Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung připravuje 512GB DDR5-7200 postavené na HKMG a TSV

Článok mohol trošku pripomenúť aké budú DDR5 pre deskop. Do 64 GB/modul? Aká podporovaná kapacita sa predpokladá u Alder lake a Meteor lake, príp. u Zenu 4?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maximální kapacita jednoho unbuffered modulu je u DDR5 128GB (jestli se tak velké moduly budou dělat je jiná věc, ale podle standardu je max 128GB). Jaká je podporovaná kapacita u nevydaných CPU není známo, to se dovíme až ty CPU vyjdou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ideální pro cloudové Windows 10XStream - pro mobilní zařízení bez vypínacího tlačítka a disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tomshardware je test spotreby DDR4 pameti, vychazi to zhruba na 1.5 / 3 / 6 / 12W pro 4 / 8 / 16 / 32 GiB.

Takze 512GiB = 16x 32GiB = 16 x 12W = 192W. Po aplikaci - 13% jsme na 167W.

Osadite 4TB (pro 8ch konfiguraci) a 1337 W je fuc :P

Doufejme, ze to bude v realu lepsi, nez -13% :)

A pri tech obrich kapacitach - Samsung delal i pametove moduly (plata jako od vcelare) pro Power7 systemy - to mohlo prijit jako ilustracni foto k clanku (mam M396B4K73CH0 )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Link na článok?
V opačnom prípade by celá moja spotreba PC bola len spotreba RAM. 32GB sa predávajú bežne bez chladiča, to by som mal mať spotrebu 12W x 4 = 48W len na 128GB RAM.
To by som v mATX skrini len s chladičom CPU a ventilátoru zo zdroja, musel mať pri nonstop zapnutom PC, snáď aj 70-80stC. 3 HDD ale majú 35.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to jasné, šíriš demagógiu. 32GB má spotrebu 12W, ale je to zložené zo 4 x 8GB, t.j. spotreba jedného modulu je 3W.
Tak 128GB má spotrebu odhadom 3 až 5W x 4 moduly, do 20W.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji nedelat nepodlozene odhady, jako ze modul s vetsi kapacitou, bude mit stejnou spotrebu. Tak to opravdu nefunguje - protoze objem kremiku tam naroste (at uz multi-die pouzdra, nebo vice pouzder na dimm).

Co mate za cipy na te 32GB DIMM? muzem to zkusit dohledat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

3íriš bludy. Odvolávaš sa na 7 rokov starý článok, RAM sú už výrobným procesom úplne inde, počet malých chipov na module pri 32GB je možno taký istý ako v tej dobe pri 8GB. Keby si mal aspoň základnú predstavu čo je to 12W spotreba, že dávať 48W cez základnú dosku do RAM modulov, by to vypálilo za chvíľu 100stC, keď procesory majú spotrebu 54-65W a musia mať obrovský chladič, proste a jednoducho, všetko zle a dali ti za tie tvoje bludy niektorí aj plus.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

32GB modul má 16 chipov, 4-4 / 4-4.
Toľko isto čo v roku 2014 8GB (ten nemám, podľa obrázku na jednej strane je 8 chipov, na druhej asi tiež, lebo inak 4GB majú polovicu, by boli len jednostranné, alebo na strane mali len 4 chipy). Ten má spotrebu 3W.
32GB bude mať tiež spotrebu cca 3W pri plnej záťaži.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me by nevadilo, ze spotreba klesa, kdyz jsme se presunuli ze 4Gbit na 16Gbit chipy, to je zrejme bezny vyvoj - kdyz si projdete dokumentaci ramek zjistite, ze za spotrebu muze hlavne I/O a nejaka ridici logika, ani ne samotna velikost**. Ale reknete mi, vy jste spokojen ze za 7 let ty vase pameti jsou porad stejne pomale? (mimo jine, narust 3/6/12W jak prezentovalo THW zajistilo i narust rychlosti, protoze je to 1/2/4ch)

