Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryszard Sommefeldt z AMD potvrdil 64 ROP pro Radeon VII / Vega 20

A co když opravili/zprovoznili některé z dosud nefunčních technologií, které na původní Veze nefungovaly?
Shrink je na tohle IMHO ideální chvíle, kdy se stejně sahá do návrhu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to napadlo jako prvni, ze mohli zmenit neco na urovni FW/SW, ale pak vyvstava otazka jestli to jde aplikovat i na V56 nebo 64 .... takze bych si spis tipnul na zmenu HW a vyssi propustnost pameti...

"...konstatoval, že Vega VII podporuje na úrovni RBE (tj. ROP) 64 pixelů za takt a ..."
Jedna se o toto ?>>> Vega20 RBE rate isn’t 128 pixels per clock (it’s 64).

Imho to nejspis vzniklo tak ze nekdo akorat omylem prevzal ROPs ze slidu 2xVEGA/NAVI coz jsou uplne jine karty :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pretaktovanie HBM bolo to co u Vegy zvysovalo vykon najviac,staci si pozriet testy ked vysla Vega 10,vyssie takty jadra nezvysovali vykon tak ako vyssia pametova priepustnost,takze je to podla mna pametami

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3D Mark Time Spy - jeden z nejnáročnějších testů na paměťovou propustnost:

Vega 64 1395 / 800 = 20608 b.
Vega 64 1589 / 800 = 22558 b.

= přetaktování jádra o 13,9 % -> výkon vyšší o 9,5 % (a to i s podtaktovanými pamětmi). Takže potenciál je ve výkonu jádra, ne v paměťové propustnosti.

Když se u Vega 10 příliš přetaktuje jádro, dochází občas k tomu, že ještě než se projeví ztráta stability nebo artefakty, klesne výkon oproti tomu, kdyby karta běžela na mírně nižší frekvenci. Někteří uživatelé (a bohužel i autoři recenzí) se na základě toho, že karta po OC jádra běží stabilně, ale výkon skoro nevzrostl, mylně domnívali, že výkon brzdí datová propustnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bohužel u Vegy je propustnost nadbytečná a u Polaris zase podměrečná....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco je ten cip tak velky? Pocet tranzistorov sa zvysil len o 5.6% a AMD tvrdi ze 7nm proces mal u Zen2 hustotu zdvojnasobit (pri prechode z 12nm).
Tu mala byt hustota este vyssia. Plocha mala byt 256mm² + nieco malo navyse kvoli zbernici.

Podla mna kazda novsia revizia GCN po Grenade (390x) mala horsiu a horsiu efektivitu vykonu/tranzistor. 390x malo 28nm, 6.2mld tranzistorov a 438 mm². Teraz mame 7nm, 13.2mld tranzistorov a 331 mm². Hustota sa zvysila o 282%, co mi pripada ako velmi malo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Preco je ten cip tak velky? Pocet tranzistorov sa zvysil len o 5.6%“

Protože I/O rozhraní nestojí tranzistory ale křemík. Vega 20 je vybavena nejširším počtem rozhraní v historii všech GPU AMD, oproti Vega 10 se:

- zdvojnásobil počet HBM2 rozhraní
- každé HBM2 rozhraní podporuje vyšší takty
- přibyly GMI / IF linky
- PCIe bylo povýšeno na 4.0

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"AMD tvrdi ze 7nm proces mal u Zen2 hustotu zdvojnasobit" - AMD tvrdi spoustu veci stejne jako Intel a dalsi, ale realita je trochu komplikovanejsi. Trochu = o dost.

Hustota tranzistoru je udaj temer k nicemu. Za prvni v cipe mate spoustu metalickych vrstev (pres tucet u nejnovejsich) ktere NEskaluji stejne jako tranzistory. Za druhe, ne vsechny tranzistory maji rovnakou velikost, a opet ne vsechny druhy tranzistoru skaluji stejne. Za treti, hustota kterou muzete v realnem produktu pouzit, zavisi na frekvenci kterou chcete aby dany cip dosahnul. Ne, to neni vtip:

https://www.extremetech.com/computing/190946-stop-obsessing-over-transis...

"At 500MHz, the 16nm SRAM is 60% more dense than the 28nm chip. At 1550MHz, 16nm SRAM is only about 10% more dense than 28nm."

Abych to shrnul: "hustota tranzistoru" je stejne hausnumero jako "XYnm proces". Vypada skvele v marketingovych materialech, tudiz marketaci to miluji, ale to je asi tak vsechno. Realne odhadnout jestli to AMD mohlo udelat lip nez tech 331mm2 muze jen expert ktery videl a nastudoval ten design.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tech 64 ROPs bylo odpovidajicich vykonu.
128 ROPs by vypadalo uplne jinak a No-x to v predchozich clancich vystihnul pomerne velice presne. Skoda , mohla by to byt pecka po vyladeni ovladacu a tak vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tipuji, že bezpečnější cesta byla prostě udělat die-shrink existujícího produktu a nějaké malé úpravy k tomu. Asi něco jako Radeon HD 2900XT vs HD 3870. Nové GPU bude holt příští rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.