyslové infrastruktuře.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano když Taiwan rozstřílí, tak mu bude v podstatě k ničemu, ale stejně tak i všem ostatním a západ potřebuje (je závislí na) Taiwan více samotná Čína. Takže když dojde na nejhorší, tak to odserou všichni. Je otázkou, proč má USA/EU pořád potřebu se do nich srát a čím dál víc to hrotit.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Další pokřivený, co návštěvu na pozvání považuje za "sraní se" ale pravidelné vyhrožování je v pohodě a má zůstat bez odezvy. Kognitivní disonance jako prase. Zatím asi bez výjimky platí, že ti, co nejvíc řvou, že se USA/EU do někoho sere, jsou ti, co se nejvíc serou do svobody a suverenity někoho dalšího. Nasrat na tyhle bláboly podle manuálu totalitních propagandistů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ukrajinci sejmuli neptunem pýchu a hrdost ruského národa, putinův nástavec na penis, tu ponorku Moskva a čína bude střilet na taiwan z parníků........ Jak dlouho by asi lod z první světový vydržela v boji? Tipuju že by se ani nedostala k tomu aby vystřelila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém že mladá generace nosící Adidas a volající iPhonem nebude ochotná zrovna natáhnout brka za jedno tlustého Medvídka Pú.Ti chtějí západní hodnoty,ne zločineckou diktaturu omezující je skoro ve všem.
A vojensky.Japonsko nebude přihlížet jak se Rejžák roztahuje.Japonsko má skvěle vyzbrojenou a vycvičenou armádu s krásnou tradicí nakopání Rejžáka no a připočteme Jižní Koreu a půlku Asie která má Rejžáka plné zuby.No + Australie a Čína dopadne při pokusu zaútočit na Taiwan stejně skvěle jako Ivan na Ukrajině:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, útok na Tchajwan je sebevražda ...

China Would Lose a War with the USA (video s analýzou od člověka, který žil v Číně 10 let) => https://youtu.be/gbWTuDp4Xs0

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kto by na Tajvan útočil zbraňami.

nikto
ČĽR si vyrobí 37% svojej spotreby čipov- dováža teda 63% z toho 85% z Tajvanu = teda čína dováža 53,55% svojej spotreby čipov z Tajvanu. V prípade útoku vojenskou silou dôjde k poškodeniu tovární na čipy a tým sa preruší výroba v tých továrňach na minimálne 18 mesiacov.

USA a EÚ je na tom podobne, alebo horšie ako ČĽR.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

já jen doufám že kdyby došlo na nejhorší, tak si Taiwanci snad vyhodí TSMC do vzduchu sami, aby nepadlo do rukou nepřítele. Lepší když nebude mít čipy nikdo, než nikdo kromě Číny

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V momente, ked budu sebestacny vo vyrobe cipov, nastane expanzia na iny trh a mozno aj obsadenie Taiwan-u.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pekny trolling :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen dvě poznámky, Čína je vše jen ne sociální, sociální jistoty má na vyšší úrovni i USA.
Komunistická strana Číny má (anglickou) zkratku CCP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ktorá Čína?
A. Čínska republika
B. Čínska ľudová republika

pretože B výrazane zostáva za A.

Problém je, nedostatok kvalifikovaných ľudí a to, že "ľudová republika" dáva na nové stroje na výrobu čipov 1/2 toho, čo "Čínska (neľudová) republika"

10 000 končiacich VS študentov ako inžinierov pre polovodičový priemysel ročne v 23,57 miliónovej Čínskej republike
a 1 400 v 51,78 miliónovej Južnej Kóreii a to nehovorím o 300 mil. USA, milairdových EÚ a Číne, kde tých absolventov je podobne alebo menej ako v Kóreii

Additionally, TSMC has access to a strong labor pool, as
10,000 semiconductor engineers were trained in Taiwan last year,
compared to the measly 1,400 for South Korea.
https://wccftech.com/samsung-faces-several-drawbacks-when-competing-with...

The semiconductor pipe dream? Engineer shortage likely to hamper fab investment effectiveness
Thursday 18 August 2022
https://www.digitimes.com/news/a20220817VL208/fab-ic-manufacturing-semic...

Republic of China(known aj Taiwan as well) is top choice for semiconductor investment, says MOEA
Friday 19 August 2022

According to SEMI's forecast, Taiwan-based wafer foundry service providers will together spend US$34 billion on equipment purchases in 2022, growing 52% from 2021 and exceeding the US$25.5 billion for South Korea-based ones and US$17 billion for China's.
https://www.digitimes.com/news/a20220819PD205/ic-manufacturing-moea-semi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> BTW kdyby se ta 154x vyspělejší a 15x bohatší EU vzmohla alespoň na takový notebook...

