Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung opouští trh digitálních fotoaparátů

Samsung NX30 - Obrázek 5
To, co naznačilo již ukončení sympatické APS-C bezzrcadlovky NX1 a postupující vítězné tažení trhem smartphonů, je definitivně realitou. Samsung končí s fotoaparáty.

Jihokorejský gigant dělal fotoaparáty delší dobu. Už za dob kinofilmových jsme mohli vídat jeho produkty a nejinak tomu bylo i v éře digitální (ostatně můj první digitál byl od Samsungu). Firma přitom dokázala v určitých chvílích nabídnout něco, co většina konzervativní konkurence z řad tradičních foto výrobů z japonských ostrovů nenabízela. Napadá mě vedle NX1 (s 28Mpix APS-C a 4k H.265 videem) třeba z doby před několika lety digitální kompakt NV24HD s 720p H.264 videem.

Každopádně Samsung se na trhu digitálních přístrojů vyšší třídy trápil. Zkoušel to v kooperaci s Pentaxem (éra kolem Pentaxího K20D a K7, které používaly 14Mpix Samsung CMOS a které doprovázely rebrandované přístroje přímo od Samsungu). Zkoušel to i sám, já měl v testu jeho první APS-C počin mezi bezzrcadlovkami, model NX-10 a o NX1 jsem se již zmínil.

Jenže co je to platné. Dražší foto přístroje se dělí o stále se zmenšující trh, na nové potenciální trh nemá Samsung kapacity/know-how (střední formát), nebo se mu na nich nechce znovu riskovat, a digitální kompakty míří velmi rychle v zapomnění.

Je jedině logické, že firma zaměřuje definitivně své síly na maličké foťáčky, které se montují do smartphonů či tabletů. Zde se jí daří a uvidíme, čeho se od ní dočkáme, i třeba z hlediska firemních ISOCELL čipů.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung opouští trh digitálních fotoaparátů

Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 11:12 | Ano Ano | V Nikone si niekto spravil prdel a prehodil...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 10:51 | Gaunter | "lowendove zrkadlo D7500" €1400-vý...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 10:30 | David Ježek | nezabudli, článek vyjde o půlnoci. jinak tedy...
Čtvrtek, 13 Duben 2017 - 09:17 | Ano Ano | trochu OT. nezabudli ste na nove lowendove...

Zobrazit diskusi