Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k S 8k videem je to na…

Nechapem o com je ten clanok.
S 8k videom to moze byt ako chce a trapit to trapi a bude trapit uplne minimum ludi.
Ak pridu TV s 8k a zaplavia trh, tak sa prirodzene budu pouzivat. Nebudu sa prioritne kupovat preto, ze nieco prinosne prinasaju. Ono je to podbne uz aj dnes so 4k. 4k televizie zaplavili trh a ludia ich nekupuju preto, ze prinasaju nieco extra navyse oproti fHD ale kupuju ich preto, lebo su masirovany reklamou + tomu nerozumeju a lebo fHD jednoducho niesu. Slepym testom by 99% ludi nerozlisilo 4k TV od fHD pri beznej pozorovacej vzdialenosti a pri beznej uhlopriecke.
V PC segmente je/bude na tom 8k este horsie/lepsie ,lebo tam do bezne pouzivanych uhlopriecok tak skoro 8k nenatlacia. To vlastne aj plati pre mensie uhlopriecky v TV.
CIm vyssie rozlisenie prinesu, tym to bude okrajovejsia zalezitost aj vdaka technologii vyroby, ktora to neumozni implementovat do mensich uhlopriecok.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

„Nechapem o com je ten clanok.“

Článek se dá rozkliknout a obsahuje text, který (1) shrnuje aktuální stav podpory a (2) kritizuje, že bez skutečného standardu pro 8k video, který by stanovil jasné požadavky na jeho přehrávání, není zaručena kompatibilita. Což znamená, že na hardwaru, který bude v nejbližší době propagován jako „8k“, si uživatelé za pár let už 8k obsah nepřehrají.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Vyborny resers pre tych, komu sa nechce citat, ale radi diskutuju. Tymto by mal zacinat kazdy clanok. Ale zase by boli o to chudobnejsie diskusie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hmm... ja bych to spise namapoval na tlacitko "vstoupit do diskuze". Po kliknuti by se zobrazil takovy vycuc a musel by to clovek odkliknout :)

Tim by se nenafukoval umele clanek a druhak by to bylo neco jako EULA pro diskutery :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tak pokud jde o DVB-T2, tak 4/8k vysílaní se asi jen tak nedočkáme, ale u lokálního zdroje bych neměl obavy, že něco nepůjde :)

jinak NHK plánuje VVC taky ( HW se začne objevovat během roku 2021 za pár let by mohlo dojít k rozšíření, ale to se evropy netýká však pořád smrdíme na SD/HD kvalitě :) )
https://www.nhk.or.jp/strl/open2019/tenji/14_e.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze je clanek o nicem, protoze tyhle problemy jsou s kazdym novym standardem. Viz Betamax vs VHS, HD-DVD vs Bluray, 802.11n-draft routery, 2G (CDMA vs GSM), 3G (UMTS-FDD vs TDD), 4G (ani samotny LTE nesplnuje pozadavky 4G standardu), 5G mobilni site jeste nejsou standardizovany, ale vsichni uz je "nasazujou", Freesync vs G-sync, CUDA vs OpenCL, DirectX vs OpenGL vs Vulkan vs Metal. To bys moh takhle brecet kazdej den nad necim. Proste vsechno chce cas a do rozsireni 8K je jeste spousta casu (to nekolikrat zmrvit :) )...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak on se obsah pomalinku rozsiri, toho bych se nebal, napr nadchazejici olympiada bude natacena a vysilana v 8k, v evrobe budem radi za 4k, ale treba eurosport prekvapi, kdyz uz i ted obcas vysila neco v 4k ...
jinak na satu na 13E je jeden testovaci 8k 50fps bitrate kolem 65mbits, tak sem si rekl ze si to na htpc zkusim :)
ryzen 2400g se vyhulil na 100% jak cpu tak gpu, videl sem cerne pak modre nu a pak znovu startoval pocitac :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najít dnes něco ve 4K (kde se REÁLNĚ projeví kvalitativní nárůst) je docela problém, navíc k tomu potřebuješ zobrazovadlo, které se do většiny bytů prostě nevejde (pokud si člověk z čumítka neudělá středobod domácnosti). Pak samozřejmě rozdíl mezi FHD a 4K poznáš.

