Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 2000 nabízí při stejných taktech až o 10 % vyšší herní FPS než Ryzen 1000

Tady je i original toho videa, ze ktereho pak cerpal wccftech :)
https://www.youtube.com/watch?time_continue=365&v=BjlN4C658es

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako na 8 jader 16 vláken luxus, o tom žádná. Už jsem chtěl pomalu psát jak je můj 4 roky starý Intel Haswell refresh i7 4790k na 4.5GHz pořád konkurence schopný, dokud jsem si neuvědomil, že 2700x je 8 jádro... V single threadu budu schopný konkurovat, ale v multithread budu rozcupován a multi thread a rychlejší ram by se mi asi hodil na 4k edity v Davinci Resolve bez nutnosti používat proxy soubory s menší kompresí a rozlišením. 100Mbit 4k soubory z mojeho GX80 prostě editovat plynule v Resolve 14 na mojí sestavě nejdou. Venku je verze 15 takže musím vyzkoušet jestli nepřináší výrazné urychlení, protože světe div se, ale jednoduchý Microsoft Movie Maker zvláda editaci těch stejných 4k souborů plynule. Feature setem ale nemůže MMM Resolve konkurovat ani náhodou..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DR aj prostým scrubbingom cez médium ukladá nejaké metadáta, inak netuším, čo by mohlo byť príčinou. Tiež som odpozoroval, že 220Mbps “edit friendly” ProRes súbory zvláda editovať real-time, ale akonáhle sa mu podhodí H264, ktorý interne vyžaduje rozbaliť framy pred i po, je pomerne dýchavičný. Po jednom takom projekte som sa zaprisahal, že vzhľadom na straty spojené s priamou editáciou H264 vždy radšej predtým prekódujem celý materiál do ProRes, než použiť proxy. Našťastie BMMCC točí priamo do ProRes, alebo Rawu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ados, jak jsi na tom s teplotama? Já měl 4790K asi necelý 2 roky a ke konci už vykazovala šedivka pod IHS známky snížené funkce a procesor to neuchladilo ani 3/4kg noctuou. Normálně jsem boural do 100°C stropu. Ale ten procesor se toho něco namakal, takže při normálnějším provozu asi ta pasta tolik degradovat nebude. Předělával jsem na něm do HEVC který používá i AVX, proto asi ty teploty. Jelo to třeba týden v kuse v plný zátěži.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ten procák mám asi půl roku, kupoval jsem použitý na ebay jako upgrade i5 4670k, a můj cíl byl 4.5GHz pod 80 stupňů, což v mojí malé ITX skříni s GTX 1070 je docela v poho myslím. Chladím ho 4 roky starým Antec Kuhlerem H620 - entry level all in one closed loop vodník. Ale takový záhul jako ty mu asi nedávám. Až budu doma za týden, tak můžu zkusit AVX, ale nyní ho držím s přehledem pod těch 80.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučujem spraviť delid. Teplota klesla už v biose o 11°C a pri práci v záťaži dokonca priemerne až o 18°C. Teraz sa dostanem na maximálne 88°C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V mém případě si myslím že šlo o slabší kus, né-li zmetek, protože dvě jádra měla horší teplotu od začátku a časem se to jen zhoršovalo. Je dost možný, že je tam už originální pasta chybně nanesená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to netaktujte chlapi! vymyslat hluposti s 80 stupnovymi teplotami koli 20% vykonu sa naozaj neoplati! Ja mam 4790 bezK, chladic za 22€+20 noctua 12cm a nad 60 idem len v lete ked mam v izbe 30 stupnov. Akurat teraz 42°C pri 325rpm. Bednu mam 40cm od ucha a nepocujem ju...
edit: pozeram ten antec kuhler :) to je ina sranda, vrtulu to ma 1450-2000rpm, to este aj sused o 5 poschodi vyssie musi vediet ze mas zapnuty pocitac?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvedu to na správnou míru. Takhle se procesor choval NEPŘETAKTOVANÝ. Ani vynucení fullturba na všech jádrech jsem neměl zapnutý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jop, reklamacia... Z haswell serie mam este aj G3460 + AC freezer7, ide nonstop v kamerovom systeme, aktualna teplota 30°C - ale v miestnosti je teraz tak 15. To mam na chate, ked tam bolo v zime okolo 2-5°C tak bola teplota 14 v klude :) Cize mas zly kus a mal si to rovno dat reklamovat
edit: alebo to este moze zle merat, ak ma CPU 80°C tak musi byt pasiv chladica horuci, ked je studeny, tak to mas zle nasadene alebo meria picoviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Delid se úkázal u Haswell refresh jako téměř zbytečný, protože jedním z důvodů haswell refreshe bylo právě vylepšení termálních vlastností a aplikace lepší pasty mezi heat-spreader a jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To CPU jsem minulý týden nahradil 8700k, nicméně...

