Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mindfactory: Ryzen 9 3900XT se prodává lépe než Core i9-10900K

S príchodom ZEN3 bude Intel rád ak mu ostane 10%

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

a není to tím, že i9 nebylo dlouho skladem?
https://diit.cz/clanek/core-i9-10900k-jiz-neni-dostupne-core-i9-10850k-j...
a i5 stála ještě v červenci skoro 8000,- kdežto 3600 XT už stál skoro od začátku 6500,-

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je jeden důvod, další důvod je že ty CPU kupují primárně hráči a i9 nedává pro hry žádný smysl, někdy paradoxně znamená snížení herního výkonu, i7 a i5 jsou na tom stejně dobře jako i9 a jde to vidět i na těch prodejích v grafu.

Tak jak tak nejprodávanější CPU jsou 6c/12t, 8c/16t ztrácí a to co je víc už je poměrně malá část. Takže docela chápu že Intel má uvádět max 8c procesory. Největší trh ne v procesorech do těch 8c včetně.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jeste je i za c/
Pro ty co to kupuji pro vetsi pocet jader, tak je to nevyhodna nabidka vuci AMD. Min jader = mensi MT, vyssi cena, vyssi spotreba, horsi platforma = horsi nabidka. Intel se jeste porad nevzbudil ze snu..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to kacířské ale těch 8 jader s rychlou RAM je do určité míry i ve výpočtech rychlejší a třeba u ANSYS se doporučuje vypnout HT protože to nepřináší nic. Samozřejmě pak už 16+ jader zase vládne ale musí k tomu být ta propustnost RAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani pan Sponka moc jader nevyužije...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To pak uz mas konkretni scenar od scenare. Treba u converzi video formatu, taky nemusi vic vzdycky znamenat rychleji. U nizkych rozliseni, muze byt rychlejsi 8C cpu na tom lip, jak 12C. Ale zase mu muzes nalozit vic, treba 2 streamy misto jednoho a v ten moment je zase tech 12C podstatne lepsi volba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Při reencode seriálu uživíš i 64 jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že se AMD procesory prodávají více díky výhodné ceně.

Ale koukněme na ten graf. Intel prodává nejvíce osmijádra - cca 50% všech prodejů. U AMD je polovina prodejů v šestijádrech, zhruba čtvrtina v osmijádrech, něco přes 10% 12 jader a cca 1% 16 jádra, v poměru k prodaným kusům je 3950X taky dost bída a 12c se taky neprodávají právě jako rohlíky přitom z diskuzí to vypadá že kolem těhle procesorů se točí svět. Problém je že lidi pro ty jádra prostě nemají využití a když koukneš na steam survey tak uvidíš že 9c+ procesory v zásadě nerostou, nerostou tak jak vypadají ty prodeje. Pro hráče je nesmysl takové CPU kupovat

Na Win je CPU s více jak 8c sotva 1% v součtu, na linuxu je to víc, tam je 12c zastoupeno asi 2% a další udělají nějaké desetinky v součtu ale Linux je zase sám o sobě tak malý píseček že 2% podíl je naprosto bezvýznamný. U apple je to asi čtvrtina procenta.

Proti tomu máme 46% 4c, 26% 6c a necelých 9% 8c procesorů, Dvoujader je pořád asi 20x více než 9c+ CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Steam survey je extrémně nespolehlivá, mám Steam na více počítačích a objeví se jen někdy náhodně třeba na starém notebooku s Intel grafikou, který zapnu na upgrade. Zatímco na primárním desktopu jsem ji snad nikdy neviděl :D

