Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

S 8k videem je to na…

… … … …

…dlouho.

Ať už se na 8k formát budete dívat jakkoli (negativně, pozitivně, přes brýle, skrze VR-set, obrazovkou u PC nebo na televizi), je pravděpodobné, že dříve či později budete muset řešit kompatibilitu. Možná namítáte (nebo alespoň četní internetoví diskutéři namítají), že jde o hudbu budoucnosti a kdo ví jestli se 8k rozlišení vůbec rozšíří, neboť je to pro většinu lidí overkill, zkrátka takové rozlišení, ve kterém nerozeznají rozdíl oproti 4k. Navíc není obsah. A tak dále. Osobně si ale dovolím nad takovými argumenty mávnout rukou. Slyšet byly v době nástupu HD videa (vždyť DVD je luxus!, možná se jednou chytí to 720p, ale 1080p nemá pro obývák smysl, rozdíl není vidět a stejně není obsah), slyšet byly v době nástupu 4k videa (vždyť 1080p je více než dostačující!, pro obývák nemá 4k smysl, rozdíl není vidět a chybí obsah) a slyšet jsou i nyní. Jenže stejně jako v době příchodu HD a 4k standardu tyto argumenty nic nezměnily na tom, že standard prostě přišel, televize se začaly vyrábět a postupně vytlačily staré modely, tudíž každá nová televize už přinesla vyšší rozlišení, tak to nakonec ani s 8k neskončí jinak. Možná to půjde pomaleji, možná stejně rychle, ale nakonec se s formátem - ať už prostřednictvím televizoru, webového videa nebo jakkoli jinak - setká každý.

Pokud jde o televize, věnovali jsme se situaci ve článcích:

Stručná rekapitulace: Vznikla tzv. 8K asociace, která chce standardizovat požadavky, které musí splnit televize, aby mohla nést její 8k logo. Požadavky obsahují leccos, ale chybí v nich jediná zmínka o podpoře kodeků AV1 a budoucího h.266, které právě kvůli 8k videu vznikly. Kompresní poměry stávajících kodeků při jistých kvalitativních požadavcích nejsou dost vysoké na to, aby buďto velikost souboru (datový tok streamu) nebyly obrovské, nebo aby při zvýšení kompresního poměru nevznikaly artefakty, které vymažou smysl 8k videa.

8K asociace, zdá se, prozatím řeší pouze to, aby se výrobky jejích členů (asociace se skládá hlavně z výrobců televizorů) mohly na CES 2020 představit a se mohly začít prodávat televize s 8k samolepkou, aniž by tato samolepka jakkoli řešila skutečnou kompatibilitu s nadcházejícími formáty 8k videa. Kdo ví, možná pro to 8K asociace nějaké řešení má, ale dosud ani slovem nezmínila, jak k situaci kolem kodeků AV1 a h.266 bude přistupovat.

Hardwarové přehrávání 8k videa na PC?

Přesuňme se od televizorů k uživatelským grafickým kartám. V tuto chvíli není v konzumním segmentu řešení, které by bylo schopné přehrávat video v 8k rozlišení, byť na stávajících kodecích. Můžete namítat, že jste se se zmínkami o 8k v souvislosti s některými produkty setkali. Většinou ale jde o rozlišení výstupu DisplayPort nebo HDMI, nikoli o rozlišení podporované videoprocesorem.

Pokud už se 8k rozlišení týká videa, jde buďto o podporu přehrávání v omezených FPS (např. 24 FPS u Radeonů RX 5700 pro kodeky VP9 a h.265/HEVC) nebo o podporu komprese (nikoli přehrávání) při 30 FPS u integrované grafiky procesoru Intel Ice Lake.

Ačkoli se lze v některých článcích setkat o podpoře přehrávání 8k videa, oficiální slajdy Intelu skutečně uvádějí pouze kompresi 8k videa ve 30 FPS (pravý slajd výše), zatímco přehrávání (levý slajd výše) v souvislosti s přehráváním hovoří pouze o 4k.

Pokud jde o nabídku Nvidie, při uvedení GeForce RTX z generace Turing se tématu přehrávání videa vyhnula a při uvedení profesionálních karet této generace hovořila o zpracování videa v 8k rozlišení, nikoli o hardwarovém přehrávání 8k videa.

