Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rusko si postavilo vlastní skener, s 350 nm je však 27-29 let za západem

V poho, chlapci "na zapade" si uz par rokov v garazi robia 2um PMOS cipy :)

http://sam.zeloof.xyz/first-ic/

Som celkom prekvapeny, ze bezny smrtelnik sa len tak dostane k waferom. A ze ich nebolo treba objednat minimalne lodny kontajner.

A az teraz som zistil, ze toto je typek s ktorym Keller zalozil firmu po tom, co sa odpratal z Intelu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nie ej to príspevok pod iný článok

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh. Nie je. Lebo ta story ma pokracovanie. Ja som na tohto typka narazil niekedy v roku 2018 alebo 2019. Medzitym mu asi dal Keller nejake prachy a urobili firmu.

Ked sa tak prehrabavam starsimi prispevkami, zda sa, ze uz zvladaju vyrobu na 0,8um. Zeloof si vybavenie na tie '70s svaby postavil doma sam z projektora, mikroskopu a chemickeho labaka priemerneho varica pika. Akurat mu niekto daroval vyradenu bondovaciu masinu (to nie je stroj, co z cloveka spravi Bonda, ale stroj, ktory taha jemne zlate vodice z podlozky na cip).

Ak sa za jeden magor z garaze s prachmi dostali za 5 rokov zo 175um na 800nm dost DIY metodou, tak je tam celkom slusna sanca, ze taka mala skupinka ludi v tom snazeni rusov predbehne :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase překvapilo, že se dají doma na koleně vyrábět elektronky. Ony ty moderní technologie asi nebudou takový zázrak, jak si o nich běžně myslíme.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Elektronka je taky technologie stará přes 100 let a od 50. let už moc vývoje neprodělala. Je to jen přesná mechanická výroba, chemie na potah katody a zajištění vakua. To sklo je na tom to nejjednodušší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na youtube byl (a možná stále je, ale u Google jeden nikdy neví) dokument o výrobě Digitronů. Taky nějaká rodinná firmička.

Těžký retro úlet, ale jako dizajnovka (a téměr hand-made) se prodává za dost dobré peníze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalibor Farný začal dělat digitrony manufakturně a byl první kdo obnovil jejich výrobu a pár let byl jediný výrobce na světě. Dneska je to firmička o cca 7 lidech. https://www.youtube.com/@daliborfarny . Docela stojí za to se podívat na jeho video o vývoji "H" elektronky, která je naprosto obří.
Těd už zase dělá digitrony víc lidí včetně Ukrajinců a Číňanů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Diky za odkaz :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspon nebudu Rusi vyberať čipi s chladničiek do rakiet :D
Na druhej strane atomovky budu stale bežať na elektronkach, lebo žiarenie niči polovodiče :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srot z balistickych rakiet, ktore rusi poodpalovali na ukrajinu a vedia niest aj jadrove hlavice uz davno skoncil v rukach zvedavych ludi a su z toho aj videa na youtube. Taky dost svojsky "unboxing". Rozne navadzacie systemy, infracervene snimace atd. Polovodicov je to plne, nezriedka zapadnych. Take FPGAcka a podobne.

To nie je prekvapenie, v pasovani polovodicov a reverznom inzinierstve ma sovietsky zvaz desatrocia trvajucu tradiciu. Ak sa na vychode vyrabali nejake polovodice, spravidla to boli klony ziskane rozrezanim prepasovaneho procesora z ktoreho sa potom ziskali masky. Akurat ze v 80. rokoch sa dost dobre dali reverse engineerovat tak maximalne 8086tky a Z80tky. Preto to bol tak zhruba vrchol socialistickeho IT.

Predpokladam, ze s dostatkom financii pojde ten reverzny engineering posunut prave niekde na uroven tych 350nm, mozno trocha mensich rozmerov. Ked typci doma dokazu rozrezat a reverse engineerovat 386tku a stale su tie skeny s rozlisenim daleko od limitov zariadeni, co na to pouzivaju.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Revers dělala i naše Tesla, Maďaři, NDR. Tesla se dostala maximálně na 8080, NDR tuším i Z80. Co mi přišlo zajímavé, že vyráběli a reálně se u nás i používaly stroje založené i na řezech i3000. Tedy první naše počítače byly už elektronkové, jen jaksi 10 let za západem... V Moskvě prostě zaspali.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ktorysi z pohlavarov prehlasil celu kybernetiku za burzoaznu vedu, preto sa tu na to sralo. Akurat neviem, ci to bol Stalin alebo Chruscov.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bylo to za Stalina protáhlo se to částečně až do Chruščova. Nebyl to přímo Stalin, ale jen nějaké vysoce postavené hovado odpovědné za vědu. Vědu tehdy rozdělili na buržoazní a tu správnou a kybernetika dostala buržoazní nálepku.. V té samé době podobné hovado rozdojilo kozla a krávy Poslušnica dávaly hektolitry mlíka denně :-) A kukuřice rostla jak telegrafní sloupy - ne tak vysoká, ale tak daleko od sebe :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nějak se začít musí. Důležité je, že se Rusko snaží a restrikce Západu slouží k dalšímu pokroku. Tím nijak Rusku nefandim, spíš tomu pokroku, aby zamakali a třeba se jednou dostali až do konkurenčního stavu.
Tohle zatím předvádí Číňani a tim teda fandim, ti makají a nemají potřebu u toho někoho napadat.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je užitečný pokrok u agresivních zmrdů?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Agresivní jsou politici a generalita. Ale nepaušalizoval bych všechny Rusy. Ti prostě musí držet hubu a krok, jak se říkalo. Zatím ještě na tom nejsou tak zle, aby za nedodržený termín končili v gulagu či hůř.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je sice hezká představa, že plebs nám krkem zakroutit nechce (já bych jejich fašismus nepodceňoval, ale těžko získat realistická čísla), ale pokud to stejně na pokyn udělají...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

S tou politikou se pletete, je to forma diktatury s prvky oligarchie, i policejní stát bych v tom viděl, ale nemyslím si, že by šlo o fašismus či nacismus. Rusko si v tomto jde svým směrem a když už tak tam jsou prvky komunismu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To šlo říct max. do 2022, teď už jedou Z-fašismus naplno.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To že nějaký stát napadne jiný, neznamená automaticky že je fašistický. Forem diktatury je daleko víc. A Rusko si v tomto jede svou linii sovětského svazu. Vždyť to Putin řekl jasně, že rozpad SSSR je podle něj největší tragedie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A čím se to liší od komunistické či socialistické propagandy? Zažil jsi prvomájové průvody? Pamatuješ občanskou výuku?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Socialismus, potazmo to, co bylo tady, bylo v tomto podobne. A mate pravdu, ze to, ze nekde vladne nejaky system, nedela ze vsech lidi "idioty", jak se to tady velmi hloupe snazi propagovat satai. Co jsem si vsiml, on svymi velmi zjednodusenymi pohledy primo vynika, tudiz je sam ve skutecnosti idelani material pro to, co sam tady kritizuje, aniz by o tom sam vedel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím, že ze _všech_ lidí dělá idioty, jen že je to z velké části jedno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a v jakym smyslu je to jedno?
pred rokem 89 tady byl taky totalitni (nebo minimalne castecne totalitni) system i presto, ze vetsinova cast obyvatel jej nechtela. Rusko ma, bude mit taky nejaky vyvoj. Co treba bude po tom, co putin zemre? Co bude za 10 let nikdo nevi a to na obou stranach. Stejne jako to nikdo nevedel treba v roce 1979 u nas..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co v roce 1979... Ale v roce 1968, to teprve bylo překvapení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Trosku problem je, ze v Rusku uz maji socik-diktaturu pres 100 let, to mas ctyri, pet generaci. A ani pred tim tam nebyla demokracie. Ti lide jsou "naprogramovani" uplne jinak. V CR nejaka seminka demokracie prezivala v rodicich a prarodicich a lepe, ci hure se predavala na dalsi generace. V Rusku vlastne nebylo co predavat a udrzovat. Navic by se to muselo delat mnohonasobne dele.

Pro Rusko je cesta k demokracii dost daleka.....

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Obecně nikomu nic zlé nepřeji, protože nedělám lide, co nechci, aby oni činili mě. Ale někteří by si prostě "zvláštní zacházení" zasloužili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A taky je někdy nejlepší taktika, některé prostě ignorovat, byť tady se mám co učit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podobně se děje i v severní Koreji a taky nikdo neříká, že je to fašistický režim. Jen se vrací k tomu, co už tu bylo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale on to v Rusku fašistický režim je, naplňuje to všechny jeho znaky. Srovnávej s Mussoliniho Itálií, Hitler k tomu přidal navíc rasismus, byť o rasy fakticky nešlo. Severní Korea nemá choutky někoho napadat kromě té Jižní, je to spíš totálně vylízaná monarchie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že se fakt vyznáš v definici fašismu, nacismu a dalších forem totalitarismu, což je jen podmnožina forem autokratické vlády.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsou to jen podmnožiny autokracie, ale mají své jasné znaky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt mne zajímá tvá definice fašismu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Systém likvidující násilím ostatní politické strany. Založený na nacionalistické jednotící ideologii, která je kolektivistická, ale přitom se sama definuje jako konzervativní, bojující za tradiční hodnoty typu stát, rodina a potírání "excesů". V mnoha případech expanzionistická, vyvolený lid má přece právo si vzít jinde, co mu náleží. A samozřejmě nesmí chybět geniální vůdce, bez kterého by ten systém ani nemohl vzniknout.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to ještě trochu složitější, toto je dost obecné. Fašismus navíc ve srovnání se staršími politickými proudy postrádal jednotnou systematickou doktrínu a jasný program, vyznačoval se velkou pružností a pragmatismem co do svých taktických cílů i prostředků. Což třeba zrovna pro Rusko moc nesedí a pro Čínu taktéž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"postrádal jednotnou systematickou doktrínu a jasný program, vyznačoval se velkou pružností a pragmatismem co do svých taktických cílů i prostředků. "

No, na Cinu to opravdu nesedi, ale na Rusko..... To ma systematickou doktrinu a jasny program? A nevyznacuje se velkou pruznosti a pragmatismem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesedí to pro Čínu? A co otevírání Čínské ekonomiky za Deng Xiao Pinga a nástup kapitalismu s čínskými rysy, jak to zapadá do jedné systematické doktríny a jasného programu komunistů? No, nezapadá, protože Čína je komunistická jen kvůli názvu vládnoucí strany a totalitním řízením země.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fašismus má být založený na nacionalistické ideologii. Odkud pochází tato teorie?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Znáš nějaký fašismus, jehož součástí by to nebylo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a preto strielaju uz par rokov testovavie rakety smerom na Japonsko :) Tam uz tiez niekto mal davno nabehnut, tucneho zmrda aj so sestrou defenestrovat a spojit ich spet s juhom.. aj ked neviem, ci by to juzania prijali..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fašismus:
1. Autoritářství: Silná centralizovaná vláda vedená jedním vůdcem, často s totalitními tendencemi.
2. Nacionalismus: Důraz na národní jednotu a nadřazenost národa, často spojený s xenofobií.
3. Militarismus: Oslavování vojenské síly a válečných hodnot, podpora militarizace společnosti.
4. Antikomunismus: Silný odpor vůči komunismu a socialismu, snaha potlačit levicové ideologie.
5. Propaganda a kontrola médií: Šíření ideologie prostřednictvím státem kontrolovaných médií a potlačování opozice.
6. Korporativismus: Spolupráce mezi státem a korporacemi s cílem řídit ekonomiku ve prospěch národních zájmů.
7. Potlačování opozice: Represivní opatření vůči politickým protivníkům, často zahrnující násilí a zastrašování.

