Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 2700X zvyšuje herní výkon a snese srovnání s HEDT Core i7-7820X

Ke spotřebě, ano obecně default by default je vyšší jak starej Ryzen (a cca podobná 8700K která ihmo přestřeluje své TDP), taky to bude kusovka, ale:

https://www.gamersnexus.net/hwreviews/3287-amd-r7-2700-and-2700x-review-...

Na gamersnexus zkoušeli frekvence na různejch voltážích a 2700X když si dali lock na rovný 4Ghz a zkoušeli undervolt tak se dostali na 1,162v stable! (a logicky perfektní provozní vlastnosti vzhledem k výkonu) Tzn 4Ghz je pro tenhle čip sweet spot a nad 4Ghz už je to ohejbání přes koleno, k 4,2 potřeboval 1,42v a efektivita byla v trapu. Tzn v praxi to vidim u 2700X žádné OC a spíš nechat stock clock + nechat pracovat XFR2 a jen udělat offset undervolt + vyladit ram. To je ihmo taky cesta a stačil by pak s rezervou ten dodávanej chladič.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na PC-Help v recenzi Adyse301, zvysil BCLK na 102Mhz a pise tam "Po zvýšení BCLK na 102 MHz se turbo zvýšilo z 4350 MHz na 4450 MHz a výkon ve hrách se také zvýšil."
Tohle je docela zajimavy a nikde jinde jsem to nevidel popsane.
http://pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?f=123&t=198360

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, půjde o klasiku AMD "dodělej si sám", ale s poladěním mohou být zajímavé výsledky. Někde jsem četl že při taktování blbne SMT, takže by stálo vyzkoušet oc bez aktivního.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jestli ty Intely poctivě přetestovali po zpomalovacích záplatách na Meltdown?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na anandtechu áno.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem na YT testy, ale už nevím kde. Nebyla to žádná katastrofa.....hm...nebo ten test byl dobře zaplacenej :D . Nedávno jsme měli jednoduché prodejní školení na Intel, nebylo o tom řečeno ani slovo, přitom je to docela zásadní věc. Beru ty prodejní argumenty proč koupit NTB nebo PC s Intelem, ale co udělat aby mě NSA nelistovala v emailu vám neřeknou :D . Pak jsem na konci vytáhnul výkon multithreadu a AMD. Dozvěděl jsem se to co se řešilo před 15-20 lety, že to topí.....bože kdyby mi řekli, že jsou slabí na aplikační výkon v singlethreadu tak ok, to je fakt,no nic... čekal jsem nějakou podstatnou pecku. Pak jsem mu řekl jak to vlastně s AMD bylo, respektive s deskama a jejich ochranama proti přepalu a bylo hrobový ticho....sere mě, že ve mě tyhle lidi hledají zaujatost vůči značce (Intel, AMD, Nvidia, Kirin, Exynos...), ale mě je to jedno, já chci praktický odpovědi a praktickou odpovědí je to, že konkurence stojí za hovno?...kde to jsme

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To se pořád to spectre a další hovadiny pořád řeší. Mě je třeba tohle naprosto u zadele stejně jako většině uživatelů kteří o tom ani neslyšeli natož aby tušili že jim člověk nenadává když to uslyší

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jako souhlas....ale mě to zajímá :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale Jiříkovi se to zrovna nehodí do krámu, Podle něj: Pokud udělá něco blbě Intel/nVidia je to drobnost, kterou němá smysl řešit, když to udělá AMD, je to průser

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To si mě ale s někým pleteš. Pokud někdo něco udělá blbě tak ho budu kritizovat nehledě na nějakou značku. Stejně tak u HW volím takový, který splňuje nejlépe mé požadavky a ty splňuje Intel a NVIDIA. Bohužel u AMD nevidím nic co by splnilo mé požadavky lépe.

I když teď Zen+ udělal slušný pokrok, tak stále nesplní mé požadavky lépe než přetočená 8700k a to bylo jasné i před týdnem kdy jsem to CPU kupoval, aktuálně mám GTX1080 kterou jsem koupil první den prodeje a tehdy neměla žádnou konkurenci ani z vlastních řad. Kdybych chtěl upgrade v ekonomicky přijatelné mezi, můžu koupit jedině GTX1080Ti protože AMD nemá nic výkonnějšího než je má 1080 - Vega64 má +- stejný výkon. To nejlepší co může AMD nabídnout je posun z bláta do louže. Nicméně ani tu 1080Ti jsem si nekoupil protože vím že mé současné nároroky stejně nenaplní (sučasné herní tituly v 60FPS minimech, max detaily, 4k), takže k čemu končit jen napůl cesty. Jakmile taková karta bude a bude v mých finančních možnostech si ji pořídit, tak si ji pořídím klidně první den prodeje stejně jako tu 1080, která tehdy jako první karta splnila mé tehdejší požadavky.