U 8K to bude z pohledu zobrazovadel a obsahu ještě náročnější a potrenciálních zákazníků, kteří to budou schopni využít, ještě méně. 4K i 8K se dostaly do situace marketingového šidítka, které výrobci tlačí, aby prodali svůj nový shit a zákoš měl nutkavý pocit, že své staré čumítko už musí vyhodt. (tj. stav podobný 3D mánii pár let zpět)

edit: jinak díky za vtipný nadpis článku a ještě vtipnější obrázek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A je to tu zase. 4K není marketingové šidítko. Je dost videt rozdil co mame v rodine TV Philips 107cm (5 let stará 1080p a nová 4K). To by člověk musel byt slepý. A pokud rozdíl nepozná, pak opravdu stačí to nejlevnější co je na trhu.
Mimochodem to plati i o 3D. Ta stará tv je 3D a obcas si to pustím, jenže 3D obsah opravdu není. A efekt 3D dost vzrůstá s velikostí zobrazovadla. Takže by teď paradoxně mělo větší smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím, rozdiel medzi fHD a 4K vidím aj na 55 palcovej TV z 3 metrov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsi dělal slepý test na 55" televizích s FullHD a 4K, zdrojové video jsi měl jak ve FullHD tak i ve 4K? Nebo jsi dělal test toho, co leze z vysílače, tedy SD a možná HD na zmíněných televizích?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil existuje, ale musis mit jednak kvalitni zdroj. zalezi na scene a je treba se na to soustredit. Rozdily jsou v poctu a jemnosti detailu.
Mam to odzkouseno na 55'' s tim, ze jsem nakonec dosel k zaveru, ze pro moje cumeni z 2,5m na 4k OLED, si vystacim s FullHD a 4K ma cenu jen honit tam, kde si to clovek uzije, protoze je to treba jeho oblibeny film napriklad.
Osobne si myslim, ze se na kvalitu obrazu (mysleno) film klade prilis velky duraz, a kvalitu filmu jako takoveho nezachrani, obdobne jako ve hrach...hovno zustane hovnem i kdyz je nalestene.. ;)
Na druhou stranu zalezi na pomeru vzdalenosti pozorovatele a velikosti uhlopricky.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já došel ke stejnému závěru. Na 65" televizi při koukání na film rozdíl nepoznám, nebo je tak malý, že je mi to fuk(narozdíl od 15GB a 65GB na disku). Jen pár věcí mám v 4K. Podle mě byl největší rozdíl mezi DVD a 720p. Pak s rostoucíma úhlopříčkama už jde poznat i 720p -> 1080p, ale obyváky nafukovací nejsou a další zjemňování obrazu bez rostoucí úhlopříčky důvod moc není.
A jak si psal, kvalita obrazu blbý film nezachrání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já nemám sice ostříží zrak, ale ani ne zase tak špatný a z 2,5m na 50" obrazovce mi nepřijde moc velký rozdíl mezi 720p a 1080p. Jo 1080p je trochu detailnější, když se na to člověk zaměří, ale ne nějak podstatně. 4K je z té samé vzdálenosti overkill.

Schválně jsem to zkoušel na prodejně, kde byly vedle sebe dvě stejně velké obrazovky, FullHD a 4K . Když jsem od toho byl metr, tak byl rozdíl jasně viditelný, 4K bylo detailnější, ale jak jsem se postupně vzdaloval do standardní pozorovací vzdálenosti na ty 2-3m, tak oko už ty detaily na 4K nerozpoznalo a obraz byl stejnej.

To si ostatně každej může vyzkoušet sám doma. Taková 48" 4K televize má stejnou jemnost masky jako FullHD 24" display. Jděte od toho na 2,5m a uvidíte, jak se to slije a ty detaily neuvidíte...

4K má smysl u velkých úhlopříček a to nad 65" a nebo kratší pozorovací vzdálenosti, jinak je to zbytečnost...

A 8K, to je už dobrý leda pro projektory na celou stěnu a nebo pro kina, ale pro televize standardních úhlopříček zbytečnost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- asi mám jiný zrak a rozdíl vidím :) dokonce i když vedle postavím větší 4k panel, tak ten rozdíl jemnosti vnímám
- co je větší problém, že sehnat kvalitní FHD panel je nemožné a když chce člověk něco lepšího tak mu nic jiného než nákup 4/8k panelu nezbývá :)
- Btw nedávno jsem viděl výprodejový FHD OLED panel od LG a byla to kostičkovaná katastrofa(asi i díky lepšímu kontrastu) ..už bych nechtěl nic jiného než 4k+
- ale musím uznat , že v nouzi bych klidně zkousl i 1024x768 :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, že je väčšie rozlíšenie zbytočnosť počúvame stále už od čias DVD.
A teraz osobná skúsenosť: 65" OLED, sledovanie z cca. 2,5 až 3 metrovej vzdialenosti, a rozdiel medzi 1080p a 2160p zdrojom je jasne viditeľný. Nie že by sa na 1080p nedalo pozerať, ale je tam jasne viditeľný prínos v prospech 4K. A prínos v kvalite je aj v prípade obsahu ktorý bol pôvodne točený v nižšom rozlíšení a bol iba resamplovaný na 4K, aj keď samozrejme nie taký, ako keď je napr. animovaná rozprávka nanovo vydaná v 4K.
Nevýhodou vysokého rozlíšenia a takto jemného zobrazenia môže byť to, že ak je človek trochu nadšenec, tak sa viac zadíva do detailov obrazu a niekedy mu začne unikať celkový obraz, v horšom prípade aj dej filmu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť já to nepopírám, říkám, že 4K má smysl až od 65"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je dosti subjektivní rozdíl poznám i na 25" monitoru :) a u TV i u 40" obrazovky (nemám zrakovou vadu, nenosím brýle)... a teď si definovat pojem "má smysl" :) mnoho lidí se shodne na tom, že TV smysl nemá ..a pak veškerá debata o tom co je lepší padá :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to z metru poznám taky :D jen říkám, že s rostoucí vzdáleností jsou od určité vzdálenosti jednotlivé body pod rozlišovací schopností oka. Pokud máte výjimečný zrak, tak dobře pro Vás, ale většina populace ideální zrak nemá.