Minimálně v 6 bodech se Rusko docela úspěšně fašismem nechalo inspirovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

myslis tym NATO ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přece k tomu, aby vytvářel ROVNOVÁHU, vůči americkým zmrdům, největším světovým zkurvysynům, VĚDOMĚ stojícím, za úpadkem EVROPSKÉ EKONOMIKY a tím pádem i rapidním snižování životní úrovně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o princip Čučche, který stojí za úspěchy Severní Koreji.

Nenapadají? Takže Vy uznáváte nárok ČLR na celé Činské moře?
https://www.youtube.com/watch?v=OOd_agh5j_c

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Tohle zatím předvádí Číňani a tim teda fandim, ti makají a nemají potřebu u toho někoho napadat."

Hezký pokus agente CCP.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

no jo, nikoho kromě Tajvanu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Cinani ZATIM nikoho vojensky nenapadaji. Ovsem, ekonomicky prebiraji vladu nad infrastrukturou mnoha zemi. A nejde jen o africke, asijske a stredo-jihoamericke staty. Ale i o evropske....

A treba Thaiwan je nejspise prvym vojenskym cilem, ktery by pripadal v uvahu v horizontu peti, deseti let. A ani Rusko neni vyloucene, ale mozna ze Cine bude stacit, "prevzit" vychodni ruska teritoria pouze ekonomicky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak Čína historicky myslím nenapadá nikoho, koho nepovažuji za svoje území. Bohužel území, které považují za svoje a aktuálně patří někomu jinému je spousta. Kromě Taiwanu, si nárokují kus Indie, Ruska (celé Mandžusko, rozloha 1,5mln km^2, pro srovnání ČR 78 tisíc)... vlastně jediný soused, se kterým nemají území spor je Severní Korea ;-) Co jim není odevzdáno dobrovolně jako Hongkong, tomu dříve nebo později šlápnou na krk jako Tibetu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy nevím, školy nemám, ... Ale zrovna Tchaiwan je myslím historicky Čínské území, které anektovala Britská armáda jako svou kolonii. Takže Čína nemá nárok na vrácení svého území? Protože to už bylo dávno? Za jak dlouho ztratí Ukrajina nárok na Krym?
Tím nechci naznačovat, na kterých politických stranách jsem já. Jen se občas bavím tím, jak lze některá dogmata přiohýbat podle toho, jak se to komu hodí. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslite zle.

Najblizsie k uvedenemu popisu ma Hong Kong, ktory Briti ziskali po vojne v 19. storoci podpisom mierovej zmluvy.

Tchai Wan je uzemie, na ktore sa nedostali dosledky komunistickeho prevratu a komunisticka strana na nom nikdy neziskala kontrolu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné. Netřeba dál rozmazávat mé vědomosti. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze to celkom potrebne je. Nie kvoli tomu, ze by som mal zaujem na tom ukazovat na vas prstom, ze ste hlupak.

Len ta mylna informacia ako taka by nemala ostat opomenuta, aby sa z nej nestal podobny folklor ako z clanku 58 Charty OSN :) To potom ludia bez overenia dovercivo siria a strasne su ofucani, ked niekto ide, tu chartu si precita a v tom clanku najde nejaku uplne inu vec, nez oni tvrdia.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte ten: "Organizace činí doporučení pro koordinaci programů a činností
odborných organizací." ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OSN je už dlouho maximálně tak pro smích. Naprosto paralyzovaní udělat rychlé, důležité a především správné rozhodnutí. A stejně by vypadala evropská armáda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v kontexte toho, kde sa zas a znova objavuju spravy zhruba v zneni, ze rusko ako vitazna mocnost v druhej svetovej vojne ma podla clanku 58 (alebo mozno nejakeho ineho cisla, na tom nesejte) Charty OSN pravo zasiahnut proti fasizmu kdekolvek na svete bez suhlasu inych.

Co je taky dost plausible bullshit, ze tomu ludia uveria. Ale tu chartu si nepojde precitat nikto. Ani netreba vediet anglicky, lebo je dostupny preklad.

No a ked im teda ten nimi zmienovany clanok postnem a spytam sa, kde sa v nom pise to, co tvrdia, tak sa zavzdusnuju.

Pointa toho celeho je v tom, ze na jednej strane je tu sloboda vyjadrovania, takze kazdy clovek ci moze hovorit co chce. Na druhej strane ma kazdy zodpovednost za svoje ciny a vyroky. Takze sa celkom oplati overovat si taketo "poplasne spravy".

Sic nie tak zavazna, ale mylna informacia (schvalne nepouzivam pojem dezinformacia, pretoze v dobrej viere predpokladam, ze neslo o zamer) do tejto kategorie spada. Overit sa to da tak asi za 15 sekund.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

OK a kdo kormě Ruska tvrdí, že na Ukrajině je fašizmus? Kromě toho žijeme v době, kdy se zfalšovat kde co. A speciálně v Rusku se roky falšují volby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja len preistotu, aby u nejakeho speedreadera ten moj prispevok nevzbudil dojem, ze s tymi tvrdeniami suhlasim:

Je to klamstvo. Tym by som debatu o tomto offtopicu ukoncil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"OK a kdo kormě Ruska tvrdí, že na Ukrajině je fašizmus?"

Třeba Izraelci, Češi a Američani o tom napsali dost článků i s důkazy. Někteří mají bohužel hodně krátkou paměť, takže si ani nepamatují co psal iděs a hovínka před invazí. Kromě toho, pokud někdo pojmenovává ulice a stavby po banderovcích, tak ani další důkazy nejsou potřeba.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jdi ty brepto...

Nikdo kromně russka to netvrdí!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady si někdo plete oslavování Bandery a jeho skupiny, což byl člověk který reálně za války seděl ve vězení a ta polovojenská banda se stavěla podle situace na stranu SSSR či Německa. Jenže taky to byl člověk který před válkou razil obrodu Ukrajinské nírodní hrdosti. Mi jsme podobné lidi ještě za Rakouska-Uherska měli taky, dokonce se o nich učí (nebo učilo) v češtině.

Nicméně to z ukrajinců fašisty nedělá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, a můžete mi prosím vyjmenovat lidi, kteří se účastnili atentátů a terorizmu a jejichž stoupenci vyvraždili za 5let přes 100000 lidí a učí se o nich v češtině jako o příkladu, jenž by měl být následován?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je na tom právě to vtipné. Toho se už přece sám Bandera neúčastnil. V roce 1945 se uchýlil do exilu, později žil v Západním Německu, kde byl v roce 1959 zavražděn agentem KGB. Seznam jmen fakt v hlavě nenosím.

Jasně je to problematická postava, potíž je v tom, že Ukrajinci nikoho jiného moc nemají. Ale taky rozhodně není uznáván všemi, jak je nám předkládáno. Jsou tam lidé, co si jeho kontroverzi uvědomují.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klidně bys takhle mohl popsat Husity, ale tam nás dělí 600 let :-)
A jinak si nedělej moc velké iluze, ono i některé partyzánské skupiny se tam chovaly jako prasata.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Treba teroristicke bojuvky Zidu v Palestine ke konci druhe svetove valky? Jen tedy tech lidi, Britu a Palestincu, zabili mene, 100 000 jich zabit nestacili.

Ale oslavovani jsou a v ucebnicich take....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Židé i jednotlivé odnože islámu si nemají co vyčítat. A v Asii a Africe jsou na čistky přímo experti. Lidi jsou nejvynalézavější, když jde o vzájemnou likvidaci. Asi proto, aby jsme se už dávno nepřemnožili...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bandera byl zavren (nebo spis internovan) nemci az v zari 1941. Do te doby spolupracoval s nemeckou vojenskou rozvedkou, byl nemeckym agentem, atd. Tudiz psat, ze Bandera nic, je podle dostupnych zdroji silne nekorektni. Minimalne primo spolupracoval (pracoval pro) s fasistickym nemeckem. Jeho primy podil na pogromech je asi sporny, nicmene ma se za to, ze minimalne o tom vedel a jestli proti tomu neco delal se nevi. Z pohledu viteznych velmoci se da asi celkem jednoznacne Bandera oznacit za kolaboranta.
Takze pokud tady chce nekdo oslavovat kolabaranta...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ale to pro co ho někteří vyzdvihují, dělal ještě před válkou. To že se snažil o co nejlepší podmínky pro své lidi je trochu jiný příběh. Tady někteří zcela evidentně dávají důraz na jeho úplně jiné činy než právě Ukrajinci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tiso byl tak nacionalista, presto byl po valce odsouzen a popraven za vlastizradu a kolaboraci s nemeckem.
Urcite muzes nahlizet veci z ruznych uhlu, ale bandera kolaboroval s fasistickym statem, ktery obsadil Rakousko, Cesko/slovensko), Polsko, Francii, zemr Beneluxu, atd. Tohle opravdu nejde okecat. Nebyl to jen statnik, ktery byl "prinicen", byl to clovek,.ktery aktivne pro fasisticke Nemecko pracoval. Tohle nejde okecat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni ho mají rádi kvůli tomu, že v době kdy Ukrajinci byli pod sovětským svazem a Ukrajinština a národní hrdost ukrainců byla dušena ruštinou a "sovětismem", on se hlásil k Ukrajině jako zemi, národu, historii a jazyku. Na to oni vzpomínají. Jsou to naprosto odlišné úhly pohledu. Ale ne všichni to tak vidí, samozřejmě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně Ukrajina vyhlásila samostatnost už v roce 1918 a bolševici ji obsadili a následně rozpoutali teror.Takže boj proti sovětům byl bojem proti okupaci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vše se odehrává v určitém kontextu, WWII začala pár let po sovětskou mocí uměle vyvolaném hladomoru na území Ukrajiny, kterému podlehlo přes tři milióny obyvatel. To mohl být faktor, který mohl být pro volbu strany u řady obyvatel rozhodující.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Hladomor_na_Ukrajin%C4%9B

