Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzeny 9000X3D vydá AMD v říjnu i v lednu

IMHO to bohužel bude odpověď na mojí otázku. Ryzen 7 5800X3D už nebude.

Na druhou stranu... jestli se potvrdí řešení s podložkou. ....
Král (AM4) je mrtev. Ať žije král (AM5).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 7 5800X3D bude na trhu i nadale protoze:

->socket AM4 nadale AMD vydelava(proto uvedla i GT a XT modely)
->jedna se o procesor /ciplet vyrabeny na 7nm cili jiz odladenem procesu
->existuje jenom jednocipletovy model(mensi ukrojeni zdroju na kompletaci)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je sranda jak se AMD, dalo by se říci až příliš, soustředí na procesory a novinky v grafikách uvádí jednou za uherský rok, přičemž skoro všem je jasné, že hry jsou o grafice a proti Nvidii AMD zaostává, navíc se Intelu docela povedla nová architektura a ovladače se taky zlepšují. Chcete lepší důkaz úpadku prodejů dedikovaných grafik? A to je jejich vývoj o dost jednodušší, protože narozdíl od procesorů je u nich paralelizace krásně dostupná-přínosná pro všechny.

Lol, prej 12jádro na hry. Stejně se stále hodně dobře prodávají 4-6jádra, a prodávaly by se ještě líp, nebýt umělých omezení jejich frekvenčních možností, z čehož je vidět, že jim to hráči nesežrali. Jen dál tlačte na pilu, ona se vám jednou nakonec zasekne.

Dokonce to vypadá, že Intel se zoufale snaží naskočit do vlaku, který časem vykolejí - nepůjde udržet zisk, protože úspory z rozsahu způsobí, že budou existovat jen dražší karty a v této oblasti přežije jen Nvidia.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

amd se soustredi na epyc a dodava co muze a na zbytek neni moc prostoru
kdyz se kouknes na gpu trh tak ten je uplne tragickej uz dlouho, nejlevnejsi normalni grafika je radeon 6600 za 5500,- coz je 4 roky stara vykopavka, dalsi je az 6700xt za 8000 tedka, ale byla spis za 9 a to je vsechno, pak uz je vsechno nad 10k na to ze amd graficka divize podrzela v nejtezsich chvilich tak ted ji to moc neoplaci

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Trh s notebooky je dnes už o dost větší, než s desktopy, a rozdíl se rychle zvětšuje. Ono je taky dost možné, že připravované dvě generace Radeonů budou poslední v provedení karet do PC.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nestraš. Řešením je prodloužit životnost produktu, což už AMD nějakou dobu praktikuje. V budoucnu holt žádné low-end grafiky nebudou, mid-range se bude obnovovat jednou za 3 roky, high-end tak 2,5 roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud bude AMD drzet konzolovy trh a PC na hry se stale budou prodavat, ma pro ne stale smysl vydavat herni grafiky. Notebooku se sice prodava nasobne vic, ale vetsina jde na nejake office pouziti. Herni notase nemaji ekvivalent vykonu hernich desktopu, jsou drazsi a maji horsi provozni vlastnosti jako hluk atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V době kryptománie si lidé zvykli kupovat herní laptopy, protože to bylo to jediné cenově i fyzicky dostupné. A jak jednou člověk zjistí, že nepotřebuje mít temnou jeskyni někde v domě nebo 3kk bytě, zasvěcenou pouze pro hraní, ale může ten prostor pak využít pro něco jiného, už se nechce vracet zpět. A že je tam rozdíl ve výkonu? Na qHD nebo fHD je výkonu dost.