Ale tohle je hodně subjektivní...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zase ta většina :) ja tvrdím, že většina ....těch co má zrak v pořádku vnímá rozdíl kvality mezi 2/4/8k i když není schopna rozlišit jednotlivé pixely ;) a je postřehnutelný i ne-nativního obsahu na 8k panelech

nebavím se o tom co má a nemá subjektivně smysl nebo jaké rozlišení stačí atd., ale o tom, že tam ten posun k lepšímu vidět je :) nic víc nic míň

btw nejlepší "pocit" s reprodukovaného zvuku i obrazu máme, když je za hranicí rozlišovacích schopností člověka (pokud tedy cílíme na co nejvěrnější reprodukci) >> lidské smysly si na nějaké FPS, pixely a digitální zpracování nehraje to funguje analogově .. a více je prostě blíže realitě = lepší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto se u posluchačů neprosadil žádný systém, který měl lepší parametry než CD. Naopak často došlo k degradaci na mp3, kde je komprese slyšet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-prosadil >>Dulezitou roli hraje cena ;) proc si lide nekoupi spickovy audio system za miliony, proc si nekoupi neco lepsiho nez dacii nebo vyjete bazarovky, proc si vsichni nekupuji top telefony atd. atd.
a) nevedi ze to zni lip a ani nemaji naposlouchanou kvalitni reprodukci ci nastroje /zpev nazivo
b) nemaji na to finance
a i b je spravne :) protoze systemy s lepsi reprodukci a bezezratove formáty existuji a uspesne se prodavaji
Ale ano znam par lidi kterym pripada plechovy zvuk ze sluchatek za 30 kacek z vietnamske trznice podobny jako zvuk ze sluchatek za 5k ;) ale to uz povazuji bud za vadu a tzv hudebni hluch kdy znacna cast populace je diky zivotnimu stylu v teto oblasti uplne mimo ..

- btw mp3 se masove rozmohl v dobach kdy se resil kazdy MB a i dnes je pro nektere jedince problem skladovat surova data z CD ani ten flac apod. nevznikl pro srandu kralikum :)

- A opet nejsme u toho co staci nebo kolik co stoji, ale resime co je fakticky lepsi a kde je postrehnutelny kvalitativni rozdil ..at ziji loudness war ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o "slepý test" s desítkami kvalitních zdrojů (Blueray kvalita). Nevím co dodat. Mám tu snad popisovat exaktní měření sondou? Ale ta debata souvisí s tím, že většina lidí si pustí prostě free kanál NOVA.
Prostě na 4K IPS panelu je jasně vidět jemnější mozaika. Celkově je obraz daleko reálnější a věrnější. A to bohužel nemám zkušenosti s OLED, či pro mě obdobou local dimmingu, kvůli které má pro mě cenu měnit zobrazovač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když člověk chce, tak vidí leccos :) Stejně si myslím, že kvalitativní posun neodpovídá zvýšení ceny a velikosti stahovaných / bitrate streamovaných videí. Ale to ať si rozhodne každý spotřebitel, jestli mu to za to stojí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké rozhodování. Beztak nám to výrobci nacpou povinně. Zkuste si koupit fullHD TV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak mám si koupit FHD nebo 4k TV za desítku ? :) a opravdu levné malé panely jsou pořád FHD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co by lidé říkali v dobách děrovacích štítků na dnešní filmy a když budu mírnější tak kolik se na HDD s 20 MB vešlo hodin záznamu FHD videa ? Kdysi jsem kupoval PC kolem 100k několik generací po sobě a dnes si ho stčí do kapsy zařízení za pár stovek :) ani přechod na FHD nebyl zrovna levnou záležitostí a dnes je to ve skupině nejlevnějších zařizení obdobně jako 4k :)
- mimochodem podobné řeči se vedli už IT pravěku v dobách obřích strojů za miliony dolarů a dnes máme po kapsách zařízení s xx tisíckrát lepším výkonem, pamětí atd. za pár šupů :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja na mojej 40" TV z 2m rozdiel FHD a 4k nevidim (vacsia TV sa mi nezmesti do nabytku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tvrdit, že 4k nebo 8k nejde lidským zrakem poznat (ono to rozhodně jde), ale už i 4k má jednoznačný nepoměr mezi zvýšením kvality oproti 1440p a zvýšením ceny systému (u her zvlášť). U 8k je to už opravdu hodně velký rozdíl. Zajímavé bude i sledovat kvalitu obsahu. Tipuji, že každé vylepšení kompresního algoritmu bude využito výhradně ke snížení bitrate při zachování stejné dostatečné kvality*.