Zdá se, že prvním produktem pro PC, který bude podporovat hardwarové přehrávání 8k videa při více než 24 FPS (Radeon RX 5700) bude 7nm APU Renoir. Podpora 8k videa se objevila v RadeonSI Gallium3D a je potřeba podotknout, že výlučně pro něj. To patrně souvisí s faktem, že APU Renoir bude prvním produktem AMD, který disponuje videoprocesorem VCN 2.1 (Radeon RX 5700 má VCN 2.0). Právě novější verze by mohla rozšířit podporu pro 8k video, s čímž by korespondovala podpora v ovladačích Linuxu. Nicméně i tak půjde stále o podporu 8k rozlišení v rámci stávajících kodeků, tedy VP9 a h.265/HEVC.

Kdy bude hardware pro PC vybaven podporou 8k h.266 zůstává ve hvězdách a kdy bude umět 8k AV1 (který se patrně rozšíří pro webové video, např. YouTube) také zcela jasné není, ale nejspíš ne dříve než na jaře 2020 (nebylo by překvapivé, kdyby spíše později).

8k video v samostatných akcelerátorech?

Pokud jde o podporu v rámci samostatných videočipů použitelných pro různé multimediální krabičky nebo některé televizory, existuje již hardware podporující 8k rozlišení v kombinaci s kodekem AV1. Pokud byste na nějakou zprávu o hardwaru přehrávajícím AV1 narazili, buďte na pozoru, protože to automaticky neznamená i podporu pro 8k rozlišení (pro které byl kodek primárně vyvinut). Naopak, většina jednoúčelových čipů zvládajících AV1 neumí 8k rozlišení a končí na 4k nebo 1080p. AV1 v 8k by měly zvládat (zatím nevydaný, resp. nedostupný) Amlogic S908X, Realtek RTD2983 a možná(!) Amphion CS8160, kde v tiskové zprávě výrobce uvádí, že „škálovatelná architektura umožní i 8k“, ale není zcela jasné, zda tím míní vícečipovou konfiguraci tohoto produktu, nebo jen dává najevo, že chystá i řešení téže architektuře, které zvládne i 8k rozlišení.

Z výše řečeného vyplývá, že:

  • než se v PC objeví hardware, který zvládne přehrávání 8k videa ve stávajících kodecích při 30 FPS nebo výše, bude to trvat ještě několik měsíců
  • než se objeví na trhu produkty pro koncové uživatele, které budou garantovat, že přehrají nejen 8k video ve stávajících kodecích, ale též alespoň v AV1 (aby zvládaly YouTube), uplyne spíše několik kvartálů
  • než se objeví na trhu produkty pro koncové uživatele, které budou garantovat, že vydrží celou éru 8k videa (tzn. budou podporovat přinejmenším AV1 + h.266), bude to trvat alespoň další rok, ve světě PC možná i déle

Tato situace bude pro koncového uživatele značně nepřehledná a 8K asociace, namísto toho, aby ji zpřehlednila, spíše přispěje k další ztrátě důvěry (ze strany uživatelů k novým standardům), neboť investice do obývákové 8k výbavy může po příchodu (nyní ještě nepodporovaných) kodeků AV1 a h.266 skončit jako zbytečně vynaložený výdaj.

Tagy: 
Zdroje: 

mj. Phoronix

Diskuse ke článku S 8k videem je to na…

Středa, 6 Listopad 2019 - 13:43 | BlackRider | Takze je clanek o nicem, protoze tyhle problemy...
Středa, 6 Listopad 2019 - 11:19 | Tom | -prosadil >>Dulezitou roli hraje cena ;)...
Středa, 6 Listopad 2019 - 09:45 | Jirka1 | A proto se u posluchačů neprosadil žádný systém,...
Úterý, 5 Listopad 2019 - 22:22 | Tom | zase ta většina :) ja tvrdím, že většina ....těch...
Úterý, 5 Listopad 2019 - 17:27 | Tomcat2 | Já to z metru poznám taky :D jen říkám, že s...
Úterý, 5 Listopad 2019 - 15:26 | Tom | tak si čum klidně na 320x240, když rozlišení...
Úterý, 5 Listopad 2019 - 15:20 | Tom | to je dosti subjektivní rozdíl poznám i na 25...
Úterý, 5 Listopad 2019 - 14:17 | IT Joker | Ona je u spousty uživatelů otázka, jestli opravdu...
Úterý, 5 Listopad 2019 - 13:47 | Tomcat2 | Vždyť já to nepopírám, říkám, že 4K má smysl až...
Úterý, 5 Listopad 2019 - 11:27 | Pajka | ono je asi trochu problém s tím, že výrobci...

Zobrazit diskusi