A co se týká bezpečnostních problémů. Drtivá většina uživatelů PC se o nich ani nedozví, natož aby si s tím lámali hlavu, na počítači neplánuji teroristické útoky, státní převraty ani se nesnažím získat patenty na léky nebo pokrokové technologie. Takže se nemám proč těhle věcí bát i když o těch zranitelnostech vím. Nijak mě to netrápí, nejsem přehnaně paranoidní.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jedeš ve 4K, tak je to uplně jedno, jestli Intel nebo AMD, tam se těch pár % výkonu toho kterého procesoru ztratí. Takže proč platit víc?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze on hraje letadylka typu X-plane, ktere jsou silne zavisle na jednom threadu a jeste k tomu na Intelu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S Intelem to nemá nic společného, když by takový výkon mělo AMD, tak to pojede stejně dobře, jenže.. nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samo ze ma..az prijdu do dom, tak ti to tu hodim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celkem jednoduchy, aspon podle tohoto grafu, pokud je spravne namereny
http://www.comptoir-hardware.com/articles/cpu-mobo-ram/36169-test-amd-x4...
kdyz vezmu napr. I7 5930k .. ma max turbo nekde na na 3.8Ghz, pri nejakem ST zatizeni
https://ark.intel.com/products/94188/Intel-Core-i7-6850K-Processor-15M-C...
Pritom ma stejny vykon jako 2700x, ktery ma ST turbo 4.3Ghz .. rozdil 500Mhz. A i kdyby tech threadu jelo vic, tak porad bude mit 2700X nakok ve frekvenci min. 400 Mhz. Presto jsou ty dva CPU stejne vykone.
Jake jine vysvetleni k tomu das, krome toho ze by se muselo jednat o "broadwellovy zazrak", nez ze ta hra je psana s optimalizacema pro Intel.

To stejne jeste v horsim podani napr. i5 6600k, daleko nizsi frekvence, presto ma jeste o 5% vyssi vykon...a tak by se dalo pokracovat dal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neumím zdůvodnit výsledek 6850k ani celé výsledky toho X-Plane testu toho autora. Testoval ve verzi 11.05, aktuální je ale 11.11 ale tady bych problém neviděl. Když koukneš třeba na GTA tak 6850k bylo jen o chlup pomalješí než 6700k a 8700k...

V každém případě test 4 - CPU intensive - mu dal 39.3 FPS, mě ten test na 4790k na 4.4 all core dával 37.88 a 41.17 na all core 4.6GHz. Při release jsem ale měl jen něco málo přes 36 na 4.6GHz (od té doby se ale optimalizovalo) Tzn nový ryzen mu dal něco co by odpovídalo 4790k na 4.5GHz. V tomto směru má Ryzen výkon o 12.5% na takt lepší než Intel 4.generace.

8700k v defaultním nastavení, tedy boost typicky 4.3 možná to občas skočí na 4.4 GHz mi udělal 51.18 FPS a po OC na 5GHz to skočilo na 58.46, tzn 14.2% což cca odpovídá s nějakou odchylkou navýšení taktu. Když bych to přepočítal na 4.6GHz co jsem měl u 4790k, vyšlo by to na 53.78 jenže na stejném taktu má Kafe o 30% vyšší výkon než Haswell. Takže ani na Intelu nejde porovnat jen takty mezi jednotlivými procesory a výše taktovaný Intel má výrazně nižší skóre než méně taktovaný. V tuhle chvíli má teorie s porovnáváním taktů také skončila a litoval jsem že jsem to CPU nekoupil už dávno, čekal jsem od něj 10 procent za lepší takt a tak 5% za navýšení IPC/zisk novější platformy, jenže ono to je v CPU intesive scénáři o 30% lepší a v jiných situacích to jde až na 50% výkonu (tam ryzen neztrácí tolik)

Co mě napadá je že to může být závislost na latenci a rychlosti pamětí na Intel platformě, což by vysvětlovalo tak velký odstup, protože minimálně zápis a čtení RAM se mi oproti Haswellu zvedlo asi o 50% a Ryzen také není nejrychlejší. Roli může hrát i procesorová cache kdy je potřeba mezi jádry na různých fyzických zen čipech přesouvat data.

Další možnost je že ten test nejdříve načítá scenérii, kterou musí prochroustat, v defaultu to není sice nijak zázračně složité, ale i tak. Při načítání scenérie před započetím letu to CPU dostává neskutečně na frak na všech jádrech, test pak následně běží asi 1 minutu a 40 sekund, pak se to vypne a pro další běh se to zase začne celé nahrávat. Dokážu si představit že to načítání zahřeje Ryzena tak že při spuštění letu není ochotný držet lepší turbo, i když to by pak přetaktované musely dělat rozdílné výsledky což nedělají.

Víc než na optimalizaci pro Intel bych to viděl na něco v celé platformě co ty Ryzeny tak brzdí, stejně jako jsou bržděné starší generace intelu.