* Pravděpodobně půjde o nejnižší možnou kvalitu obrazu, kterou jim sežere významné procento zákazníků.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta dostupnost obsahu prostě problém je. U FullHD to zas takový malér nebyl, to bylo v souladu s možnostmi digitalizace filmů, pro nově točené věci nebyla technika zas takový problém, v podstatě měly problém jen věci, které byly točeny na klasické analogové video, ale u těch lepších verzí nebyl upscale zas tak krutý.
U 4k už problém docela narostl, tam už to plně nezískáte ani z 35mm filmu, ale aspoň to ještě není přímo problém s rozlišením čipů a kvalitou optiky, šlo "jen" o následný hw pro ukládání atd., ale to se pořád ještě dalo vyřešit za rozumné peníze.
U 8k ale už začíná být docela fatální problém už na straně snímání, zdroj 33mpix v opravdu špičkové kvalitě (aby se jednalo o reálný posun) je hodně složitý, i v drahé profi oblasti se i dnes běžně užívá třeba jen 6k a počítá se s upscale atd. V podstatě snad zatím nebyl v plných 8k natočen jediný film (možná animované, tam nevím), i letošní velkorozpočtové jsou maximálně 6k...

S OH Tokio to je klasický klam slova "například" - píšete "např.", ale najdete taky nějaký další příklad?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- použitelné kamery jsou tu cca 6 let (velké a žravé prototypy už pěkně dlouho) a co takové
8K RED kamery ? :)
- nové TV dobře vzládají 8k upscaling a dá se očekávat další zlepšení :)
- v profi oblasti se používá snad vše a kolikrát se jeden film natáčí v různých rozlišeních > to že je teď nejrozšířenější 2k občas 4k či kombinace nemění nic na tom, že se dá očekávat v budoucnu další posun k standartizaci na 6-8k+ až bude dostatek kvalitního HW :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem 4k televizi (nahrada za 70cm CRT), protoze jinou uz dneska (skoro) nekoupis. 43 palcu je prilis malo na to videt nejaky rozdil mezi 2k a 4k. Priste bude teda vetsi, ale otazka jestli 50 palcu staci a vic se mi sem asi nevejde. Par 4k filmu jsem videl, ale... Dalsi omezeni je internet na 20mbps (VDSL2 - a i vesnicky wifinar vic neumi) - to 4k taky neda (mozna tak bez zvukove stopy).
Takze za me nejake tlaceni 8k televizi zakaznikum... Az tahle zdechne - pry tam je kurvitko na pocet zapnuti - tak si teda koupim 8k televizi, protoze asi uz zase nic jineho nebude a bude to stejne zbytecne jako tahle 4k - treba mezitim bude aspon vic obsahu ve 4k. Koneckoncu uz jsme se aspon dopracovali k vysilani ve 2k ;-) Takze jsem furt o jedno rozliseni napred ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Môj človek! Akurát tá moja 50" plazma Samsung HD-ready (áno, 720p), nie a nie umrieť :) Už funguje 9,5 roka, pozeráme na ňu z asi 4+ metrov a nijako tým netrpíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám 55" telku TV Sony Bravia KD-55XF9005, krmím z HTPC, a díky jejímu famóznímu upscalingu jsem nakonec přestal řešit 4k filmy, protože se mohu postavit na hlavu, a rozdíl mezi 1080p a 2160p většinou nepoznám. Možná u nějakých prezenčních 4k demo videí, ale u běžných filmů ne. Daleko víc rozdílu poznám u HDR, na které se soustředím, byť to někdy působí až kýčovitě přebarveně.
Mnohem větší problém je sehnat filmy, na které by se dalo dodívat, honba za 8k už mi přijde scestná úplně. Ale to tu samozřejmě nevyřešíme, doba je zlá, vše dobré už tu bylo, tak se místo obsahu honíme za rozlišením.
4k bych pro příště řešil u 65" a více. 8k doufám nebudu muset řešit nikdy :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty souhlas s tim 4k a uhloprickou 65" a vice. Idealne bych to videl nekde o 75" Ale tyhle velke uhlopricky jsou uz sakra drahe.

No ale vyvoj tam postupne speje, a hlavne ceny taky.