Pokud se drží v předepsaných intelích napájecích profilech, měly v stress testech jádra průměrné teploty k 70 stupňům, při běžném provozu pak lehce nad 60. CPU přesně drží spotřebu na hodnotě TDP, tedy 88W. Často ale padá na base frekvenci, hodně záleží na zátěži.

Když se to nechá vše na automatu bez limitů, spotřeba toho CPU dokáže jít na 110W s all core boost na 4.4 120W a tady už ty průměrné teploty budou lehce nad 80 stupňů na jádrech. Na 4.6 OC, kdy spotřeba povyskočí i na 135-140W už se to při vzduchovém chlazení (obyč tranquilo nebo fera) šplhá na 90 stupňů. To chování je po třech letech stejné jako první den provozu. Provozoval jsem to ale téměř celou dobu na vodě tam se po přetaktu dařilo jádra držet na 80 stupních v max zátěži a spotřeba 120-130W, nikdy jsem si ale nehrál s voltáží, nechal jsem to v defaultech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedno rýpnutí si ale neodpustím a to, že kdyby Intel vydal refresh své stávající architektury, který potřebuje k plné funkčnosti nový čipset, když už né rovnou patici, neobešlo by se to bez komentáře... ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to uz by bylo remcani celkem na hodne vysokem levelu. Jestli si to dobre pamatuji, tak i drivejsi AM2 a AM2+ kompatibilita u AMD mela nejake male omezeni. V tom ze to neni na 100% to muze mit opravdu technicke priciny. Vzdyt ta CPU a Chipsety jsou ruzne. Snaha se ale preci ceni.
Problem Intelu je ten, ze on se nesnazi. Mu je zakaznik ve skutecnosti u zadku. On si udelal 'policy' nove cpu novy chipset a vymalovano. Hlavne, kdyz na tom trhne u kazdeho prodeje 'o dolar navic' :) Vic ho nezajima.
Intel ma nektere veci technicky lip zmakle, ale AMD je ted na tom dobre a staci to, aby jim delali vic nez slusnou konkurenci. Kompatibilita socketu je jeden z bonusu, ktery ti AMD k tomu da. Jestli to vyuuijes nebo ne, je kazdeho vec.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo :) AMD je more customer friendly v tady tomhle a asi být musí, zvyšuje to jeho konkurenci schopnost. Prostě díky bohu, že ta konkurence existuje. Můj příští upgrade bude určitě AMD jestli půjde vývoj podobným směrem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak sa dobre pamatam, am2+ brala 6core phenomII a am2 nie, 4core PhII ano. To bolo cele obmedzenie, am2 dosku z 01.2007 mam dodnes a dodnes funguje a pouzivam v praci ako servisny pc...
ados: a Intel sa sam pripravuje o peniaze, keby mi do aktualnej dosky isli aj ine ako 4*** procesory, tak uz davno mam 8*** 6core ale nemienim za to menit aj dosku aj ramy. V M2N-E som mal 3000+, x2 4200+, x2 5800+BE, x4 620 a aktualne tam je phenom 9550. V tych casoch sa dalo normalne menit procesory, ze po pol roku roku predas kupis novy.. ale ak Intel nechce moje prachy za novsi CPU, tak ich mat nebude... dalsi CPU bude ryzen..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem je,ze Intel potrbuje novu cipovu supravu k funkcnosti noveho CPU, nie k plnej funkcnosti..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jj, uznávám, sypu si popel na hlavu a beru moje rýpnutí zpět velebnosti :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba X99 držela hodně let napříč několika generacema CPU.

Jinak já jako problém výměnu desky s novým CPU nevidím. Vadit to může těm kteří s každou generací berou nové CPU, ale takových uživatelů zas tolik není, a když člověk vymění procesor třeba po třech/čtyřech letech tak deska už bude na hranici životnosti a dávat do staré desky nové cpu, které ještě nemusí využít plně všech svých featur... Navíc za 4 roky tady mohou být jiné standardy pro různou výbavu, paměti, síťové karty, wifi, BT, USB atp. deska bude nejen morálně ale i technicky zastaralá.

Mě přijde normální že když upgraduji, tak vytáhnu desku s pamětmi, CPU, chlazením, odložím ji a do bedny dám zcela nový HW, starý pak rozchodím v jiné bedně a prodám jako funkční celek nebo použiji tam kde to ještě výkonově dostačuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi nebudu tak uplne souhlasit s tvou definici zivotnosti desky, 3-4 roky je tu naopak docela malo. Jenom v ramci rodiny vetsinou tocim 2-3 generace a i7-2600k bezproblemu stacila (na 4jadro) az doted a pravdepodobne pojede dalsi minimalne 4 roky v rodine ktera tedka pouziva Q6600.