PS: Nejlevnější laptop s rtx 4070 stojí 30 990Kč. Na tom si člověk zahraje všechno ještě 4 roky na vysoké detaily.
https://www.alza.cz/asus-tuf-gaming-f15-fx507zi4-lp018w-jaeger-gray-kovo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Nejlevnější laptop s rtx 4070 stojí 30 990Kč."
.. akorat to neni 4070.. bude to mit vykon v principu dnesniho low endu, jako je "natuneny" 4060, mozna 4060Ti 8GB, kdyz se zadari a neshori to vevnitr.
Cili preplacis v principu a jeste budes mit vysavac, na kterem bez sluchatek nevydrzis, coz osobne te zavede zpatky do te jeskyne...
Naproti tomu, kdyz si koupis vetsi ITX nebo mATX, tak ti to zase tolik prostoru nevezme a budes stejne uplne jinde s moznostma, co tam narvat a provozovat.

ps: at si kazdy kupuje co chce. Osobne si dokazi i predstavit use cases, kdy ma herni notebook pro nekoho smysl. Ale myslim si, ze pokud nekdo udelal jednou s hernim notebookem zkusenost (a neni to teenager), tak bude davat prednost desktopovemu provedeni, byt treba co v nejmensim provedeni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"akorat to neni 4070"
Je poměrně irelevantní, jak to značí výrobce. Oba tři výrobci si to mohou značit jak chtějí, ale hlavní je, kolik výkonu to dává. A rtx 4070 opravdu dává dost výkonu v tomto případě na fHD, jak jsem psal. I kdyby se to jmenovalo rtx 4050.

"a jeste budes mit vysavac, na kterem bez sluchatek nevydrzis"
Většina lidí co znám hraje na desktopu se sluchátky. Nikoho s repráky snad ani neznám. Paradoxně já na svém "vysavači" hraji bez sluchátek. Dobré repráky stojí mrtě a ještě tak trochu otravují rodinu, sousedy, spolubydlící. Dobrá sluchátka stoji 5k a jsou univerzál i s mikrofonem.

"Naproti tomu, kdyz si koupis vetsi ITX nebo mATX, tak ti to zase tolik prostoru nevezme a budes stejne uplne jinde s moznostma, co tam narvat a provozovat."
ITX ani mATX si nevezme fakticky žádný prostor navíc. Ta možnost co tam narvat jako upgrade je hodně k diskuzi, dtto výkon. CO ale zabere ten prostor navíc je klávesnice a monitor. Který navíc potom člověk musí někam odnést, když nehraje. To je zásadní rozdíl oproti zaklapnutí 15-18" kompaktního ntbk.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobry, at si kazdy koupi co chce. Ja jsem z hernich notebooku uz vyrostl.
.. a hlavne AMD bude delat desktopy i nadale, takze zadny problem ani pro hluche, kteri radi priplaceji ani pro ty co miluji klid a maji to v obyvaku a navstevy se divi..jak to ze to nehluci, vzdyt je to pocitac ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když přijde návštěva,tak bývá slušným zvykem nehrat hry a s návštěvou se bavit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za upozorneni na slusne chovani, nicmene vis prd v jakych situacich to bylo. Tak si ty premoudrele komenty nech pro sve vlastni navstevy a svuj vysavac (pokud vubec nejaky mas)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vysavač mám, ale stále si nedokážu představit tu situaci kdy dojde návštěva, já dál hraju na vysavači a návštěva se zvědavě ptá, jééé hele, co to je za vysavač. 🤷‍♂️

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

..protoze jsi Majklos, to je cele :)
Existuje spousta duvodu, proc napriklad neco nekomu ukazujes a zrovna na pocitaci. Aspon u navstev, ktere treba chodi ke mne. Nevim, co na tom nechapes a pokud ano, tak je to asi spravne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tchýně za tebou fakt nechodí, teda možná jo, ale z jinýho důvodu :) takže co ti je po tchýni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Návštěva přijde, uslyší vysavač. Pomyslí si: Má to smysl na něj mluvit? On nás stejně neuslyší. A odejde. .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už jsou tu zas!

