Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung do pololetí rozjede výrobu na třetí generaci 4nm procesu

Výročná správa AMD hovorí aj o dodávkach od Samsungu, takže zase veľa tak nestratili

We have foundry arrangements with Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC) for the production of wafers for our HPC, FPGA and Adaptive SoC products.
We are also a party to a Wafer Supply Agreement (WSA) with GLOBALFOUNDRIES Inc. (GF), with respect to wafer purchases for our HPC products at the 12 nm and 14 nm technology nodes.
Additionally, we purchase wafers from United Microelectronics Corporation (UMC) and Samsung Electronics Co., Ltd.
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-23-000047/amd-20221231...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky bude u Samsungu někdo vyrábět a i známé firmy. Jen to prostě nebudou vlajkové lodě, ale pochybuju že bude fab stát. V Rožnově vyrábí onsemi kdoví jak hroznou technologií výroby (~350nm, ?) a taky jsou vyprodaní na skoro rok dopředu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale praxe (viz UMC, ale třeba i GlobalFoundries) ukazuje, že kdo není schopný vyrábět na nových procesech, na kterých jsou nejvyšší marže, ten dříve či později nebude mít dostatek prostředků na vývoj nových procesů. Pro UMC byl poslední nový proces 28nm. Plánovala 20nm, ale ten pak zrušila s odůvodněním, že přejde rovnou na 14nm. To se nepovedlo, takže neměla ani 20nm ani 14nm. Vedení rozhodlo, že vlastně bude nejlepší, pokud firma bude vyrábět jen na starých procesech, protože zákazníci jsou a ušetří se hromada peněz za vývoj. Po Covidu opadly zakázky, najednou vedení zjišťuje, že klesá poptávka po starších procesech, nemají co nového nabídnout a přemýšlejí o obnově vývoje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakože Samsung který má tržby cca 3x vyšší než TSMC nebude mít na vývoj v polovodičové divizi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung je konglomerát firem, které v jeho rámci fungují více-méně nezávisle a vedení rozhodně není nakloněno tomu, aby z výdělků úspěšných částí byly dotovány neúspěšné. Kolikrát stačí roční nebo jen několikakvartálová ztráta a vymění se vedení, viz historie mobilní divize. Byznys, který byl ztrátový delší dobu, Samsung vždy zavřel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samsungu se ale vyplatí investovat do procesů, protože postupně na tom postaví spousty další elektroniky, nejen smartphony. Další výhoda je v nižších nákladech (nemusejí platit za výrobu externí straně). Nicméně budou-li mít s dalšími procesy čím dál větší problémy... tak to můžou zaříznout a skončit u 2nm procesu. O tom žádná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proces možná není nejlepší, ale rozhodně se na něm dá v pohodě stavět. SG8G1 sice není dvakrát chválený kvůli efektivitě, ale je to podařený kus a ten stojí na stejném procesu jako Exynos 2200 který pohořel daleko více. Ani NVIDIA karty vyráběné u Samsungu nebyly spotřebou žádná tragédie a byly proti předchozí generaci úspornější. SG8G1 mám v Tab S8+ a ten tablet na full charge dává pohodově 14 hodit SoT, kde se na to hrabe Apple, kde se při stejném vytížení iPadu dostanu na 10h

Hlavně vývoj procesů je pro Samsung důležitý, on nevyrábí jen SoC nebo custom čipy na objednávku třetích stran, vyrábí paměti, nand čipy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proto taky byly ve vlajkách Exynosy a ne Snapdragony, tedy v USA si to nelajzli, nelajzli si to ani v domácí Korei, ale "druhořadá" evropa, asie, indie... ti dostali Exynos.

Mobilní divize samozřejmě chtěla čipy od Qualcomu a zásadně tratný na tom Samsung rozhodně nebyl, když SG8G1 lezl ze stejné linky jako Exynos. Vedení ale tlačí právě polovodičovou divizi, takže si prosadili Exynosy v S21 a 22 pro určité trhy. Až na letošek už to neukecali, ale to i díky tomu že ty marže se zhoršují, do toho na ně tlačí čína, která začíná dělat kvalitní HW (třeba Xiaomi 12S Ultra, 13 řada), nemít to MIUI, mát rychlejší aktualizace a trošku lepši ekosystém, tak bych se tomu vůbec nebránil a to dokonce když to stojí stejně jako samsung nebo apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak MIUI tu značku kompletně zabíjí. Lidi říkaj, jak má Apple dobrý HW, ale že se jim nelíbí ten OS, a pak si koupí Xiaomi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono je to o tom, jaké čipy vyrábíš. Na 22-nm procesu určenému pro "digitální čipy" proste nevyrobíš analogový obvod, výkonové prvky nebo "mixed" čipy jako je procesor s RF frontendem. Vezmi si takový RFAB2 spuštěný v minulém roce. Ten používá 300-mm wafery s litografii 45-nm až 130-nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebyla právě On-semi, kdo tehdy otrávil Bečvu ... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě ne. Každý tady ve Val. Mezu ví, že za tím je Deza. Je veřejným tajemstvím jakým způsobem se v Deze tutlají nehody a technologické havárie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu jsou letošní mobily od Samsungu vybaveny SoC od Qualcommu, zjevně kvůli Samsungovým problémům s výrobou na 4 nm. Tudíž jeden z mála slušných telefonů na Androidu dostal i k Applu skutečně konkurenční výkon.
Akorát mi vadí, jak to Samsung nacenil, takže si to nemůžu dovolit pořídít. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedělám si iluze že by to se svým Exynosem nacenil lépe :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no já nevím, ale samsung svoje vlajkovky moc nezdražil viz launch price:

Samsung Galaxy S7 - 669$ - rok 2016
Samsung Galaxy S8 - 799$
Samsung Galaxy S9 - 849$
Samsung Galaxy S10 - 799$
Samsung Galaxy S20 - 699$
Samsung Galaxy S21 5G 128GB - 799$
Samsung Galaxy S22 128GB - 749$
Samsung Galaxy S23 128GB - 799$

btw: s23ka na heurece se dá sehnat už za 20k což se o žádné grafice nové generace říct nedá

všiměnte si, S8 z roku 2017 stála stejně jako dnešní model o 6 let později, kde je ta inflace? 1080 z roku 2017 byla za 699$, 4080 - 1 199$

asi kožený bundy pro jensena a sáčka pro lisu zdražili, že si je nemůžou dovolit a musí zdražovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S23 8/256 na Alzer v předprodeji s ISIC/Silver cenou vyšla na necelých 19300, Ultra na 29490...

Ke zdražení hlavně došlo u S23+ a Ultry a kompenzují to dvojnásobným úložištěm.

Další věc je že třeba S22 se stále prodává za 699 USD, po vzoru Apple nechávají starší základní model v prodeji s trošku nižší cenovkou.

Ceníkové ceny Samsungu ale nemá smysl řešit, standardně je každou chvíli sleva několik tisíc, k tomu bonus na výkup starého zařízení (vyplatí se i když člověk za pár set koupí starý křáp, klidně rozbitý a dá to za 10Kč do výkupu, bonus dostane). K tomu jsou leckdy hodinky nebo sluchátka, případně rovnou oboje v ceně.

Při nákupu na Samsung storu 7% pro studenty dolů, body , nebo někdy/někde instant cash na nákup příslušenství, takže třeba case, screen protector může být gratis. V USA bylo v předprodeji při nákupu na Samsung store k S23 Ultra kromě globální slevy za vyšší uložiště možné uplatnit instantní 100 až 150 USD kredit na přísluško.100 USD bylo standardní, 150 přes affilate influencerů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

o tom se ani nebavim ze predesla generace nebo ruzne pobidky stran alzy nebo samsungu jsou slevy v tisicich, u gpu po 2 letech jsme se dockali ampere za msrp ceny bravo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak když není konkurence, co se dá čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Ladis, pokud nemáš konkurenci, nebo tě nijak neohrožuje, což by se dalo označit za vztah AMD vs NVIDIA, tak nemáš motivaci k něčemu zásadnímu.

Samsung je nucený ty akce dělat aby odolával čínské konkurenci, Xiaomi jede u levnějších mobilů na hranici 0% marže ze samotného prodeje HW, částečně si to kompenzují horší podporou a třeba reklamami v systému, chybějícím certifikacím IPX i když by to některé zvládly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já mám SGS4 i9506, to je ten model, kterému Samsung dodal LTE (snapdragon 800), jenže neskutečně se to seká,vybíjí, je to spíš ke vzteku to dál používat. A kupoval jsem ho za 10.990 Kč. Pokukuju teda po telefonech a nemůžu si vybrat, první telefon, který se mi líbí, je SGS 23 256GB, ale je tam oficiální cena 25.990 Kč. Počkám klidně ještě do příštího roku, ale prostě o moc víc jak 15.000 Kč prostě vim, že rozhodně nedám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To myslíš vážně? S4 z roku 2013? Tam rozhodně nebyl v době vydání ani nějakou dobu po tom Exynos. Problém je že je to 9 letý pravěk. Máš tam Android 5, poslední oficiální, nebo si tam flashovla A12? Pak samozřejmě ten HW zabiješ.