Jediny technicky duvod vymeny desky je zmena PCI-e revize a nebo pameti a i tak ne vetsinou okamzite.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Někdo si koupí nový mobil a za rok dva ho nahradí za nový, přitom ten starý by mu mohl ještě dlouho sloužit, někdo vymění po dvou třech letech auto, které by mu mohlo sloužit několik dalších let naprosto v pohodě. Lidi to dělají protože chtějí mít nové věci, nové věci se zárukou s menší pravděpodobností selhání. Pro ně ta věc jednoduše doslouží za tu dobu té obměny.

Mě teď třeba dosluhuje GTX1080. Za pár týdnů ji budou dva roky a to je i doba na kterou jsem ji plánoval. Nejen že zastarala morálně, ale i fakticky je to dva roky starý kus HW, končí tomu záruka, kdyby teď bylo na trhu bylo něco s výkonem aspoň 1080Ti + 30% a ideálně s 16GB paměti za cenu max té Ti, tak bych neváhal tu kartu vyměnit a poslat ji dál do světa s tím že riziko selhání bez záruky už bude na novém majiteli a ne na mě.

Jak jsem psal je to spotřební zboží a když už pro mě doslouží (fyzicky nebo morálně) je čas koupit nové zařízení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

lenze aj som predajca a novy CPU mozem mat kludne kazdy mesiac.. Urcite nebudem za to menit dosku :) Si predstav ze vysolis za nejaku ROG 300€ a mily Intel za 3 roky vystrieda 3 nekompatibilne generacie - no kupil by si tu 300€ dosku? asi nie, ze. Keby ale drzali kompatibilitu, tak bez problemov!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne te chapu, taky mi z ruznych leaku prijde, ze ryzen+ bez promotory 400 chipsetu je defacto jen ryzen a nejaky procento vykonu navrch. Treba je to jen pocit...
My jsme sice vsichni najuchany z novych cpu, ktery jdou do starsich desek, zanadavame na ten blby intel, u ktereho to nejde, ale ty nove desky take neco prinasi.
Prijde mi, ze z tehle funkcionality, zpetne kompatibility, nebo jak to chceme nazyvat bude tezit jen pramalo zakazniku:
Nekdo, kdo prechazi treba z r5 na r+7, updatne bios a pofrci tedy bez toho xfr2.
Nekdo, komu nevyhovuje deska s promotory 300.
Jako ja si nestezuju, jen si rikam, kolik lidi z toho bude opravdu benefitovat.
Prijde mi, ze clovek, ktery ma x370 a r7 asi nebude vyhazovat nekolik tisic za novy procesor kvuli par procentum vykonu.
Pro nas, co jsme momentalne nekolik let na intelu, tahle vlastnost nema v podstate zadne plus, protoze kdybychom presli na amd, tak stejne budem muset kupovat oboje, jak desku, tak procesor. V budoucnu, az by prisel ryzen2 a promotory 500, by situace byla stejna: bud vyhodit hromadu penez za par procent vykonu navrch, nebo se spokojit s tim, co mam a cekat az bude mit upgrade vetsi smysl. Coz ale muze znamenat treba prechod zpet na Intel, nebo AM5, coz je opet nova fosna a procesor.
Nechapejte me blbe, ja bych bral 8700k vsema deseti, kdyby sel nacpat do me Z170, ale 7700k by byly vyhozeny prachy. Analogicky pokud nejaky ryzen nabidne navyseni vykonu o 50%, tak je to super, ale jinak "meh".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se treba typicky nabizi scenar ala.. 2017 nekdo poridil sestavu s R5 1400, v roce 2021/22 se rozhodl udelat upgrade..nejjednodussi a pro bezne hrace a franty, je vzit z posledni kompatibilni generace "2600x' nebo '2700x' a ma postarano. Naklady minimalni. Ja takhle driv delal upgrade core2 na Core2Quad. U kamarada jsme menili nejaky myslim tehda AMD "X3" na Phenom 2, atd...Svuj ucel za dane penize to splni vyborne.
Kdo jde po kazdem % vykonu a potrebuje 'nejnovejsi' technologie, tak to samzorejme neni pro nej. Ale je prijemne mit tu moznost :))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja delal upgrade tusim z Athlonu 64 x2 na Phenom II x4, to byvalo tusim na am2+ desce (ten komp porad zije), kterou predchazela am2 deska s puvodnim Athlonem 64, ale tu jsem odpalil po cisteni. Strkal se do ni molex na napajeni pcie slotu a na ten se snadno zapominalo. Na Piledriver jsem pak uz stejne potreboval am3+ desku a ddr3.
Jak jsem psal, studej chudent toto oceni, ze muze za par let vymenit svuj r3, na ktery skudlil kazdou kacku, za neco rychlejsiho, ale my uz moc ne. Dnes si prectu recenze a jsem schopnej par tisic za lepsi zelezo prihodit, ale byly doby, kdy jsem mel tak hluboko do kapsy, ze i par set na neco lepsiho bylo tabu.
Souhlasim, ze je bezva mit tu moznost, ale z dnesniho pohledu bych ji asi uz nevyuzil.
Vlastne, kdyz o tom tak premyslim, tak upgrade z r5 na r7 je taky dost nerealny pripad. R3 -》R5 je imho real.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ono to neni jen o studentech, takov tatik rodiny, kteremu manzelka kontroluje vydaje, na tom nebude o moc lip :))
To stejny mas treba u compu, ktery kupoval tatik nejakemu nactiletemu potomku.
A hned mas dalsi typicky priklad pro upgrade jen CPU ;)
ps: to mluvim z vlastni zkusenosti o svych kamaradech..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"tatik rodiny, kteremu manzelka kontroluje vydaje" - jop, to mi zni taky hodne povedome xD nastesti nemame spolecny rozpocet, stare veci prodavam (a velice casto to zminuju) a zbozi nakupuju v akci (to taky hodne casto zminuju), takze me zena jeste navic chvali :)
Spokojena zena, spokojenej zivot.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi na to prisel ;)
S kamaradama mame taky dohodu, manzelce se reklo napr., ze to jsou zbyle komponenty z firmy :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsem dávno poučen že na některé otázky žena vlastně nechce slyšet odpověď. Třeba otázka typu "kolik ženských jsi předemnou měl"

