Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 3800X v Geekbench: V SC dorovnává a MC překonává Core i9-9900K

Já si zase myslím, že pro většinu lidí co hledají něco ála 2700X bude nejzajímavější spíše 3700X vzhledem k papírovým parametrům a 65W TDP. Pokud bude rychlejší než 2700X o pár procent s polovičním TDP, tak to bude hodně solidní kousek. Příplatek za 3800X pak nebude dávat moc smysl a kdo bude chtít, půjde rovnou do 3900X.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je presne moj pohlad na doma, chcem to naj v 65W a nahradit tym 4590ku, no ale chcem pockat kym budu 500ky asmedia, urcite mATX, no predstavu mam, skoda ze to nema grafiku, skoro by som povedal ze by stacilo nieco ako g200e, proste co ako tak uzivy windows desktop .... no nieco uz vyberiem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3700X nedava smysl, nevidim duvod proc se omezovat 65W TDP, radeji pujdu do 95W TDP teda 3800X nebo v mem pripade asi bude stacit 3600X, kazdopadne pujdu do procesoru, ktere davaji smysl. :-)

Takze jak na vas tak koukam, tak to AMD udelala zase spravne, vybere si kazdy. ;-)

(Jiste, ja ale nespecham a pockam si rok na + varianty na novych deskach.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas s Redem až na to že v tabulce je u 3800X uvedeno 105W.
U rychlého CPU určeného spíše pro WS to není pro mně zajímavý údaj.
Rychlé CPU má práci hned hotovu, takže většinu času je v idle.
Podstatná je tak spotřeba celé sestavy v klidu.
I proto že pracovní PC mám zapnutý 24/7.
Abych se mohl kdykoliv přihlásit z mobilu.
Na doma to je něco jiného. Doma jsou pro mně důležité malé rozměry a malá hlučnost. Teď mám 65W CPU s pasivním chlazením v minitoweru.
I v těchto vedrech nejde teplota v zátěži přes 75°C takže jsem spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K těšm vedrům, o kolik se zvedla teplota v místnosti? U mě je to proti zimnímu období max o 7 stupňů, ale i při rozdílu 7 stupňů teplota komponent nešla o 7 stupňů výše, možná o 2-3 v idle, v zátěži pak nepozoruju rozdíl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7° odpovídá i u mě.
Ventilátor trochu přidá otáček a rozdíl dožene snadno. U pasivu to je horší. CPU je o 5° teplejší v zátěži.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..tak u mne je to treba 10C..a to je rozdil, ktery se v zatezi pozna. Rovnez v 29C pri plnem zatizeni jeste pritapet...
Kazdy to ma jinak

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Normálně teploty komponent nesleduju, když už koukám po teplotě, tak koukám na teplotu chladící kapaliny, při tlachání na netu nebo koukání na videa je delta proti teplotě okolí cca 3 stupně, ale když to zatížím, tak mi nepřijde že teplota kapaliny stoupá o rozdíl o který mi stoupla teplota vzduchu v místnosti. A že v létě panelákový byt pod střechou umí snadno držet i 30 stupňů když je venku horko, v zimě pak typicky udržuju 23. Pokud mi v zimě při konzistentní max zátěži kapalina vyleze na 38-40 stupňů, tak v létě je to možná o 1 stupeň víc i když rozdíl teploty vzduchu je i 7 stupňů, komponenty reagují na chladící kapalinu, ne na vzduch, takže na komponentách v zátěži nevnímám rozdíl. Jestli má grafika 50 nebo 51 nebo 52 stupňů, jestli mi CPU jádra leze v peeku při stress testu nad 80 a průměr se zvýší z 72 na 73 nějak neřeším, když je to hodně daleko od maximálních přípustných teplot.

Ani když doma zapnu klimatizaci a schladím teplotu na 24 stupňů, tak nevidím rozdíl.

