Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung Galaxy S8 dostane 10nm FinFET Exynos

Ja som len velmi zvedavy kam sa tento priemysel bude posuvat o takych 10 rokov ked nam uz "mensie" kremikove nanometre nepomozu, lebo sa ich potencial vycerpa...
ta kazdorocna kadencia lepsich, uspornejsich, rychlejsich cipov moze raz dva skoncit... staci ze nam tu 28nm proces zamrzol na nejake 3 roky a uz to zacala byt riadna nuda... dufam ze to pri nejakych 5nm neuviazne na dlhe roky...
verim tomu ze v labakoch maju rozpracovane nove materialy...na pikometre sa zrejme neprejde, ovela efektivnejsie/rychlejsie architektury pravdepodobne nebudu s tym istym taktom, tak potencial vidim v radovo vyssich taktoch, ktore kremik dnes nedovoli... no som zvedavy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam na to ten nazor, ze vyrobci jeste predstavi 10nm a potom se nejakej ten rok bude cekat co dal, sice Intel uz se chvasta, ze vi jak vyrobit 7nm, ale od proklamaci k seriove vyrobe s rozumnou vyteznosti je daleko.
Spis vidim jako zajimave to, co s takovymi cipy budeme delat. Doted melo vyznam vyvijet vykonejsi mobilni procesory, protoze je proto stale vyuziti, ale takovy Snapdragon 800 a 801 uz zvladnou vsechno co si naprosta vetsina z nas muze jen prat. A to jsou minulorocni produkty a dnes tu mame Snapdragon 810. Podle me se ten vyvoj zacne brzdit i z duvodu toho, ze lide proste prestanou mit potrebu ty vykonejsi cipy chtit. Je to podobne jako dneska na PC, kde uz jen malo lidi si kupuje i7, prtoze proste na beznem PC to nemate jak vyuzit.
Takze doku Microsoft (nebo kdokoli jiny) neprijde s tou syntezou hlasu v realnem case (automaticky preklad hlasu do jineho jazyka apod.), tak proste vykonejsi procesor jako proc?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příští dvě generace výrobního procesu, což je pár let dopředu, jsou zdá se nalinkované, kdyby pak přišla nějaká velká bariéra, nějakou dobu se ještě dá vydržet s optimalizací existujících technologií a softwaru.

Spíš je otázka, kam se vyvinou zařízení.
Někdy v 80. letech už byl výkon počítačů tak velký, že vyšlo lépe část výkonu obětovat a z velikosti skříně počítač zmenšit na velikost krabice.
Někdy s nástupem procesorů Core už pro většinu uživatelů nebyl důvod tolerovat ani tu velikost krabice.

Zvolna přicházíme ke stavu, kdy pro běžné použití už nebude zajímavé dál zmenšovat počítače, ale zároveň pro běžného uživatele nebude až tak zajímavé navýšení výkonu.

Tak nějak se čeká na nějakou technologii, která by využila výkony počítačů, které máme dostupné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.