Tedy je to dost náhodné kde se to objeví a kdo tam ta data pošle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem ještě dodat že reprezentuje jen uživatele Steamu ochotné data poskytnout a ještě je otázka, zda se jim to nabídne na správném stroji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale má pravdu v tom, že kombinace 8c/16t je na hry dnes ideál a do dalekého budoucna (cca 5let s ohledem na konzole) je absolutně bezproblémová. Když k tomu přičtu běžné lowend/homeuser sestavy (typicky hůř vybavené, leč na net, word a gamesy dostatečné), pak skutečně profíků/odborníků, co potřebují 12/16c+ sestavy (a "nadšenců", co si to myslí) bude fakt minimum. Tipnu si do 10-15% MAX... a to přeháním :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samo, ze nahrani nepotrebujes vic jak 8c/16T, ale porad je tu otazka, proc nemit vic..
Jadra navic se vzdycky sejdou, protoze navyky uzivatele se mohou v case i menit. Proto si myslim, ze 3900X(T) 12C mely docela velky uspech a sli i mimo oblast cistokrevnych fandu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je tu otázka proč mít víc, když ty jádra navíc nejsou zadarmo a

1: za uspořené peníze můžu zvýšit výkon počítače jinde - disk, paměť, grafika
2: v některých případech to má negativní dopad na herní výkon
3: můžu si je uložit pod polštář a použít na budoucí počítač
4: můžu je využít naprosto jinak.

Nejeden člověk kupuje něco co vůbec nepotřebuje ale hlavně že je "futureproof". Futureproof lecky nikdy nevyužije protože vyjde něco výrazně lepšího.

A ano 12c šly mimo oblast pouhých fandů, šlo to primárně lidem, kteří pro to mají využití.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jadra navic se vzdycky sejdou"...
...
Víc jader je víc Addidas, že? :))) Sorry, ale to je AMD nesmysl, který slýchávám (nejpozději od) FX doby a *K ČEMU* jim to bylo? ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu, že ten počítač nebude taková líná lemra i za pár let. Když to vztáhneme zpět k tomu FXku, které bylo jednoznačně levnější než intel produkty, tak vezmu mnou nejlépe známý příklad - wowko, které bylo pjur ST a už řekněme, dva roky je rozumně MT, tak by jsi to na tom FXku bez problémů hrál i dnes. Protože v době, kdy intel drtil v ST aplikacích Buldozery, ten "pomalej" buldozer na wowko stačil, nepotřebuješ tam 200+ fps (což ani nešlo vzhledem k enginu), a i když nároky rostou, tak se konečně odhodlali překopat engine/render do MT a na tom FXku si to i skrze jeho obstaróžnost zahraješ.

Takže takovej nesmysl to fakt není. Stejně jako v jedné domácnosti ještě dnes slouží Athlon II X3, byť už je to fakt vousatá věc a neskutečně líná v ST, spousta programů už je rozumně zmultitaskována, takže se to používat dá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si vzpominam na "herni experty", kteri doporucovali radeji 2C Pentium a samozrejme i3 2C(4T) oproti Bulldozeru jeste v dobe 2015. Dneska si lidi, co je poslechli, na tech svych pleckach ty hry ani nespusti, kdezto na tom 'pomalem' Bulldozeru budou porad hratelne. Pravda, trvalo to dlouho, ale sazka na jadra se v dlouhodobem kontextu ukazala spravna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží, já to třeba na 2C i7-4600U taky spustím, ale moc dobrej "gejm ikspírijenc" to není. Samozřejmě to limituje iGPU, ale celkově je to bída. V nějakém náročném místě to padne na prdel.

Ale abych jen nehanil, mimo hry je to celkem použitelné a ve finálě by to mělo být použitelnější, než třeba ten Anton II X3 405e. Jenže to už je dáno věkovým rozdílem obou produktů a tak. Rozhodně tedy neplatí, že MT byl/je bulšit. Ono to totiž s tím výkonem na jádro není tak jednoduché a v AMD nejsou tupí, aby to tlačili směrem MT. U intelu to taky tlačili do MT (mimo spotřebák), než narazili na své vlastní problémy ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nemyslel tak ze ty i3 byly na svoji dobu spatne. V notasich nejsou spatne doted. Ale ciste herne ty 2jadra za poslednich par let 'brutalne' zastaraly.