Návštěva nezvaná
smí mi všechno, co doma mám ...

https://www.youtube.com/watch?v=cVOl-TF-KG0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hraní na laptopu není dobré i z dalších důvodů. Zvýšeně si namáháš zápěstí a krk protože čumíš dolů. Mladým to nevadí, ale s dlouhodobým užíváním a věkem se citlivost na tuto nenergonomii zvyšuje.

Jinak souhlas s přechodem z laptopu. Teď mám miniPC s AMD APU 12*12cm a ext grafiku v USB4 alá TB3. Celkem jsem překvapený jak to na 2m kabelu jede spolehlivě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mojí jedinou motivací, proč bych přešel z laptopu na mini PC by bylo, kdybych nemusel po (téměř) každém hraní všechno složit a odnést. Prostě na dedikovaný stůl nemám místo. Třeba se to jednou změní a pak si udělám mini PC. Ale to asi už budou děti odrůstat a nvidia vydá 5 řad modelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zvýšeně si namáháš zápěstí a krk protože čumíš dolů."
.. na ergo jsem uplne zapomel. Souhlasim, krcni plotny trpi a dlouhodobe si clovek zaklada na pruser s krcni pateri a karpalema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty karpale a zápěstí můžou dojít do stavu že když máš i tenisový loket, tak nezbývá nic jiného než používat vertikální myš, ale do levé ruky. Příznaky jsou ze začátku slabé, ale jak to příjde to je konečná. Bezbolestně si nezamíchaš ani kafe, ani neudržíš telefon u ucha. Jak ta bolest příjde je nesnesitelná a trvá to měsíce než se člověk z toho dostane.

Proto bych nedoporučoval laptop pro dlouhou a častou práci. Teď už jedině ergo klávesnici+ pěnovou podložku pod zápěstí. To samé vertikální myš+ obrovitánská podložka a výškově nastavitelný monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se z toho před pár lety dostal (ťuk ťuk na dřevo), ale řekl bych, že na vinně bylo spíš nadměrné prasení na bicyklu než notebook, který málokdy používám bez desktop klávky a myši a celkově doma spíš desktopařím - notebooky mám jen služební. Od té doby mám doma zásobu vertikálních myší:). Podložka pod myš s gelovým polštářkem pod zápěstím je IMHO kontraproduktivní, alespoň já z ní mám takový pocit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. laptop s rtx 4070 ... ještě 4 roky na vysoké detaily .."

Na 10 fps?
Nebo to pomocí DLSS + FG vytáhne až na 15?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak moje rtx 3070 je už ~4 roky stará a vše hraju na high nebo max na fhd. Kromě cities skyline 2 mi lítá vše 60+fps (nehrál jsem teď pár nových stříleček jako wukong, to nevím). Takže proč by neměla rtx 4070 ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No mobilní 4070 je asi tak na úrovni té 3070, tak možná proto. Lidi si nějak neuvědomují, že v laptopu tam nemůže být takový power limit a často ani tak to nemá takové parametry jako desktopový model, takže to je opravdu citelně slabší a vůbec se to nedá srovnávat. Si pamatuju tu dobu, jak lidi kupovali zběsile ntb, protože grafiky prý byly drahé, jenže často v tom laptopu to vycházelo výkonově pořád ještě podstatně hůř než to koupit klasicky samostatně i za tu přemrštěnou cenu do krabice, ale lidi si stejně pomlaskávali, jak s tím vydrbali pomocí ntb, no to bylo opravdu až komické, tady šlo vidět, jak moc záleží, co je na tom za nálepka, ale co to skutečně umí, po tom se už nikdo moc nepídí, tak hlavně že tam je 4070 a každý může být spokojený. A hlavně by mě zajímalo, co s tím dotyční dělali, až jim to dělo za chvíli přestalo výkonově stačit, to pak můžeš tak akorát celé vyhodit do popelnice. By mě zajímalo, kolika lidem aspoň později došlo, co to vlastně koupili za krám a že ten výkon moc neodpovídá, to pak bylo aspoň ponaučení pro příště.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... a nebo na něm bez problémů hrají spokojeně doteď.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Na tom si člověk zahraje všechno ještě 4 roky na vysoké detaily .."
versus
".. vše hraju na high nebo max na fhd .."