Jakoze bychom meli zacit vyrabet statni PC hardware ? co dal, vratit se do 80tych let a komunizmu ? Co se tyce neschopnosti EU a uzasnosti Cinanu, pripomen mi, kde berou vsechny kremikove tovarny litograficke stroje na vyrobu ? neni to nahodou u ASML, ktera ma asi 98% toho trhu ? a ktera je, cirou nahodou evropska firma ? co se tyce tovaren, nekolik jich v Evrope existuje, nekolik novych se stavi (treba Intel v Irsku), kazdopadne: pocitace na vojenske ucely si Evropa umi vyrobit v Evrope bez problemu v dostatecnem mnozstvi, a statni laptopy krom tebe asi nikdo nechce. Klidne si vsad, nebo se rovnou odstehuj do uzasne Ciny, pak nam napis jak se ti vede v komousskem raji.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V atutomobilovem prumyslu to dopadlo tak ze vyroba v rusku klesla o 98% a nemaju nic ani brzdy airbagy a autoradia. Ty tupa nana.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa vyjadrim len k tomu, ze preco sa EU nevzmohla aspon na notebook. Otazka je: preco by sme to robili? Mame otvorenu trhovu ekonomiku, takze si tu kazdy moze kupit +- co chce. Aj keby sme si "vladny notebook" vytvorili, nevidim v tom vyznam, pretoze donho aj tak budeme klucove komponenty dovazat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když se EU chopí iniciativy typu "Budeme v Evropě vyrábět notebooky a ty budou z komponent vyrobených v EU.", tak to nejspíš dopadne jako vždycky - utopí se ohromné peníze a v dohledné době nic na trhu s notebooky nového nebude. Ale postaví se nové budovy, založí nové instituce, nakoupí nová služební auta etc. Samozřejmě budou potřeba noví úředníci ;-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Viz. příklad z histotrie: Evropská banka pro obnovu a rozvoj
Jenom na mramorovou fasádu jejího sídla padlo více, než se poskytlu na "obnovu a rozvoj".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

hlavne vyroba a vyvoj elektroniky z nicoho je na 10-12 rokov.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Počkejte, až sem dorazí blmblm, ten nám vše pěkně vysvětlí!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nééé, prosím, se ne. XD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pozn. SoC Exynos 5433@20nm (4xA57+4xA53) z roku 2014 byl pouzit v roce 2015 napriklad v tabletech Galaxy Tab S2 8"/9,7".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My nemáme ani ten Bajkal notebook, ani plyn a ani ropu. Ale za to máme svědomité euro soudruhy, kteří nás ochrání před vším ruským až do hyperinflace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tu peklo a celé to tu krachuje a ekonomičtí migranti asi ve velkém míří vlastně kam? Do Petrohradu? :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V Rusku by chtěl žít každý! :D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Krom mě... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu. Nic se neděje. V obchodech nejsou o 1/3 - 1/2 vyšší ceny. A až po novém roce doputuje vyúčtování za energie, nad tím se zasměje celá rodina. Nejvíc ti, kterým skončili fixace :) Firmy ovšem implodujou dřív.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikde nepíšu, že se nic neděje... ale inflace není problém jen čistě v EU. A taky není způsobena jen a pouze evropskými politiky. Ačkoliv ti němečtí ten svůj podíl obhájí jen těžko. Nicméně budu raději sedět na zadnici v EU a hledat jak omezit spotřebu přechodně drahé elektřiny, než pokoušet štěstí někde, kde hledají leda tak, co do huby...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Akorát, že to není přechodný stav, je to jasná známka úpadku, který tu je minimálně 15 let. Ukázka toho jak nikdo v Evropě nedokáže nic kloudně vyřešit natož předcházet problémům.

Co je ovšem vtipné, že v tom zaostalém Rusku dokázali akumulovat zdroje a připravit soběstačnou ekonomiku na válku. Zatímco drtvá většina zemí v EU toho není schopná tohoto docílit ani v čase míru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O tom úpadku poslouchám přednášky už od poloviny 80. let 20. století. Což je zhruba doba, kam se Rusko s tou svojí soběstačnou ekonomikou vydalo... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže my jsme se se svojí nesoběstačnou ekonomikou vydali do dávnější minulosti a o to jde:))).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano v rámci dnešního hromadně aplikovaného double speaku žijeme v době prosperity a radosti. Nikdy se žádný člověk na planetě za celou věčnost neměl lépe, k tomu nám dopomáhej dotace z evroské unie, rajčata ze Španělska a bilionové dluhy! :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepopírám, že má systém, ve kterém žijeme, dosti velké problémy. Nicméně nevidím žádnou smysluplnou alternativu. Ani na západ od nás a na východ už ani náhodou. A životní styl amazonských indiánů se docela určitě drtivé většině populace asi moc líbit nebude. A jinak jsi jistě myslel buď doublethink, nebo newspeak... :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, tak jssem zase o něco chytřejší...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte jak spolehlivě poznáte psychopatického jedince a kolaborantského trotlla, co se v naší společnosti chová jako rakovinná buňka? Během několika příspěvků stihne vytáhnout milionkrát vyvrácené primitivní lži, dramaticky přehánět, plácat falešná dilemata, relativizovat či tupě obracet jasná relativní srovnání. Vy víte, že lžete, my víme, že lžete, vy víte, že my víme, že lžete. Tak se vemte za ruce a zalezte do díry podle vlastního gusta. Pevně doufám, že bude postupně slábnout solidarita (na úkor nás ostatních) s asociálními zrůdičkami, jako jste vy, až pocítíte, že je vám tady opravdu hůř než ve vámi opěvovaných skutečných totalitách (a ne proto, že by v nich bylo líp) a konečně půjdete tam, kam vás "srdíčko táhne".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je to tak, kdo ještě doposud nepochopil, že všechno zlo, pochází především z Ameriky. mněl by dobrovolně podstoupit lobotomii..!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé pohledy na věc mluví o úpadku Evropy už dokonce od francouzské revoluce a osamostatnění USA - tehdy se začaly bortit evropské systémy.
Častější je pohled na začátek úpadku Evropy od první světové války - od ní dál už Evropa svůj vliv ve světě trvale ztrácí.