Když letmě mrknu do toho testu, tak výsledek 8700k sedí, a 4790k má dokonce výš než já na 4.6GHz a s lepší pamětí (máCL10 vs mých CL9)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/15rNa7_naUM8a4YzzrzwrxvWSl4X8SHes...

Tady jsou výsledky těch testů co sbírá komunita. Zajímá tě teď XP11, 1080p a vypusť verze před 11.05. Aktuální je 11.11 a je tu release candidate 11.20 která přináší nativní VR support a nějaké další výkonové optimalizace

Není tam moc Ryzenů a pouze jedničky ale co ti lidi naměřili +- odpovídá tomu co naměřil v tom testu. R7 na nějakých 3.8-4GHz typicky dává mid 30, nejlepší skóre pro ryzen je tam pro test 4 je 41.47

Jde z toho testu ale krásně vidět proč pro pro mě Ryzen je tak špatné CPU. ten test navíc není úplně reálný obraz jak ten sim běží (slouží jen na porovnání pindíků mezi sestavami), za těch 39FPS by někteří zabíjeli. Reálně to poběží hůře, protože se to ověší addony a nálož na CPU roste, jen 4k při normálním letu navýší snadno CPU frame times (tedy jak dlouho trvá příprava snímku na CPU) na dvojnásobek a o to víc to bude brzdit grafiku, která se bude flákat ještě víc než normálně (tady záleží na věcech jako zapnutí SSAO nebo stínů scenérie, to ale nikdo nezapíná protože to neuchodí žádná grafika)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, ja ti a spousta jinych opravdu veri, ze pro tve specificke potreby je napumpovany 8700k na jednom jadre nejlepsi varianta. To je i v poradku. Hold mas program, kde to takto funguje. Ta skusenost se ale neda moc zobecnovat, protoze ty mas tak specificky scenar, ze jinde jednoduse v principu neplati, byt 8700k je stale herni 'king'. Akorat ze drtive vetsine uzivatelu postaci az na hlavu na dalsich par let neco na urovni 8400 nebo 2600.
Jinak k tem testum, ja do toho fakt nevidim. Pro mne bylo zajimavy zkouknout ty vysledky a tam to vychazelo hodne nevyhodne pro AMD. Mozna udelali nejake optimalizace i jejich smerem...
Ja mel driv kolegu, ktery byl taky fanda, lital ale na MS FLight Simulatoru. Mne tohle bavilo naposled jako simulator F14 na 8bitovem Atari :)

Kazdopadne si uzij litani ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to přece nezobecňuju, jen argumentuji že tu jsou lidé co mají jiné požadavky, nebo třeba ten výčet ceny mého počítače zase jako argument že cena za CPU je jen zlomek ceny všeho okolo natož pak rozdíl mezi cenou jednoho či druhého CPU a i když odečteš cenu za ty doplňky k leteckému simu a náklady spojené na vodní okruh, tak to PC je dobré leda na FHD, s přimouřením oka 2k hraní, žádná velká hitparáda a pořád je to cenově kolem šesticiferné částky

Pojďme si spočítat takové, dle mě herní pécéčko pro bezstarostné hraní. Grafiku za 20 (před miningem a snad brzy opět GTX1080Ti v té ceně), 16GB lepší paměti, desku a CPU (kčkovou i7 nebo nového řízka) za 18, nějakou pěknou bednu, zdroj, chlazení (pro tenhle výkon preferuji AIO vodníka, lze nahradit levným custom loop setem, EKWB třeba prodává set pro CPU i GPU za 260€ v hliníku, třeba od Krakena už to není cenově takový rozdíl a hlavně grafice to zatraceně pomůže), když tyhle věci budou spíše levnější tak za 12 i se licencí windows, nějaké 500GB-1TB SSD, nějaký plotňák... dalších 10. Nějaký úplně ne nejlevnější FHD monitor, repráky/headset, klávesnice, myš, dalších 10. Jsme na 70 tisících a to rozhodně neberu to nejlepší. I to je cena ve které je rozdíl několika stovek naprosto zanedbatelný aby rozhodoval o výběru platformy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, tak ja ti naoplatku, ukazu PC pro bezstarostne hrani beznyho, trochu movitejsiho Franty, ktery nechce usetrit kazdou kacku.
CPU: Intel 8400 nebo AMD 2600 .. 4500,-
Grafika: NV 1060 nebo AMD 580 .. 7500,- a to je movitejsi pripad
AMD 570 4GB 5500,- pro ty normalnejsi pripady
Deska: mainstream 1600-2500 .. 2500,-
levenjsi pripad ... 1600,-
Chladic: nejaka Ferra ... 700,- (v pripade usetreni jenom boxovany)
Pameti: 8GB .. 2500,- cca
luxus 16GB ... 5000,-
Skrin: kdyz dobre .. 2000,-
kdyz hure .. 1000,-
Zdroj: 500-550W .. 1500,- (aby to nebyl smejd)
SSD: 128GB .. 1500,-
v levenejsi variante zadny
HDD 1TB .. 1100,-
Monitor a prislusenstvi uz ma.
Varianta jedna ta 'luxusnejsi' je 26300,- rekneme do 28000,-
Varianta dve, mene 'luxusni' je 17700,- , rekneme 18k
Kdyz z toho udelam nejaky obecny pripad.. tak se vetsinou pohybujes nekde mezi 18k - 30k za pocitac.
A ted to srovnej s temi Tvymi 60k, ktere ti vysli jen za ten pocitac... uz vidis, jak je tvuj nahled jinaci od bezneho Franty? ;)
..a to se porad bavime o 'bezproblemovem' hrani.. protze jinak zacnes skrtat a dostanes se nekam k 15k...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavili jsme se pořád o nejvyšším Ryzenu a najednou skok dolů, jasně k nižším CPU budou lidi volit zřejmě i nižší HW. Stavíš mašinu která už je dnes plná kompromisů pro hraní her, navíc ti tam chybí věci jako systém, monitor, atp, 1060 i R580 rozhodně není future proof a už dnes se musíš s těma kartama hodně omezit, na high refresh rate monitor třeba můžeš zcela zapomenout.A ne, to nejsou moje požadavky, ale požadavky hráčů. možná jsou to jen frikulíni z diskuzí, ale výrobci ty monitory dělají a kupodivu je lidi i kupují.