Řeknu ti to tak, pokud mrkneš na marketplace, pohledáš S21 FE, tak narazíš na nabídky kolem 9 tisíc. Většina těch telefonů nebude mít ani rok. A to ještě můžeš ukecávat cenu - 7800 dává MP za Ačkový kousek. Aktualizace až na A16. Má IP68, Qi nabíjení, SG888, téměř srovnatelný s S21.

Kolem 12 tisíc pak můžeš mít tu S22 na inzerát, opět často sotva rok starý telefon, ale třeba naposled celý leden byla akce kdy vyšla s bonusama na 16 tisíc nová. Ale kdo by to bral když týden na to za 19 byla S23 s vyšším úložištěm, že :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Než se dál trápit s SGS4, tak kup něco za 5 tisíc a za 2 roky to vyhoď, pokud se spálíš. Horší než starý Samsung určitě nebude. Třeba....
https://www.czc.cz/motorola-moto-g60-6gb-128gb-dynamic-gray/328673/produkt

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No na tohle opravdu platí "za 2 roky to vyhoď". NEpodporu Motoroly jsem zažil. Ani jeden upgrade OS, jen asi rok a půl bezpečnostní záplaty. Nebrat a nebo opravdu za 2 roky vyhodit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ten rok a půl záplat je povinný, aby tam byly Google služby. Google už nechce, aby Android telefon byl chápán jako že to můžeš hned vyhodit do popelnice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hodně lidí funguje i bez bezpečnostních záplat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak to tak dopadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejsou blbí a/nebo nemusí mít s mobilem spojené úplně všechno, tak není sebemenší problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to vyřešíš ze strany uživatele? Teda kromě toho, že na důležité věci budeš mít druhý, aktualizovaný, mobil nebo co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo mně hlavně o oblast bankovních služeb, všechno ostatní je o ničem. Když máš dotykáč na volání, sms, mail (soukromý ne firemní), web, navigaci, focení.... tak o nic důležitého nepřijdeš, i když máš smůlu.

Ti lidi normálně fungují, jen ignorují fóbistické a iracionální hlášky jako při zbytečném přechodu z Win7 na Win10 na starých PC. Sám to tak dělám asi od roku 2004, kdy jsem se definitivně nakrk a odinstaloval z Win XP antivirus a nemám žádné strašidelné historky o vykradených účtech apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono jde i o samotný systém že. I funkce samotného androida se postupně přidávají/mění.

Třeba na tabletu pro mě byl zásadní pokrok přechod z 12 na 12L který, mimo jiné přidal lištu ala taskbar.

V A13 proti 12 můžu například sdílet hesla na Wifi přes nearby share popřípadě QR kódem. "dlouhý screenshot" který proscroluje celým obsahem, One handed mód se hodí u větších zařízení, automatické odebírání oprávnění nepoužívaným aplikacím je zase krok k lepší bezpečnosti, lepší optimalizace pro větší displeje, foldy, tablety..

to je jen část drobností...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja osobne provozuju G5sPlus s A8.1 a nestezuju si.Ale to bude asi tim ze tam mam customFW bez google bloatu.
Jako mohl bych si nahodit i A12.1 ale nevidim v tom sebemensi duvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale Exynos 5410 vs Snapdragon 805 je kapku jiná liga. V Geekbench je to kolem 40% ve prospěch SG, v Antutu, který srovnává vícero věcí, je SG skoro 2x rychlejší. Hlavně Exynos má 8 ale pomalejších jader, Snap má čtyři jádra ale na daleko vyšších frekvencích, takže díky silnějším jádrům nabídne daleko lepší odezvu.

Pořád je to skoro 10 let starý čip, asi 2x-4x pomalejší než třeba 6 let starý SG660 který býval před 4 lety v telefonech i pod 5 tisíc. Když si Red přijede ke mě domů, tak mu pověnuju 6" OLED Xiaomi s čistým andriodem (žádný otřesný MIUI) se SG665, které zbylo mladýmu, když jsem mu předal svou S21FE :) Odhaduju to bude 5-10x rychlejší telefon než S4, a když jsem s tím v poslední době něco dělal, tak mi to přišlo otřesně pomalé :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to o zvyku.Na rychlejsi stroj se vzdycky zvyka lepe ale pro mne telefon neni dulezite zarizeni.Dulezita je pro mne moje gaming station a sklepni server,do telefonu investovat nehodlam.Vzdyt tahle motorola je muj prvni smartphone do te doby jsem se hardcore drzel symbianu :D kdybych nepotreboval android telefon kvuli nastavovani gopro tak bych ho mozna nemel ani ted :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se Symbianu držím doteď a dokud bude možnost, tak se něčeho menšího a lehčího jen na volání-sms-základní focení-základní navigaci nikdy úplně nevzdám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja uz bych se prave vratit nedokazal.Uz jsem spohodlnel a zacal pouzivat vic veci co maji nejakou android app(display na elektrokole,BMS v elektrokole,ovladani 3D tiskarny,mapy kdyz jedu nekam daleko na kole/babete,v praci podcasty a youtube).
Ale pro jistotu mam koupenu jeste jednu tuhle motorolu + nejake nahradni dily a baterie takze ani neplanuju nekam jinam prechazet v nasledujicich 10+letech :D
K te navigaci na symbianu mne stvalo ze jsem nebyl schopny nejak normalne naplanovat trasu s waypointama.
Ohledne velikosti taky nemam zajem neco vetsiho nez je tohle 5,5"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem vážně tak divnej, když po telefonu chci funkce jako - volání, SMS, budík a schopnost nechcípat káždých 24 hodin?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S typickým dnešním uživatelem se prolínáte tak v tom budíku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou lidi co dnes mobil běžně používají bez SIM karty. Jedou výhradně přes Wifi.

