Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 20 megapixelů, standard pro smartphony příští zimy aneb megapixel war nanovo?

Pokud tam daji taky velky cip jako Nokia, pak sem s tim...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

já bych jen podotknul, že 20mpx Lumia 1520 přijde na český trh doslova za několik dní

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A na to se tesim, po xx letech jsem si udelal radost a predobjednal. Toz uvidime...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a není to na tablet trochu drahý? ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A já na své nokii 5000 fotím do 800x600, protože tam stejně nevidím rozdíl oproti rozlišení 1280x1024, které vypadá stejně hnusně :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Výsledkem megapixelové války je, že dnes nejde koupit malý levný kompakt, který by nefotil hůř, než libovolný předchůdce 3-5 let starý. Navíc to výrobci dorazili ošizením objektivů - místo základní světelnosti 2,8-4,9 je dnes běžných 3,3-6. Použitelné foťáčky začínají na šesti tisícovkách - místo na třech.

U mobilů to dopadne ještě hůř.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm ... taky jsem byl prekvapeny, kdyz novy fotak, co se vytahoval jak ma super hyper nocni videni (no dobre, tak moc ne, ale) mel ve skutecnosti horsi svetelnost nez muj stary ... myslel jsem, jestli to neni zoomem ... (konkretni cisla: stary 2.6, novy 3.1).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dokud staly nejlevnejsi kompakty 15.000 Kc, mely i kvalitni objektivy. Za 3000 i se ziskem kvalitni fotak vyrobit nejde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono by stačilo potenciál objektivu namísto na xx-násobný zoom využít na snížení optických vad a snímač o stejné ploše namísto 1X Mpix omezit na 6-8 Mpix... šum by šel dolů, dynamický rozsah nahoru a rohy by mohly být stejně ostré jako střed. Na výrobní náklady by nic z toho nemělo mít vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by se museli markeťáci hodně snažit aby to vůbec někomu prodali :) Faktem je, že drtivá většina lidí si neprohlíží fotky při 100% na kalibrovaném monitoru s vysokým rozlišením. Kouknou na cenu, kouknou na nějaký cool číslo a prostě jim to stačí. Ti, kdo chtějí lepší kvalitu, tak si musí připlatit, protože je jich málo. Můžem si na to stěžovat na technicky zaměřených webech, ale stále nás nebude tolik, aby to stálo firmám za samostatný, masově vyráběný, super kvalitní produkt.

Třeba i m4/3 objektivy jsou nic moc, zkreslení a vady jsou všude a dohání se to softwarem už rovnou ve foťáku, je to levnější a skutečná kvalita se radši neřeší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

megapixel war? to doopravdy někdo věří tomu číslu před mpx? já mám 3.5mpx na zrcadlovce a jsem spokojený.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A koho to vlastně zajímá? Na mobil stejné slušnou fotku nevyfotím a většina uživatelů fotky z mobilu dobrovolně ničí tím, že je nahrají na Facebook (jehož komprese fotek je vážně ke zblití) nebo nedej bože na instagram (jehož primární funkce je právě ničení fotografií). To vše pak v rozlišení možná ještě nižším, než mívaly weby na konci minulého století. Zajímá pak ještě někoho kvalita výstupu z mobilu. Vždyť s mobilem se ani nedá fotit nějak ergonomicky a jednoduše.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U spousty fotek nikdy nepoznas, jestli jsou focene fotakem nebo treba Iphonem. Coz teprve kdyz nekolik znamych fografu vydalo knihy, ktere byly nafoceny pouze Iphonem :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U většinu fotek se to poznat dá, ne u všech. Pokud je to silně komprimovaná pidifotka na Facebooku, tam se ztratí hodně, ale fotky z dobré kamery se celkem dají poznat pokud je k mání ve vyšším rozlišení (lepší podání barev, vysoký detailkontrast a celková dynamika). To z ajfouna vymačkat nejde a to říkám, přestože s ním nedůležité záznamovky cvakám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam na mobile "iba" 4Mpx, ale zato snimac velky ako ine 12Mpix. Stale to nie je fotak, ale dokazem s tym spravit relativne peknu, ostru a farebne dynamicku fotku aj za horsich svetelnych podmienok. Vdaka dobrej svetelnosti (f/2.0) a velkym fotosenzorom to rovnako zvlada krasne fullHD video a netrpi ani na nedostatok svetla pri rezime slow-motion. Predtym som mal jeden z lepsich 8mpx fotakov na mobile, ale rozhodne by som nemenil so sucasnym 4. ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No k nokii asi tak, koupil sem si levny mobil z ciny, snimac je tam shit o tom zadna a ten vychvalovany od nokie to strcilo do kapsy .... postavili jsme je na stejne misto, udelali fotku a na mobilu prohlidli .... a to je cele .... jo mam tam myslim 8mpx ... a jeste to snizuji.

Ale tak vlastnici novin rikaji, ze mobily foti srovnatelne se zrcadlovkou, tak necht si tech 20mpx poridi ;-)) ... treba 60mpx kdyz jim to udela dobre .... ale poleze z toho vzdy stejny shit .... a dostal me muj novy tablet, ten se s tim nemaze, fotka tam ma na telekonference tak je vzadu i zepredu 2mpx a jeto ;-))) ... zato je vykonny, ma retina display a je velice levny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.