Prodejnost těch komponent je v budoucnu bídná, protože už teď to není žádná hitparáda a třeba za 3 roky... kdo bude upgradovat na 120GB SSD nebo 1TB HDD, kdo bude kupovat (pravděpodobně) 4GB RAM moduly nebo low end grafiky.

Souhlasím že tebou uvedené PC bude patřit k častější sestavě, ale mnou uvedené PC taky není nic extra, stačí si prohlédnout diskuze porůznu a každou chvíli se něco takového staví.

Pokud totiž zobecňuji já, tak i ty. I když oba dáváme jen jiný pohled na věc. Ty z nižšího cenového segmenu, já z vyššího. A o tom to je.

Proto mě štve někdo kdo, nevidí kolem sebe a vidí jen svoje a bude mi cpát že na nějakém AMD přece hodně ušetřím, že přece v 4k mi je CPU ukradené, že mi na hraní ve FHD stačí low end karta a kdoví co ještě. Snažím se dělat osvětu těm, kteří vídí jen kolem sebe, třeba v kategorii počítače za 30 se vším všudy jako si tady uvedl ty, a ani netuší kolik vlastně takový herní počítač může stát a že ten rozdíl AMD vs Intel je ve finále jen zlomek procenta ceny, snažím se nakopnout lidi že někdo může být daleko náročnější.

Počítače jsou levné, jak jsem někde psal, lidi jdou do autosalonu koupit auto a připlatí si 20 tisíc za jinou barvuz, připlatí si 10-15-20 tisíc jen za jiný design kol... nidko se nad tím nepozastavuje, ale u počítače bude řešit pár stovek rozdílu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nekdo stavi high-end machinu tak 1000,-kc sem a tam je uplne fuk. To je pravda. Na druhou stranu mas lidi, kteri si stavi high end machiny, ale ne na hrani. Hrani je pro ne vedlejsi. To je jedno. At si kazdy stavi a kupuje co odpovida jeho potrebam ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 8700k není přece high end, ani Ryzen 2700X není high end... tady stavíme pořád na mainstream platformě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nerad kazim zábavu, ale RX 570 začíná kolem 8k... BFU se OC bojí jak čert kříže, takže procesor to chce spíš lepší, nebo "netaktovací" i5. 8GB ti i BFU řekne, že je málo, a že by chtěl spíš 16k - nějaké slušnější pro ryzen 5k5.
Když má bfu monitor, tak má určitě i skříň a zdroj.
Já se s upgradama vejdu vždycky do 20k a většinou beru jen 4 věci. Cpu, základovku, ramky, grafika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne radost nekazis :)) ja jsem samozrejme bral ceny pred miningem, jinak bych tam nemel co napsat ;)
K tem dalsim vecem..proto jsou tam 2 varianty. Jedna setrici, jedna mene. S tim case atd. muzes mit pravdu..ale ja to psal jako odpoved jirkovy, ktery ma cenu na celou sestavu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych hrál jen to co máš pod pojmem "hry" tak souhlasím, život by byl strašně jednoduchý a vystačil bych si s něčím slabším i pro FullHD. Bohužel tohle u mě není aplikovatelné, prímárně jsem to PC pořídil pro civilní letecké simulátory které jsou závislé na výkonu jader a i když pro různé činnosti umí bez problému využít i 18 jádrovou i9, tak pořád výkon stanovuje výkon jednoho jádra. Při 4k je to dokonce horší než ve FHD. Ty simulátory totiž záměrně nezobrazí objekty které by byly 1-3px velké (liší se sim od simu) protože si toho člověk na scéně ani nevšimne a dovolí to ušetřit spoustu CPU výkonu protože není problém aby na scéně byly destíky i stovky tisíc 3D objektů. Ve 4k už ten objekt co měl 1px bude mít pixely 4 a proto bude vyrenderovaný a to logicky znamená zvýšení režií při instruování grafické karty = snížení výkonu, kterého už je i tak málo. Přechod z 4790k na 4.6GHz na 8700k na 5GHz mi přineslo v těch podstatných situacích navýšení až o 50%, tam kde simulace klesala na 20 nebo i pod 20 FPS, jsem na 30. V 4k přitom grafika jede na třičtvrtě plynu.

