Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ryzen AI 7 Pro 360 je výjimkou, další 8jádrové modely vzniknou na Krakenu

Zdroj: PC Gamer

AMD vydala 12- a 10jádrové Ryzeny postavené na APU Strix Point. Nyní se objevil i model s 8 jádry v řadě PRO. Má však jít o výjimku…

AMD na bázi jader Zen 5 připravuje (nebo již připravila) přinejmenším čtyři APU pro trh PC. V kontextu tohoto článku pro nás jsou podstatná dvě: Strix Point a Kraken Point. První jmenované je hardwarově vybaveno celkem 12 jádry, z toho 4× Zen 5 a 8× Zen 5c. Druhé, dosud nevydané, nese celkem 8 jader: 4× Zen 5 a 4× Zen 5c. AMD dosud v segmentu standardních notebooků vydala modely postavené na Strix Point s aktivními 12 a 10 jádry (Ryzen 9 AI HX 370 a Ryzen 9 AI 365). Začaly se však objevovat zvěsti o modelu z řady PRO chystaném na říjen, který ponese 8 jader (Ryzen AI 7 PRO 360). Ten má být rovněž postaven na větším APU Strix Point.

Podle leakera Golden Pig Upgrade však půjde o výjimku. Osmijádrová APU pro standardní notebooky se sice chystají, ale budou postavena až na Kraken Point, jehož vydání se chystá na CES. Kraken Point je koncipovaný jako cenově dostupnější řešení pro segment pokrytý nabídkou postavenou na Strix Point. Výkonnostně plus mínus nahradí Phoenix z roku 2023, ale nabídne stejnou architekturu a výbavu jako Strix Point, tj. Zen 5, RDNA 3.5, 4× výkonnější NPU (AI akcelerátor) a aktualizovanou multimediální podporu. Přestože při vyšších TDP patrně Phoenix nepřekoná, mohl by díky novějším architekturám dosahovat vyšší energetické efektivity a oproti Phoenixu nabídnout zajímavější alternativu pro úspornější notebooky.

Mimo segment klasických notebooků se dále chystá výkonné APU Strix Halo s 16 jádry Zen 5 postavené na čipletech (ač by se podle některých zdrojů mohly lišit oproti desktopovým, byla již potvrzena podpora AVX-512 v plném výkonu) a dále malé APU Sonoma Valley se čtyřmi jádry Zen 5c určené snad pro konzoli Steam Deck a podobná nenáročná řešení.

Diskuse ke článku Ryzen AI 7 Pro 360 je výjimkou, další 8jádrové modely vzniknou na Krakenu

Středa, 18 Září 2024 - 10:14 | Waffer47 | AMD mohlo klidne Strix Point zaradit do jiz...
Středa, 18 Září 2024 - 09:50 | Jon Snih | Projdi si tu tabulku, chlapče ztracená: https://...
Středa, 18 Září 2024 - 08:52 | odb | Neviem ako vy ale ja sa v tych mobilnych CPU/APU...

Zobrazit diskusi