Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung je prý s integrovaným RDNA 2 spokojen, chce i další generace

kazdopadne chipletove rdna3 grafiky, kt. tu budu za rok a pol budu pekna nakladacka:
snob-end, nazvime ho RX 7900XT az 2,5-2,7x vyssi vykon ako RX 6900XT
high-end, nazvime ho RX 7800XT az 2,3-2,5x vyssi vykon ako RX 6800XT
mainstream, nazvime ho RX 7700XT az 2,1-2,3x vyssi vykon ako RX 6700XT
... ostava uz iba aby to kryptosialenstvo cele zas neblokovalo

a to vsetko v jednom PCIe slote a PCB grafiky nebude vyzerat jak 37 cm dlha fosna kvoli dvom socketom pre GPU, pretoze socket tam bude iba jeden

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

krotil bych očekávání

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

+10% nad staré Mali G78 bude v mobilním světě tragédie.
Letošní nová generace G710 dává ze stejné plochy +20% nad G78 a DVOJNÁSOBEK výkonu na jádro.

https://images.anandtech.com/doci/16694/GPU_22.png

G78 ještě nemá L4 cache sdílenou mezi GPU a CPU (funguje jako eDram / Infiniti cache), nová G710 už ji má. Apple má sdílenou cache dlouhé roky.

A to pominu fakt, že tyto licenční G710 od ARMu nejsou žádné terno a Qualcom s Applem mají custom grafiky o parník lepší.

Mě by zajímalo jestli zdejší redaktoři jsou tak nekompetentní, že nemají přehled o konkurenčních GPU v mobilní sféře. Nebo prostě tohle valí propagandu AMD a schválně blokují info běžně dostupné na zahraničních webech:

https://www.anandtech.com/show/16694/arm-announces-new-malig710-g610-g51...

PŘEDPOVĚĎ: Samsung s AMD dostane nakládačku jako prase a dopadne to jako s těma jejich CPU Mongoose kvůli kterým přetáhl AMD týmy Bobcatu a Jaguaru. Po pár letech to zabalí a vrátí se pokorně k licenčním ARM grafikám. Samsung, AMD ani Nvidia totiž nechápou, že nedochází k rozšiřování desktopových technologií do mobilní sféry (ikdyž dle výkonu TFlops to tak opravdu vypadá), ale naopak dochází k masivní expanzi mnohem lepších mobilních GPU a CPU do desktopu a workstation.

To je přesně ten důsledek, že nikdo z nich nechtěl jít do vysoce konkurenčního mobilního trhu s nízkými maržemi. Intel StrongARM prodal, Atomy v tabletech zabalil, AMD prodalo mobilní GPU divizi a zrušilo ARM K12, Nvidia nějakým zázrakem se dostala do Nintenda Switch ale jinak v mobilech nic a opět se soustředí hlavně na vatování ve výpočetních GPU využívajíc zaostalosti x86. Chytráci si neuvědomili že ten kdo poctivě maká dvakrát tolik bude mít za pár let lepší technologii než oni.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ignorování raytracingu je pragmatické rozhodnutí. Marketing ti neprodlouží výdrž na baterku v reálu, on to umí jen na papíře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, konkurence na mobilním trhu oddělí zrno od plev....

Proto má dnes ARM lepší instrukční sadu, lepší 2048-bit vektory, 64-bit only CPU, lepší GPU, DDR5 už má 2 roky, big.Little roky, 5nm od loňska....

.... mám pokračovat jak je x86 totálně zaostalé?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vicenasobná registrace toho Arm komedianta?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, jen se neustale prejmenovava :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nakládačka to bude, 2-3x vyšší cena :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud předběhnou výkonově Nvidii, tak i 5x :)
AMD okamžitě napálí ceny pokud nebudou mít konkurenci. Na tohle vedení AMD čeká celých 10 let. Stačí se podívat jak napálili Zen3 procáky a "zapoměli" vydat 5700X :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si že u her to budou takové násobky výkonu. Přeci jen se dnešní hry vyvíjí primárně pro monolitické GPU. Vidím to tak že kolem těch 2,5x vyšší výkon bude hlavně v produktivních aplikacích a hrách kde podporují SLI/crossfire. U většiny her to však bude nanejvýš 0,3 až 0,5 výš než předtím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