Zatim si doufam jeste par let vystacim s FHD 55"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- jako obvykle platí, že od určitého bodu je nárůst kvality, rozlišení... zanedbatelný
- problém není ani tak v 8K samotném, ale spíš v jeho příliš brzkém "uvedení", kdy se ještě ani pořádně nerozšířilo kvalitní 4K.
- další kapitolou je pak streamování takových rozlišení při dostatečném dat. toku, aby tam byl vidět ten benefit (což u TV vysílání určitě nebude).
- 4K by v budoucnu mohla být masovka jako byl svého času 35mm film a 8K by pak plnil funkci 70mm filmu (= super kvalita, surový formát pro editaci, kina...).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

65" mám a i když to krmím z HTPC, tak rozdíl nepoznám. Když něco pouštim přímo z TV, jako plus mám jen dopočítávání snímků, které na HTPC nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek pouze konstatuje aktuální stav s 8k rozlišením - je o ničem, protože není jednotný standard. Z toho pro každého rozumného člověka vyplývá závěr, že kupovat dnes cokoliv s podporou 8k je naprostá zhovadilost, kterou člověk po zásluze zaplatí nekompatibilitou a "svejma penězma" (jak odvětil jistý týpek v duty free shop na otázku prodavačky, zda bude platit cashem nebo šekem:o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- NHK vysílá 8k "skoro" v ostrém provozu už teď a podpora je v TV exaktně daná, takže nějaké paměťové médium nebo streamovaní do TV není problém i dnes a že zatím nemají grafiky dostatek výkonu(nemají na to ASIC obvody) je aktuálně nepodstatné :)
- pokud jde o 4k obsah šířený jako běžné vysílání, tak ten v EU nebude dostupný ještě dlouho a 8k bude utopie, takže u 2/4/8k budeme muset využít lokálních zdrojů a přesně v takové situaci je 4/8k přínosem (a když přimhouřím oko, tak už dnešní 8k TV mají velice schopný upsampling ..)
- troufnu si říct, že nějaké H.266 možná nasadí streamovací služby, ale to bude aktuální tak za 5-10 let a do té doby se to může několikrát změnit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nesouhlas, mezi DVD a 1080HD je citelný rozdíl, skoro jako mezi SD a DVD. Od 1080p už je ten rozdíl čím dál menší - dřív to bylo hlavně úhlopříčkou, ale těžko předpokládat že se za několik let stanou standartem 32"+ monitory kde by ten rozdíl byl víc než kosmetický. Na 32" 1440p je rozdíl mezi kvalitním 1080p HD a vyšším neznatelný. Předtím to bylo hlavně o tom že na 19-21" monitorech byl i 480p obraz dobře snesitelný, přechodem na 23"-27" HD už vynikly chyby a obraz vypadal otřesně. Tohle myslím u přechodu 4K vs 8K nehrozí.
8K rozlišení se využije na obřích obrazovkách nebo na dokonalých displejích pro VR, ale ke stolnímu pc už bude přínos dost dikutabilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaký je rozdíl mezi SD a DVD, když DVD používá SD rozlišení?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chybička se vloudila, myslel jsem rozdíl mezi tehdy běžnou televizní kvalitou a DVD kde se určil standard který dodnes mnohým postačuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tato situace bude pro koncového uživatele značně nepřehledná a 8K asociace, namísto toho, aby ji zpřehlednila, spíše přispěje k další ztrátě důvěry (ze strany uživatelů k novým standardům), neboť investice do obývákové 8k výbavy může po příchodu (nyní ještě nepodporovaných) kodeků AV1 a h.266 skončit jako zbytečně vynaložený výdaj."

Aneb autor clanku nejprve obvinil vsechny ostatni, ze kecaj a nakonec vynesl na zaver clanku sam uplne stejny canc!

Nez se rozsiri 8K, tak uz davno soucasne televizory, monitory a graficke karty budou na smetisti. K zadne ztrate duvery tak nedojde. Naopak, dnes treba ve hrach nemame grafickou kartu, ktera by spolehlive dala 4K na vysoke detaily a FPS, proc by teda mel nekdo spechat na 8K? Stejne tak plati, ze neexistuje pro 8K temer zadny obsah. Spousta filmu se i dnes nataci ve fullHD, protoze proste si produkcni spolecnost koupila takovou kameru a ne jednu a musi se to nejprve zaplatit a vydelat balik penez nez si koupi nove lepsi vybaveni. A to neni jen o kamerach, to je o videopultech a dalsim vybaveni. Samozrejme ti pokrokovejsi jiz 4K maji a nataci v tom, ale v 8K jen tak tocit nezacnou, na to zapomente. 8K se jeste nejakou dobu bude tykat jen high-tech nadsencu a mezitim davno bude AV1 i H266.
A vite co se stane po prichodu 8K, potom prijde 16K.