A co se týká ceny… budeme počítat…

8700k - 8900
MSI Gaming Pro Carbon - 4600
32GB DDR4 3000 CL16 (šel jsem do levných pamětí) - 9000
Samsung 960 EVO 250GB - 3500
GTX1080 FE - 22400 v době koupě.
6TB HDD - 4000
2x 480GB SSD - 5000 v době koupě
Fractal Desing Define S - 3000 v době koupě
Corsair RM850i - 4000 cca
W8.1 (upgrade na W10) FPP - 3500 v době koupě
22" FHD monitor - 4000 v době koupě
40" 4k TV - 12000 v době koupě
Myš, klávesnice - 1800

Full plate vodní blok na GK s backplate - 4000 v době koupě
CPU blok 2000 v době koupě
Pumpa 2000 v době koupě
Expanzka s topem 1000 v době koupě
280mm a 360mm radiátory 4000 v době koupě
2x 140mm a 3x120mm Noctua - cca 2000
Nějaké fitinky, hadice, čidlo teploty kapaliny cca 2000
Corsair commander link mini cca 2000
Letecké pedály, berany, a nějake přepínače, je to nejlevnější co je na trhu 15000
TrackIR - 3000

127.700, to nepočítám software k leteckým simulátorům, tam se obávám by se to mohlo přiblížit k podobné částce. Dnes by hodně komponent šlo koupit o pár set či tisícovek levněji, ale také by to mělo vyšší výkon, třeba 1080Ti místo 1080… Jiné SSD…

O kolik bych platil méně kdybych si vzal nového Ryzena? 8900-8300 = 600 Kč. Myslíš že budu tenhle rozdíl řešit, navíc když mi to poskytne výrazně nižší výkon (cca o 20%)?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chapes, ze ten tvuj prispevek je asi uz 100 iterace stale na ten stejny 0.01% user case, ktery ty mas?
Chapes, ze tech 99.99% dalsich uzivatelu z tveho prispevku, krome toho, ze je treba zajimavy (kdyz ho vidi 1x, 2x..) tak nic nema, protoze ty mas tak specificke potreby, ktere k nim vubec nazapadaji? :)
Pro mne by melo treba usetrit 700 za CPU vetsi smysl, nez k vuli toho nekoupit Rizek a koupit 8700k..Mne to 8700k a stejne spouste dalsich, jednoduse nic znatelneho navic neda a kdo hleda MT naopak mu spise ubere.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však já právě vysvětloval že mé potřeby jsou netypické a hlavně že nějaký rozdíl ceny CPU v ceně všeho vůbec nehraje roli stejně jako u každého náročnějšího uživatele který má mašinu v ceně 50-100 tisíc, což bude většina strojů s 8700k a GTX1080/1080Ti.

A jinak ano souhlasím s tebou, kdo chce MT, ať si koupí nový řízek, je to podařené CPU, kdo hraje jen hry, ať si vybere co chce pokud nejde o nějaký extrém jako high FPS hraní, kdo hledá ST ať si koupí kafe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý má nějaký ten fetiš. Ten Jiříkův spočívá v tom, že poctivě od rána do večera bombarduje všechny české hw weby a někdy svou lámanou angličtinou dokonce i zahraniční (jak jsem si jednou náhodou všimnul), svými požadavky na cpu, založenými na základě blbě naprogramovaného simulátoru, který hraje asi 5 lidí. Jeho příběh už každý četl asi stokrát, přesto Jiřík s odhodláním znovu a znovu píše to samé stále dokola, občas k tomu přidá ještě historku o tom, jak je 12GB vram strašně málo, s pocitem že šokuje nevědomé čtenáře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je třeba využití RAM při zredukovaných nastaveních a je to na hraně Out Of Memory http://download.jirikocman.cz/x-plane_memory.png je třeba si uvědomit že běžné instalace X-Plane jdou i do několika TB kdy to jsou všecho vesměs jen textury a plac 70x70km může mít při větší kvalitě 32 až 120GB textur, hodně lidí ale pro úsporu místa používá menší kvalitu a zabere to jen cca 8GB. 70x70km není nic co by se v tom simulátoru nezobrazovalo, většinou hned několik takových čtverců najednou, samozřejmě se při nahrávání ty textury zmenšují protože ve vzdálenosti řádově 10+km už je není potřeba tak velké..