Římská říše se taky nezhroutila v jeden den nebo rok, ale trvalo to víc než jedno století.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ona hlavně její jedna polovina přežila dalších 1000 let :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a j EU prezije cast (Francuzsko, Benelux a Nemecko)
ak sa prisposobia

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. A jiní věštci zas tvrdí, že Francie a Německo jsou ztracené kvůli připrchlíkům. Na tvou věštbu bych nedal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se Rusko dokázalo připravit,tak proč se jim hroutí ekonomika v přímém přenosu? :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do Petrohradu a pak pěšky přes čáru, dyž už holt ten pohodlný karelský rychlík se záclonkama a klimatizací perkele nejezdí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obnoví sa výroba syntetických benzínov, stará skoro 100 rokov. Syntetický benzín vychádza niekde na úrovni 1,70EUR (41,85CZK)-1,8(44,30 CZK) EUR/liter. Ak by bol oslobodený od dane
Pri cene v ČR
18.08.2022 benzín 40,590 CZK/l a nafta: 42,360 CZK/l to začína byť výhodné

Konkurencia ruskej rope? Porsche spustí výrobu syntetického benzínu aj nafty
16. marca 2022
https://autogratis.sk/konkurencia-ruskej-rope-porsche-spusti-vyrobu-synt...
https://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000841/1652399/Synteticke-paliva--Z-vod...
https://www.automobilrevue.cz/rubriky/presunuto-na-trucker-cz-truck-bus/...
https://www.mesto-most.cz/prvni-synteticky-benzin/d-39328

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už ne vodík, už syntetický benzín? Už se v té eko rétorice přestávám orientovat. Z čeho ho budeš vyrábět? Z uhlí? To je velmi ekologické a green dealovské :)

Syntetický benzín vyrábělo Německo za druhý světový války a byl to jeden z důvodů proč prohráli. Další extrémní blbost alá Mao a jeho kulturní revoluce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moderné syntetické palivá sa vyrábajú z vody a vzduchu.

A nemci prehrali aj vďaka tomu, že sa na tom nabalil Bayer

Both aspirin and heroin were created in a 2-week period in 1897 by German chemist Felix Hoffmann, who worked at Bayer.
bayer heroine aspirin
https://www.pharmacytimes.com/view/chemist-creates-aspirin-and-heroin

a vyrábali ich oba z uhoľného dechtu

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_aspirin

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Němci neprohráli válku kvůli tomu, že vyráběli syntetický benzín. Výroba syntetického benzínu byl jejich poslední pokus, jak vůbec benzín mít, když postupně přišli o všechny zroje ropy. Bez něj by prohráli dřív.

Až kolem 1944/1945 šlo hlavní úsilí spojeneckého bombardování Německa i na paliva a energetiku spolu s přepravními cestami (hl. železnice). Pak se začalo hromadit vytěžené uhlí u dolů, ale Němci už ho ani nebyli schopni odvézt na potřebné místo, vyrábět z něj benzín, ..
A vyrobená paliva byla často zničena nálety - jak strategickými, tak nálety "hloubkařů" - malých skupin stíhaček/bitevních letadel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty tupa nana a kto zato moze. Opytaj sa toho magora v moskve ty nedorobok.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zalez Čaputové pod sukni, budeš tam osamocen, protože většině Slováků už došlo, jaká jim vládnou hovada. EU si vymyslí protiruské sankce, které poškozují víc ji samotnou než Rusko a může za to Putin. Za tvojí hloupost může Putin nebo ty? Putííííín!!!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Krásná ukázka, jak mluvíš za ostatní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

PŘESNĚ TAK..!!!!!!!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi rusky agent na scene.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„My nemáme ani ten Bajkal notebook, ani plyn a ani ropu.“

Kdo „my“?
My tady máme notebooky dostupné normálně jako před válkou, ropa je dostupná za podobné ceny jako před válkou, plyn je dostupný, akorát dražší.

