Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryan Shrout (ex-Intel): Dle Microsoftu je na GPT-4 nejlepší AMD Instinct MI300X

Osobně snesu za jistých okolností fanatiky, šílence, pomýlence... Ale křiváky "by design" ani omylem...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fanatiky za zadnych okolnosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je nebezpečnější "křivák by design".
Páč fanatika lze do určité míry odhadnout, dá se mu věřit, že jeho pohnutky jsou upřímné, ač třeba vychází z nevědomosti, nebo pomýlenosti.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Je marketak a delal svou praci. Bylo to takove nabirani vody cednikem, to ano. Slaby produkt se propaguje tezko...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stále věřím tomu, že marketing se dá dělat poctivě, pokud člověk dokážě správně vypíchnout reálné výhody prezentovaného produktu.

Lživý marketing je prostě podvod, zavádějící marketing je snaha zákazníka obalamutit - jestli je to "omluvitelné" tím, že " prostě dělal svou práci", pak se marketingu z principu nedá věřit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja svou osobni vizi vedu spokojene a dlouhodobe podle te posledni moznosti - za mne se marketingu opravdu z principu verit neda :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co ma chudak marketak vypichnout, kdyz produkt zadnou vyhodu nema? Kdyz je to evidentni propadak?
No muze pouze lakovat na ruzovo. Samozrejme je to jen pro silnejsi zaludky. Marketak vsak muze doufat, ze ted to prezije a priste uz bude mit na stole superkonkurencni produkt, ktery je radost nabizet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může se zvednout a jít.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že marketingu se z principu nedá věřit. Právě jste objevil Ameriku. Marketing je cesta, jak z technických údajů vyrobit nádherně vypadající lži a jejich pomocí vnutit lidem představu, že váš produkt je splnění jejich snů. Nic víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno tenhle týpek postoval hodně věcí od MS protože byl na jejich eventu. Proto má taky celý X zapostovaný jejich slajdy o copilotu a chválu na qualcomm a výkon a výdrž laptopů na nich postavených. Zajímavé. Mmch, neměl si qualcomm ta čísla na své CPU vymyslet?

https://twitter.com/ryanshrout?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7C...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No Diit to prezentoval jako prakticky hotovou věc... osobně bych byl vůči těm velkohubým tvrzením o podvodu minimálně podezřívavý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto články jsou v ... rozporu nebo jak to říct slušně
Autorem testů je právě Ryan Shrout

https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/early-snapdragon-x-elite...

https://diit.cz/clanek/vyrobci-snapdragon-x-nedosahuje-slibeneho-vykonu-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On si někdo někde řekl že bude zajímavý a vymyslí si jak je to celé špatné a čísla jsou naprosto vycucané z prstu, ale asi si neuvědomil že právníci Qualcommu nebo Microsoftu nejsou blbí a čísla které dávají ven budou správné, budou replikovatelné... Možná pár zabedněnců bude mluvit o nějakých "nezávislých" testech apod. Jako by v prezentacích tyhle velké firmy někdy uváděly nepravdivá čísla...

Problém mají jen ti, kteří z "up to X" udělají "X" a ještě si neuvědomí ýe to X je cherry picked.

Ty early testy dělala analytická společnost, která se zabává hodnocením a porovnáváním HW za peníze. Test/analýzu si objednával a platil Microsoft. Je z toho, jestli si pamatuji 21 stránkový dokument.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědavý, až to dostanou tlapek opravdoví 3rd parties jako třeba notebookcheck a jaký to potom bude mít případný impact na leakeře. Zatím to, pokud vím, měli podobně jako ten maník z článku, jen někde na výstavce. I tak je to varovný signál.

https://www.notebookcheck.net/Qualcomm-Snapdragon-X-Elite-Processor-Benc...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No tak já jsem zvědavý až to budu mít před sebou a vyzkouším si to sám, to je totiž to jediné na čem skutečně záleží. Bohužel se k tomu dostanu asi až o vánocích nebo po novém roce. Dva týdny zpět jsem kupoval auto a po prázdninách chci mimořádnou splátkou zkrátit hypotéku o dva roky, takže cash flow nákup zbytné hračky zatím neumožňuje, potřebuju nejdříve zahojit finanční rezervy. Blbý načasování :(

Jinak ty zařízení má už spousta lidí v rukách a používají je, samozřejmě pod těžkým NDA, takže pouští jen to co mohou, Je jasné že to Macbooky nedá v overall srovnání, ale zatraceně se jim to přiblíží. A při těch cenách za které se budou prodávat je to naprosto na pohodu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aniž bych chtěl chválit, nebo naopak hanit pana Shrouta, přijde mi, že jede pozitivní PR na různé firmy. V tomto případě na MS. Něco tam má i o Apple, něco tam má o Nvidii. Ale všechno mi to přijde jako "jsem super nadšený ze všeho a nikoho nechcu naštvat, díky že mě zvete na své eventy". Proto zrovna tohodle týpka, bez ohledu na historii jestli pracoval pro intel nebo pro koho, zatím neberu jako bernou minci a nezávislou třetí stranu.