Tady to samé v P3D, navic s grafikou. 90% memory usage na 8GB grafice, není nastavena nejvyšší kvalita textur: http://download.jirikocman.cz/p3dv4_usage.png
A tady máš teorii pro to nastavení v P3D https://www.youtube.com/watch?time_continue=706&v=2-JIAbBUUbM

Ale chápu, že tě moje letecké simulátory nezajímají, takže... půjdeme do světa běžných videoher:

https://images.anandtech.com/doci/11180/MemorySize.png

Pokud se nám navýší výkon v následující generaci a 4k se stane bezproblémově hratelným (rumorovaných 50% výkonu navíc u Turing řady by minimálně z 1180Ti udělalo 4k a počítám že valnou část titulů by zvládala v 4k i 1180), tak už 8GB jednoduše přestává stačit, některé hry si dnes o to říkají a budou si říkat o víc, když tu bude HW který tu paměť nabídne, což se dá s GDDR6 očekávat vzhledem ke konfiguraci čipů

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za potvrzení mých slov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)) On to jednoduse nechape ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se porad musim v duchu usmivat nad tema grafikama.
1080FE 22400,-
10 mesicu potom aib 1080Ti 24000,-
To je priplatek 1600,- (+7%) za nejakych ~35% vykonu. Kdo si po amdeckovsku pockal, ten se dockal. 980Ti se dala bazarova poridit kolem 11k a do te doby fungovat na ni a po koupi 1080Ti ji dat do supliku a prodat pri crypto vlne mozna i se ziskem... jenze to by clovek musel mit vesteckou kouli a prezit 10 mesicu jen se 6GB vram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt mrkni na test novych ryzenu na anandtech.
Urcite ten web znas, objektivni, nezaujate testy. Pry aplikovali nejnovejsi patche na meltdown a spectre a pretestovali celou paletu procesoru.
Vysledek ve hrach je dost sokujici. Ani se tomu nechce verit.
Take napsali, ze to stale proveruji, ale proste takove jsou zatim vysledky.
Myslim si, ze je to dost relevantni, pac tyhle opravne patche by mohly probublat i k obycejnym lidem a ovlivni tak chovani procesoru i v nasich hernich strojich. Jestli ne, tak me opravte.
Pokud je to fakt legit, tak jedine vysvetleni, proc tyto vysledky nevidime i v jinych recenzich je jednoduse ten, ze jsou recenzenti moc lini, nebo moc pomali, aby pretestovali vsechny sve Intely.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Herní testy Anandtechu jsem záměrně vynechal, protože jsou nějaké divné - vychází jim tam i více než 25% posun oproti minulé generaci. Redakce si toho je vědoma a ve článku jen nad grafy upozornění, že výsledky ověřují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nemusi to byt divne vid oj prispevok nizsie

Ale gaming je vylozene zly- snad okrem Serious Sama
23.2% vykonnejsia 2700x voci 1800X

Co je na tej urovni. Cize otazkou je vyber hier..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani AMD nedosáhla v interních testech takových posunů. Nejlepší výsledky, které naměřila AMD, dosahují polovičního posunu oproti Anandtechu. Opravdu nejde o výběr her, protože žádná z více než 40 her zahrnutá do testu AMD nevykázala takové posuny, které Anandtechu vycházejí v průměru:
https://elchapuzasinformatico.com/wp-content/uploads/2018/03/Ryzen-7-270...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna nepocitali s vykonostnim propadem na Intelu po dubnovych patchich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď nejde ani tak o srovnání s Intelem, ale o srovnání s předchozí generací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predchozi generace se ty patche mohly dotknout take...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO mi prijdou interni testy AMD horsi, nez od nejakeho no-name youtubera, pokud je to v principu ten stejny slide, jako tu byl uz driv..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdenek od vedle je z nejakeho duvodu vynechal taky. Na anand pisou, ze maji asusi bios 0508, desku jsem nejak nedohledal. Na tuningu se testovalo tusim na 0505, jestli jsem to pochytil spravne a deska Crosshair VII.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, jinak u to Anadtechu je taky mozne, ze jim ta CPU od Intelu nejak throttlovala, protoze na tom meli, asi jako nahrazku za AMD stock chladic, nejaky Silverstone AR10-115XS. Oni delali cely test na stock chladici AMD, tak to mozna chteli mit porovnatelne..a mozna to tak uplne nevyslo ;)
Ale treba to maji spravne a porad jen nevime proc ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Zen+ oproti Zen len lepsie plni pipeline
Vid ejej vplyv na vykon
https://www.youtube.com/watch?v=rwbs-PN0Vpw&feature=youtu.be

resp. start
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/51421-amd-ryzen-5-26...

napr. v Blenderi je narast vykonu 2700X vofi 1700 o 19,2%
https://pctuning.tyden.cz/hardware/procesory-pameti/51421-amd-ryzen-5-26...

a daslie strany
kompilacia mjadra lnux je od 21.1% rychlejsia

v TTSIOD os 23.9% a 8,7% voci 1800X
o 19,9% v x264

Skoda,ze sa nedaju porovnvata testy vo vyhodnodti
napr. parameter
FPS Per Dollar
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen-2600x-2700x&num=7

To nedava skoro nikto..