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tam je otázka do jaké míry to bylo cílené a do jaké šlo o pouhou neschopnost odpovědných. Když politici začnou řídit věci, které by měli dělat zkušení odborníci, může z toho být průser. Ostatně u nás to bylo vidět taky, kde jsme byli po druhé světové, kam jsme měli našlápnuto a jak to dopadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme to bylo cilene.... Mozna ne primo proti Ukrajincum, ale proti farmarum zcela jiste.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to obilí pak chybělo v celém svazu. Ale jo je možné že někdo nahoře byl tak debilní, že mu důsledky buď nedošly a nebo mu to bylo jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co si připustit, že šlo o třetí variantu tj. záměrnou likvidaci ukrajinského národa rozhodnutou Stalinem, který má v současnosti přes 100 pomníků na území RF (jejich počet se za posledních dvacet let zvyšoval).
https://www.armadninoviny.cz/hladomor-byl-stalinuv-trest-vzpurne-ukrajin...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, četl jsem oba názory, navíc tehdy přidalo své i počasí. Je klidně možné, že to Stalin chtěl, jen těch vlivů bylo prostě víc. Úplně zlikvidovat by je nemohl, to obilí potřeboval, takže je chtěl srovnat, aby nebyli vzpurní a ono se to zvrhlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale právě že jinde v SSSR hladomor nebyl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, protože z Ukrajiny odváželi tolik, že kolikrát ani pak nebylo co zasít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to znamená, že ve zbytku svazu nechybělo, chybělo právě jen na Ukrajině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda jsou až tak přesné záznamy a zda bych jim věřil. Asi tak k tomu. Nehledě na to, že těch chudých se asi nikdo neptal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale množství mrtvol si pamatují. Kromě Ukrajiny nic takového nebylo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyhlásila samostatnost - jinými slovy se separovali, separatisti ...

Záleží jestli chcete, aby to znělo líbezně, nebo odpudivě ..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neseparovali, jen se dostali z ruské koloniální říše. Indie se taky neseparovala od Británie... Boje proti kolonialismu měl SSSR plnou hubu, ale nesměl se týkat jich.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale na Slovensku jsou obdivovatele Tisa a neni jich malo. Mozna by se nekde nasla i nejaka ta socha. Nevim, jestli tam skutecne nejaka stoji....

Ale i kdyby.... Tak nikdo nebude tvrdit, ze Slovensko je nyni fasisticky stat.... Prestoze kdysi v podstate byl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo se to nesnaží okecat. Bandera byl něco jako u nás národní obrozenci, v dobrém i ve zlém (kterého bylo hodně). Je také dobré si uvědomit, že Ukrajinská SSSR za Stalina těžce trpěla a příchod Němců brala za možné zlepšení situace, což se nakonec tak úplně nestalo.

"Zoufalí lidé dělají zoufalé věci / tonoucí se stébla chytá ..."

Jak tu někdo napsal, asi nikoho jiného než Banderu nemají a na někoho asi hrdí být potřebují. Mě třeba nebyla hrdost za něco na čem jsem se nijak nepodílel nikdy vlastní nebyla, ať už jde o hokej, pivo, nebo pěkné české holky. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jsou situace, kdy takoví lidé národu pomáhají a jak jsem psal, mi jsme národovce měli už za Rakousko-Uherské monarchie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsem k tomu něco přidal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale prorovnavat Banderu k narodnimu obrozeni, to jsi musel mit uz hodne piv ne?
Ja chapu, ze chteli vyuzit situace po utoku Nemecka na SSSR, ale bandera byl kolabporant, mel sve jmeno jako agent, bonzoval v dobe, kdy hitler se masiroval Parizi a planoval utok na Velkou Britanii.
Pokud tohle timto stylem omlouvas, tak dobry, to se pak da omluvit vsechno, treba Putinuv utok na Ukrajinu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za války kolaboroval. Ale měl svůj život i před ní a to ti patrně uniklo. Něco si o něm zjisti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a jako co?
Putin mel taky svuj zivot, Hitler taky, dokonce i velky Mao. CO tohle jsou za nesmyslne argumenty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že fakt nevíš a než by sis něco přečetl, ouha, asi bys musel uznat, že jsi něco nevěděl, projevuješ se jak arogantní pablb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt?
a krome debilnich pripominek "o zivote", tam mas neco vecneho?
Jak vis, co sem si precertl a neprecetl ty genie..
Celou doby se tady snazis Banderu akorat okecat. Cloveka, ktery slouzil "tisicilete risi". To jsem si o tobe myslel, ze jsi celkem normalni. Precti si o nem neco aspon na anglicke wiki, nez tady nahodis dalsi dil..

"The factions differed in ideology, strategy and tactics:[51] the OUN-M faction led by Melnyk preached a more conservative approach to nation-building, while the OUN-B faction, led by Bandera, supported a revolutionary approach; however, both factions exhibited similar levels of radical nationalism, fascism, antisemitism, xenophobia and violence.[14][52][53] The vast majority of young OUN members joined Bandera's faction. OUN-B was devoted to the independence of Ukraine, as a single-party fascist totalitarian state free of national minorities.[54][nb 2][59] It was later implicated in the Holocaust.[12][nb 3][60][61][62][63][64][14]"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt něco četl? No a co? Ale přečíst si něco nové, je zjevně problém. Politicky se angažoval už od mládí a během studií. Na dnešní dobu byly jejich projevy trochu divočejší, ale nijak se nelišily od toho, co se po Evropě dělo přinejmenším od začátku století. A s ohledem na dění v Sovětském svazu, jsou pochopitelné. A znovu, to že je spojován s tzv. Banderovci je mírně řečeno nefér s ohledem na to, že by vězněm a pak se skrýval, protože po něm šli agenti SSSR i Německa.

Žijeme v jiné době a někteří si těžko dokážou představit, co tehdy museli někteří dělat, aby mohli žít. Takže ty lidi dnes hodnotit moc nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chapes, ze ja poukazuji na to, ze Bandera byl aktivniom agentem fasistickeho Nemecka, chapes tuhle vetu?
Mne je fakt jedno, co delal pred tim. Kazdy neco delame pred tim. Putin treba chodil pred 30 lety na ryby a byl v klidu. To ale neomlouva, to co dela ted.
Dal sjem ti tady konkretni vytazek z britske wiki o tom, ze Bandera sam byl organizatorem a hnacim motorem veci, ktere potom vyustili v pogromy a dalsi veci na ukrajine Jestli se jich aktivne ucastnil se nevi. Nicmene vina, potazmo cast viny, jde za nim tak jak tak. Stejne mu nikdo nesmaze, ze pracoval pro fasisticke nemecko uz v dobe, kdy Hitler okupoval zbytek Evropy.
Bud zacni trochu soudne odepisovat, protoze bavit se s troubelinem, mi za to nestoji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ztráta času. Upíchnout se na jedinou věc a nevidět a nechápat kvůli ní celek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vis Kutile, ono se soudi pro konretni veci, ne pro "videni celku". Videni celku nech na panu Bohu.
Zkus se nad tim zamyslet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale já se bavím o tom, proč ho oslavují na Ukrajině. To ti patrně v tom zápalu obviňování uniklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to ja chapu, proc ho cast lidi na UK mozna oslavuje. Na to nepotrebujem diskutovat :)
Ono lidi oslavuji doted i Stalina...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stalina na Ukrajině asi těžko. U nich je dost problém, že skutečných osobností tam nějak moc asi nikdy neměli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš, máš to poněkud cinknuté. On nesloužil tisícilété říši, on ji chtěl jen využít ke svým cílům. Kdyby sloužil, tak by ho nezavřeli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nekdo zacne takhle psat, tak je asi nejlepsi jit spat..protoze na tohle pak neni odpoved.
Jinymi slovy mlha pred mnou a mlha za mnou. Bandera byl uricte chudak, u nas, by ho sice po valce povesili za kolaboraci, ale takhle...netrpel Jiricku treba depresema? Treba tu spolupraci jen fingoval, podobne, jako kdyz vykrades banku a chytnou te s prachama na uteku a ty reknes, ze ti je nekdo dal ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká spolupráce tam reálně opravdu byla, částečně z vypočítavosti a pak nejspíš z nutnosti, když už seděl ve vězení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to je uplne zbytecny.

"In spring 1941, Bandera held meetings with the heads of Germany's intelligence, regarding the formation of "Nachtigall" and "Roland" Battalions. In the spring of that year, the OUN received 2.5 million marks for subversive activities inside the Soviet Union.[65][66] Gestapo and Abwehr officials protected Bandera's followers, as both organizations intended to use them for their own purposes.[67]"

chudak, asi ho do toho zase natlacili..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stalin zavedl na Ukrajině s kolektivizací takový teror, že si spousta lidí myslela, že Hitler bude vysvobozením a proto s ním na začátku spolupracovali. Nebyl, byl ještě horší. Bandera obhajoval ukrajinskou správu, ne německou a tak byl zavřen. Banderovci se po něm pojmenovali, on je nevytvářel, stejně jako Hlinka nevytvořil Hlinkovy gardy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ostatně Finsko se dalo na německou stranu ze stejného důvodu. Ostatně proč jen Finsko? Maďarsko a Slovensko taky a ještě dřív.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže právě ten důvod je odlišuje. Finsko to udělala proto, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Obsadilo sověty okupovaná území a dál nepostupovalo. Zato Maďaři, ti s vidinou nového dělení Evropy pochodovali s Hitlerem až na Stalingrad. Slováci taky, ale tam lze stěží mluvit o samostatnosti. Ti museli být vůdci vděční za to, že je nepřenechal právě Maďarům. Ale i tak se v tom spousta blbců na Slovensku vidí dodnes.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podobně část Jugoslávie spolupracovala a část bojovala atd. Každý měl nějaký důvod. A na všechny se Němci vykašlali, mírně řečeno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To neni odpoved na to, ze byl Bandera fasisticky agend a nenmeni to nic na tom, ze o pogromech minimalne vedel, pokud je sam uz neorganizoval.
Hele, nejdes s tou progresivitou trosku daleko? Co takhle omluvit Putina, ted mel urcite taky svuj duvod..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by nejspíš i chtěl, jenže je to už na hraně zákona.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Banderovci se po něm pojmenovali, on je nevytvářel..."
.. asi by jsi mel zacit menit wikipedii.