Přitom (dodávky notebooků s Ruskem nesouvisí,) ropy a plynu je globálně dostatek a problém je akorát dosavadní orientace na dodávky z Ruska.
Čili jde jen o to, jak dlouho potrvá přizpůsobit infrastrukturu dodávkám odjinud- pak se Rusko může jít klouzat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Rusko nema se sankcemi problem" - jasne, protoze par lidicek si nasadne do zigulika, prehupne hranice a vrati se s plnym kufrem klavesnic... tim je problem sankci vyresen.

Mam jen drobnou otazku, vyvazeji Rusove taky plyn a ropu v kufrech ziguli ? Protoze podle toho co jsem slysel, >90% plynovodu vede do evropy, takze jim moc jineho nezbyva. Oh vlastne, muzou to zkapalnit.... teda kdyby meli zarizeni na zkapalneni tech miliard kubiku, oops.... a pak uz jen ten drobny problemik, prodat to za cenu pri ktere neco vydelaji. Ale kdovi, mozna uz pristi patek postavi ropovod do Indie... a pak to soudruzi vsem ukazou a Mirda vyhraje sazku. A o dva roky budeme vsichni mit laptopy s Baikal OS...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že ještě existují lidé, ke kterým nedošlo, že po zavedení sankcí se Rusku zvedly zisky z ropy/plynu. Oops, so coolinfree...and silly.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že ještě existují retardované kolaborantské filcky, kterým nedochází, že je to krátkodobá záležitost, neudržitelný stav, a zatímco my si chvilku užijeme vyšší inflaci a možná snížíme doma teplotu o 2°C, tak v trochu delším horizontu se Russákovi rozjede stroj času do minulosti ještě veselejším tempem, než tomu bylo v posledních měsících a bude rád, když bude mít, co žrát. Posun zatím zhruba odpovídá stáří použité techniky na vraždění na Ukrajině. #zalezČerve

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

s Astra Linux alebo Rosa.
s backdoorom do Moskvy namiesto do Washinghtonu :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, jak jedna skupina obhajuje Rusko a Čínu, druhá skupina obhajuje USA a Evropu a třetí skupina - není. To je fakt svět černobílý?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že se někdo naváží do Číny, Ruska atd., neznamená, že obhajuje západ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ta třetí strana skeptická k obou stranám raději drží hubu, protože obě dvě extrémní skupiny by je vždy braly jako nepřítele podporovatele toho druhého.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nadruhou stranu pokud se budem brát jako západ, tak tu rusofil působí jako skalní slávista ve sparťanském kotli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není tak úplně pravda, protože tvoje tvrzení se opírá o neexistující fakt, že jsou američané jednotní a např. všichni si přejou posílat zbraně na Ukrajinu a přehlížet aféry Bidenova synáčka. V americkém světě je pochybování o smyslu podpory Ukrajiny a pochopení motivace Ruska/Číny rozšířenější než v našich médiích.

Pokud patříme na západ, tak jen jako otroci západu - směr toku peněz mluví jasnou řečí. Tak daleko jsme došli popíráním významu role státu v hospodářství.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud patříme na západ, tak jen jako otroci západu" ... To vás naučili v pomocné škole života, že "otrok" dobrovolně vstupuje do "otroctví" a zároveň z něho může dobrovolně vystoupit? #zalezKolaborantskýČerve