"U intelu to taky tlačili do MT (mimo spotřebák), než narazili na své vlastní problémy ;)"
... ano. Intel dlouho tlacil 2-4 jadra z duvodu vysoke vyteznosti/vysokych zisku. a pak nastal problem s jejich 10nm. Trochu se prepocitali s AMD, ktere tak razantne prisli s MT na trh. Intel by rad delal to stejne co AMD, ale technicky to bez noveho vyladeneho procesu neni schopny delat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze srovnavat FX bulldozera se Zen je v pre rade nesmysl. Pokud si nedokazete predstavit smysl vyuziti treba 2-4 pridanych jader navic, tak nema asi smysl v dalsi diskusi pokracovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že je, ale můj diskuzní oponent s ním nedávno přišel jako s argumentací, proto jsem toho využil, protože ten zdroj bere jako relevantní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele neprekrucuj. V prve rade nejsem tvuj "diskusni oponent"..to je akorat tva smesna predstava. Ja s tebou nediskutuji, ale max. vyvracim tvoje kraviny a demagogie, ktere pises. Za druhe, jsem psal, ze jiny zdroj, ktery by se dal pouzit neexistuje a pro ramcovy prehled to muze stacit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechápu proc to neslíznou od všech jednou za půl roku, většině to vadit nebude, stačí automaticky to poslat bez otravování uživatele, tohle by všem pomohlo, nebo by to mohli dělat windows, jednou za rok, stejně. už všichni posílaj svoje data všude každýmu, tak tohle by dávalo aspoň nějakej smysl pokud by to bylo veřejný
jinak taky mi přišlo, že steam dělá tyhle statistiky na těch horších strojích mám doma 2 notebooky a 2 pc a snad jednou kdysi mi to oskenovalo hlavní PC a ty plečky víckrát

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Steam na 5ti strojích s AMD CPU a 3:2 AMD:NVIDIA GPU. Za poslední dva, možná tři roky jsem Steam Survey viděl na jednom notebooku kterej jsem dělal neteři (AMD APU). Takže to k Steam Survey. :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se není co divit. Standardní frekvence jsou u R9 oproti i9 mírně vyšší, cena nižší a 2 jádra navíc.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Překlep:
"Je to trochu paradoxní, protože práce Ryzen 7 3800XT posunul ze všech tří modelů takty nejvíce,..."
... protože právě Ryzen ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ze statistik lze rovněž vykoukat, že tzv. back to school period, volně přeloženo předškolní sezóna, v retail desktopu již několik let neexistuje.“

V letošním roce určitě hraje roli i koronavirus.
Lidi kvůli práci/škole z domova nakoupili nové/lepší počítače na jaře, takže nemají důvod kupovat na září.

PS.: Tady Intel dost nevychytal načasování nových modelů (samozřejmě kdo to mohl v době jejich plánování vědět), které přišly v podstatě do prodejně mrtvého období.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Loni to nebylo o moc jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10850K je lepsi procesor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

68000 je ještě lepší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to i tim ze 4c CPU proste porad jeste slouzi dobre a nove 8mi jadro je pro vetsinu jeste porad drahe.Tim vice kdyz menite celou platformu z intelu na AMD.
Ja se take zasejnul na 6700K jelikoz nemam upgradovat na co. A kdyz tak zahodit co mam jelikoz je to temer neprodejne a koupit vse na novo. Ale doredmarxoval jsem se a letos bude Zen3 ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to letos vůbec stihne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jak ukazují výsledky retailových prodejů v Německu, tento „nudný“ o 100 MHz přetaktovaný Ryzen 9 3900XT oslovil více zákazníků, než zbrusu nové desetijádro od Intelu, až 5,3GHz herní špička, Core i9-10900K. Ryzenů se prodal prakticky dvojnásobek." <= Nemůže to být způsobené mj. nedostupností?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.