"The factions differed in ideology, strategy and tactics:[51] the OUN-M faction led by Melnyk preached a more conservative approach to nation-building, while the OUN-B faction, led by Bandera, supported a revolutionary approach; however, both factions exhibited similar levels of radical nationalism, fascism, antisemitism, xenophobia and violence.[14][52][53] The vast majority of young OUN members joined Bandera's faction. OUN-B was devoted to the independence of Ukraine, as a single-party fascist totalitarian state free of national minorities.[54][nb 2][59] It was later implicated in the Holocaust.[12][nb 3][60][61][62][63][64][14]"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On se přesněji postupně propracoval do vedení té skupiny, ale reálně ji moc dlouho vést ani nemohl. Když už. Ale dost pochybuji, že v té době se jmenovali po něm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani v té wikipedii nepíšou nic z toho, co podsouváš. Takže se zklidni a nejeď tady jen jinak zabalenou ruskou propagandu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsi zpatky Jirko,ty kluku fialovo-progresivisticka. Co?, vsechno je ruska propaganda co...ty jsi jak bolsevik v 50 letech, ten videl taky na kazdem kroky imperialistu.
Zkus se naucit trosku anglicky a nebo pokud umis, tak si to zkus precist, nez ti zacne hrabat a zacnes odepisovat stejne na kazdy prispevek.
A zkus se prosim naucit nejakou jinou frazi nez tu o ruske propagande. Dela to z tebe jen naprosteho blba.
ps: pak muzes napsat, co ted neni pravda...a zkus byt konkretni a bez ruskych agentu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže kromě toho, že jsi mě onálepkoval, jsi k věci řekl naprosto kulové. A blba si nech pro sebe, blbe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, na mne tyhle tve jednoduche triky neplati..
"Ani v té wikipedii nepíšou nic z toho, co podsouváš. Takže se zklidni a nejeď tady jen jinak zabalenou ruskou propagandu."
.. tahle veta od tebe nema jediny argument, nema nic. Tak bud prestan prispivat nesmyslama, ktery jsi si vymyslel a nebo napis neco k veci.
Ja te nepotrebuji nalepkovat, ty jsi se tady v tech diskusich onalepkoval sam. A tvoje vykriky do tmy typu "ruska propaganda" jedes porad dokola.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmyslný příspěvek jsi napsal ty. Dal jsi link na wiki, na základě něho obviňuješ Banderu z toho, co dělali Banderovci, ale přitom to se v tom linku nepíše. Takže ano, tyhle triky na mě neplatí, tak si je nech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, jestli mas tak zuzene vnimani ( a tim padem chybejici kapacitu) a nebo se takhle jen vyhybas prime konfrontaci temat..
Vse co jsem citoval je dohledatelne v anglicke verzi Wiki, Ty jsou odzdrojovane v seznamu pod clankem.
Ale klidne muze lhat nebo delat ze sebe hloupeho dal, aspon si clovek muze dat mezi tebou a bolsevikem krasne rovnitko.
Tady mas cast tykajici se Banderovy spolupraCe s fasistickym nemeckem PRED napadeni SSSR. jeho kryci jmeno bylo "Consul II".

"Before World War II the territory of today's Ukraine was split between Poland, the Soviet Union, Romania and Czechoslovakia. Prior to the 1939 invasion of Poland, German military intelligence recruited OUN members into the Bergbauernhilfe unit and smuggled Ukrainian nationalists into Poland in order to erode Polish defences by conducting a terror campaign directed at Polish farmers and Jews. OUN leaders Andriy Melnyk (code name Consul I) and Bandera (code name Consul II) both served as agents of the Nazi Germany military intelligence Abwehr Second Department.[34][35][34] Their goal was to run diversion activities after Germany's attack on the Soviet Union. This information is part of the testimony that Abwehr Colonel Erwin Stolze gave on 25 December 1945 and submitted to the Nuremberg trials, with a request to be admitted as evidence.[34][36][37][38]"

a tady dalsi...
"...Bandera together with other OUN members, moved to Kraków, the capital of Germany's occupational General Government.[47] where, according to Tadeusz Piotrowski, he established close connections with the German Abwehr and Wehrmacht.[48][49]"

To samzorejme neni vsechno, tech veci je tam vyjmenovanych a dolozenych vic.
Ale tak klidne lzi nebo si nalhavej veci dal...klidne osocuj lidi "z proruskeho narativu", jakozto od lhare, to opravdu sedi :D
Vis co, vubec nejlepsi by bylo wikipedii prohlasit za ruskou propagandu, co ty nato? To je takove jednoduche reseni, to by se ti mohlo libit :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A zase dokazuješ něco jiného než to, co se řešilo. A to spojení mezi Banderou a Banderovci. Ty meleš o spolupráci s Němci, kterou nikdo nepopírá a v té době byla i logická, stejně jako u Finska podle zásady nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Ostatně to jsem psal hned na začátku, že původně si mysleli, že Hitler nemůže být horší než Stalin.
Takže pořád platí to, co jsem napsal - meleš účelové kraviny mimo téma diskuse.
A pak se hodí připomenout ještě jedna "drobnost". Až do června 1941 byly SSSR a Německo fakticky spojenci, co si mezi sebe rozdělily Polsko a Pobaltí....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"A zase dokazuješ něco jiného než to, co se řešilo"
.. tyhle kliicky na mne nezkousel salate. To meles tak mozna ty, protoze se ti to hodi do kramu. Ja od pocatku svych prispevku pisu, ze Bandera byl nacisticky kolaborant. To je samzrejme neco, co se fialove uderce jako jsi ty nelibi. Je hezke, ze jsi si to i "vysvetlil", ze to bylo "logicke". Je zvlastni,ze se "kolaboranty" povalce popravovali,asi to bylo vic 'logicke', nez to co pises ty.
"Ty meleš o spolupráci s Němci, kterou nikdo nepopírá a v té době byla i logická, stejně jako u Finska podle zásady nepřítel mého nepřítele je mým přítelem."
.. trosku si utrid pojmy s dojmy. Je rozdil byt placenym agentem a je rozdil na statni urovni "spolupracovat", protoze ti to vychazi jako 'nejlepsi" varianta preziti zeme, za kterou mas zodpovednost. Jsou uplne jine veci.

Ale tak, jak clovek muze diskutovat s nekym, kdo ma cerno-bile fanaticke videni sveta a kdyz se mu to hodi, neustale vykrikuje neco u 'ruske propagande'. Neco podobneho jako duhova katastrofa vyhlasuje ze Babis slouzi Rusku..asi stejne pravdive tvrzeni.
"meleš účelové kraviny mimo téma diskuse."
.. to nema smysl komentovat
"A pak se hodí připomenout ještě jedna "drobnost". Až do června 1941 byly SSSR a Německo fakticky spojenci, co si mezi sebe rozdělily Polsko a Pobaltí...."
.. to by mne zajimalo, co to ma spolecneho s tim, ze Bandera jakoz to nemecky nacisticky agent, origanizoval vojenske jednotky, skodil v polsku a to stejne delal proti SSSR, at uz tomu rikas 'boj za nezavislost' nebo jak se ti to zrovna hodi do kramu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je dobrym voditkem treba i to, jak se lide sami identifikuji s urcitym statem. Tajwanec (obecne) nikdy nerekne ze je 'pevninsky cinan". On je Tajwanec nebo cinan z Tajwanu. Podobne to plati napr. pro Singapore i presto, ze tam ziji etnicti Cinani. Stejne to bylo i s Hong Kongem, nez ho velky bratr dostal zpatky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to čirou náhodou trošku podobné jako ve Vietnamu? Tedy že komunisti by rádi při rudém postupu celou Čínu a Tchaiwan měl prostě štěstí? I když patrně jen dočasně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zatím se každý komunistický režim po čase zhroutil, stačí mu dát dost času aby se sám o sebe postaral a neprodlužovat v mezidobí jeho agonii zvenku ekonomicky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On to už dávno čistý komunismus není. To je snad jasné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V jejich kultuře je nejdůležitější "zachování tváře". Takže to za co se to vydává je důležitejší než co to ve skutečnosti je.

Kdyby byli plně přesvědčeni o nenahraditelnosti svého vedení v očích obyvatel nechali by si svůj režim ve volné soutěži stran od voličů potvrdit a vzít tím vítr z plachet kritikům doma i v zahraničí. Ale z nějakého neznámého důvodu se jim do tohoto nechce.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Žijí v tom moc dlouho. A moc dlouho pečlivě izolovaní.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen mají to štěstí, že tam vládnou inteligentní lidé co prosazují zájmy svého národa a ne cizího. Kromě toho by ses divil, kolik desítek milionů Číňanů je zcestovalejší než ty. Třeba taková jedna návštěva USA, Paříže, Prahy nebo Berlína je rychle utvrdí ve víře ve své politiky a nemají sebemenší potřebu dělat převrat, protože takový bordel by doma chtěl jen masochista.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je jich 1,4 miliardy. To jsi vážně tak naivní, že považuješ ty horní desítky milionů nejbohatších číňanů, kteři můžou do Evropy, za reprezentativní vzorek? Aby se nevraceli zpátky, když oni se tam mají dobře - těží z totalitního systému, který tam mají.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme to neni cisty komunismus, protoze cisty komunismus nejsou gulagy, tajna policie, utlacovani vetsiny obcanu a privilegia pro "vyvolene".

V Cine je parodie komunismu strizena parodii trznich prvku. Je to pomerne nezitelna smes statniho teroru s fasistickymi prvky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To ano, jenže čínský režim není komunistický ač tam vládne strana, která to má v názvu. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No... před zveřejněním tohoto příspěvku jste měl hodit alespoň nějaký dotaz do vyhledávače nebo GPT....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stala se podivuji, jak je u nás masa lidí zmasírovaná západní (= americkou) propagandou.

Samozřejmě, tato propaganda mluví o "Taiwanu", jako o státu. Ale bohužel, Taiwan neexistuje. Je to jen název ostrova. Státní uskupení, které se na tomto ostrově nachází, se oficiálně jmenuje "Republic of China" - ROC.
V podstatě je to separatistická republika, vznikla tak, že se tam stáhla kapitalistická třída z pevninské Číny, během komunistického převratu. Tito separatisté :-) tam vyhlásili svoji oddělenou republiku "Republic of China - ROC". Zatímco pevninská republika se pojmenovala jako "People Republic of China - PRC".
Takže jsou to separatisté stejně, jako ti v Doněcké Republice a Luhanské Republice - nebo jak se ty republiky dnes jmenují. Ani nevím, protože nejsou většinou států uznávané a media je tedy nejmenují, stejně jako nejmenují Republic of China.
Totiž, plně uznávaná není ani ROC /"Taiwan". Což opět potvrdil i prezident USA:
https://www.reuters.com/world/biden-us-does-not-support-taiwan-independe...

Takže je to komplexní boj o světovou moc. Doufám, že ve světle podaných informací lze pochopit, že ta Čína není zas tak kokotská, resp. jinak kokotská než každá další světová velmoc.
Osobně nechápu, proč naši politici některé velmoci vždycky lezou do zadku. (nedávno SSSR, dnes USA). Měli bychom si hledět svého a pokud se někoho rozhodneme podpořit, řekl bych si o nějakou protislužbu, výhodu pro nás, a ne že proaktivně podlézáme někomu do zadku.
Také bychom měli měřit jedním metrem. ROC jsou separatisti, ale my je oslavujeme, protože od USA mají podporu, protože jsou na druhé barikátě oproti PRC. A PRC se USA bojí, protože je drtí ve všech směrech a USA se tak právem obávají, že ztratí svůj status světové jedničky mezi velmocemi.
Podobě Doněcké a Luhanské republiky naopak hejtujeme, protože tím USA a západní svět zábrání posílení Ruska jakožto další ambiciozní velmoci.