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ježiš... proč zrovna Slávista? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako Evropanovi mi přijde celkem přirozené hájit Evropu... já netušil, že je to problém. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, válka na Ukrajině a ekonomická válka s ní spojená škodí Evropě (od UK po Rusko), zbytek světa nás pozoruje a směje se nám (Čína, Indie, arabský svět, USA).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za státní útvar "Evropan" ? Já se narodil jako občan ČSSR, změnou politického uskupení, se ze mě stal občan ČR, či-li hájím zájmy česka, nikoliv neexistujícího státního útvaru Evropa. To jen pro upřesnění. Takže není problém hájit něčí zájmy, jen je dobré si ujasnit čí zájmy.A to že nesouhlasím s názory volného uskupení EU, zase naopak neznamená, že hájím zájmy RF.
A jinak k té diskuzy a osobním napadání diskutujících, kteří mají opačný názor, bez glorifikace který názor je správný, tak v tom vidím zásadní úpadek tzv. západního světa. Pouze dialogem jsme schopni dosáhnout nějakého přijatelného výsledku. Pokud začneme vést monolog, dopadne to tak, jak to vidíme momentálně okolo sebe a hezký pohled to není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"napadání diskutujících, kteří mají opačný názor, bez glorifikace který názor je správný, tak v tom vidím zásadní úpadek tzv. západního světa."
.. to je bohuzel typicka "mentalita stada". Zjednodusene receno, kdo neni s nami, je proti nam. Principielne v tom to druhu videni sveta pak neni rozdil oproti napriklad dobam "realneho socialismu", jenom se zmenili kulisy, prostredky a postihy. Dobre je si obcas vsimnout i retoriky nekterych vladnoucich politiku, kde nektere typy vyrazu jsou doslova kopii techto dob.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Člověk jen přemýšlí, jestli má být nasr.., nebo smutný, když vidí ty komenty oponující Mirdovi Červíčkovi, včetně mínusek, místo aby se snažili obhájit svůj postoj, tak vlastně urážejí Mirdu. Oponenti vidí svůj názor podpořený negativními emocemi proti RF a Putinovi, jako jedinný možný a správný, nebo také mainstreamový. Já si nemyslím, že by Mirda chtěl obhajovat Putina, nebo RF a naopak, nemá rád Putina s RF úplně stejně jako oponenti, což je paradox toho, že oponenti napadají Mirdu, který ale v základu vlastně s nimi souhlasí. Jediným rozdílem mezi těmito dvěmi skupinami, je v rozdílu chápání reality. Oponenti ve své zlobě (zasloužené), proti Putinovi a RF, již ztrácejí zdravý rozum, kalkul a chladné uvažování. Tak moc si přejí ztrestat Putina, že potlačují fakta. Chovají se jak mainstreamová média, např. Novinky, jak zde bylo vtipně poukázáno. Pokud bych se řídil články z Novinek a Seznam zprávy o ukrajinském konfliktu, tak by k dnešnímu dni byli Ukrajinci nejenom v Moskvě, ale asi už i v Číně a RF by byla ekonomicky a vojensky úplně zníčená země. Oproti tomu stojí realita jedné surovinově nejbohatší zemi, kterou zníčit není pouhá partie odpoledního šachu. Obavy o to, že by RF nemělo kam prodat plyn je u mě určitě méně zajímavá, oproti obavě, že ho přestane dodávat do EU. Poměr armád je jednoznačně ve prospěch RF. Větší a lidnatější polovina světa nevystoupila proti RF a naopak momentálně na tom vydělává. Ekonomie RF určitě má problémy se sankcemi, ale né natolik, aby je nedokázala s polovinou světa obejít. Vždy jde jen o čas a peníze. Něco v RF není, tak někdo zvýší produkci a bude dodávat do RF, je jedno jestli Čína, nebo západní svět prostřednictvím společníka z třetího světa. Největší chybou v jakékoliv válce je podcenit protivníka a pokud je více variant, vždy je lepší počítat s tou horší, než naopak. A to je v kostce problém oponentů Mirdy a celého mainstreamu. Nemyslí to zle, ale jsou zaslepeni zlobou a přestávají přemýšlet pragmaticky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mnoho keců pro nic. A mimochodem, Mirda je Putinův obdivovatel, ukazuje to tady už roky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč neumíš diskutovat slušně ? Myslíš si že aragoncí (mnoho keců pro nic) a urážkami (Mirda je Putinův obdivovatel), máš snad nějak víc pravdu ? Ne nemáš, akorát to ukazuje tvoji nevyzrálost a neochotu se jenom zamyslet, nad jiným názorem. Myslíš si, že když z valné většiny s Mirdou souhlasím, že jsem Putinův obdivovatel ?
Jestli ano, tak se přesně chováš jak ty rusáci. Žádná jiná, než moje pravda neexistuje, to je tvůj obrázek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když je pro tebe jasná informace urážkou, je to problém. Mirda je Putinův obdivovatel a nikdy se tím netajil. Proto jsou všechny ty tvé úvahy poněkud mimo, když ignoruješ podstatu. Ten blb tady nedávno psal třeba to, že by se rusáci neměli ani bát použít jaderné zbraně. Takže jestli i s tím souhlasíš, jsi magor.
Jsou prostě věci, které jsou nepřijatelné a jednou z nich podle mě je fašistický Putinův režim se svými imperiálními ambicemi na obnovu Ruska v hranicích SSSR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jásná informace "mnoho keců pro nic" ? Co si z takové informace mám vybrat ?
A k druhé části: Ten blb tady nedávno psal třeba to, že by se rusáci neměli ani bát použít jaderné zbraně, konec citace. Nemusím nikoho nazývat blbem a pokud jsi četl co jsem napsal, tak bylo řečeno, že s ním ve "většině" souhlasím. Pokud jsi vychodil základní školu a tím tedy nejsi blb, tak by jsi mohl vědět že většina, není celek. Tzn. ne se vším souhlasím.
A poslední: Jsou prostě věci, které jsou nepřijatelné a jednou z nich podle mě je fašistický Putinův režim se svými imperiálními ambicemi na obnovu Ruska v hranicích SSSR.
Určitě by to nebylo dobré, ale 1, Kde bereš tu jistotu, že tohle je zrovna to, co Putin chce ? 2, Pro tebe je to nepřijatelné, ale v této hře nehraješ, stejně jako já, ani páté kolo u vozu. Takže co je nepřijatelné o tom mi dva opravdu nerozhodujeme, mi s tím pouze nemusíme souhlasit. Ale i přes ten nesouhlas, je nám to platné, jak mrtvému zimník.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. Putin to v podstatě mnohokrát prohlásil a všechny jeho kroky už od znovuzavedení sovětské hymny v roce 2000 k tomu směřují. Navíc ideolog ruského fašismu Dugin, jehož lži dnes celá věrchuška plácá, se tím ani netají, stejně jako se tím netajil nácek Žirinovský.
2. Je zcela jedno jakou roli v tom hraješ, ale je naprosto normální se proti nesmyslu názorově vymezit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo Mirda je trochu momentálně opožděný a vlastně za to nemůže. Ironií osudu ovšem je, že on by byl první, kdo by se veřejně vymezil vůči inkluzi.... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tu je běžný na Novinkách...člověk řekne něco proti USA a je hned rusofil...řekne něco proti Ukrajině a je hned rusofil...ale nikoho nenapadne, že člověk nemusí mít rád ani USA, ani Rusko a ani Ukrajinu :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"člověk nemusí mít rád ani USA, ani Rusko a ani Ukrajinu" ... Ale jsou to takoví jednorožci. Nebo Yettiové. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No žádný státní útvar jménem "Amerika" taky neexistuje a přesto se naprosto normálně používá výraz Američan. Zvykejte si.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No protože normální stav není podporovat Žida i Hitlera.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja som za Cinu a EU.
Cina EU potrebuje na odbyt a EU cinu na vyrobu.
USA nepotrebuje vobec a Rusko iba na ten zbytocny plyn a ropu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano tohle příklad pragmatického pohledu. Jen bych to malinko upravil s ohledem na USA, to je taky pro Čínu trh a RF nemájí pouze plyn a ropu, ale desítky, možná stovky základních surovin, které né zrovna ekologicky (to by v EU nešlo) těží, vyrábí a naleziště je na jejich území.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZE NEMA PROBLEM ?