Tím se řídím a na otázku, kolik ta nová věc stála jednoduše odpovím že to nechce vědět a víc na to téma nediskutuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já na msi k9a2 platinum napřed athlon X2, pak upgrade na athlon X4, pak upgrade na Phenom ii X6. Tomu říkám životnost. Samozřejmě X2 sem měl s radeonem x1950, z X4 přišel HD 3850, a s phenomem šel HD 7850. Na jednu desku slušný výkon. Myslím že s am4 to bude podobné. Vše bylo za hubičku. Škoda že do toho nejde narvat FX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, to jste vy prachaty xD o Phenomu II x6 1080T jsem si mohl nechat zdat. Stejne ale Phenomy II nesly dat do AM2 desek, ze ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by ne? Všechny X6 asi leckde ne, ale X2, 3 a 4 v pohodě, záleží na podpoře výrobce...
Edit:
Tak mi to nedalo a tady: http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-m61pme-s2_2x#support-cpu je seznam CPU podporovaných AM2 Gigabytkou, kterou ještě občasně provozuju. Celkem impozantní seznam, řekl bych... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak.. Já naštěstí na 8700k přešel z Haswelu, takže jsem musel měnit desku tak jak tak už kvůli DDR4 pamětem a to byla věc, která mě teď hodně odrazovala, potřebuji 32GB RAM a kdybych měl kupovat top paměti téhle platformy, tedy 3200MHz CL14, dám za ty paměti to samé co za CPU a slušnou desku. Nakonec jsem neodolal ale paměti jsem koupil skoro nejlevnější na trhu. Nicméně i kdybych nemusel měnit desku kvli podpoře pamětí/cpu, tak bych si nové CPU do 3 roky staré desky stejně nedal a desku bych koupil novou se všemi aktuálními technologiemi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

picovina kupovat novou desku kdyz nemusim... dej si facku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si ji nekupuj, já si s i bez tvého dovolení tu novou desku k novému CPU kupovat budu i kdybych tam to CPU dát mohl.

Teď jsem desku měnit musel, ale i kdyby ne, jen cpu, paměti a disk vyšel na 22 tisíc, kdyby tu bylo něco výrazně rychlejšího než GTX1080Ti tak by tam šla i nová grafika, deska za 4.5-5 tisíc už mě už fakt nevytrhne a mám jistotu že ta deska, pokud není vadná z výroby bude fungovat po celou dobu morální životnosti těch upgradovaných komponent, což bych u několik let staré desky, za jejíž bezchybný chod už ani výrobce neručí mohl pochybovat.

HW je spotřební zboží, tak k němu přistupuju, není to žádná životní investice.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože ty jsi blb, doufám že meníš poctivě i RAM když měníš desku ty taky odcházejí :D machruj hlavně že máš 1080ti a deska za 5tis ti nedělá problém, 1080ti hrajou socky umaštěný a spocený, co makaj v kolbence na 12ctky a dámské přirození viděly tak na obrázku nebo na tej svojí 1080ti :D jo a dej si další facku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je zcela normální s někým nesouhlasit, dělat věci jinak, atd. Nicméně, proč se v oponentním příspěvku někteří musí vyjadřovat jak socky umaštěný a spocený, co makaj v kolbence na 12ctky a dámské přirození viděly tak na obrázku, vcelku nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Top pameti vyjdou na 17-20k +- autobus. Pokud teda bereme top nejake 4200MHz cl17-19 nebo podtaktovane na 3466MHz cl14. Myslim si, ze bych si vystacil i s nejakymi 2666MHz a peknym casovanim, ktere za tu cenu lze sehnat 2x vetsi.
3200 cl14 jsou take dobra volba, ale myslim si, ze ses unahlil, kdyz je na horizontu Z390.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já koupil levné 3000MHz CL16, byly to asi jediné paměti za rozumnou cenu skladem bez nějakého šíleně velkého chladiče který by mi kolidoval radiátorem, resp. ventilátory na něm. Upřednostnil bych 2666, CL14, ale lepší kusy holt byly vyprodané na všech krámech kde nakupuju a čekat na naskladnění několik dní se mi nechtělo.