1) Mezi těmi výroky jsou jisté nepatrné rozdíly. Oba od stejného autora.
2) Tos měl rovnou říct/napsat, že se to vztahuje na hry, co hraješ ty a teď.

Když má s některými už prodávanými hrami problém desktopová RTX 4090, tak lze jen stěží uvěřit, že ntb 4070 (o výkonu +/- dekstopové 4060) si poradí se všemi, co přijdou od teď až do konce 2028.
Nejlépe v režimu "v posteli na baterku" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4090 má s něčím problémy na fhd? Leda tak pathtrace bez dlss.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik z těch ntb, kterých se to týká, má obrazovku "jen" fHD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Low end jako takový už je dávno mrtvej a už je jasný, že ho už ani nechtějí oživit, protože ti ten výkon budou schopni nabízet v rámci APU jako iGPU a ještě ti prodají vlastně i CPU, což máš zabité 2 mouchy jednou ranou. Využívají toho, že je Intel neschopný a těžce mu ujíždí vlak, takže si to můžou dovolit, protože i když plno místa zabere GPU, stejně na tom budou výkonově líp, takže Intel je už úplně mimo hru, hlavně v těch laptopech, kde z toho nemůžou udělat ani takovej přímotop, zde je Intel úplně nahráný.

Touto strategií vlastně podrtí i Nvidii, protože tím si AMD prakticky vynutí mít v laptopech Radeon... když je tam výrobci nechtějí dávat, tak ho tam prostě narve násilím a nebudu se nikoho ptát na názor, už nebude na výběr, Nvidie tomu pořádně nemá jak konkurovat, žádná vlastní CPU nemá, takže skončí totálně vyštípaná tady z toho segmentu, jejich GPU by ten ntb už akorát zbytečně prodražovala, když už tam bude najednou všude Radeon, protože Ryzeny se tam už daří konečně protlačit na úkor Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jestli myslíš, apu se slušnou grafikou v notebookách za 40-50k tak to není přesně ta cílovka, stále si myslím, že malý čip do 120W je schopný se v pohodě uživit, ale chápu, když se bojuje o každý mm2 waferu, tak tohle je poslední produkt, který by někoho zajímal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mohlo by to dosahovat výkonu 4060, což budou takové ty entry-level herní ntb, bavíme se o low endu, čili ne nějak extra náročné hraní. Samozřejmě kdo to myslí s hraním na ntb nějak vážněji, tak toho to asi nedokáže oslovit, ale min. té 4060 by to asi celkem zavařilo, protože už by tam byla tak trochu navíc a pro začátek by to AMD mohlo stačit, kdyby se jim povedlo takto obsadit aspoň tento segment, jen na nějaká ta CSka by to mohlo být ideální a určitě by si to našlo své zákazníky. První výhoda bude, že tam nebude Intel a druhá levnější cena než s RTX 4060.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1, Strix halo slibuje výkon až rtx 4070
2, Tou cenou si nejsem jistý, když koukám na nacenění strix pointu ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nad 4060 by snad mohla být ta slabší konfigurace 8c+32cu, ale stejně se bojím že varianta s dGPU bude mnohdy levnější. Jediné snad že halo bude mít lepší efektivitu (tím i výdrž a hlučnost) a váhu. Ale herní ntb stejně má většina celou dobu na kabelu...
Na masový úspěch by musely nabídnout hodně dobré ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano cena je jedna z otázek. Ta druhá je, zda se toho vůbec v širším měřítku ujmou OEM ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena bude problém.
Už teď jsme ve stavu, že za absenci dGPU v ntb se připlácí.