Ale gaming je vylozen zly- snad okrem Serious Sama
23.2% vykonnejsia 2700x voci 1800X

A Testelact ukazuje zaujimavost, cim vyssie rozlisenie, tym pre AMD lepsi pomer voci Intelu a pri 4 k je to uz plichta
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen2700x-8700k-gam...

Podobna Dawn of the War aj F1 2017
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen2700x-8700k-gam...
a aj na Dota 2 je to vidiet
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen2700x-8700k-gam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A Testelact ukazuje zaujimavost, cim vyssie rozlisenie, tym pre AMD lepsi pomer voci Intelu a pri 4 k je to uz plichta"
To je znamy jev. Pri vyssim rozliseni jsou delsi frametimes, takze ryzen stihne grafice naservirovat dalsi snimek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chapu li spravne Ryzen 2000X tridy ma 3 urovne taktu, prvnim je zakladni(stock), druhym je Precision Boost Overdrive 2.0 ktery monitoruje logiku uvnitr procesoru a treti je XFR2 ktery sa ridi dle externich zdroju jako je napajeni, chlazeni a potreba vykonu, vsechny tri rezimy jiz aktivneji operuji v maximalnych vlaknech/moznostech procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jinak:

1. základní takt
2. Precision Boost 2.0 - spotřeba, teploty, limity napájení, zahřívání jader
3. XFR2 - pokud je teplota CPU do 60 °C a nejsou dosaženy jiné limity, zvyšuje takt
4. Precision Boost Overdrive - zatím neaktivní funkce, která bude zpřístupněna v nové verzi softwaru. Vyžaduje podporu na straně desky, protože využívá zpětnou odezvu od napájecích obvodů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...PBO by pak melo umet vyhnat takty jednotlivych lepsich jader, pokud maji jeste prostor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V recenzích se potvrdilo, že ten 10% nárůst výkonu při stejné frekvenci byl nějaký blud. Obr měl pravdu. To některé musí asi hodně bolet, že má většinou pravdu :-p

https://www.youtube.com/watch?v=47ienYGQjbs 9:00
udělali zajímavý test - 8700K vede v 1-6 vláknové zátěži a 2700X v 8-16 vláknové zátěži (přičemž při 16 vláknové o moc pěkných 29 %). To je asi rozhodující faktor při výběru - do které škatulky spadá moje zátěž (hry padají do první)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

odkedy mam 2K monitor, je mi to jedno. 99% casu ide cisto o vykon GPU :)
odporucam vsetkym co sa rozplyvaju na +10fps pri coffee leak :) radsej zainvestovat do monitora

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pacient Obrmajer nemel zadnou pravdu a je to neskutecny kokot, protoze on sam delal v minulosti fakove tety, ktere potom nechal pres jine weby publikovat.
Tomu klucinovy na youtube to zjevne tak vyslo, proc je druha vec, mozna udelal nekde chybu a nebo to byla kombinace biosu, chipsetu, pameti... .Jak na videu tak v diskusi pod tim zminuje, ze to bylo mereno na stejne frekvenci. To ze Obrmajer neumi poradne anglicky, aby si to precetl a dela z toho bulvarni clanky jako idiot...spis vypovida neco o nem a jenom dela ostudu jak svemu jmenu, tak celemu PCT. To by ale napred musel aspon chapat, co to znamena stud..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nebyl blud, ale z casti chyba metodiky, pac ryzen+ bezel na 4,3 a porovnaval se s ryzenem jdoucim na 4,0 - toto myslim bylo i v grafu blbe napsano a ten se siril bez komentare recenzenta, ktery to ale ve videu rikal.
Ze pak nekdo veme graf a ignoruje komentar, siri bludy a nadsene u toho hyka blahem, je vec druha.
Tohle se porad opakuje. Jeste by me porad zajimalo, kde se vzal ten bajny 6 jadrovy ccx.
Tech 10% bylo dosazeno snizenim latenci a tema MHz navic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se to srovnavalo na stejnych frekvencich v recenzich, tak to vychazelo az +13% pro hry (tedy prakticky IPC). V aplikacich byl rozdil jen cca 2%. V realu se da pocitat s cca +8-10% frame rate v prumeru pro pracovni stock frekvence. To je porad +/- 0-3% pod i7 8700K.
Na hry je podle meho nazoru ted absolutni kral i5 8600K protoze ma jak IPC, tak single thread vykon (~5GHz) a jeste 6 jader. Na univerzalnost a do budoucna to je tak pul na pul s R7 2700. Ale pisu svuj nazor. Kazdy muze mit jine pouziti a jine potreby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 5GHz na i5 mě docela překvapilo, je pravda že těch i5 toliko nevídám neb lidi většinou už jdou rovnou do i7, ale mám zafixováno že ty k i5 byly typicky o kus níž než i7. Pokud se fakt nechají takhle vytočit, tak je to paráda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„V recenzích se potvrdilo, že ten 10% nárůst výkonu při stejné frekvenci byl nějaký blud.“