Po zdravém úsudku z výsledku různých testů jsem dospěl k závěru že ten rozdíl v 25% v ceně pamětí neobhájí 1-2% lepší (hypoteticky) výkon. Pro mě byl klíčový důvod k upgradu hrubý výkon toho CPU, které je pro daný účel považováno za to nejlepší co může člověk koupit. To se potvrdilo. Počítal jsem že po OC na 5GHz budu mít oproti 4790k@4.6 10-15% výkonu navíc (zvýšený takt plus nějaké procentíčko coby lehce vylepšené IPC), překvapení bylo že těch 15% v kritickém scénáři jsem měl navíc už v defaultu. OC pak přidalo dalších 15%.

Ta 8700k je výrazně lepší než jsem si dokázal spočítat, tušit to, upgradoval jsem už loni, hned jak vyšla.

Z390 mi asi nic nepřinese. Nemyslím si že rumorované 8 jádro bude mít vyšší pracovní frekvenci než 6 jádro. Ty jádra navíc mi výkon nepřidají, tam kde potřebuji max výkon to stojí na síle jednoho jádra na zbytek činností mi na tom počítači stačila i ta 4790k v defaultu a i tak to byl overkill jak prase.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja se pri vyberu modulu rad drzim pod 10ns, ale ty ceny to posledni dobou moc neusnadnuji.
U tech frekvenci bajneho 8790K/9700K bych se vubec nedivil, kdyby singlecore boost byl lepsi, nez ma 8700K. Kdyz to intel zvladl vsechny generace pred tim... otazka je, jestli to zvladne i boost vsech jader do te same frekvence, jak to delaji v defaultu treba asusi desky a jak to bude zhave. Z pasty sedivky mam uz husinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké ale to nepomůže, mám zátěž na všech jádrech, bohužel nám ty CPU nemohou držet jiné frekvence na jednotlivých jádrech, to bych klidně jedno vyhulil a zbytek přidusil protože na nich už ten max výkon není třeba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak u AMD, ale u Intelu lze u K modelů nastavovat libovolné frekvence pro jednotlivá jádra, popřípadě je vypínat, když máš dobrou desku. Spřažení procesů zvládne i task manager.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimavy. Vsechno, co jsi napsal, je spatne.
Intel specifikace uvadi vzdycky Turbo Boost frekvenci, coz je frekvence na kterou se cpu dostane pri zatizeni pouze jednoho jadra. Dle Inteli specky jsou v kazde dalsi generaci tyhle frekvence vyssi.
...
Desky vyrobcu, jako je treba asus (ostatni nevim, ale pocitam, ze to maj podobne) maj v zakladu nastaveno v biosu, ze tuhle TB frekvenci muzou dosahovat vsechna jadra i pri vicejadrovem zatizeni.
Pro provoz cpu pod Inteli specifikaci je potreba tuto funkci vypnout. Pak do maxima boostuje jen jedno jadro, pri zatizeni dvou jader je ta frekvence nizsi atd.
...
V biosu pak lze nastavit i manualne nasobic pro jednotliva jadra. Kdyz treba pustim zatezovy test a vidim, ze core 0 ma nizsi teploty, nez core 1 a 2 a core 3 je ma nejvyssi, tak muzu core 0 pridat a core 3 ubrat. Vysledek je pak ruzna frekvence na jadrech. Standartne se to ale moc casto nepouziva.
Snad ses neco priucil a nebudes postovat bludy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ty nove technologie pouzijes tak prosim ale pro normalniho uzivatele jich tam zase tak moc neni a ty co opravdu chybi se daji poresit poradnou kartou.

Pokud pomineme DDR3->DDR4 tak za poslednich 8 let prakticky jedinou novinkou bylo M.2 a USB3.x a intel mezitim vydal 5 ruzny socketu a 8 verzi chipsetu pokud do toho zapocitame i HEDT.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano dá se to řešit nějakou přídavnou kartou ale proč když to není nutné.