Produkt qualcommu pak nyní hodnotit nebudu, protože jestli je to podvod nebo ne je zatím tvrzení proti tvrzení. Přibývají indicie, ale fakt čekám na normální recenzi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

On taky není nezávislý, to měření si objednal Microsoft a platil ho. Takhle za ním může přijít každý, je to jejich business - poskytovat spolehlivé výkonnostní analýzy a srovnání. Až budeš třeba do firmy kupovat 10 tisíc počítačů tak si můžeš od něj nechat zpracovat analýzu jaký bude nejvhodnější pro potřeby lidí co je budou používat.

Myslíš si že si ta firma bude vymýšlet nesmyslná čísla aby se krátce po vzniku diskreditovala? Případně že by byla vystavená žalobám zadavatelů, kdy nedostali to co žádali a ještě na základu nesmyslných dat sami čelí případným útokům a diskreditaci?

Těm lidem je úplně jedno jak se který produkt "umístí", stejně tak nemusí řešit žádné senzace či cokoli jiného, oni mají zaplaceno za její vypracování a jestli si ji zadavatel nechá pro sebe nebo poskytne široké veřejnosti je jedno. Naproti tomu novinář potřebuje aby jeho obsah byl sledovaný, protože to přímo či nepřímo souvisí s jeho příjmem.

To je jak přijdeš do banky, budeš chtít třeba 100M úvěr a jako zajištění nabídneš nemovitosti a budeš tvrdit že mají hodnotu 200M a bohatě tak zaručí ten úvěr. Banka to nechá ocenit znalce a zaplatí mu, znalec je tedy závislý na bance, ale nemůže jít na ruku bance a napsat že to má hodnotu jen 150M když to skutečně má hodnotu 200M. To by jako znalec mohl velice brzy skončit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"On taky není nezávislý ... "
Tím ten komentář mohl končit.

Zbytek Vašeho příspěvku je výstavba slaměného panáka. Vůbec tady qualcomm z podvodu neobviňuji a nedělal jsem to ani v minulých textech.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já bych přeci jen čekal na nezávislé testy v reálných zařízeních.

Ono se dá i lhát bez lhaní (test za obskurních podmínek, typy "notebookový" CPU napájen jak Intel, ponořený do dusíku...).

Můj tip je, že to dopadne vcelku dobře, ale rozhodně bych to nebral za jistotu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Však testy a srovnání z reálných zařízení tu už je od Signal65, takže si můžeme udělat docela jasnou představu

Tady to máš komentovaně:
https://www.youtube.com/watch?v=DcYfH4FwBhY

Surface Laptop 7 15" má stejně velkou baterii jako Macbook Air M3, při 150nitech a H264 videu na baterii ten Macbook vydrží 84% času co Laptop 7. Tzn srovnatelný Laptop má výdrž na baterii při přehrávání videa v podstatě o 20% delší. MBA má handicap s trošku vyxšším rozlišením displeje - cca 15% vyšší rozlišení.

Výkonově pak MBA vede v single, v multi vede Surface, graficky je lepší Mac, NPU je lepší v Surface... V produktivitě je to vesměs srovnatelné.

Surface je aktivně chlazený a při multicore CB je o trošku tišší než Surface Laptop 5 s Intelem. V single CB jede vesměs pasivně.

Už tohle mi stačí abych pochopil že z pohledu výdrže na baterii konkrétně ten Surface Laptop 7 (za jiné nejde mluvit, protože jiné rozlišení, jiná technologie displeje, jinak velké baterie) mi dá v pohodě stejně nebo víc než 10h 4k HDR videa, tak jak mi dá 14" MBP s M1 (M3 MBA je úspornější).

Vím že to při mé běžné zátěži poběží pasivně, multicore natož na maximální výkon to v podstatě nikdy neuvidí, typická zátěž odpovídá cca tomu CB single s tím rozdílem že CB běží dlouhé minuty, já po tom chci výkon na maximálně nízké jednotky sekund. Navíc bych uvažoval o úsporném režimu.

Celkový výkon toho stroje je pak víc než dostačující, M3 je skoro to samé co moje současná binovaná M1 Pro, vystačil bych si ale klidně se základní M1 a pořád bych měl výkonu daleko více než potřebuji.

Kdybych si teď nekoupil auto a v září/říjnu mě nečekala čtvrt milionová extra splátka hypotéky, už to mám předobjednané. Nové funkce Windows 11 mě hodně lákají, a na rozdíl od posledního pokusu s x86 nahradit Apple Silicon Macbooka to zařízení po HW stránce bude srovnatelné s Apple.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale trochu tě chytnu za slovo, protože v dusíku je ponořená veškerá elektronika až do výše umístění několika desítek km od zemského povrchu. Všichni lidé jsou "rybičky" pohybující se v jednom velkém dusíkovo-kyslíkovém akváriu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jemu tak budu verit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na fotce působí jako poměrně zdařilá kopie člověka.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podobne jako Mark Zuckerberg...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

myslis, ze ide o jednu vyrobnu robotov?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipoval bych to spise na vyrobek jednoho ODM, jen Zuckerberga si brandovala Meta a Shrouta MS.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tvoji fotku radej videt nechci, zvedl by se mi z toho beztak kufr.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pride and prejudice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší volba je vždycky ta, kterou jsme vybrali ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Analytická společnost se lhářem v čele, byznys s nimi musí být terno. Až se z toho koženka opotila ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.