V jakých recenzích? V herních testech se posun 5-15 % při stejných taktech objevuje. Třeba ve Star Wars: Battlefront 2 i víc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jeste zajimavy je projit testy applikaci na Tomshardware, kde maji Adobe CC vytazeny z PCMark 8. Tady se AMD moc nedarilo, a byl to 'worst case' scenar pro AMD v aplikacni oblasti. Ztracelo na 8700k mezi -25% a -37%. S novym 2700x to hodne dorovnala a dostala se na rozdil -1.5% az -15%, kde pro hodne z tech testovacich uloh je ten rozdil uz pod rozlisovaci schopnosti uzivatele. Viz tabulka:
Adobe CC afterafects: puvodne -25%, TED -9%
Adobe CC Ilustrator: puvidne -37%, TED -15%
Adobe CC Photoshop Lite: puvodne -27%, TED -1.5%l
Adobe CC Indesign: Puvodne -27%, TED -12%
Adobe CC Photoshop heavy: puvodne -33%, TED -9%
https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-2700x-review,5571-9.html
Takze AMD u nekterych uloh pridalo az 25%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to dost logické, jelikož Adobe stále neumí pořádně používat více vláken, než 4, či spíše často reálně více něž 2, takže překopání Turbo muselo dost pomoci).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:) pomohlo to hodne, osobne bych tolik ani necekal pri tech taktech, ktere 8700k ma :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jeden Adobe test, tentokrat v novejsi verzi. AMD si vede vyborne.
https://nl.hardware.info/reviews/8151/10/amd-ryzen-2-a-x470-review-ryzen...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky pozoruju oživení. Ale při změně z FX8150 (plus další součástky) to je trochu víc než +-10%.... Konkrétně např. z něco přes 23 hodin šel render u Autopana na 4.75 hodiny: https://forum.digineff.cz/download/file.php?id=119119

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak z FX to musi byt radna palba ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@No-X .. v jinem clanku jste psal, ze bude vysvetleni ohledne fantomu 2800X. Zatim jsem nic nezaregistroval..:)
Jinak nekde jsem videl komentar od nekoho z AMD, ze nezmenseni plochy chipu melo pozitivni vliv na naklady na tuhle 2xxx generaci, ktere tim padem byli polovicni. Takze za tim nejspise stalo toto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdo měl víc pravdu? ;) (já tipoval myslím 3.9 - 4.0)

Zajímalo by mě: Koupím to, stock nastavení, v pokoji 22°C, všechna jádra na full load, LED Prism - Kolik je multicore boost?

...jako vždy v dnešní době, vlastně nevím, co kupuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud te zajima pri hrani, tak treba Joker zminuje nekde okolo 4,15 Ghz.
Zalezi to na typu zateze a to je vyborny. Konecne AMD dotahlo Intel i tady :)
Adys na PC-Help ma hodne zajimavou recenzi taky
http://pc-help.cnews.cz/viewtopic.php?f=123&t=198360
Posunul BCLK na 102Mhz a dostal z toho max boost misto 4.35 tak 4.45, tudiz ve hrach to mohlo boostovat i kolem tech 4.25+ Ghz...kazdopadne u nejho v namerenych grafech je tam solidni rozdil s BCLK a v deaultu.
PS: ja si nepamatuji co jsi uz rikal :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na kusu kremiku, ale rekl bych tak 3800 -
4025MHz, ale taky to muze dropnout niz.
Zalezi, jaky mas airflow v bedne a kolik ti do cipu pusti deska.
Docela sleduju desky a vetsina "levnejsich" do ryzenu pousti zbytecne moc, nebo si treba neumi kratit casovani. Drazsi (nebo mozna i vsechny) maj defaultne zapnuty nejaky to udelatko, ze boostuji vsechna jadra, takze do ryzenu pousti vic napeti z tohoto duvodu, ale tim padem je to opet boxem neuchladitelny.
Tim chci rict, ze je to opet DIY, ale u K Intelu to neni jinak.
Chce si to pohrat alespon s tim napetim a pokud taktovat, tak spis taktovat ramky, nez jadro - respektive pri vyberu ramek nesetrit a poridit neco rychleho s dobrym primarnim i sekundarnim casovanim. Dobry moduly udelaj stejnou praci, jako vyhnani jader do nesmyslu, ale s mnohem lepsima teplotama a spotrebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.