Za posledních cca 20 let co jsem přešel z Amigy na PC jsem se už několikrát napálil právě na recyklování starého HW, ne ani tak kvůli spolehlivosti ale právě té výbavě, kdy člověk například řeší problémy se stabilitou a naráží postupně na jednotlivé problémy s kompatibilitou HW (dnes už je to výrazně lepší) až nakonec obmění v počítači naprosto vše a přitom stačilo koupit novou desku, která ty problémy v kombinaci s původním HW neměla. Čas strávený s řešením stál víc peněz než ta nová deska. Roky nabírané Zkušenosti mě naučily že si mám raději koupit nový, up to date HW než to pytlíkovat ze starého železa i když to není bezprostředně nutné. Když mě upgrade počítače stojí desítky tisíc tak ta základovka za pár tisíc už mě nezbankrotuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vidis a to je ten problem, ze upgrade ta nemusi stat desiatky tisic.. ja by som napr. kludne este kym boli dosky predal i7_4790 za 300€, keby hned za 250... i7_8700 stoji 308€, takze odhadom upgrade by ma vysiel na zhruba 50€. Vykon cca +50%. Keby teda intel nebol kkt, a slo by to, ze...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak musel by si este delidnut, to stoji cca 50€ navyse

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jestli testeři omylem nevynechali nějaké táhlo na aktivní turbo. Bo na to koukám že konečně v AMD někomu došlo že je dobré následovat Intel a tlačit turbo funkci co to jde aby to v testech nevypadalo tak blbě.
Ale abych nekřivdil, je možnost že byla skrytá rezerva a něco nedoladěného když vydávali Ryzen v maximálním spěchu, protože situace nebyla za minutu dvanáct, ale za vteřinu - už byli na pokraji totálního vytlačení z trhu a na cestě stát se další "VIA", doteď v herním segmentu podíl AMD klesá tak je logické že se to snaží brzdit jak se dá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetlenie je v novych a lepsich prediktoroch - otazkou je ci to je s prediktorom,
v X470 alebo bez neho..

Na uvod vysvetlenie prediktorov a Spectre a Meltdown (netyka sa AMD) v cestine
https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw

(obcas zmizne ?v=rwbs-PN0Vpw)
k tomu BranchScope(tiez sa netyka AMD) v cestine

https://www.root.cz/clanky/branchscope-je-novy-utok-postrannim-kanalem-n...

Ak nema AMD s prediktormi (krystalovymi gulami) az taky problem ako Intel, tak pridal jeden prediktor aj do chipsetu AMD X470
AMD X470 chipset, the most advanced, optimized, and efficient chipset to-date for socket AM4. This chipset comes with a free download of the new AMD StoreMI storage acceleration technology to combine the speed of an SSD with the capacity of a hard drive into a single, fast, easy-to-manage drive.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/2nd-generation-amd-2018ap...

V podstate je to SSD cache pre HDD. Priadate SSD a chova sa ako cache pre HDD
https://www.amd.com/en/technologies/store-mi

a Smart Prefatch na cache
Smart PrefetchSophisticated learning algorithms understand the inner workings of your applications and anticipate what data they might need. Smart Prefetch predictively brings that data into the AMD Ryzen™ processor for fast and responsive computing.

https://www.amd.com/en/technologies/sense-mi

Doteraz podvrhavali dopredu data z RAM do L1 cache, teraz budu spekulativne podvrhavat do L1 aj data z L2 a L3 .
Na co je to dobre sa dozviete z toho videa pana Pavlika na zaciatku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak uplne. Jako cache by se to chovalo pokud by data byla pritomna na SSD i HDD zaroven ale ta se presouvaji. Nejlepsi popis by byl asi jako hybridni disk u ktereho se nejcasteji pouzivana data presouvaji do flash pameti a ty mene pouzivana zustavaji na klasickem disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvni Ryzen ma hodne jendnuche turbo. Jeho lepsi variantu asi jeste nemeli bud doladenou a nebo to bylo hold v roadmape az pro Zen+. Kazdopadne, ted to turbo funguje asi dost podobne jako u Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tych 10% rozdielu NIE JE pravda a cela sprava je FAKE, Ryzen 5 2700X mal takt o 300MHz vyssi nez 1700X, to, ze bezali oba na 4GHz nie je pravda, prave to spravilo rozdiel 10%
tento test robil nejaky youtuber, ktory jasne povedal, ze 2700X ma takt vyssi o 300MHz ale vsetci to nejak prepoculi a spravilo sa z toho hoax, vsetci nejak pochopili, ze oba CPU bezali na 4GHz ale to nie je pravda, autor testu bud nieco zle nastavil alebo sa mu1700X podtaktoval, co spravilo rozdiel tych 10%, pretoze o tak velkom naraste herneho vykonu nehovori ani oficialna sprava AMD, takze vas clanok je zavadzajuci a najprv si overte pravost informacii a az potom zverejnujte clanky :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hele Myscho..a na to jsi prisel jak? Ja jsem to video shledl nekolikrat prave k vuli tomu to a muj zaver je takovy, ze je to presne naopak nez pises. Krome toho ten youtoober rika pravy opak nez toho co tady rovnez pises ;)
Jestli jsou ty namerene vysledky spravne nebo ne je jina otazka a to vi jen ten youtuber, ale to co jsi napsal je blbost :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Říkal to Zdenda na nVtuningu......

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ten jen ukazoval fakta jako screenshot z PCMarku kde frekvence jasně přesahuje 4.3 GHz, další screenshot z hry kde overlay psal frekvenci 4250MHz... Plus citovaná vyjádření toho autora videa.