https://www.tvfreak.cz/sony-uvadi-16k-crystal-led-displej-stoji-miliony-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ako early adopter 4K 55" telky(a nestála málo, uvádzacia cena bola okolo 3000€) musím povedať, že 4K rozhodne zmysel má, ale pioniera by som už druhykrát nerobil. Ďalší rok budem kupovať novú TV a po tejto skúsenosti do 8K nepôjdem, nemá zmysel kupovať niečo čo ešte nie je vychytané a keď sa konečne objaví obsah tá telka už bude zastaralá a ani nebude podporovať potrebné štandardy. U mňa to bolo HDR. Keď som ju kupoval ešte neexistovalo.
Ďalej si treba uvedomiť aj skryté vady o ktorých sa v recenziách nedozviete keď kupujete novú, ešte nevychytanú technológiu. Napr. ten čip v telke na to proste nemusí stačiť. Viac sa zahrieva, chladenie hučí a podobne. Všetko čo nie je v 4K musí upscalovať a aj zanalyzovať a upraviť obraz do podoby zobrazenej na panely chce výkon. Čím vyššie rozlíšenie, tým je to náročnejšie. Ďalej nie všetky funkcie telky musia fungovať aj v najvyššom rozlíšení. Napr. že game mod funguje len vo 1080p som sa tiež nikde nedočítal a to som preštudoval všetko v angličtine aj cz/sk čo som našiel. Input lag je tam potom obrovský a na hranie v 4K je to takmer nepoužiteľné. Tak isto o chroma samplingu sa vtedy príliš nepísalo a 4:4:4 v 4k táto TV nepodporuje, čo potom prináša napr. miestami trochu rozfarbený text pri napr. pri surfovaní na nete. To ale je skôr detail. Takže ďakujem, ale nebudem si kupovať 8K telku nato, aby som potom s ňou musel zápasiť pretože nefunguje tak ako chcem.
Ďalšia vec. Odsudzovať vyššie rozlíšenie preto, že vy ho nepotrebujete ako zbytočné je veľmi krátkozraké. Každý používa telku inak. Ja ju mám napojenú na PC ako monitor, hrávam tu hry, surfujem na nete, pozerám filmy, seriály... Sedím od nej asi 1,5-2M. Pri filmoch rozdiel medzi 1080p a 4k na tejto vzdialenosti nemusí byť veľký avšak pri hrách je obrovský. Filmy majú len 24 snímkov/s a používajú kodeky a všelijaké finty ako oklamať ľudské oko, záleží to tiež od kompresie atď. Tam to až tak nevidieť. Avšak 720p už je viditeľne rozmazanejšie. Naopak v hrách je ten rozdiel obrovský, všetko je zrazu ostrejšie, farby sa zdajú byť potom sýtejšie a celý obraz je "živší". Avšak na hranie v 4k zase nemáte výkon. Teraz to ledva dáva RTX 2080Ti na 60fps a to najnovšie hiendové telky majú 120Hz panely. V čase keď som telku kupoval som mal GTX 460 1Gb a tá mala dokonca problémy aj s FullHD, nie to ešte 4k. Myslel som, že výkon kariet sa bude zlepšovať rýchlejšie, no mýlil som sa. Takže za tých cca 5 rokov som 4K využil len minimálne a mohol som radšej kúpiť FULL HD Oled za rovnakú cenu, avšak s nimi boli vtedy zase iné problémy..
Jediné, čo neviem porovnať je nakoľko je dobrý upscaling, teda či je obraz oproti FULLHD televízorom lepší aj keď do toho pustím len fullHD signál.
S 8K je to zase Deja vu, tvrdiť že nemá zmysel(povedzme na 65 alebo 75" telkách) je blbosť, ale kupovať ho priskoro je úplne zbytočné - peniaze hodené do koša. Dokonca to môže byť na škodu keď tá telka má rozlíšenie, ktorý nevie/nestíha poriadne spracovať.
Toto je ale technický web, nečítajú ho zrejme BFU, ktorí kupujú telku v TESCU za 350€ a potom na nej pozerajú Zámenu manželiek, takže všeobecné tvrdenia že FullHD, 4K, 8k je úplne zbytočné si láskavo odpustite. Napr. za pár rokov tu budú MicroLed telky, kde si jednu obrazovku pospájate na celú stenu z viacerých panelov a človek, čo si z toho doma povedzme v suteréne spraví kinosálu si potom možno bude vravieť, že pri tých piatich metroch uhlopriečky by už možno ocenil aj 16k.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