RDNA 3 nemá s SLI/CrossFire nic společného, jde z hlediska softwaru o transparentní řešení, které nepotřebuje žádnou speciální podporu (právě to je ten problém, který po léta neměl řešení a který RDNA 3 nějakým způsobem rozlouskne).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ako píše No-X, High End RDNA3 sa bude pre hry javiť ako monolit, aj keď bude tvorený z dvoch čipov, tak ako sa javí Ryzen R9 5950X ako monolitické 16 jadro a pritom je tvorený dokonca z troch čipov.

A čo sa týka toho obrovského nárastu výkonu aj v 4K, tak v budúcich hrách využívajúcich Unreal Engine 5 a obdobne vyspelý engine, to asi aj bude potreba, lebo ten dáva takmer fotorealistický výstup (netrénované oko to ani nerozozná), a ten si vyžaduje v 4K ako minimum RTX3090 alebo RX 6900XT, ale ono to aj stojí zato a pritom to ani nepotrebuje hardwarové raytracing jednotky (paradoxne) a tie sa budú naozaj používať iba tam kde je to treba...odlesk v okne, zrkadle a pod., takže rozdiel výkonu v raytracingu medzi RTX3090 a RX6900XT ani nemusí byť podstatný a s novými generáciami sa stane úplne nepodstatný pre najbližších pár rokov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

30% nad současnou top grafikou mi nepřijde moc, na to že příští rok bude soupeřit v podstatě s nástupcem, který taky udělá 20-30% výkonu navíc nad současnou generací
by mě zajímalo jaký museli udělat kompromisy, aby ta architektura takhle dobře škálovala, přece jenom 250W vs 5W je velký rozdíl

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

30% nad starou G78 která není TOP mobilní grafika ani náhodou! Tato licenční GPU od ARMu dost zaostává za custom Apply a QC Adreny.

Letošní G710 je +20% a navíc má L4 cache i pro GPU, takže sečteno podtrženo i s tím 30% throttlingem dostane mRDNA naprdel od nejhorších mobilních GPU na trhu.

Srovnání G78 s Adrenem v SD888 a jablečným GPU zde:

https://images.anandtech.com/graphs/graph16463/95168.png

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:) Počet mínusů odpovídá míře frustrace místních AMD fanatiků.

A co teprve až dojde ke konfrontaci 2048-bit SVE2 vektory vs. 256-bit AVX2 v Zen3. Zen3 dostává naprdel ve FPU výpočtech i od loňských ARMů s předpotopníma 128-bit NEON vektorama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele ty rozumbrado ... Chceš říct, že ani Samsung si neumí spočítat, že s řešením od AMD bude za konkurencí na chvostu v GPU výkonu? My tu můžeme být hlupáky, naše informace vycházejí z médií a marketingu, bude Samsung stejně špatně informovaný?

A ten to tvé drtivé vítězství ARM / Apple řešení ... ? Třeba ano, ale bude trvat roky, než se přetransformuje do desktop PC. Navíc pokud je mi známo, tak nějaký seriózní srovnávací test tak nějak pořád neexistuje. Krom toho řešení Apple je snob-end, tedy i jeho případnou technologickou převahu nelze očekávat v mainstreamu brzy, protože Apple si chce v první řadě udržet marže, ne si za každou cenu zvýšit svůj tržní podíl ... Nemluvě o tom, že Apple ekosystém není pro každého.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výkonově se nesekli. Ale spotřebou se sekli dost, což není překvapivé když si vezmeš spotřebu Polarisu a RDNA1. Co v desktopu nevadí, to v rámci pouhých 5W TDP mobilního telefonu je naprosto kritická záležitost.

Roky bude trvat embargo informací tady na Diitu. Už příští rok přijde odpověď na Applí M1 a několik výrobců nabídne výkonné APU pro notebooky. Cortex X2 má +20% IPC nad Zen3, je to čistě 64-bit, umí 2048-bit vektory.