** v relevanci na clanek - zavadeni HKMG je prave z duvodu udrzeni spotreby najednou te obri "pasivni" plochy pametovych bunek, protoze pri skoku z 32G na 512G per dimm, bude objem kremiku nasobne vyssi - a hlavni roli opet zacne hrat leakage.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre vás sú RAM stále tak pomalé ako pre vás majú obrovskú spotrebu. Mojich 128GB má primeranú, pre stolný PC bezvýznamnú spotrebu a rýchlosť viac ako dostatočnú. Nikdy ma neobmedzovala rýchlosť RAM ale len kapacita. Budúci rok chcem mať 256 alebo 512 GB, podľa ceny (viac ako 600Eur do RAM nechcem dávať, vždy som kupoval najvyššiu kapacitu hoc i na základných taktoch, bez prevoltovania).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co s tou RAM preboha robis? co tam chces mat?
renderujes na tom terminatora 7?

ja som este pred 2-3 rokmi bol na 4 GiB DDR2 (4 GiB uz bolo fakt velmi obmedzujuce aj na beznu kancelarsku pracu), potom som brutalne poskocil na 16 GiB DDR3 a veru este by som sa tusim zmestil aj do 8 GiB, co na beznu kancelarcinu postacuje, samozrejme na nejake ine veci to nestaci - troska robit s multimediami a RAM je fuc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už som sa ho raz pýtal, že na čo mu je toľko RAM, ale neodpísal... Ja teda toho robím dosť, a 32 GB RAM mi celkom stačí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam v jednom stroji 256G a v jinem i 512G - sice to jsou stare sunky, ale nektery soft je tak blbe napsan, ze neni jina moznost - konkretni priklad: mcview (z mc - midnight commander), kdyz date F7 - search, tak nacitava soubor do pameti (hexedit to napr. nedela), takze kdyz hledate neco v 146GB diskovem image.. tak je dobry mit i tolik pameti, jinak to zabije oom :)

Typicky zpracovavam velka (binarni) data - a mam tri urovne kam s tim - pole z hdd, pole z ssd a pak ram (/dev/shm). Nad daty bezi vlastni analyticke tooly, a pokud je nutno vicero pruchodu - tak je lepsi to presunout do rychlejsiho uloziste. Ono je fajn - kdyz pocitac ceka na vas, a ne vy na nej :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně ne. Jakmile chci třeba spustit nějaké FEA výpočty tak to žere ramku jako blázen. Totéž převody 3d nascanovaných objektů z stl na 3d model a dovedu si představit že cokoli co zpracovává vělký balík dat v kuse na tom bude podobně. Ale jinak doma jsem se taky musel uskrovnit na 32gb bo do normálního desktopu ani NB za rozumné peníze ani víc nacpat nešlo (jinak bych dal 64gb alespoň u desktopu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já ti vám lidi nevím ale třeba mých 32Gbyte ram archaických DDR3 ve 4 modulech mi ukazuje v HW info momentální spotřebu 7,5w (celkovou) a kdyby to bylo násobně víc tak by se podle mně ramky upekly...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Doporucuji nedelat nepodlozene odhady

... ja taky :)

> Tak to opravdu nefunguje - protoze objem kremiku tam naroste

Mate pravdu.... tak to opravdu nefunguje. Objem kremiku roste temer u vsech cipu - coz neznamena, ze s tim vyrazne stoupa i spotreba (a uz vubec to neplati u DDR pameti).

DDR zere dvema zpusoby:

1) read + write - tohle je limitovano propustnosti sbernice a rychlosti pameti, a je celkem sumafuk jakou kapacitu (= kolik kremiku) tam mate. DDR5 vzhledem k vyssi rychlosti bych cekal ze bude zrat o neco vic.

2) refresh - tohle nejspis bude zavisle na mnozstvi kremiku, ale podle toho co ctu, neni to nejak zasadni komponent celkove spotreby.

Dalsi vec: TSV je mozna novinka, ale chip stacking lze delat i jinak (wire-bonding), a delalo se to uz s DDR4:

https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM

"Increased memory density is anticipated, possibly using TSV ("through-silicon via") or other 3D stacking processes. The DDR4 specification will include standardized 3D stacking "from the start" according to JEDEC, with provision for up to 8 stacked dies."