Ty vole vymaz tento clanok ty agent ruskej propagandy. Daj si facku.
Pis radsej o reviziach intelu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud musí řešit i takové "drobnosti", jak dostat azbuku na klávesnici, tak je jasné, že problémy má a ne malé. Klávesnice je kravinka za pár drobných...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prý nemá problém:) Tak proč půlka 4PDA fora kvičí že nemohou něco koupit či to stoji 2x tolik? :)
Jinak výroba osobních automobilů spadla v Rusku o 90%,nákladních o 30%,většina strojírenských firem je na 50%...Ale vůbec nemají problém:)

AMD,nVidia,Intel do Ruska neprodává a černota je násobně dražší.A Rubl je bezcenný kus papírku.
A ta směšná parodie na notebook které se směje celý svět jenom dokládá zaostalost velmoci suchých záchodů Ruska.
Stejně tak jak se směje celé ruské armádě.Prý velmoc:)))Krachující benzínka.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Děda tenkát řikal, že nás umlátí čepicema... už si nejsem jistý, jestli myslel číňany nebo rusy, nebo turky (araby).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se říkalo o Číňanech. Dnes už se s mlácením nemusí vysilovat, stačí z dálky sledovat a nesmát se moc nahlas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, toto zahřeje srdíčko každého správného euro soudruha :) Nevadí, že to není pravda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

8-jadrovy 64-bitovy ARM nemusi byt zas taka tragedia, ale nebude to ani ziadna vyhra. Ja mam 6-jadrovy RK3399 (2x Cortex A72, 4x Cortex A53). Vykonovo je to celkom v pohode na vsetko az na tony javascriptu na webe. Lenze ten procak je taktovany na ~2GHz.

Cela ta vec vobec nebezi na Widliach a mali v tom Mali grafiku. To je dost kamen urazu, pretoze na Linuxe to nema ziadne oficialne drivery.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A čo firemná sféra? To si vezú v kufroch z Kazachstanu celé dátové centrá a superpočítače?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V lidských dějinách se už udály krkolomnější přepravy. Němci neumějí improvizovat, Češi jsou v tom výrazně lepší a Rusové nevím, ale špatně jako Němci na tom nebudou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Firmy si vypraví kamiony. Kdo by to přece vozil v osobních autech nebo malých dodávkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle na tržišti nekoupíš a připravit takový kšeft a propašovat něco velkého už fakt něco stojí. Ostatně máme s tím tady zkušenosti, když se první profi videorekordér Ampex pašoval do ČST přes Jugoslávii. V roce 1967, tedy v době, kdy už na západě byl 10 let dostupný. Jenže na střih jsou potřeba 3... No byli jsme rádi, že západ tohle z embarga vyřadil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zorganizujes 10-15-20 firiem v okolitych krajinach, ktore nie su az tak ostro vyhranene a nakupis tam do on-premise DC po desiatkach serverov napr. od SuperMicra. Tie ti dodaju, ty ich namiesto toho, aby si ich osadil do svojich DC pekne zabalis do dodavok / kamionov a s tucnou proviziou predas priekupnikovi, ktory to potom prevezie do ruska. Na vystupnej strane colnika podmazes a na strane vstupnej do ruska to uz nebudes riesit, pretoze tam su alternativne importy na taketo veci oficialne povolene (a ak nie, tak proste podmazes aj colnika na ruskej strane, ved korupcia je tam siroko rozsirena praktika, tak co).