73% pro ARM Gravtion2 na největším cloudu? Nebýt téhle cenzury tak by lidi nepokládali nástup ARMu za nesmysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nástup ARM nikdo nezpochybňuje, jenže běžný aplikační SW na něj není připraven a to potrvá roky, jak už jsem psal výše.

Jinak ... http://diit.cz/clanek/mrdna-svym-vykonem-prekonava-vsechny-existujici-sm... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, Samsung to je ten co přetáhl AMD týmy co dělaly malá jádra? Celkově tu neschopnost Samsungu nechápu - lidi mají, prachy mají, základ pro začátek by jim ARM nějak licencoval a oni to stejně outsourcujou a podporujou potenciální konkurenci. Kdyby si konečně AMD koupili, tak neřeknu ani prd, ale tohle je směšná neschopnost, kterou jim nakonec dají vyžrat Číňani i Američani.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže to samo o sobě nestačí. Musíš mít vedení s vizí, kterou přetaví do exekuce (tj. správná motivace a řízení týmů), kterážto zase bude správně naplánována a načasována.

Ostatně stačí se kouknout k intelu, aby byl vidět další krásný příklad, jak to neumějí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

JJ, to byly ty slavné Samsung CPU navržené těmi top-AMD inženýry přetáhnuté Samsungem během Dozer-krize. Naposled byly v evropské verzi Samsung Galaxy S10 (tam bylo jádro Mongoose M4).

Přim architektura M4 byla mnohem širší než to co mělo tehdy AMD Zen2, docela podobné budoucímu Zen3 (4xALU + 1xBranch, 3xAGU) a v některých ohledech dokonce Zen3 překonával (dekodér uměl 6 inst/c, Zen3 umí jen 4 inst/c, M4 měl 3xFPU, podobně jako Apple A12, kdežto Zen3 má jen 2xFPU):

https://en.wikichip.org/wiki/samsung/microarchitectures/m4

Reálné IPC to mělo jako cca Zen1, podobně jako Cortex A76. To vůbec nebyl špatný počin na Bobkeťáky z AMD. Akorát to žralo o 40% víc než A76 což je docela průšvih.

https://images.anandtech.com/doci/14072/SPEC2006eff-overview.png

Apple A12 Vortex jádro v té době (2019) mělo skoro dvojnásobné IPC (cca +70% nad Zen2 a Intel 9900K) při spotřebě té malé A76. Přitom M4 byla mířena jako konkurent Applu A12, což byl mega průšvih (poloviční IPC ale spotřeba o 40% vyšší..... Dozer DNA rurezzz:)).

Přitom:
- M5 měla být 6xALU+1xBranch.... což je mnohem větší než Zen3
- M6 měla být 6xALU+2xBranch, 4xFPU a 8xinst/c ........tohle by už zatopilo i Alder Lake a Zen4

https://www.anandtech.com/show/15826/isca-2020-evolution-of-the-samsung-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mrdna :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

já bych mobilní rDNA takto explicitně neoznačoval. :D :D :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní rDNA, to je to co dává Bill se Sorosem do vakcín, ne? Teď když už je většina lidí načipovaných, tak snad zase grafiky budou... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

arDeNA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

30 procent nad Mali z exynosu v S21 doufám alespoň se stejným TDP. Neměl tenhle čip jít do zařízení s vyšším TDP ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že kvůli throttlingu výkonově padají na 10% nad loňský Mali G78.
To právě indikuje vyšší TDP a větší GPU. Stejně je to houby platné.

Letošní G710 je výkonnější o 20%, takže menší a úspornější licenční GPU si dá mRDNU výkonově k obědu. To nebude pro AMD nic moc vizitka. Jenom to ukazuje jak jsou dektopové GPU zaostalé a proč si ani Nvidia v mobilním trhu ani nečuchla. A proto AMD a Nvidia dostane ukrutnou nakládačku od Applích GPU. Už dostali první nakládačku od Applí M1 jakožto nejsilnější iGPU na světě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.