Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

S Toshibou o HD DVD

James Armour
Ve středu se konalo setkání novinářské obce se zástupci firem Servodata a Toshiba u příležitosti uvedení HD DVD mechanik TS-L802A a SD-H802A na náš trh. My jsme toho využili, a jednak vám můžeme přinést některé zajímavé informace, které jsme se tam dozvěděli, ale popovídali jsme si i s panem Jamesem Armourem, který je právě technický specialista na tento formát přímo od Toshiby.

Kapitoly článků

1.  Přednáška o HD DVD

Setkání se zúčastnili:

  • Susan Nowack, European MarCom Manager, Toshiba
  • James Armour, Expert Engineering - Optical Disc, Toshiba
  • Liselotte Britz, Key Account Manager, Toshiba
  • Jiří Jirka, General Manager, Servodata
  • Paul Griffin, Director - international operations, Servodata
  • Lenka Uzun, Marketing Manager, Servodata
  • Petra Černá, Product Manager, Servodata

Začneme prezentací, která se pochopitelně točila kolem HD DVD, ale ukazuje i některé zajímavé údaje o dalších formátech.

graf vývoje výroby ODD 2004-2012

Tento graf z dat, která má Toshiba, ukazuje, že doba CD-ROM i CD-RW vypalovaček je nenávratně pryč a již nyní dosahuje nepatrných hodnot. Kupodivu se stále drží obyčejné DVD-ROM mechaniky podobně jako comba (CD-R/RW vypalovačky se čtením DVD), ovšem DVD rekordéry jsou nyní absolutně nejlepším prodejním artiklem v optických mechanikách a jejich nadvláda potrvá nejméně do roku 2012, možná až poté je teprve začnou dohánět vypalovačky Blu-ray a HD DVD. Tak zde bych já odhadoval, že to půjde o něco rychleji. Pro modrolaserovou technologii má být zlomem rok 2009, když už pomalu začnou být svým objemem zajímavým prodejním artiklem. Ještě lépe je to vidět na sloupcovém grafu.

graf vývoje výroby ODD 2004-2012 sloupcově

Toshiba přepokládá, že v roce 2010 bude v noteboocích více mechaniky Blu-ray a HD DVD než ve stolních počítačích. Z celkového počtu to má být 25 % v noteboocích a 20 % v PC. Rok 2012 už trhu nabídne 112 miliónů modrolaserových vypalovaček, 16,5 combo mechanik a 14 miliónů přehrávačů (ROM mechanik) s modrým laserem.

podíl HD DBD a Blu-ray 2006

Že má Blu-ray zatím navrch, to Toshiba ví. Také ale ví, že za větší podíl nyní může PlayStation 3 a při prezentaci nemohli nepoložit řečnickou otázku: „Bude to pokračovat i nadále?“. Při pohledu na jednotlivé segmenty trhu už to pro HD DVD vypadá podstatně lépe. 70 % stolních přehrávačů je HD DVD a také 63 % notebooků nebo stolních počítačů má HD DVD mechaniku (samozřejmě ve vztahu Blu-ray vs. HD DVD, ne v celkových objemech). Mezi herními konzolemi má ovšem PlayStation 70 %.

Strategii rozvoje HD DVD vidí ve třech krocích:

  1. slim HD DVD ROM (a super multi) s dostatkem filmů
  2. HD DVD vypalovačky, které rozšíří trh
  3. nástup dalších modelů, jako jsou super slim, slot, nebo LightScribe

HD DVD tedy nacházíme především v noteboocích. Zatím se objevilo u firem Toshiba, Fujitsu, LG, Acer, HP, Gateway, FSC a Samsung, do počítačů dává HD DVD společnost Medion, HP nabízí externí HD DVD, podobně jako Buffalo.

HD DVD notebooky a PC 2007

U nás sice o HD DVD tituly nezavadíte, podobně tomu tak je zatím i s přehrávači, ale kdybyste snad byli fandové, je tu malý přehled toho, co se ve světě prodává, a pěkně rozdělené podle cen.

HD DVD přehrávače na trhu

Že je výroba HD DVD hodně podobná DVD, vám asi nemusíme opakovat. Toshiba to neopomněla pochopitelně zmínit. Podle jejich informací může celosvětově z výrobních linek sjet za den až 90 000 HD DVD placek, kdežto BD jen 15 000. I investiční náklady jsou podstatně rozdílné, prý 6 až 9× vyšší pro Blu-ray. Těmto údajům ale věřte jak chcete, podle mého mají lehký PR nádech.

výroba HD DVD vs. Blu-ray

Stejně tak je i Blu-ray náchylnější na jakékoliv nečistoty na datové straně, včetně otisků prstů, což dokladovali názorným měřením.

vliv prachu a nečistot na HD DVD a Blu-ray

Co se HD DVD titulů v Evropě týče, tak Toshiba poskytla tyto informace: Francie 270, UK a Irsko 250, Německo, Rakousko a Švýcarsko 250, Španělsko 180, Benelux 200, severské státy 200 a Itálie 170. My smutně dodáme Česká republika 0. Z evropských filmových studií byly zmíněny tyto, co HD DVD podporují: Studio Canal, 2 Entertain (BBC), Imagion AG, Pathé, Cecchi Gori Group, DeAPlaneta Home Entertainment, Filmax a některá další.

Kapitoly článků
1.  Přednáška o HD DVD

Diskuse ke článku S Toshibou o HD DVD

Pondělí, 25 Červen 2007 - 11:41 | Anonym | u nás HD DVD jen tak nebude ,páč distributoři ,...

Zobrazit diskusi