Koncovu firmu taky HW stoji 5-10x viac, ale ked ho potrebujes, nie je co riesit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Koncovu firmu taky HW stoji 5-10x viac, ale ked ho potrebujes, nie je co riesit.
A právě o tom to je. Kolik takových akcí si pak taková firma může dovolit? A kolik dalších, co by HW potřebovaly, už na to nebude mít.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nemusi, kedze hlavny vyrobca je s Ruskom kamarat.
Hlavne Cina otvorene dodava CPU Intel aj AMD do Ruska.
Oni sankcie nezaviedli

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čína je nevlastní, tak je taky ani přímo nemůže dodávat. Funguje jen jako překupník a věř tomu, že ne zadarmo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co to mění ve výsledku, že ten HW se do toho ruska dostene a dostává ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se tam nedostává za běžnou cenu. Každý překupník si nechá zaplatit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To určitě máš pravdu, ale nemám pocit, že by na to RF neměla :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všechny ruské firmy snad ještě nejsou státní. A těch se to taky týká, zvyšuje jim to náklady. Ekonomice to určitě neprospěje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je vás opravdu tolik natolik naivních, že si myslíte, že se takhle dají pořešit dodávky v původním objemu? A že když je něco dostupné v minimálně o řád menších objemech a za o řád vyšší cenu, tak to nezpůsobí kolaps segmentu, který je na takových komponentech závislý? A že nepůjde do kopru celá ekonomika, pokud je podobný problém s některým vstupem v každém segmentu? ... Tady se předpovídá kolaps Evropy jenom proto, že nám bude chybět maximálně pár desítek procent jedné komodity, kterou budeme poměrně brzy(!) schopni nakoupit z jiných zdrojů v dostačujícím objemu volně (narozdíl od Rusů v jiných věcech) i když o něco dráž (ale ne o řád narozdíl od Rusů v jiných věcech). Ale v Russku je při brutálním nedostatku kdečeho napříč celým hospodářstvím все в порядке.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Další medicína proti orkům a filckám... :-D

https://twitter.com/Fbeyeee/status/1564109683681542145

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://youtu.be/MIYGFSONKbk

myslim ze vic neni treba :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je zase intelektuální debata. Pochopte prosím, že tohle je článek o klávesnicích a ne o nějaké podělané propagandě jedné nebo druhé strany.
Já bych teda měl dotaz k článku:

Proč Rusáci, když mají problém s klávesnicema s azbukou, že jim je tam západní firmy nechtějí dodávat, nenakupují klávesnice na Ukrajině???

Nechápu, je to blízko, Ukrajina není pod sankcema, naopak tam možná ČR dodává nějaké klávesnice zdarma a azbuku mají také!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože tam nenakupují, tam kradou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Touché (LMAO, přestože tragédie ;_;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, prý problém s klávesnicema a přitom si je můžou dovézt zadarmo z Ukrajiny, tak to jsou asi úplný blbci, když je ani nenapadne si je tam dojet poctivě ukrást. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že nejsi obchodník. Ten musí umět započítat do ceny všechna rizika. No a když započítáš to, že se ti pár dodavatelů místo s klávesnicemi vrátí v černém pytli, bude nakonec cena u kazašského překupníka mnohem nižší než "dovoz" z Ukrajiny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, myslim, ze ani ty nejsi obchodnik, protoze v obchode plati predevsim, ze risk je zisk a teda je snadne rozhodnuti, jestli riskovat par kuryru nebo ziskat klavesnice mimoradne levne a pak je doma s peknou marzi prodat. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by se ti vyplatilo, kdyby ty klávesnice byly ze zlata. Ne když je číňan mrská za pakatel a stačí objednat kamion přes Kazachstán.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrej vtip... oni od Ukrajiny zásadně nakupují tak, že vyrabují co můžou a pak to posílají do světa pod jinou vlajkou (obilí, výrobky z oceli atd.) případně konzumní zboží na Dálný východ... Pro Rusko Ukrajina neexistuje, cílem je zničení Ukrajinského národa a připojení území k Rusku jako takové. Svědčí o tom mnoho výroků, jejichž seznam by se sem ani nevešel. Konec hlášení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ukrajinština má některé znaky jiné než Ruská azbuka. Na Ukrajině se teď asi taky nebudou klávesnice s ruštinou moc prodávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

už se tu z toho stává stejná žumpa jako diskuse na cdr.cz
fascinuje mě, jak děti, za kterými ještě není žádná práce, ví úplně přesně, kdo má ty imperialistické choutky, protože mají ze svých stupidních stříleček ty strategické černobílé znalosti.

ruské sračky nechme rusákům, ale tolik mudrování tady?
jako kdyby bylo možné si vybrat nějaké dobré řešení, bez desítek let jiných výhod a třeba i nevýhod.
myslel jsem, že tak jednoduše to vidí jen můj soused s iq50, volič volného. tak proč tu vidím polovinu jeho kámošů?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo populistické házení všech do jednoho pytle, to je taky ten správný postoj. O dětech naposled mluvil během listopadu 89 nějakej předseda soudruh Štěpán. Brum brum !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě mluví třeba i o takových demagogických (kontra)výlevech, jako jsi právě bohužel prědvedl ty.

