Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Soud: Designové prvky iPadu nejsou originální, většina už tu byla

No konecne se nekdo dal tu praci a neporovnaval jen pravni blaboly na papire.

Podle me by melo byt soucasti kazde patentove/vzorove pre i prozkoumani zda byl patent/vzor relevantni v dobe zapsani a zda je nyni. Zpetne se totiz ukazuje ze urady zapisou kdejakou kravinu, ktera by vubec patentovat jit nemela, je davno znama odbornikum z oblastni nebo je to ve skutecnosti prevleceny obecny princip.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi budu žalovat jablko za to že okopírovali můj monitor na stole, jejich iPad totiž má také LCD které je zasazené v plastovém rámečku a já ten monitor mám stát na stole již déle a když na ten monitor koukám z dálky a do tuky si vezmu iPad tak obojí zobrazuje barevné obrázky což by mohlo pro návštěvníky z filmu Návštěvnící z roku 1993 s Christian Clavierem a Jeanem Reno vypadat shodně jako bedýnka z pekel a to je nepřípustné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že právní oddělení Apple hraje nějakou vysokou právnickou šachovou partii, které normální smrtelník nemůže rozumět. Koneckonců sem tam nějaký zákaz prodeje získají a navíc může být cílem dehonestace protivníka před s nimi spolupracujícími klienty, kteří chtějí prezentovat kúl produkt a ne kopii.

Pořád je to ten prohnilý patentový systém USA. Patentování ideíí v designu je prostě hnus. Chránitelné mají být jen celky, v tomto příadě iPad jak leží a běží. Pak by to bylo snažší. Vypadá to stejně jako iPad? No, ne, podobně. Takže sorry, podobné není stejné.

Jak by asi vypadala česká města, kdyby si někdo patentoval secesní křivky, kubistické hrany, oranžovou střechu a podobný čančule na domech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cituji Živě:
"V USA lze patentovat jakýkoli „užitečný proces, přístroj, výrobek, nebo materiál, popř. jejich užitečné vylepšení“, a to za podmínky, že patentovatelnost není vyloučena zákonem, řešení je nové, užitečné a není zřejmé pro odborníka v dané oblasti. Rozlišují se tři typy patentů, a to technologický patent (sem spadá software), patent na design (vzhled výrobků) a patent na odrůdy rostlin."

Z toho by i iOvci mělo být jasné, že patent Applu na obdélník se zaoblenými rohy, plochost tabletu i sklo vpředu neměl být nikdy zapsán - tyto principy musely být i v té době zřejmé každému odborníkovi, včetně odborníků na svoz komunálního odpadu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle patenty designu jsou nesmysl. Pokud by někdo byl fakt blázen a vygeneroval si tisíc různých možností vzhledu, pak si je nechal patentovat, tak mají všichni ostatní smůlu, protože už jiný vzhled nejde vymyslet? Chyba je na straně patentového úřadu, místo toho, aby patentovali opravdu "patenty", tak patentují nesmysly.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, u nás je to taky, jestli se nepletu, jmenuje se to průmyslový vzor, ale ochrany se může dočkat pouze nové řešení - na tvar, který už používal jiný výrobce, prostě ochranu nedostanete.

http://upv.cz/dms/pdf_dokumenty/data/brozury/PVz-2011_cz_WEB.pdf

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale no tak, každému je přeci jasné, že Applu je jedno jestli konkurenční výrobek zakážou nebo ne. Jde jim jen o ten rozruch, který se kolem rozpoutá v médiích v diskusích .... prostě celé to kolečko šaškáren, je to prostě PR jako hrom ať už spor dopadne jakkoliv. Koupěchtivý človíček si asi řekne, že když se soudí tak je možné že jim někdo křivdí .... a k tomu brand značky Apple (to je neoddiskutovatelné).