Intelí CPU nebo AMD 7xxx/8xxx/AI/AI+ v kombinaci s dGPU < 4080 vyjde levněji.
2 věci ke koupení, zapojení, napájení a chlazení ... přesto to pořád je levnější.

:(

A málo čipů od AMD, aby to nasytilo (nebo alespoň vzbudilo zájem) OEM.
:(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, jsou to paradoxy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ty radeony nevyrobí, tak si je tam nemůže krom igpu vynutit a Halo nebude produkt pro který všichni poběží když bude za 1500-2000$. Možná to 8c s okousanou grafikou by mohlo mít lepší ceny, ale stejně bude mít tvrdou konkurenci v modelech s třeba Hawk/Kraken + NV dGPU mnohdy i za lepší cenu, jen v tlustším a těžším těle.
Pokud tedy nenabídne hodně dobrou cenu, nebo nezačne nějaké relativně dobré a levné produkty vyrábět u Samsungu ve velkém množství, moc se asi nezmění...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak právě u ntb bys měl trochu řešit i spotřebu a jaké to prostě bude topení, mít tenký ntb nebo nějakou topící cihlu v báglu je dost velký rozdíl, pokud s tím chceš nějak cestovat a tady bude to AMD řešení opět lepší, prostě bude efektivnější, aspoň tak bych to viděl já, kdybych to už musel mít a rozhodoval bych se i podle tohoto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. bude lepší
.. bude efektivnější

.. bude dražší
A hlavně ... nebude :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží jak to budeš používat, co vidím já tak většina lidí transportuje herní ntb tak maximálně z jedné místnosti do druhé a jednou za uherák ho svěže třeba na chatu. Ti budou tak maximálně řešit jak to je hlučné, což může řešit to cihlovité provedení.
Samozřejmě pokud ho budeš brát sebou všude, hrát třeba ve vlaku a budeš ochotný si připlatit, tak to bude jak říkáš. Tam ale bude na zvážení, jestli nebude lepší nějaká konzolka, ale ta se zase na nějaké typy her moc nehodí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlučnost je jen jedna věc, ale hrát na rožhavené plotýnce, o kterou si pomalu spálíš pracky, to už je zas ta další. Jako proti gustu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. že hry jsou o grafice .."
Filmy z Holy údu jsou taky o vizuálu.

A podle toho to taky vypadá. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo myšleno jinak a ne jako filozofické téma forma vs obsah.
1) PC s CPU za 4 tisíce a grafikou za 15.
2) PC s CPU za 15 tisíc a grafikou za 4 tisíce.

Pro drtivou většinu hráčů je první možnost mnohem lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nepopírám.
I když se najdou existence, co vyskakují jak čert z krabičky, když jim napíšu, že brzdou je GPU.

CPU jsou (až na ojedinělé případy) 2 (a možná i 3) generace napřed.
A zatím to nevypadá, že by se něco mělo změnit.
Všechny ty vymyšlenosti na odlehčení práce GPU vedly akorát k tomu, že se ještě více dlabe na nějakou optimalizaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pařani mají vyřešené vánoční dárky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD jednoduse Ryzen 7 9800X3D vyda proto ze ve 4Q / 2024 planuje vydat i RDNA 4, k tomu novy zaklad v podobe novych cipovych sad rady X800, zakaznik necht vykrmuje prasatko...

Takhle mel vypadat skutecny Arrow Lake, k prikladu:

Intel Core Ultra 9 290K, 12 jader / 24vlk., SMT / HT, AVX512, Adamantine L3 128MB, socket LGA 1700
Intel Core Ultra 7 270K, 10 jader / 20vlk., SMT / HT, AVX512, Adamantine L3 96MB, socket LGA 1700
Intel Core Ultra 5 250K, 8 jader / 16vlk., SMT/ HT, AVX512, Adamantine L3 64MB, socket LGA 1700

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nech už ten samoprohýbací soket v pokoji odejít ... do šrotu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel už má také 3D technologií? Whoa ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jen 2.5D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.