"házení všech do jednoho pytle" ... https://bezfaulu.net/poslete-faul/vas-faul-je-slameny-panak/

"nějakej předseda soudruh Štěpán" ... https://bezfaulu.net/poslete-faul/vas-faul-je-nelichotiva-asociace/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo Rusko se opět stává rájem šmelinářů všeho druhu a tuzexových zbohatlíků... Prostě Sovětský svaz se vším všudy :-)

Co se týká Intela, který je uvnitř ruských raket, moc mně to nepřekvapuje. Francie a Německo jsou na tom podobně nebo ještě hůře u mnoha jiných zbraní, kde se o účelu použití nedalo vůbec pochybovat. A Trump přece Putlera obdivoval a vlastně stále obdivuje, takže nepochybně zamhouřil oko, nebo i obě ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahhe debata se mi líbí. Je super jak Jiricek a podobní jsou mimo realitu. I zdroje toho článku. V zigulikach nikdo nic nevozí. Teda snad hadříky a parfémy nějací kavkazský..people. Logistika funguje perfektně b2b taky. Koupit HW a customizovat ho neni žádný problém. Ceny NEJSOU VYŠŠÍ kvůli nějakým prekupnikum. Moc děkuji za článek i diskusi, čím méně toho víte o skutečném stavu věci tím budeme úspěšnější. A protože jste v zemi která práska americké ambasádě nebudu vám ani náhodou popisovat logistické řetězce a systém. Tak slunce v duši a díky za všechny ryby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ozval se ruský fašista z petrohradké farmy. V Rusku je vše krásné, všechno mají, válka není válkou a Ukrajina nikdy neexistovala. Heil Putler.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To víš že jo,ruská švábe:)
Rus všechno má,blahobyt narůstá a narůstá a prohnilý západ směřuje k úpadku:)))
Jenom tedy nevím proč je forum 4PDA plné brečících jaké mate v zaostalém Rusku ceny a jak mizernou nabídku a spousta zboží nedostupné?
A co splachovací záchody?Je již dostatečný počet nakraden na Ukrajině? A co mikrovlnky a lednice? :)))
A co bezcenný Rublík? Šmelíš krásným poměrem 1:150 za Dolar.Měl by jsi,protože po ruské porážce bude mít Dolar ve zkrachovalém rozpadlém Rusku asi jediná platná měna.
Každopádně,jak to že nejsi na frontě?Ruským trhanům zvaná armáda dochází i pitomý pěšák.A A10 a F16 na cestě.To bude na Krymu veselo:))) I když ono vám to tam bouchá již teď.A není nad to vidět vyplašené Ivanky a Nastěnky jak ubrečení zdrhají do ruského Žebrákostánu:)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přežili jsme blokádu.
Přežijeme i ten blahobyt.
-- Rádio Leningrad

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JIrka1, DavidM,
děkuji Vám, děláte pro nás skvělou práci. Nechcete za odměnu matrjošku?
:-)))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už jen to, že píšeš pro nás, ukazuje, co jsi zač. Ruský troll.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

hej, všetcia sú ruskí troli, len vy dvaja ste ako tie koly v plote :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když píše o Rusku jako o "nás", tak co je jiného?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, zvolal Václav Havel v prosinci 1989.

Mluvím o lidech, kteří se nezalykají nenávistí, hodně z nich mlčí. Ale sledují.. jak si kdo vede.
O nás.. to je o lidech neplivajících každou chvíli jedovatou slinou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby si ruský troll bral do huby Havla, to už je vrchol pokrytectví.
Že si nevybavuješ i jiný Havlův výrok - Největší problém s Ruskem je, že neví, kde má své hranice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Náš celý svět je velké jeviště bláznů.“ — Václav Havel, kniha Odcházení

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copak já:) Ale nechceš zaslat do ruského krachujícího chudobince mísu na záchod? To je pro smradlavého Rusa ten pravý luxus:) Ovšem otázka kam ho postavit,před dřevěnici?
Ruko:)
http://zvedavyzvedavec.czweb.org/pouze_v_rusku.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blábol jak z Rudýho práva. A nejlepší na té báchorce je, že na Aliexpressu se dají koupit sety samolepek od sanskrtu až po azbuku na jakoukoli klávesnici, popř. celé klávesnice v azbuce. Ale pšt, Rusové to určitě nevědí...(◠‿・)—☆

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.