Doufám, že jsem byl dostatečně přesný v popisu ROC/PRC - bohužel běžně dostupné informace v našich českých mediích se nezatěžují tuto problematiku osvětlit, naopak se se spíše věnují prozápadní propagandě, takže musíte informace hledat pod vrstvou jednostranně orientovaných informací.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně taky to nechápu. Neřekl bych ani slovo, kdyby s Číňanama byly nějaké problémy, ale žádné nejsou a ani lidi na Taiwanu se ohrožení necítí a to by vlastně podle současné politiky předváděné Západ klidně mohli, ale prostě Čína je mírumilovná země.
Jistě i Čína měla v minulosti nějaké problémy doma, ale poslednich 20 let naprostý klid a mezi řádky jasně naznačují, že se poučili a snaží se jít mírovou cestou kupředu!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě, čínani vubac nezatrašují Taiwan a už vůbec nenacvičují jeho obsazení silou...
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/557019-cina-se-pripravuje-na-inv...
Čína jako mírová zamě, jste mě pobavil. Říka vám něco například Tibet?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To snad, tady někdo věří bulváru, to je teda dno.
Tibet? Jo, znám, lidi jsou tam moc spokojení, jak dobře se jim tam žije. Za posledních 20 let říkají, že neskutečný pokrok!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Sice původní Tibeťani buď zdrhli do Indie nebo byli povražděni nebo počínštěni a do tibetských měst byly poslány miliony číňanů, aby změnili národnostní poměry, ale žije se tam dobře :-) Teď ještě tu o Sněhurce, neboť tvé znalosti jsou fakt jak z pohádky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže když dá záběry agentur Nova, je to špatně, protože nevěříš bulváru? Když ti postnu odkaz na Reuters, bude to taky špatně, protože je to mainstream? A přitom jen popíráš to, co je pravda.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct. Ale srovnávat Doněckou a Luhanskou republiku s Čínskou republikou je docela divoké. Doněck a Luhansk je dost možná ruský výtvor kvůli zámince k válce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dost možná = tvoje osobní fantazie. Podpoř jakýmikoliv argumenty.

Takovéto kecy používají v USA. Do Iráku šli podruhé proto, že si vymysleli, že má Saddám chemické zbraně. Nejen, že do Iráku vtrhli bez souhlasu OSN, dokonce tam nenašli ani projímadlo, natož jakoukoliv chemickou zbraň, ale dokonce tam zůstali celých dlouhých 6 let. A nikdo ani nepípnul, protože USA může vše. Tuto zemi zlomili, dosadili proamerickou vládu, vycvičili jim bezpečnostní složky oddané "správným" hodnotám a napojili rafinerie na své obchodní kanály.

Tak se chová USA dosud, viz jejich válka s Čínou. Válku založili na základě osočení "ztráty bezpečnosti" západní společnosti. Osočili ukázkově Huawei, aby ukázali svůj vliv a moc ve světě.
Jenže, dosud žádný jasný důkaz neukázali. Že jdou telemetrická data na čínské servery? Pochopitelně. Huawei, je přece čínská firma, proč by budovala servery jinde. A jak špehuje USA celý svět, včetně svých spojenců, už vynesl na svět Snowden. Ve skutečnosti jsou USA posrané strachy, že by Číňané ovládli "Internet".
Nám Čechům by to mělo být šumafuk. Proto existuje "prozápadní propaganda", která poštvává lidi proti Číně. Ale to vše je jen a pouze v zájmu USA, které se bojí, že ztratí vliv. ČR to může být fakt u prdele. Teda, dokud Čínu nenasereme, že nás strčí do stejného pytle s USA....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Němci to použili na Polsko, USA proti Kubě - zátoka sviní a podobných by se našlo víc. Ale šlo by takových vyrobených záminek asi najít víc. Vtip je, že ta pro druhou válku v zálivu byla od Britů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zátoka sviní nebyla žádná záminka ale místo vylodění kubánských emigrantů sice vyzbrojených v USA, ale bez žádné další podpory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, s něčím jsem si to spletl, ale nevzpomenu si.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne dost možná, ale zcela jistě. Však velký geroj Girkin/Strelkov to popsal jasně. Před 30 lety takhle vytvářel Podněstří, další ruský vřed.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můžeme jen doufat, že se zde ekonomická a politická situace zhorší natolik, že se konečně rozhodnete do toho ráje emigrovat. Druhou variantou je, že Vy a Vám podobní nám ten jejich ráj zařídíte zde (znovu).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil pro zájemce, že pravdu nemáte úplnou a sám používáte PRC propagandu :) Můžete říkat o propagandě co chcete, ale Taiwan je právoplatným územím Čínské republiky, která vedla s Japonskem válku v letech 1937–1945 a právě Taiwan byl pod správou Japonska od 1895 do roku 1945. Nikdy tedy nenáležel Čínské Lidové Republice, ani nebyl pod jejich správou.

To, že byla v zemi komunistická revoluce a nezákonný převrat, nemění nic na faktu, že Čínská republika existovala a existuje. A to od roku 1912 po svržení dynastie Čching.

Od roku 1945 do roku 1971 byla Čínská republika členem OSN a Rady bezpečnosti, dokud nebyla na základě článku 18 rezolucí č. 2758 přijata Čínská lidová republika jako nástupce Čínské republiky. Ale pozor, rezoluce neřeší otázku suverenity nad Taiwanem, pouze uznává PRC jako jediného legitimního zástupce Číny v OSN.

Takže ne, nejsou to separatisté, kteří "si vyhlásili republiku". To je nepřesné, ve skutečnosti je to naopak. Správně by mělo být řečeno, že byli poraženi v občanské válce komunistickými separatisty/převratem a stáhli se na Taiwan "dočasně", než obnoví území, která jim historicky náleží.

Z jejich pohledu se nic nezměnilo, ale svět dříve uvedenou rezolucí č. 2758 změnil pohled na to, která "Čína" je ta pravá. Všichni uznáváme, že komunisté vyhráli a jsou ta pravá čína a ta považuje Taiwan za vzbouřeneckou provincii. Pokud by Taiwan formálně vzdal své historické nároky na pevninskou Čínu a změnil název třeba na Republic of Taiwan, mohlo by to Čínu tak nasrat, že by je napadla. Ale to jsou spekulace :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je dost možné, že Čína už tak moc navykla obchodu, že nechce naštvat své zákazníky a nic podnikat nebude. Druhá věc je, zda mají USA a Evropa dostatečně silnou ekonomiku, aby si obchodní válku mohli dovolit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tím naprosto souhlasím! Obchod a prachy chutnají nejlépe :) EU ekonomicky slábne, sice máme pořád největší trh (+/-), ale kdo ví jak dlouho. Dovolit si ji určitě nemůžeme...

Jenomže Čína právě trpí tím, čím dříve nebo později trpí všechny státy, které nejsou demokratické - korupcí a mají v čele Si Ťin-pchinga, a nyní to vypadá, že doživotně. Státy se chovají racionálně, ale vůdci bez kontroly nikoliv. Záleží tedy pouze na Siim a kdyby si vzal do hlavy, že Taiwan dobude za jeho života, tak si nemyslím, že mu vadilo, že to bylo nevýhodné a iracionální.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kvůli cenzuře ani neví, v jakých sračkách jsou a mají ho za boha. Přitom jich je tolik, že by mohli. Ale bojí se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkud tyhle bludy bereš? Zajeď se do té Číny někdy podívat a já ti garantuji, že podobné sračky už nikdy psát nebudeš, protože se budeš stydět za celou přiblblou EU.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D
Nejvtipnější příspěvek roku už v jeho půlce!!! :-)

Životní úroveň v Číně je dnes například dvojnásobná než v ČR. Takže asi tak, co se týká toho, kdo že je ponořen v hovnech až po uši.
Například dostupnost automobilu je pro Číňana na polovině doby, jak dlouho na něj musí pracovat než Čech.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A mimo města? Už to tady padlo, že podle těch nahoře nejde srovnávat všechny. A Čína je zemí s nejvíc rozevřenými sociálními nůžkami.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba dostupnost zdravotnictví nebo důchod? Tam už to tak fajn není, ale jestli se ti to líbí, tak to tam můžeš zkusit. Jen to nechtěj cpát sem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, a muzes si to karu koupit, pokud nemas dostatecny socialni kredit?

Vzdyt chudakovi s nizkym socialnim kreditem neprodaji ani listek do vlaku..... Pochybuji, ze by si mohl koupit karu, i kdyby na ni mel...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych doplnil, že Taiwan bylo historicky území obývané čínskými rolníky. Až do roku 1895 kdy na ostrov vtrhli Japonci a ostrov násilně pojaponštili (původní obyvatelé byli vražděni, nemohli zastávat vyšší funkce, museli si měnit jména na japonská atd.).

Takže, Taiwan byl historicky součástí Číny. Po 2. sv. válce totu území použili jako své útočiště kapitalisti, kteří se odmítli podvolit volbám, kde drtivě vyhráli komunisti. Byly bohatí a vyzbrojení, ale prd jim to pomohlo a plebejský lid je motykama a kladivy hnal a hnal, až skončili na ostrově Taiwan.
Odseparovali se od zbylé Číny a jsou to - alespoň pro mne, mějte svůj názor - separatisti.
:-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, PRC je za separatisty považuje, takže separisty jsou, v tom máte pravdu. To se Taiwanu nedá odepřít :) Jsou v unikátní situaci, kdy jsou možné oba výklady a teď záleží, který chcete použít.

Například, jedna zajímavost - v jihočínském moři díky tomu, že Taiwan tvrdí že jde o pokračovatele Číny tak stojí po boku PRC v tom, že si nárokuje celé moře :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Komunisti žádné volby nevyhráli. Komunisti společně s Kuomintangem bojovali proti Japoncům a po válce s podporou rusáků zradili, otočili zbraně a bojovali proti Kuomintangu. Taková prkotina jako volby je fakt nezajímala...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj výklad je pomatený, jako všechny tvé komentáře ohledně mezinárodní politiky. Čínští rolníci jeli pěstovat plodiny na ostrov vzdálený přes 160 km od pevniny, no jasně ... Na Tchaj-wanu bylo a je původní obvyvatelstvo, což nejsou Chanové (majoritní čínské etnikum). Patřil Číně opakovaně v dobách císařství a po konci 2. světové války jí (ROC) připadl. Po prohrané občanské válce (jakých volbách?) v roce 1949 se tam stáhla vládnoucí strana Kuomintang (nacionalisté, ty kapitalisto).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mas naopak. Na Taiwan se stahly cinske spicky a vlada. Sidlo Ciny se premistilo na Taiwan. Tedy Taiwan je pravy pravni pokracovatel historicke Ciny a pevninska Cina je rebelujici oblast. Rekneme neco jako Doneck a Luhansk.