Je ale fakt, že voda se chová jinak než vzduch a křivky ventilátorů reagující na teplotu kapaliny ji nenechají jít výše.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zajímavé informace. S vodním chlazením nemám zkušenosti.
Ale bez informace o otáčkách ventilátoru a tedy hlučnosti jsou mi na prd.
A to ještě nějaký hluk generuje vodní pumpa. Proto jsem vodníka zavrhl.
150W se dá vpohode uchladit vzduchem s jedním velkým pomalým a tedy tichým ventilátorem. Proč mít dva zdroje hluku. A ještě za to připlatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

280 a 360 radiátor 30mm, 500 při kapalině do 32°C až 800 při teplotě 42°C až 1000 do teploty kapaliny 50°C, pak full speed. Nepamatuju kdy by to šlo nad 40°. Obvykle je to méně. Pumpa kolem 1900 otáček, z 30-50cm můžu pumpu slyšet (tiché bzučení, je třeba se na něj soustředit) když je v reservoár-top kombu, když jsem měl samostatný top, tak jsem o ni nevěděl. Otáčky by šly i níž, ale musely by být konstatní, při definici křivky můj regulátor neumí méně než těch 500. V idle by to mělo zvládnout i pasivně nebo s jedním běžícím ventílátorem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ted tam mam 32 stupnu, v zime i 19.
Ale procak 80W Xeon E3 je pri maximalni zatezi v enkodovani v zime na 60 stupnich a ted na 66 stupnich, takze se okolni teplota rozhodne plne neprojevi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nastavenie biosu mozno.. 60ºC zakaz prektrocit - nutnost zvysit otacky vetraku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to, že ty nevidíš důvod, neznamená, že ten procesor nedává smysl. Evidentně dává pro AMD, které se tím zbaví čipů nevhodných pro vyšší TDP a dává to smysl i zákazníkům, kteří to nechtějí/nemohou chladit dostatečně efektivně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak otázkou pak je, jak se bude chovat boost, je jasné že ta levnější varianta s ořezaným TDP bude boostit výrazně níže. Ale když se tomu zvedne limit, tak by neměl mít problém dosahovat podobného boostu jako vyšší varianta.

Něco podobného tu bylo s 1700, 1700X a 1800X, 1700 šla při uvedení na dračku, 1700X a 1800X se skoro neprodávaly, jednak úvodní cena za 1800X byla o 50% vyšší než u 1700 ale o 50% vyšší výkon, zvlášť po OC rozhodně neměla, taky pak AMD ty ceny 1700X a 1800X výrazně redukovalo, byly téměř neprodejné. U 3800X taky věstím že nebude tak oblíbená jak 3700X

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno jo, ale situace s prvním ryzenem se už u druhého neopakovala. Stejně tak se neopakovala situace u prvních polarisů 470 a 480, kde bylo výhodnější koupit "slabší" model a pohrát si s ním (s tou kartou :). Stejně tak se neopakovala situace, kdy se dalo 4GB kartě odemknout plných 8GB vram. U druhých ryzenů už neplatilo, že by se dal 65W 2700 nataktovat na tu samou frekvenci, na které dokázaly běžet 105W 2700X a byl také mnohem méně oblíbený. Podle hwbot byl rozdíl průměrů dosažených frekvencí na vzduchu ~200MHz, na vodě ~250MHz ve prospěch silnějšího procesoru. 1700 vs 1800x byl rozdíl jen 140 respektive 100MHz, ale to se díváme na dva procesory ob jeden model, zatímco druhé ryzeny byly už vedle sebe... Nemůžu si pomoct, ale AMD se čímdál víc podobá Intelu s Nvidií, ve smyslu, že nedá už nic zadarmo, ví naprosto přesně proč některé křemíky dávat do 65W modelů a jiné křemíky zase do "žravějších" a dle toho je umí i nacenit. Z tohoto důvodu si dělám závěr, že se už nevyplatí kupovat si 65W procesor a provozovat ho daleko za limitem na který byl navržen a plácat se u toho po zádech, kolik jsem ušetřil, ale pořídit rovnou model, který je na to lépe uzpůsobený a nepoběží tak daleko za limitem. Dosáhne se tím lepších výsledků a stroj tolik netrpí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tim, ze se amd zacina prioodobnovst intelu se da souhlasit. Dokud budou mit zajinavejsi nabidky vykon/cena, tak je to ok.
Jinak k tem 65w..je ootreba vzit i v potaz mensi buildy, tam se tech 65w hodi. Ono ve hrach to oproti te 105w bude celkem prd rozdil..kde se to asi pozna vic bude heavy MT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já s tou cenou nemám problém, jak píšeš, jeto furt levnější, než konkurence, ale už je a tom vidět to sebevědomí, že mají lepší produkt po všech stránkách, alespoň co se týče té vyšší řady desktopu. Na menší (a pasivně chlazené) buildy jsem právě vzpomněl už o kousek výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle do článku přidat datum uvedení na trh, co jsem koukal v českých obchodech v prodeji není a jestli chápu jednalo se o uzavřený test ze kterého není ani screen výsledků ani v čem to testovali jestli blender nebo cinebench r15 či v něčem jiném.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude skutečnost vážně tak skvělá, jak jsem nahajpovanej, tak bude nejtěžší odolat koupi alespoň do září, než bude nějaká ta slevička... 3800X vypadá od začátku, jako můj favorit, teď už jen zamknout kreditku do trezoru, dát si sedativa a naordinovat si nějakou manuální práci. Od 1.7. bude unboxing a 7. první recenze, pak 2 měsíce na očuchávání desek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