Podle mě je to jen součást marketingu .... tečka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě to má na mnoho lidí takový dopad jak píšeš. Ale také se Apple mnoha lidem těmi svými patentovými válkami pořádně znechucuje. Apple je patentový troll, byl to on, kdo tyto patentové tahanice začal, a protože se mi nelíbí, jakou politiku vyznávají, nebudu je podporovat..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že se to Applu nelíbí. Konec konců jsou jejich přístroje charakteristické právě mixem takových drobných detailů, které vytvářejí skoro dokonalý produkt, ale na druhou stranu se nemůže Apple divit, že některé drobnosti, které jsou velmi dobré a lze je snadno zkopírovat, zkopírovány budou. Takhle prostě funguje technologický pokrok, ze kterého Apple sám těží a nemůže si vymiňovat, že z něj bude jen čerpat a nebude přispívat, kor když jde o takové prkotiny jako zaoblené rohy, malou tloušťku a ovládací prvky v ráměčku displaye.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Si myslim ze Applu stoji za to podavat aj vopred prehrane zaloby uz len z toho dovodu, ze nikto o tahanice na sude nestoji a teda sa aspon zamysli nad tym, ci tie detaily zkopiruje do bodky alebo to aspon trochu odlisi.
Na trhu je v tejto chvili tabletov cely kybel ale jediny (neminoritny plagiat z ciny), ktory ipadu akoby z oka vypadol je samsung. Podobne to bolo aj jeho telefonmi pred casom. Ja sa Applu vobec nedivim, ze ho to sere a ze robi to, co robi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmyslný argument. Čím to, že většina klávesnic nebo LCD panelů vypadá prakticky stejně? Že by se všichni jejich výrobci snažili zmást zákazníka napodobováním konkurence? Asi těžko, že... Naopak to ukazuje, jak nesmyslná a pokroucená je logika Applu.

Stejně tak je absurdní tvrdit, že Samsung kopíruje Apple, poté, co soud prokázal, že samotný Apple kopíruje design starších produktů nebo designové prvky patentované jinými firmami. Pokud je to v pořádku, pak těžko můžeš Samsung nařknout z kopírování. Mohl vyjít ze stejných konceptuálních návrhů jako Apple - stejně jako se řada výrobců postupně propracovala k obdobné designové formě třeba těch LCD panelů, klávesnic nebo myší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mojho pohladu prisiel Apple na trh s funkcnym a unikatnym tabletom ako prvy a Samsung rozhodne nestracal cas vyvojom a pokusmi na pouzitelnost a vytvoril dielo, ktore sa len prizivuje na vyvoji od Applu. Sudy, patenty a argumentacia ohladom toho ci na to mal alebo nemal narok mi su uprdele, vidim tam plagiatorstvo ako oci.

A potom sa mi este zda to, ze si no-xi, voci Applu zbytocne zaujaty a ze akakolvek tema ohladom patentov a sudov ta vie nasponovat na prasknutie. Nesere ta to trochu? Da sa s tym normalne pracovat? Ja totiz nemam ten pocit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samsungu trvalo dost dlho kym uviedol produkt. Rozhodne to nie je plagiat a kazdy kdo ma oci to vidi. Uznavam, ze Apple svojim marketingom zvysil popularitu tabletov, ale Galaxy vizera inak a funguje inak. Kdo chce Apple kupi Apple, ale je vala ludi ktori chcu zariadenie ktore im dava viac slobody. A tyto sahaju po Samsungu, alebo inych zariadeniach s Androidom. A Apple nevie prejst cez to, ze cely svet nie su ovce. Keby bolo najuspesnejsie HTC, tak Apple by sa sudil s nimi, ale najsilnejsi je Samsung.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že už se zapomělo kdo vynalezl kolo, že ano .... a nebo, že si Pythagoras nenechal svoji větu patentovat, a nebo Galileo Galilei - sakra to aby zažaloval celý vesmír ....

Tohle je prostě kravina, já mám taky kovový stůl s kulatýma rohama ... asi nedej buh aby na něm nebyla dečka připomínající display ...

jak jsem psal výše, Apple tohle vše dělá kvůli reklamě

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Apple není originální !!! To je podstata nálezu soudu - už před iPadem tu byly tablety, byly placatý a měli zaoblené rohy. Co udělal Apple, že přišel s tím co bylo v danou chvíli technologicky možné (víc placaté ;), přidal k tomu odladěnost, ekosystém a marketing. Nic víc. I ty soudní spory jsou spíš marketingovým tahem (stejně jako "záhadné" úniky z vývoje nových produktů), jak mít zadarmo měsíčně nebo týdně citaci ve všech médiích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.