Pevninska Cina by tedy mela byt navracena pravoplatnemu vedeni na Taiwanu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Číně vládne ten, kdo ovládá hlavní město a hlavní město Číny nikdy nebylo na Taiwanu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S tímhle si nezačínej, protože v Pekingu taky vždycky nebylo :-) A jeden čas bylo v Mongolsku....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cinska republika mela hlavni mesto asi v desitce mest..... A predchozi cinske rise v dalsi cca desitce.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Historick%C3%A1_hlavn%C3%AD_m%C4%9Bsta_v_%...

A hlavni mesto Ciny bylo na Taiwanu od prosince 1949.....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako chápu. Jenže, ti odpadlíci neměli legitimitu moci. Prostě drtivá většina obyvatelstva si vybrala jiný politický směr. To nakonec uznal i svět a OSN. Proto, první roky po tomto rozdělení byla opravdu uznávaná ROC a PRC ne, ale nakonec i v OSN uznali, že PRC má právo být nástupcem Číny a ROC jsou neuznalí odpadlíci.

Ještě jedna poznámka: USA ani západní společnosti nejde o nějakou spravedlnost, soucit, nebo lidi. Kdyby měli na ostrově Taiwan místo hi-tec produkce produkci cukrové třtiny (jako v kdysi v minulosti), tak by jim bylo jedno, co si s nima Číňané nebo Japonci dělají. Tak jako je to fuk, co se děje v půlce Africe. Jsou tam genocidy a nikdo nehne ani prstem.
ALE, možná začne. Protože i Evropa potřebuje nerostné suroviny a Rusko (tedy rozlehlá Sibiř) možná nebude ochotné dodávat strategické suroviny. Takže, možná že se naše "lidumilství" v blízké budoucnosti k Africe obrátí, a půjdeme tam šířit SVOU "spravedlnost" ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Prostě drtivá většina obyvatelstva si vybrala jiný politický směr. " To je stejné jako tvrdit, že si zde v roce 1948 drtivá většina obyvatelstva vybrala jiný směr. Ne, nevybrala. Byl to puč, protože komanči tušili, že v následujících volbách by už nevyhráli. No a když zemi ovládli, pak už se volby mohly konat - ovšem s "jednotnou kandidátkou" :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, na rozhlehlou Sibiř si vedle vnějšího mongolska brousí zuby Čína. Tam to ještě bude sranda. Evropa si suroviny koupí, i Rusko by rádo prodávalo, kdybychom chtěli nakupovat tak jako před válkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ona je to pitomost, co jsi napsal. Taiwan není žádná separatistická republika, ale na Taiwan se stáhla původní čínská vláda. Zatímco ta komunistická vyhlásila Čínu lidovou republikou. Taky byl Taiwan, nikoliv pevninská Čína až do 70. let tou oficiální Čínou v OSN, než to Nixon trochu posral... Tehdy to strategicky fungovalo, následkem jsou ovšem problémy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ROC (Republic of China) tak se Čína jmenovala od pádu císařství začátkem 20. století. Kuominang byli "nacionalisté", ne kapitalisté. Po konci druhé světové války byla v Číně občanská válka mezi KMT a komunisty. Poté co KMT prohráli občanskou válku s komunisty (1949) se stáhli právě na Tchaj-wan.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Češi taky ZATIM nikoho nenapadli a mohl bych pokračovat dalšíma zeměma, vlastně nejvíc napadení za posledních 20 let mají na svědomí USA!
Takže za mě je pochopitelný strach z USA ale i z Ruska, které má teď aktuálně na svědomí poslední vpád za svýma hranicema, ale pokud se někdo bojí výbojných Čechů nebo teda i Číňanů, tak upřímně nevím na základě čeho. Říkali to v televizi???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

USA je jednoznacne najagresivnejsia krajina za posledne dekady.
Ale vseci tu pisu o Cine a Rusku.
Nechapacka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

USA ale aspoň větší část dokázala obhájit, či to měli přímo schválené, to se o Rusku říct fakt nedá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co?! Schválené měli snad jen první válku proti Íráku, ale jinak do toho šli vždycky na prasáka a kašlali na vše. I ten Írák byl nelegální nejen z hlediska mezinárodního práva, ale i samotného amerického - jen to nikdo nechce po letech rozmazávat a jak se říká "není žalobce, není soudce". OMG...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

USA vyhlásily, že pokud bude proti jejich představitelům vedené trestní řízení v OSN budou proti lidem činným v těchto řízeních zavedeny odpovídající protiopatření... Nu, někteří jsou si tak rovní, že i vývrtkou projdou bez předklonu v jakémkoliv směru.
Ale to místní komunitě USA fans nelze vysvětlit, ti mají jen dva nepřátele Rusko a Čínu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co sedmidenní válka? (obsazení části Těšínska v roce 1919)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak si Poláci trošku zaválčili. Naše armáda se procvičila a bylo po všem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Á, detektiv Clouseau ...

Jasně, že chtějí Číňani převzít "kontrolu" nad zmíněnými zeměmi.
A koho to zajímá? Jako nás Čechy? Asi těžko - my tam žádný vliv nemáme.
Ale zuří USA, protože to jsou ti, kdo tam ztrácí SVŮJ vliv.

Možná by si teda chytrý státník vybral jiného spojence. Ten současný bude možná looser. Anebo winner. Osobně bych proto asi zaujal více diplomatickou, neutrální, polohu a do těchto záležitostí (boj o moc) bych se tak jednostranně aktivně nevměšoval...
Ovšem to našeho Fialu a spol. nezajímá. Je to úplný mimoň. Nechal bych ho, ať se věnuje Nutelle.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, treba na Taiwanu je vetsina vyrobcu cipu. Takze, jestli je Taiwan samostatny, nebo pod Cinou je dulezite i pro CR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro ČR je to úplně jedno, pokud budeme neutrální země.
Pokud budeme mít hnědé nosy od amerického senátu - ano, je to důležité i pro nás.
Ale proč se do této pozice stavíme?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protoze CR neni neutralni. Vlastne nikdy takova nebyla....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože neutrální může být jen ta země, jejíž neutralitu ostatní uznali a ideálně je i smluvně zajištěná. Ani tak jí to nemusí stačit, viz Belgie. Neutrální jsou tak v současnosti asi jen Švýcarsko a Rakousko. Myslet si, že když se prohlásím neutrálním, tak si tím zajistím bezpečnost před agresorem, je naprosto naivní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mas vubec predstavu, kolik takova neutralita stoji (pokud to z tve strany neni jenom navrh, jak byt cerni pasazeri v Rakouskem stylu)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Tohle zatím předvádí Číňani a tim teda fandim, ti makají a nemají potřebu u toho někoho napadat." <= Pokud se jim něco povede, garantuju ti, že toho budeš těžce litovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rusko, země kde zítra znamená včera, tedy vlastně před sto lety.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jistě. Mimochodem, jaký skener máme my?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne mám doma celkom postačujúci 600dpi skener pripojený cez USB.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ten, který se rozhodneme koupit?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jako by jsme na něj měli... Co by jsme s ním dělali bez patřičných odborníků a továrny kolem něj?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsme součástí mezinárodní dělby práce. Někdo je holt dobrý ve výrobě polovodičů a jiný v montování aut z jinde vyrobených komponent.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A kde v Evropě takoví jsou, vždyť už dlouho je mají mimo USA jen v Asii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ASML je co?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedno místo, jedna firma a co zbytek Evropy, která dřív patřila našpici?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jako dřív? Bez strojů od ASML si dnešní polovodičová špička ani neuprdne ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak se tedy dělaly čipy třeba za doby PIII nebo dřív? Asi jsi zapomněl, že byly doby, kdy firem vyrábějících čipy bylo násobně až řádově víc než dnes a že i v Evropě taková výroba byla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výroba čipů zde pořád je, i u nás...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale ne na špičkové úrovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je prostě dané cenou práce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za argument ohlížet se do minulosti, když dnes je vše jinak?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

srovnáváš nesrovatelné. my jsme příliš malá země na to, abychom si mohli dovolit vyhazovat stovky miliard dolarů na vlastní výzkum ... nehledě na to, že my jsme nenapadli sousední zemi a tím se neodstřihli od Západních zdrojů

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz dela skenery pro vetsinu sveta jedna firma z Nizozemi, ktere je velikosti plus minus srovnatelne s CR, tak proc ne CR? Samozrejme, ted uz muze byt pozde naskocit, ale chci tim rict, ze to neni o velikosti zeme.... A mozna, ze by nebylo od veci, aby klicove technologie produkovalo vice firem, nez jedna. Zejmena v soucasnem pomerne nestabilnim svete...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná proto, že by to znamenalo začít s vývojem ještě někdy před sametem. A taky by tu musela fungovat ekonomika - myslím skutečně fungovat, takto by ten vývoj neměl kdo financovat a stejně by to nakonec koupil někdo ze západu. Nizozemsko 40 let nikdo nedusil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aj aj aj. Zatalo sa do ziveho. Ze tie nase silne priemyselne firmy vybudovane za sociku boli na zapade stran vyrobkov prevazne tazko konkureneschopne sa niektorym pocuva strasne zle :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak něco konkurenceschopné bylo. Jinde zmíněné nerezové a ušlechtilé oceli. Jaderná energetika a turbíny u Škodovky a pár dalších. Ale celkově se do výroby neinvestovalo a bylo to poznat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja reagoval na Zubikuv argument, ze CR je na to prilis mala. Coz evidentne neni. Zda by to melo smysl a zda by se to v CR dalo realizovat je jina otazka.