da se tedy ocekavat, ze s 3200MHz ramkama AMD zvitezi i v ST, protoze ten ryzen je zrejme vice zavisly na rychlosti pameti oproti intelu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to možne a podľa mňa to škrtia naschvál, aby nebol moc veľký hype, lebo 3800X s 2133 ram by pároval len totálny retard, alebo Walmart :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...anebo OEM výrobce, který má smlovu s Intelem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď už OEMka běžně dávají DDR4-2667 moduly a to i do notebooků, kde jsou CPU co umí maximálně 2400. Takže 2133 podle mě moc reálně nehrozí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak kdo, minulý týden jsem chtěl po Dellu nacenit OptiPlex ve variantě Intel i AMD. U Intelu měli max. DDR4-2667, u AMD varianty DDR4-2133. Na dotaz, proč to AMD zabíjí pomalýma RAMkama mi obchoďák odpověděl "rychlejší paměti nejsou pro tento model k dispozici" a hotovo prostě... A stavte se na hlavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že paměti a deska jsou v testu záměrně zvoleny s poloviční rychlostí.
Protože takto se dají výsledky zobecnit i pro 16C. Co zvládnul 8C tak zvládne i 16C.
Když budou deska a RAM běžet na dvojnásobných rychlostech.

Mám za to že pro ST není rychlost pamětí tak důležitá jak latence. Ale to už spekuluji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem onen LN2 overclock (někde byl o tom starší článek) - čili 5,2 nic moc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych měl teď plánovat nákup, tak bych byl nerozhodný, ale asi bych "slevil" a tentokrát koupil "slabší" kus. Vždy jsem plánoval počítač na 5 let, takže jsem kupoval raději dražší HW, aby i po 5letech morálně nezaostal pro domácí (rozuměj herní) použití. Většinou jsem staré PC posunul v rodině dál, protože bylo stále použitelné, a já si nadělil dárek. V roce 2013 jsem si pořídil i7-3770K a i po 6letech stále mám pocit, že stačí, což se dříve nestávalo (Navíc HW je teď relativně levný, SW svými nároky relativně stagnuje a tak není kam v rodině posunout to staré PC. Možná rozprodat bazarem na součástky board, cpu, paměti a ušetřit na case, zdroji, atd... prostě upgrade základu.). No, dejme tomu, že by nyní CPU odešel do křemíkového nebe (Což se mi stalo před 2lety s grafikou HD7970, kterou jsem vyměnil za RX580.), a tak bych měl výmluvu pro koupi nového základu (místo jen staronového CPU).

i7-3770K má TDP 77W a tak si říkám, že když uberu z názvu jednu 7 a vyměním K za X ... tak to z 3770K udělá 3700X ;-) ... s bonusem, že TDP půjde dolů. Největší brzdou stále budou "disky" (SSD, kdy D=drive nikoliv disc ;-). Sice NVMe, ale i tak. U mě by volba byla jasná. Nevypadá to, že by nároky na CPU během dalších minimálně 5let vyskočili tak rapidně, že by 3700X nestačil výkonem a tzv. morálně zaostal. Pro hry pak bude důležitá grafická karta a tak zjišťuji, že aktuálně přejdu na model výměny PC po součástkách v okamžiku nezbytné potřeby než nákup zcela nového.

Přemýšlel jsem zda bych kupoval 3700X i v případě, že bych si kupoval zcela nové PC. Ano, i přesto bych bral 3700X, protože i tak nemá silnější mašina pro "náročnější" domácí použití odůvodnění. Existují výjimky a sice, pokud by to byl počítač primárně na práci, např. "profesionální" stremování či grafické, audio-video práce nebo třeba profesionální programování. Pak bych ovšem kupoval už rovnou 3900X, neboť by se jednalo o investici, u které bych předpokládat, že se minimálně zaplatí...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejde mi kliknout na tlačítko "Nahlásit chybu"
(Mam firefox na androidu)
Tak to napíšu sem. V článku se píše:
"ve prospěch Core i7"
Má tam jistě být : "i9"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, opraveno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.