Bohužel tyhle misinterpretace jsou strašně snadné když lidé dychtiví informací kouknou jen na grafy ale nemají kontext nebo ho nechtějí vidět/slyšet.

Kdyby IPC narostlo tak výrazně, tak by se to projevilo i v apliačních testech, tam jsou ale rozdíly v řádu několika procent.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem si to video poustel vcera v noci nekolikrat. Netvrdim, ze ty vysledky jsou spravne, to samozrejme nevim. Ale stoji za to se na to poidvat sam. Ono totoiz vysledky namerene na rvnich slidech, kde porovnava Ryzen a Ryzen+ jsou jine, nez na konci, kde ma porovnany 2700x, 2700X OC a 7700K. Proto se spis klonimk tomu, ze ty uverejnene screenshoty jsou spravne a on opravdu srovnaval na stejne frekvenci. Jestli jsou i vysledky spravne, kdo tohle vi... Tam muze hrat roli stari chipset, bios, pameti, co ja vim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina aplikaci neni tak citliva na latence jako prave hry. Zrovna latence se vyrazne zlepsily.
Cele to je postavene tak, ze base clock u obou je posazeny na 4GHz a nechavaji ty oba procesory delat co umi (turbo, XFR, XFR2 atd.).
Cimz padem OK, neni to IPC, ale je to realny vykon navic, ktery proste Ryzen 2000 navic ma a to je dulezite. Ale ano, IPC se zlepsilo asi mene nez 10%. Druhe ALE je, ze vetsinou hry nezrychluji linearne s vykonem procesoru. Tzn. 10% v takhle udelanem testu je realne vazne dost dobry :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som to pochopil tak, že to bolo 1700X všetky jadrá na 4 GHz vs. 2700X stock s turbom na 4,35 GHz. Lenže turbo ide na max len na jednom jadre. Pochybujem, že by existovala hra len pre jedno jadro. Bol tu nedávno článok ako funguje turbo na 2700X podľa canardpc, 4C na 4,05GHz, 6C na 4 GHz. Čiže fakticky v hrách využívajúcich 4C a viac bolo porovnanie s 1700X na 4GHz ako sa píše v tomto článku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne Zdenda je sam mistr ve vytvareni fakovych testu..takze od neho to opravdu sedi :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem preco tolko minusiek, ked je to pravda. Spomina to priamo aj ten wcftech. Tych 10% je naozaj na vrub toho, ze ryzen 2700 bezal s turbo frekvenciou 4,3Ghz. Je to spomenute aj v tom videu "Once again, remember we are on 4 GHz, and with first generations of Ryzen, we are at the end of the road, with Zen+ we have the boost which give us another 300 MHz." Takze autor videa nic neopomenul, len AMD fanboys si vybrali zo spravy co sa im paci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady seš na červeným webu, jakmile NEpíšeš, že AMD je skvělé a neklaníš se a nemodlíš se k oddaným chrabrým nvidiabíjcům a intelbíjcům: Tynýt s Tombmiminem a Hrdinou, tak nemáš šanci a budeš vždy označen za kacíře a exkomunikován a bude nad tebou vyhlášena klatba a rituálně bude nabodnuta na kůl a poté upálena ručně šitá figurka, která má představovat tebe.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že tu ikonku avataru máš i v občance... ;)

Večeři ti nosí babička v jídlonosiči viď?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vecer je preci na seznamce ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele Crho, tombomina nemám rád už kvůli jeho neustálému omílání Intelu dementelu, se kterým naštěstí přestal. Ale všichni které zmiňuješ umí napsat smysluplný komment. Zatím co ty neustále bliješ naprostý sračky. Tak si je laskavě neber do huby, demente.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak ze zvedavosti...my jsme meli mezi sebou nekdy nejaky konflikt? Potazmo co myslis tim "neustálému omílání Intelu dementelu" ? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mi jsme žádný konflikt neměli, ani mít nebudem, raději ignoruji. Jen vždy když byl tvůj komment a na první rádce byl "Intel - dementel" tak mě to znechucovalo. Sám si projdi svoje příspěvky. Já používal inšmel, raději.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm..pokud myslis doslovne co jsi nasal "Intel-dementel"..tak ja takove osloveni nikdy nepouzil ;) To pouzivaji jini ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě mi prosím odpusť. Asi se mi to nějak pomotalo. Tak přemýšlím s kým sem si tě spletl. No hlavně že dotyčný od toho již upustil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pohode :)
Jeden tu tuto vetu pouziva, ale ted si jeho alias z hlavy taky nevybavim..
Uz vim..Pjetro De :))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Víš já už lecos pamatuji, můj mozek uvažuje složitěji než ty si myslíš. Pokud moje slova nechápeš a bereš je jako sračky, tak vlastně demonstruješ jak jednoduchý až primitivní jsi a umíš myslet jen přímočaře. Ale neber to nějak urážlivě, prostě jsou lidi kteří neumí číst mezi řádky já se za to na tebe nehněvám. Moudrý člověk moje těžké věty pochopí, jednoduchý člověk si pomyslí něco o prdeli a generátoru náhodných slov.

