Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung nasadil EUV do výroby pamětí, ohlásil čtvrtou generaci 10nm-class

Na idnesu psali jak se zvýšila poptávka po PC, tak se kouknu na nějaké ty kousky notebooků z žebříčku nejprodávanějších a oni tam jsou pořád i dvoujádra Intel na 14nm. Není kam se hnát. S novými procesy je to volajaké čudné a bude hůř.

AMD teď potřebuje hlavně kvantitu, takže je dobře, že na pomalejší EUV hodili bobek. Jestli už letos přijde Tiger Lake na 14nm, tak se Zen3 bude muset snažit být extrémně dobře dostupný a na nějakých o trochu lepších vlastnostech EUV výrobku už tolik nezáleží, protože pozici Intelu můžou narušit jen potřebné objemy. Lepší vlastnosti proti monopolu Intelu nestačí, protože marketing a zaháčkování...

A kdyby v Intelu nebyli blbci, tak dělají káčka bez IGPU a takový šestijádrový Tiger na 14nm a 4,5GHz by dokázali prodávat i s velkým ziskem. 14nm výroba je hodně levná a dokonale odladěná. Ale proč se snažit, když máte podmázlou půlku světa a prodáte i odpadky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jmeno Intel jiz davno ztratilo ve svete punc sve vyjimecnosti, dale i kdyby bylo 8 jadro Tiger Lake lepsi nez 8 jadro Zen-u 2 stale bude procesor od Intel-u ve vysledne cene o dost drazsi coz se nam krasne ukazuje i dnes u prikladu Core i9 - 9900K za vic jak 500€ a Ryzen-u 7 3700X za 300€.

Intel naprosto zbytecne vydava Comet Lake, zravou 270/300W bestii vyzadujici novy socket kuli sve zravosti bez ocekavane sbernice PCI-Express 4 generace, pote prijde konecne jiz s ne-Skylake architekturou Tiger Lake v provedeni Rocket Lake ktera prinese zadanou revoluci, ale zas si jiz bude umele zadat novou zakladni desku 500 rady, ja nechapu nac ted umele proste honit jiz stare a naprosto derave(Skylake) desetijadro na 5GHz pricemz sezere i sva kotata, proc proste Comet Lake zcela nezrusit a pak na konci roku vydat vuci Zen-u 3 Rocket Lake? to Intel-u stoji za ten pruser mit neco nasilim na trhu pul roku? vzdyt dobre vime jak platforma HEDT Cascade Lake - X dopadla, Ryzen 9 3950X ji jiz jako zastupce vyssi stredni tridy zcela smetl bez vahani. Ja si myslim ze konkurovat 8 jadrem na konci roku 2020 a povazovat ho stale za vyssi mainstream bude Intel-ova sebevrazda, 8 jadro je dnes totiz jiz mainstream.

Osobne si myslim ze Ryzen 9 3900X bude statecnym protivnikem i vuci Rocket Lake, minimalne cenou a spotrebou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jak to souvisí s tím, že lidi kupují levné notebooky, ve kterých dominuje Intel? Hlavně ti lidi potřebují levný počítač třeba pro děti aby na tom mohly dělat úkoly apod. Na to stačí tyhle stoje za pár tisíc. Lidem je u zadele co je uvnitř, hlavně že to plní to co má.

Celý příspěvek je naprosto mimo to co kolega psal.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„dale i kdyby bylo 8 jadro Tiger Lake lepsi nez 8 jadro Zen-u 2 stale bude procesor od Intel-u ve vysledne cene o dost drazsi coz se nam krasne ukazuje i dnes u prikladu Core i9 - 9900K"

9900K by bez iGPU měla při stejné ploše 12 jader. Šestijádro Tiger Lake by při vysokých frekvencích mohlo Ryzeny porazit ve většině her a jeho velikost by mohla být (díky větším jádrům a více cache) někde na úrovni Skylake desetijádra bez iGPU(?), tedy menší než dnešní 9900K. Cenově by tak mohl jít dolů i při zachování zisku - já bych Intel nepodceňoval. Jinak souhlas, Kometu mohli vynechat, jen vyhožené prachy na vývoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že Samsung začal vyrábět vlastní produkty na EUV není nic zvláštního, nýbrž nevyhnutelná situace. Kapacitu má, zákazníky ne, takže je pro něj furt lepší vyrábět cokoli, než nechat továrnu stát.
A že se vrhnul radši na 10+nm než níž? Můj odhad by byl, že takhle EUV v době požadované na výrobu čipu tolik nezaostává za normálem.

(=zvolili výrobu tak, aby jejich ztráty byly minimalizovány)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.