Jak vsak uz psal nekdo jiny, CR je dobra v nanotechnologiich, laserech. Ja k tomu dodavam, ze CR je svetovou jednickou v mikroskopech, vyborna je i v nekterych chemickych oborech, nebo treba v 3D tiskarnach. Mozna i dronech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Než by jsme vůbec dohnali jejich úroveň, stálo by to mraky peněz. A jelikož do toho nejdou ani větší a silnější ekonomiky, je jasné, že by šlo o finanční sepuku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale malá země nemůže mít vše. Nizozemci se určitě nebičují, že u nás děláme lepší pasivní radary nebo elektronové mikroskopy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co z toho nizozemci celkově mají s ohledem na to, že jde o soukromou firmu. Asi jako bych já měl něco z toho, kdyby si hypoteticky nějaký děd mého souseda založil továrnu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mají z toho daně a mohou mít z toho národní hrdost, která by klidně mohla být srovnatelná s hrdostí nad vítězstvím hokejistů, ale permanentní a výdělečnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To píšeš jako kdyby "národní hrdost" byla nějaká hodnota. Možná je, pak bych poprosil o vysvětlení, proč bych měl být hrdý na to, s čím (obvykle) nemám nic společného ... ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně ti nedochází podstatný detail. Dělá to SOUKROMÁ FIRMA, ne celá země
Naproti tomu u Ruska na tom pracuje Rusko jako takové. Dotuje to atd. To si my dovolit proste nemůžeme. Musela by sem přijít nějaká soukromá společnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, jak to je. I zbrojovky a muničky jsou v Rusku soukromé firmy. A klidně můžou i zkrachovat, což se nedávno i stalo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Většinou jsou to polosoukromé firmy, řízené tou samou státní mafií.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když je třeba víc státní a když nejsou prachy, nechají je padnout. Asi tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Soukromá firma? A neplatí to celá země (Nizozemsko)?.

Ano, máš pravdu, peníze do toho pere skrze dotace polovodičovému průmyslu celá EU.
Ta má 7x vyšší HDP než Rusko.

To co si může Rusko dovolit, je prd. Protože když odečtou svoje výdaje do vojenství (které ale také nejsou bůhví jaké - prostě oni nemají bohatou ekonomiku), nezůstanou jim pořádné zdroje (mozky a peníze), na nic jiného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výdaje Ruska na armádu jsou 1/3 rozpočtu, což možná v porovnání se západem není mnoho, ale i tak je to sakra dost. Vždyť přebudovali ekonomiku na válečnou, to znamená že v plánu není za rok, dva vyhrát na Ukrajině a tím skončit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na stejný typ rozpočtu dojel SSSR...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S poslednym tvrdenim suhlasim, aktivity v tomto smere je koniec koncov vidno v poslednych rokoch. Diverzifikacia vo svetle rizika aj za cenu zavadzania vyroby v nie tak lacnych regionoch. Na druhu stranu ked samotna vyrobna technologia je tak draha, mozno ta cena ludskej pracovnej sily nebude az taka polozka (neviem a da sa povedat, ze ma to ani nezaujima).

Na druhej strane neviem, ci toto je o velkosti krajiny. ASML je firma, ktora sice existuje od roku 1984, ale jeden zo zakladatelov ma este o 20 rokov dlhsiu historiu v odvetvi. To sa +- bavime o tom, ze boli pri zrode integrovanych obvodov ako takych.

Neviem, ci u vas a nas v tomto existuje vyskumne a vyvojove zazemie a nejaka relevantna historia, alebo sme cisto iba vyrobna linka. Kazdopadne chybajuce kompetencie su dost silnym argumentom, preco v CR asi take firmy nie su.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podobně dlouhý kontinuální vývoj to má patrně jen: Tatra, Škoda energetika (vč. jaderné) a drážní výroba, letecká výroba, možná zbrojovka Uherský Brod a Sellier&Bellot - protože to stát potřeboval, i když posledně zmíněné se fakt srovnávat nedají a pak možná ty zmíněné mikroskopy a radary. Poldi skončila, tam asi taky nějaký vývoj byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Take textilky, respektive textilni technologie a stroje.... Sklarny. Umela inteligence, genetika, lehka chemie (leky, materialy). A urcite nejake dalsi veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sklárny? Jak moc musí být člověk debilní, aby dal jeden ze symbolů úpadku spojeného s eurounijní debilitou jako příklad kontinuálního vývoje? Asi jako Kubrak - LOL.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz o kvalite CR sklarskeho prumyslu nemas ani paru, tak se neztrapnuj. Sklarsky prumysl nejsou jen vazy a lustry z brouseneho skla....

Vedle toho jsou moderni osvetlovaci systemy, sklenene artefakty, sklenene konstrukcni prvky fasad a tak...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, a třeba čočky mikroskopů a podobně k tomu taky patří, jenže to umělecké sklo, bylo známější. Jsem rád, že vlastním krásné české broušené a leptané sklo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne zas tak brousene a leptane sklo nikdy nebralo. Meli jsme toho doma kopy. I ted piji pivo z brousenych sklenicek.... Bezna spotrebka.....

Ale treba veci od Borka Sipka, nebo jinych sklaru jsou zajimavejsi.... Alespon tedy pro mne.

https://www.lasvit.com/project/tiffany-co-bellavitastore

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by se mi sem nehodilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový, jaký budeme chtít, protože si ho, na rozdíl od ruských fašistů, můžeme koupit. A mimochodem, mimo jiné (třeba nanotechnologie), u nás v Česku máme velmi kvalitní výzkum na poli LASERů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká nanovláken, jsme velmoc ve vývoji a výrobě strojů. A taky v elektronových mikroskopech. Jenže to jsou pořád řádově levnější technologie. A ty mikroskopy jako jednu z vyjímek komanči podporovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a Meopta třeba dodává ASML optiku a v oboru zařízení pro výrobu čipů se stále angažuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na Meoptu jsem zapomněl, to uznávám a dělá toho daleko víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak takový univerzálnější 110nm a před pár lety jsme tu měli vysoce specializovaný 64nm, ale ten už se transferoval pryč. Už to moc nesleduji, ale nejsme na tom zas tak špatně a hlavně tu máme nějaká základní know-how, takže kdyby to bylo potřeba tak bychom se mohli relativně rychle posunout třeba někam k těm 40-60nm pak už by to byla výzva :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Správně je to "Země, kde již včera sežrali to, co bylo na zítra..."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rusko je krajina kde robia len dve veci. Zbrane a chlast. Počítam že aj toto bude slúžiť na vojenské účely.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chlast posoudit nedovedu, ale ty zbraně jsou dost provar ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbraně už jsou jen stín původní slávy. Američani a západ už spolehlivost dávno dohnali, ale stále mají výhodu větší přesnosti. Jen evoluce pitomého Kalašnikova jim trvala dekády a stejně zaostává a tak to je tam se vším. Strašně dlouho nedokázali sami vyrobit termovizi aspoň do tanků, natož pro vojáky. Klíčový díl museli kupovat. Tam ty peníze prostě chybí. Sice něco dokážou vyvinout, ale už ne zavést do sériové výroby - Armata je krásný příklad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spolehlivost amerických zbraní?
Zrovna včera jsem četl, že jim spadla fungl nová F-35 ...
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/f-35-nehoda-zriceni-zmizeni-letad...

A bohužel to není první případ ....

Mimochodem, "americké" zbraně jsou vyvíjeny po celém světě. Správně by se mělo říkat izraelské systémy, německé systémy, korejské systémy, britské systémy, francouzké, japonské systémy.
Američané si něco vyvinou sami, ale spoustu špičkových technologií mají od svých spojenců.
Si uvědomte, jak jsou Rusi dobří, když dokáží z toho svého hov** upléct celkem funkční bič.
Za mne, klobouk dolů, co dokáží z minima prostředků vytěžit.
Vždyť oni nemají žádného technologicky vyspělého spojence. I ta Čína, je dosud jejich rivalem, byť možná je americká politika donutí se vzájemně podpořit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Reálně padají o dost méně, než padaly F-16 ve srovnatelné době.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na kusy padají méně (je jich vyrobeno málo), na počet letových hodin však více ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je jich vyrobeno více, co blábolíš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reálně padají méně pouze v absolutních číslech, protože F-16 jsou mraky, kdežto F-35 jsou jen "na příděl".
Na počet letových hodin zatím F-35 průměrně, napříč celám letovým parkem, padají řádově o 25% více. Uvidíme ale časem, až budou provozována i stará F-35, kam se jejich "padavost" dostane.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U F35 by ale bylo třeba rozlišovat varianty, protože nejvíc bych čekal, že padají ty s možností kolmého startu a přistání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Letadla padaji, tak to proste je. Ruska take padaji. Jde o to jak moc ta letadla padaji....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ne všechny věci, co vyrobí v CCCP jsou špatné 😁 Viz úvodní foto.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Rusku bolo vždy všetko väčšie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Maji nejvetsiho trpaslika, tak ted budou mit skener s nejvetsi kresbou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro běžnou spotřební (kuchyňská technika, kontrolery do aut), industriální a vojenskou elektroniku je to více než dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jestli je to komletně jejich návrh pak může jít o ověření technologie, třeba přesnosti pozicování masek, mechaniky, řízení. To by šlo provést na starším rozlišení a navíc z toho můžou padat čipy pro armádu, takže spojí výzkum a ověření prototypu s efektivitou výroby. No a po vychytání chyb bude následovat něco ostřejšího,

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Chudáci bežný rusi, pre pár šialencov musí trpieť celý národ + samozrejme Ukrajina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu Moskvu a to mimo dost okrajové části a jiná velká města, je tam ten život pořád dost jiný než v tzv. vyspělém světě. Takže je otázka, jestli jim to vůbec vadí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, když se člověk podívá na Čínu a na Rusko, tak je zřejmé, kdo maká a má se dobře a kdo jenom paběrkuje.
Nicméně hlavně nesrovnávat Rusko a ČR, nemuselo by to pro nás dopadnout dobře. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No v průměru možná, je tam hodně multi miliardářů, ti to zvedají. A taky tam lidi žijí pomalu v slaměných chýších. Je tam hodně kontrastů. Mi se až tak blbě zas nenáme, jak tu někteří rádi tvrdí. Pamatujete na tu scénu z Vesničko mástředisková, jak je ten hostinský u doktora? Akorát to je náš nárosní sport si stěžovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to není pro pár šílenců. Ten vypatlaný mozek má spousta Rusů, ostatně za nacistického Německa to Němci neměli jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase bych netvrdil, že všichni. Někteří jen z povinnosti aby přežili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ti chytřejší utekli :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ti co měli taky dost peněz na útěk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v EU mas vypatlane mozky treba green dealem. Spolecnost se orientuje podle propagandy, kterou vladnouci nomenklatura tlaci.
Princip je jeden, zamereni ruzne.
Ostatne prave ty nejsi zrovna typ cloveka stojiciho nad veci, ze..i te prispevek o tom svedci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ptal jsem se na to kolegyně, která bude volit toho, kdo propaguje greendeal, protože jestli chceme přežít, musíme snížit produkci CO2!!!
Já: CO2 papají rostliny a vypouští kyslík. Potřebujeme CO2!
Ona: V EU je všude beton, rostlin je tu málo a CO2 je díky tomu přebytek.
Já: A nebylo by lepší skončit s betonem a začít sázet stromy?
Ona: Nevim, to asi nejde.