Jinak jistě znáš SPAMy, které nabízí nějaké jednoduché obohacení a jsou napsány špatnou češtinou. Spousta lidí se pousměje a pomyslí si, že ten cizinec který to psal je fakt hlupák. Jenže celý vtip je v tom, že ten SPAM je napsán záměrně špatně aby lidé, kteří mají dostatek mozku ten SPAM neoslovil a zahodili ho. Ale ti kteří jsou natolik hloupí, že tomu mailu uvěří a začnou komunikovat, tak se podvodníkovi už vyplatí do oškubání takové chycené rybičky investovat, čas, peníze. Takže se vlastně jedná o takový filtr chytrých a hloupých lidí. Mluvím o tom právě pro to, že já to píšu podobně, ale pro chytré lidi. Protože hlupáci si to přečtou a nechápou nic. Středně chytří si to přečtou a napíšou koment že melu sračky. A jen ti nejchytřejší z nejchytřejších si to přečtou a hned ví o čem mluvím. Jenže chytří nemají potřebu semka chodit do diskuzí a psát: "Crha má pravdu", protože prostě ví že Crha má pravdu a smějou se tady těm červeným karkulkám. Uff to jsem se rozvášnil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mozek? Jakej? Ty už těma sračkama ani nebavíš. Zkus si najít jiné vyžití, než otravovat lidi. (Pardón, omlouvám se všem zde přítomným slušným lidem za výraz co použiji) Crha:"jeeeee stírací los." Los: "di do píči ty prasomrde." Tak si vyhraj na projektoru.

Ad. Než ty napíšeš něco chytrýho, tak bude čert jezdit na bruslích do práce. Howg

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nekrmte ty troliky, nestoji to za to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jaaaaaa něco pamatuji." Umíš na lx-120 v dosu nastavit aby tiskla česky? Jen pro začátek. Jestli to tu napíšeš, nebudu tě mít jen za někoho, kdo mlátí jen prázdnou slámu a prudí. Ty studnice zkušeností. #sry4feedingtroll

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, Jarda ženijální spamer... ntvl... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a PCT je taky červenej web? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@X3m..akorat ze anglicky ten smysl nemusi byt jednoznacny a potrebujes kontext pro spravne urceni. Ty si vybiras doslovny preklad, ktery muze, ale nemusi byt spravne. Klidne to muze byt i tak, ze prvni cast "Once again, remember we are on 4 GHz, and with first generations of Ryzen, we are at the end of the road" rika, ze vysledky ktere vidime v grafu (konecna pro Ryzen a Ryzen+@4ghz), muzou byt jeste lepsi, protoze Ryzen+ ma jeste i turbo, ktere v tom grafu zahrnuto neni. Jak doslovny preklad, tak tahle varainta je mozna. IMHO je spravne ta druha, protoze jestli neco nenastavil blbe, tak znaceni "@4ghz" se pouziva obecne pro fixni frekvenci. Nikoliv pro jakesi blize nespecifikovane 'turbo'.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono potom dalej vidno, ze pri testovani PCmark, ten CPU skutocne bezi na 4,3GHz, rovnako aj pri teste Tomb Rider. Takze ten 4GHz lock sa zrejme nekonal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nove procesory, vykonnejsi a jeste pri uvedeni lacinejsi nez predchozi trida, tomu se hovori pokrok a pristup k zakaznikovi, jeste me zajima co se vyklube z Ryzen 7 2800X a novych ThreadRipperu, dekuji AMD, hned mam lepsi den, jeste ty Radeony RX 570 a 580 dokopat na 250 - 280€.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty kraso to zni hodne slusne. Tak hlavne jak je na tom kompatibilita pameti? Nabidne mi AMd to same jako intel, tedy poskladam jdu nastavim 5ghz a vsechno maka jak ma? Jestli jo, prodam svoje 8700k a jdu do 2700, jen kdo mi da 100% kdo se zaruci ze prendam desku cpu necham si ramky ktery mam, nemusim kupovat za asi miliardu jine a pojede to? Odpovim si sam, nikdo. Takze je mi lito, svoji 8700k hozhenou loedabyle na 5g a drtici vsechno okolo nevymenim za problemovy ryzen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, kteří v Linuxu hledají Windows a v AMD Intel nebo nvidii mě vždycky dokáží výborně pobavit.

Je to skoro vždy takový malý festival trapnosti a omezenosti:-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne nehleda reseni. Je pro nej naprosto OK menit mezigeneracne mainboard a pameti na Intelu, ale ne na AMD. Zaroven je jeho mantrou 5GHz a nepotrebuje vyssi vykon z jader navic. Muze byt :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.