- zrovna samsungy 8k mají externí modul (takže panel může zůstat) a nebo využít HDMI 2.1 konektivitu :) ..ale ta cena ..
- prvních několik generací FHD/4k TV měli problémy s input lagem (SONY na tom byla jeden čas nejlépe a opravdu to bylo nejlepší kombo PSko+TV sony)
- v podstatě plný souhlas, ale za chvílu tu bude opět stejná situace jako při rozmachu 4k, že nepůjde koupit kvalitní 4k panel a kdo bude chtít něco lepšího bude nucen koupit 8k TV :) a pro ostatní zůstanou levné 4k panely :)
- Wall TV je tak uchátná, že se těším jak malý kluk až bude cena za microLED přijatelná do 200k za cca 100" :) ale když vidím 8k panely v podobné velikosti, tak to se dřív dočkám důchodu :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mylis se v jedne veci. Sam pises, ze tento web nectou BFU, jenze tech je tak 80-90%. Dobra ale, tenhle web cte prinejlepsim 20% tech technologickych nadsencu a to tomuto webu hodne fandim a z tech polovina ti rekne, ze cokoli nad fullHD je blbost. Zbyde ti v tom nejoptimistictejsim pripade 10% nadsencu, kteri prijimaji 4K jako neco chteneho. A to znovu pisu hodne situaci fandim, mnohem pravdepodobneji to bude 1% nadsencu.

Kdo bude delat neco pro 1% lidi, komu se komercne neco takoveho vyplati?

To same plati o tech microLED stenach i o 75" obrazovkach. To jsou veci pro super nadsence, kterych napocitas pomalu na prstech jedne ruky.
Ohledne 4K mas pravdu, ze to na 55" obrazovce pro hry dava smysl. S tim urcite souhlasim, taky treba ja pocitam, ze az mi pocitac zvladne 4K, tak si k nemu koupim telku na hry 55" 4K. Jenze pro me je 55" strop, nechci a ani nemuzu mit TV, ktera bude vetsi, protoze se mi do bytu jednoduse nevleze a zrovna tohle je argument, ktery jsem sam slysel jiz mnohokrat. Takze ano 4K dava jeste jakysi smysl, ale 8K do domacnosti to bude vyslovene pro par fajnsmejkru a nikoho vic.
V podstate 8K moc nedava smysl, nebot misto platna do kina je to furt male rozliseni a domu to je pro 99% lidi zbytecnost. Ale chapu, je to zacatek a jiste prijde brzy potom i 16K, pricemz oboji bude predevsim pro komercni ucely a pro domacnost hightech nadsencu, spotrebni segment oboji mine, nedava tam totiz vubec zadny smysl a nikdo to nebude chtit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8k ti nabidne lepsi kvalitu a nevim proc bych si v budoucnu kupoval horsi panel kdyz za drobny priplatek mohu mit lepsi :) s podobnou logikou bych ted uprednostnoval FHD TV i kdyz si mohu pomerne levne koupit lepsi variantu ve vsech smerech :)

Btw s tim kinem jsem to uplne nepochopil kdyz jsou ted nejrozsirenejsi 2k promitacky a vic se mi docela libilo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V akom smere mi 8k ponukne lepsiu kvalitu? Rozlisenie je len jeden z faktorov urcujucich vyslednu kvalitu obrazu. TV s nizsim rozlisenim nemusi byt horsia.
Ja by som uprednostnoval fHD TV (vecsie rozlisenie fakt nepotrebujem) ale bohuzial uz dnes je to v podstate vymrety druh. Radsej by som prijal aby to nebola TV ale len zobrazovadlo a to, co robi TV bolo v externim boxe, ktory by som vedel o par rokov vymenit, ked to uz technologicky nebude vyhovovat.
Mam 5 rocnu TV a za chvilu budem potrebovat externy box, lebo integrovana elektronika bude uz nepouzitelna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, rozliseni vyssi nepotrebuju, ale HDR bych bral. Rozliseni neurcuje kvalitu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak si čum klidně na 320x240, když rozlišení nepotřebuješ a ano máš pravdu rozlišení neurčuje kvalitu a je jedno jestli člověk kouká na odpad v QVGA rozlišení a nebo v UHD, ale přeci jen ten obraz bude detailnější a přirozenější v tom UHD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemají ty 8k televize náhodou brutální input lagy (cca 100 ms) díky upscale?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne :) tedy záleží na výrobci, ale měl by se vejít do 20 ms píšou o hodnotách kolem 15 ms v herním režimu (ale nevím jak ten externí box topí, když to zvládá obsluhovat) >> dle mého se to bude týkat hlavně prémiových modelů a další generace, které přinesou levnější panely už na tom tak dobře s latencí nebudou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemají nedávno jsme jednu testovali a nádherně běží toto tvrzení bych označil za nepravdivé

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjednodušeně: 8k pro 2D video je tak možná pro velká kina. Pro domácnosti to při rozumných úhlopříčkách TV (řekněme do 100 palců) nepředstavuje žádný zásadní rozdíl oproti 4K, resp jinými slovy: radši 4k ve vyšší barevné hloubce / HDR / fps, než 8k. VR je něco trochu jiného, to klidně spolyká i daleko větší rozlišení než 8k. Ale jestli je ve VR či resp. 360° videu budoucnost, si netroufám soudit. Pro filmy doufám ne, film je specifická forma umění, ne technokratická masturbace (ač se mnozí tvůrci právě o to snaží).