:-D :-D :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S takovým uvažováním to ani nepůjde. Vykácíme les a dáme tam soláry. To je jejich styl...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kolik by se tech stromu muselo vysadit, aby to pokrylo tvorbu CO2 bezneho Cechacka? A stacila by plocha CR na pokryti produkce CO2 CR? V CR je uz nyni cca. tretina plochy zabrana lesy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jiná otázka. Mne spíš zajímá, proč se nadále odlesňuje a co je na tom ekologické. A nejen u nás, celosvětově. To je lidstvo opravdu natolik debilní?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V CR se neodlesnuje. No a jinde? Maji povinnost byt plicemi planety, kdyz CO2 neprodukuji moc? Nemely by si CO2 bilanci poresit staty, ktere produkuji hodne CO2 na hlavu a moc CO2 lesy/krajinou nepojmou?

Treba zrovna CR.

Proc by amazonsky rancer nemohl vypalovat prales, kdyz skoro zadnou energii nespotrebuje a pralesu tam je opravdu hodne? Oni toho vlastne vykaceli jeste malo, aby dohnali Evropu, ci Severni Ameriku. A produkci CO2 budou take hodne pozadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tvrzením, že Brazilci a Kolumbijci, na jejichž území amazonský prales leží, nic nespotřebovávají, bych byl také opatrný. Oboum zemím se zvyšuje životní úroveň občanů a rozvoj automobilismu je tam v posledních 10 letech dost prudký.

Vypadá to z tvých komentářů, že žiješ dost v minulosti a realitu dneška moc nechápeš.

Jinak v ČR bylo například ve středočeském kraji vysazeno okolo silnic spousta stromů v posledních 5 letech. Byla na to totiž dotace z EU. Při kontrole se zjistilo, že peníze byly čerpány, ale stromy okolo silnic chybí. Ano, zase se to rozkradlo.
Stačí zajet na hory a každý člověk, který porovná fotky pořízené teď a za komunistů musí uznat, že úbytek lesů v ČR je docela podstatný, auta naopak přibyla.
Prostor pro snižování CO2 výsadbou zeleně tu rozhodně máme!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna hory za komančů bych jako příklad nedával. Byly sežrané kyselými dešti - emisemi SOx hlavně z uhelných neodsířených elektráren. Krkonoše bylo nutné vápnit, Orlické hory byly ve vrcholové partii zcela holé a Krušné na tom byly podobně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To není příklad! To jsou fakta! Ať už to bylo za komančů sebehorší, pořád to bylo lepší jak teď s těma lesama na horách. Jak je to možné?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nebylo. Moc dobře si ty sežrané zrzavé lesy pamatuju. Ty zjevně ne, ty jen vyprávíš nějaké představy o kterých vykřikuješ, že se jedná o fakta, ale žádný důkaz jsi nepodal. Já v těch Orlických byl ty stromky sázet - povinně tam jezdily školy na brigádu. A bylo to k prdu, dokud nedošlo k odsíření elektráren.
Od roku 2015 tu máme průser s kůrovcem. Ale to je dané hodně suchem, ne vládní politkou a už vůbec ne nadměrnou těžbou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Také si pamatuju ty sežrané lesy, na místech, kde dnes už žádný les není, je to obzvláště pikantní. Takže ještě jednou, nebyla to obhajoba komančů, ale konstatování tragičnosti dneška.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obzvláště pikantní to je, že kecáš. Vyjeď si dneska do těch Orlických nebo Krušných hor. A lesy jsou právě tam, kde za komančů byly sežrané. Jo na Šumavě, tam je nechali kůrovcem sežrat zelení idioti v rámci své ideologie bezzásahovosti. Ne kvůli těžbě, ty souše tam zůstávají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemluve o tom, ze louka/pastvina muze byt casto na danem miste rozumnejsi pokryv nez umela "lesni" monokultura, co padne, kdyz se na ni zle podivas.

Jinak tady nekdo dost trpel dojmologii "vse je spatne, Fialo octup", lesu je u nas vic nez na konci totace (a podstatne vice je listnatych - zaplatpambu za ty dary): https://www.czso.cz/documents/10180/171348125/32018122_0903.pdf/704f628c...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nikde netvrdím, že se mají sázet zase smrky jako za komančů. Faktem je, že prostě i u nás můžeme sázet v pohodě další stromy, čímž snížíme CO2 a VŮBEC nemusíme vytvářet tlak na domácnosti a spalovací automobily.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš sám, jak rychle ti došly argumenty. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prostě nehodlám diskutovat o další blbosti, když ta tvoje původní blbost explodovala a ty zkoušíš něco dalšího.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kam ty stromy budeš sázet? Vždyť ČR je zalesněná nejvíc za posledních asi 500 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt 500 let. To snad ani nebyly záznamy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesné záznamy asi nebyly a většinou se nedochovaly, ale ví se, že kvůli kutnohorským dolům se těžilo dřevo až v Krkonoších. Stejně tak v Itálii pro Benátky se kvůli arsenalu a sklárnám těžilo až daleko v Alpách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže střed Evropy mohl tedy být víc vylesněný, ale zas světové plíce nebyly téměř ještě zasaženy. Nicméně lidí celkově tehdy bylo méně, tedy zastavěná plocha byla menší než dnes. Takže obecně na Zemi bylo lesů určitě víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, celkově určitě víc, ale u nás ne. Nakonec třeba Řeci si vykáceli hodně lesů už za starověku.a protože je to tam na skále a eroze byla velká, nezarostlo to na mnoha místech doteď.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

myslim, ze nejvic se tezilo na Sahare :))
..pohadkar..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš blbě, na Sahaře byla savana, ne les...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ty jsi tam byl pred 5000 lety?
necestujes ty nahodou casem? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V hlubší minulosti tam opravdu byl les. A ten byl vykácen mimojiné při stavbách pyramid. Prostě si kulatinou podkládali ty šutry, aby je netahali přímo po zemi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to ze tam treba nejaky les (my nevime jaky) asi byl, to nerozporuji. Nicmene vime prd, co tam bylo ve skutecnosti.
Tvrdit s klidnou tvari, ze si Rekove vykaceli lesy..mi prijde asi podobne, jako tvrdit, ze Babicka Bozeny Nemcove chodila v utery ke splavu..
Nikdo to s urcitosti nevi, vsechno jsou to vice, ci mene mozne dohady. Mohlo dojit k nejake prirodni katastrofe, cokoliv, mohlo dojit k "50 lete" zmene pocasi, atd...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale je pravděpodobnější, že při té stavbě víc mysleli, než že jen dřeli otroky. Protože se našly zbytky dělnických měst a z těch se dá poznat i to, co jedli ti dělníci. To že ti lidé žili před námi z nich barbarské hlupáky nedělá. Oni zvládali úplně jiné věci než mi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale není pravda, že víme prd. Tohle se zkoumá půdními vzorky a vrty. A když ve vrstvě 2000 let staré najdeš semena / pyl stromů ve značném množství, tak je to vcelku jasný důkaz. Tedy pokud nemáš výklad takový jako ze Zeměplochy, že Bohové pro své pobavení zakopali pár divných kostí, aby budoucí archeologové měli nad čím bádat :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podobné metody umožnují zpětně do minulosti zkoumat počasí a složení atmosféry, nebo vody včetně hladiny a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, zkus minutu premyslet.. ty s klidnym ksichtem tvrdis, ze les "vykaceli rekove". Ty jsi tam byl?
Jak vis, ze se tam nestalo neco jineho. Ja jsem netvrdil, ze tam "zadny les" nebyl. Ja zpochybnuji tvoje tvreni, ze za to muze "rek se sekyrkou".
Vzdyt ty nechapes, co ti clovek vubec odpovida.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Celkově lidí bylo méně a s tehdejšími prostředky nešlo kácení tak rychle, ale dřevo byl běžný stavební a i další mateiál a bežně se jím topilo, takže spotřeba na člověka byl násobná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opět klasická snaha zpochybňovat cokoliv, jen aby ses dělal chytrým. Jasně, "alternativní pravdou" je, že ho vykáceli mimozemšťani :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zpochybnovat pohadky fialoveho vypravece je potrebne ;)
Napadlo te treba, ze drevo se kacelo nejen v Recku? Proc v jinych zemich taky neni, proc jinde je..
Ale klidne si ty pohadky Jirky Nemcove povidej dal :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

druhy takovy se slovni zasobou zhruba 3 leteho...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když dokážeš srát politiku i do naprosto apolitické věci, jako je kácení stromů v Řecku před tisíci lety, nemáš to v palici v pořádku. Prostě nalepíš nálepku a máš odpracováno. Aneb standardně blbý troll :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja mam pocit, ze kdyz ti odpovidam, tak se mi zacina snizovat rovnou IQ :D
Ale musim uznat, ze byt tak vypatlany, aby jsi ve vsem videl politku, to chce talent.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A nadále pokračuješ fakticky v urážení diskutujícího, jen to děláš "odbornou" formou. Ano, tyhle trollí praktiky jsou známy. A tvrdit, že nevidí politiku politiku v označení "fialový vypravěč", může jen lhář jako ty. Takže neblábol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak promin, ale kdyz jsi tak hloupy a z toho vseho, co tam bylo napsano,si vyberes "fialoveho politika" jako "dukaz o politice", tak to je mi te opravdu lito..to fakt nestoji ani za ty pismenka..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ty jsi to napsal jen tak, bez záměru. A všichni, kdo si toho "nezáměru" všimli, jsou hloupí. A je ti mě líto. Prostě klasická trollí taktika, napsat sračku a pak tvrdit, že to sračka není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ti nedochází, že některé věci se na tom živém stromě neprojeví úplně hned. Tam se těch průserů už za komančů stalo víc. Ty kyselé deště byly jen důsledek toho, jak jim "záleželo" na ekologii. Ale už jen to, že vysazovali v lesích monokultury, i když daleko vhodnější by byly lesy smíšené, to už ti uniklo. I s kůrovcem by totiž takový problém nebyl. To že tu správu teď vedou lidi s odlišnými zájmy než je zdraví těch lesů už je jen třešinka na dortu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V ČR je 226 milionu stromů, jeden strom při konzervativním přístupu absorbuje 20kg CO2, v ČR je 10,5 milionu, +- 10t CO2 na obyvatele. Víceméně kompenzují cca 5%. Pokud bychom se podívali zpět, pak lesy za první republiky měly dvojnásobnou rozlohu, to by zvládlo kompenzovat 10% produkce, nicméně se produkce na obyvatele počítá dle Pišvajcova koeficientu a u nás tomu dost škodí těžký průmysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A na to přišli kde? V roce 1930 zabíraly lesy 30% území ČR, v současnosti jsme na nějakých 33% tj v současnosti je víc lesů než za první republiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava, máte pravdu, to bylo převzato z jednoho "ekologistického" webu, který brojí pro rozšiřování lesů, na MŽP je to jak říkáte Vy, nyní je nejvíce lesů od Marie Terezie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto se green deal běžně kritizuje. Ne jako v Rusku, kde vůdce má tu jednu pravdu a za kritiku jdeš 10 let do basy nebo za odměnu na frontu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.