V tomhle to má lepší iOS než Android, protože na Androidu nejde posílat zprávy z first party aplikací (google zprávy, samsung zprávy) pokud nemáš v telefonu aktivní SIMku. Bez SIMky v telefonu nemůžeš zapnout funkci RCS chat, a i když to aktivuješ a SIM vytáhneš/deaktivuješ esim, tak se RCS vypne. U Apple zapneš iMessage a FaceTime hovory i bez SIM v telefonu, dokonce ani nepotřebuješ telefon a stačí ti Mac nebo iPad

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No SG8G1 byl vyráběný stejným procesem jako Exynos 2200, oba končily v S22 řadě a Tab S8 řadě. SG8G1 na tom byl o něco lépe, takže primární problém Exynosu nebyl výrobní proces ale návrh toho čipu. A to tady z toho ještě před vydáním někteří AMD fans dělali čip který nakope i Apple (na základě špatně interpretovaného výsledku benchmarku) na což byl i autor článku upozorněn a neopravil to.

Praxe ukázala že na Exynos se jen nesla kritika, zvláště proto že telefon s Exynosem 2200 byl prokazatelně horší než s SG8G1, ale cena byla stejná. Prostě ta mRDNA je pěkná mRDNA :)
horší výkon, horší spotřeba, horší ISP...

Bohužel mobilní divize neměla dostatečnou sílu přetlačit zájmy polovodičové divize. Ta ale neháže flintu do žita. Nižší modely pokračují a mluví se o S24/S25 řadě opět s Exynosy, počítá se prostě s tím že Qualcomm doženou.

A počkej na příští leden/únor kdy už bude jasný termín vydání, nebo na představení. Nemálo lidí bude upgradovat z S23 na S24 řadu a tu S23 koupíš za 12 tisíc naprosto s přehledem z druhé ruky. Dnes třeba S22 se běžně dá sehnat v cenách kolem 12 tisíc (trošku pod i nad), často to nemá zdaleka ani rok. Podobně třeba S21 FE, v krámech je to tak o litr levnější než S22 (tzn 18 místo 19k), opět často sotva rok staré telefony a na bazaru je kumšt to prodat za 9 tisíc No a loňskou Ultru na bazaru seženeš i pod 18k

Samsungy ztrácejí rychle na ceně díky pravidelným slevám, výkupním bonusům, hodinkám/sluchátkám k telefonům gratis. Po roce kupuješ za 50-60% původní ceny. U Apple se ta cena drží výše, u Pro modelů ztrácíš po prvním roce cca 1/3 ceny, ale je to i díky tomu že Apple právě žádné takovéhe snižování cen nedělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jedna možnost jak přijít k aktuální generaci levně, je výkup, občas Samsung udělá opravdu něco hodně ztřeštěného. Byť se to týká hlavně US trhu.

Například při koupi S22 Ultra jsi mohl dát do výkupu S22 Ultra a dostat za ni 1000 dolarů. Zní to divně, ale skoro rok starý telefon za 100 dolarů refreshneš na funglový, nebo chceš jinou barvu, nebo chceš vyšší konfiguraci paměti a úložiště.

Nicméně loni párkrát měli akci že těch 1000 dolarů daji za S22 Ultra S ROZBITÝM DISPLAEM. Ejhle, tohle se dalo na eBay koupit za 5-6 set dolarů. Takže jsi 4-5 set mohl ušetřit koupí rozbitého a následným trade in. A k tomu zase ještě 100 USD instant cash kredit na cokoli dalšího v Samsung store

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč, u všech čertů, jako osoba preferující mobil v kategorii 30000+ Kč máš potřebu vyjadřovat se k názoru lidí, kteří za mobil 30k dát nechtějí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.