... TL;DR: objem kremiku rostl vyrazne uz s DDR4, mozna i driv, a spotreba nestoupla nasobne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Při použití v 1S systému a řekněme 64j CPU, to vychází při osmi kanálech na 64 GB RAM na jádro. Není to málo Antone Pavloviči? Jinými slovy, neumím si moc představit takový server, kromě vyloženě těch Exascale potvor. Jsem zaskočen pokrokem...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidim na jednej strane PCB az 20 puzdier. Ked ich ma byt spolu 32, tak na druhej strane ich je 12 ci ako?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude jich 40 pouzder. Autor zapomnel zminit, ze na kazdy 4 pouzdra pripada 1 pouzdro pro ECC. (4x8bit data + 8bit ECC)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nemají mít DDR5 on-die ECC na opravu chyb v rámci čipu? Pokud ale moduly obsahují navíc jeden ECC čip na 4 normální, jedná se o klasické serverové ECC pro sběrnici RAM-CPU tak, jak to známe z dnešních pamětí. Jestli se pletu, tak mě prosím někdo opravte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On-die ECC neresi ochranu vuci chybam na desce, konektorech, socketu. Pro seriozni nasazeni tam bude extra cip, pro kazdou pulku dimm modulu (DDR5 jsou dva 32bit kanaly per dimm).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to nejspíš tak jak to známe. Ale už neseženete modul (celé PCB) bez ECC čipu, protože DDR5 mají dle standardu ECC. Ale asi nikdo netvrdí, že to nemůže být na PCB jako extra čip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo tiez mi napadlo ze to bude asi aj 2x20 puzdier kvoli kontrolam chyb, ale ako to to presne spravane som netusil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy si tady výskáte radostí, ale uvědomili jste si, jak dlouho bude POSTovat server s 512GB-2TB RAM? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie, neuvedomili. Ako dlho teda bude POSTovat?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možnost důkladného ověření funkčnosti RAM při POSTu, kdy se jakoby načítala celá velikost RAM, jsem viděl naposledy snad na nějaké 486 :) Ale stejně šla tato volba v BIOSu vypnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este aj na Pentiach1 to bolo, vtedy som videl jak to pri POSTe stupa ... prrrrr az po 16384 k(i)B (2x 8 M(i)B moduly) ci neskor po veeeelkom upgrade az na 65536 k(i)B (4x 16 M(i)B moduly), trvalo to aj 20 sekund

a tusim to bolo este aj pri Pentiu II, kde som videl kontrolu RAM pri POSTe stupat do 128 M(i)B ci 256 M(i)B

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno som riešil známemu dosku Gigabyte s AM2+ (výmena elitov a jedného MOSFETu, chyba sa prejavovala roztočením vetrákov na max a sem-tam to píplo). Potreboval to kvôli RAID polu postavenom na nejakom nForce na tej doske. Pointa ale taká, že keď som zapol dosku tak tiež "počítala bajty" - ovplyvňuje to nastavenie "Quick Boot" alebo "Quick Post" neviem. Taktiež neviem prečo to mal tak nastavené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U serverů je to dodnes běžné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to tak 128-256 GB je uuuuplne bezna vec na fyzicke zelezo server, to je jak v desktope 4-8 GB (teda 128 GB uz v novom normalnom serveri ani nenajdeme, rovnako ako 4 GB v novom normalnom PC)

kedze 90% serverov su furt intel a 99% serverov su 1-2 socketove, s viac jak 1 TB RAM by som moc neuvazoval, lebo to tie Xeony proste nedokazu adresovat a 4-8 socketove Xeony co dokazu adresovat az 4 TB RAM su v drvivej mensine

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak začni uvažovať... Mám 6 kusov DL580 Gen9 dual-socket so 64GB LRDIMM modulmi, každý server má 6TB RAM...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DL580 Gen9 s 6 TB RAM trvá POST cca 10 minút. Možno aj viac, ale je to otravne dlho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HPE DL380 Gen9 so 768 GB RAM a 2x HDD (1 logical volume) od zapnutia po UEFI necelé 4 minúty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hezké, a to jsem akorát přešel na 2x16GB 3600, z tohoto pohledu tařka kosmická technologie...
Kde jsou ty časy kdy na XP bylo 2GB neskutečně hodně, i ten web přes pouhé GPRS šlapal plynule, dnes člověku přijde když to přepne na EDGE že vlastně stojí a 4GB RAM je jako tehdy 256MB kdy se bojovalo o každý uvolněný MB...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.