Něco zcela jiného je podpora formátů, které svět mohou zbavit jha sw patentů, tedy aktuálně např. AV1 a Opus. Tam toužebně čekám na první GPU co dá hw (de)kompresi ve 4k/60p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VR ma jine problemy nez 8K. U VR (mluvim o tom spotrebitelskem) je to dnes o smesnem uhlu rozhledu. Bezne (Oculus, HTC, WMR) to ma 105-110 stupnu, coz je proste malo.
Clovek vidi ostry obraz priblizne v uhlu 135 stupnu a dal se obraz zacina rozostrovat a na 190 stupnich ho jiz temer nevnimame.
Proto trochu doufam, ze se situaci pohne Valve (135 stupnu) a Pimax (170 stupnu), jenze problem je v naprosto nedostatecnem vykonu pocitacu VR obraz potom utahnout. Velmi pravdepodobne se tedy bude situace u VR rozvijet spis v tom smyslu, ze onech podstatnych 135 stupnu dostaneme obraz v nejakem slusnem rozliseni treba az skoro 4K, ale pak to pujde strmne z kopce a rozliseni dalsi casti obrazu se bude snizovat, protoze to stejne clovek nevnima nijak moc. Takze ve vysledku ani u VR tam potreba jit az na 8K proste nebude, grafiky neco takoveho utahnou stejne tak za 20 let a buh vi co bude za 20 let, takze vubec nema smysl to ted resit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Clovek vidi ostry obraz priblizne v uhlu 135 "
Mg ty mas asi super oko i super mozek, ze to zvladnes v takovem rozsahu :) a to zvladas vertikalne i horizontalne? :D faktem je ze kvalita vykresleni muze v klidu degradovat na 1/10 cisla ktere jsi uvedl a to s rezervou (ale k tomu je potreba sledovat pohyb oci)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim sledovanim oci to je fakt, to je potřeba, aby co nejdříve zapracovali, pomuze to vykonu ve VR. Ja sam VR set nemam, ale u kamose jsem několikrát zkousel Oculus Rift a bylo velmi neprijemne v tom byt. Problem ani tak nebyla viditelna pixelace obrazu, to bych klidne prezil, ale vadilo mi, ze po stranách obrazu je cerno, oci furt chtely videt "za", ale tam nic nebylo. Pak jsem si precetl, ze problémem soucasnych VR je zcela nedostatecny uhel rozhledu 110 stupnu. Memu vlastnímu poznatku to odpovídalo, takze jsem to prijal jako realitu a nic s pouhými 110 stupni urcite nechci. Jedna se samozrejme o horizontalni uhel, vertikalni asi problem nebude, aspoň ja v tomto smeru nic nepozoroval.

Chtel bych zkusit ten Valve Index, protoze pry je tech 135 stupnu hodne znat, ze je to lepsi, ale v realu nevim, nemel jsem moznost to vyzkoušet. Kazdopadne je to jedno, zbytečných 30.000Kc nemam, ale kdyby to VR Valve zlevnilo nekam blizko ke 20.000Kc, tak to uz bych nasetrit dokazal, uvidíme jak se bude cena vyvíjet a jestli az prodaji první varky a opadne největší zajem to nezlevni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono je asi trochu problém s tím, že výrobci zobrazovacích panelů jsou technologicky o dost napřed před vším ostatním v řetězci videa, myslím, že si nemohou dovolit čekat např. 2-3 roky než se situace ustálí, aby mohli v klidu všichni vydat vše potřebné pro 8K, chápu že pro zákazníka který si koupí příští rok 8K televizi za 50K to bude problém, ale s tím si všichni early adopters musí počítat, že ne vše bude jak v růžové zahradě což ostatně platí pro všechny novinky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona je u spousty uživatelů otázka, jestli opravdu změnili názor na vyšší rozlišení.

Podle mě když chcete televizi kvůli klasickému televiznímu vysílání (a že dost takových lidí je), v pohodě vystačíte s tím HD ready, které vyšlo z módy někdy před 10 lety.

Druhá věc je, že pokud 4K televize stojí stejně jako full HD a je jich v nabídce víc (tj. lepší výběr), vcelku není důvod se vyhýbat 4K i když ho nepotřebujete.

Ještě větší extrém jsou „smart“ funkce: I když je nepotřebujete nebo vůbec nechcete, pokud zároveň nechcete úplně ten nejlevnější low-end televizor, obvykle nemáte na výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.