Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung se chlubí zákazníky a výtěžností 3nm procesu, sám ho ale nepoužívá

Chudák Samsung, takový pokles zisku. Výrobci notebooků ho šikanují stejně jako AMD a osazují směšně malé kapacity SSD. Řešení vidím v založení společné značky pro notebooky - sAMDsung.

Situace je absurdní. AMD má skvělá APU, ale sehnat je bez dedikované grafiky za adekvátní cenu je nemožné. Samsung potřebuje zvýšit prodeje čipů, ale výrobci notebooků osazují 256 GB lowend i v cenové kategorii nad 20 tisíc. Osazování 128 GB shit-lowend SSD v kategorii 10-20 tisíc je už na žalobu!

A ne, nechci slyšet, že to kapacitně stačí, protože to není jen o kapacitě, ale i o rychlosti, životnosti a směšně malému příplatku za 500 GB (cca 400 Kč), který by klidně dovolil mít 500 GB jako základ i v notebooku hluboko pod 20 tisíc.
sAMDsung - dva šikanovaní proti všem za svoje práva i práva zákazníků!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

https://wccftech.com/samsung-3nm-gaa-yield-rate-up-to-70-percent/

Samsung’s 3nm GAA Yield Rate Is Said To Be Up To 70 Percent, Enabling A Comeback Of The Foundry For Cutting-Edge Chips

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.phonearena.com/news/qualcomm-dual-sourcing_id147225

Qualcomm might split 3nm Snapdragon 8 Gen 4 production between TSMC and Samsung

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm nojo takže snapdragon gen 4 bude další fail stejně jako gen1 a 888.

3nm Samsungu totiž s největší pravděpodobností budou sotva konkurovat 5nm tsmc z hlediska spotřeby

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vedle sebe mam novy jeste nerozbaleny Samsung S21 FE 5G. Muzu ti uplne s klidnym srdcem rict, ze je mi stejne jako 99% uzivatelu takovych telefonu jedno, co v nem vlastne je za SOC. Pokud nejsi naruzivy mobilni hrac, tak nemas v principu sanci poznat, nejake rozdily. Z toho je potreba taky vychazet. Ty SOC muzou byt technicky o neco horsi, ale ve vysledku to stejne nic nemeni, vyjma male specificke skupiny uzivatelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mi tedy přišel rozdíl mezi Snapdragonem a Exynosem již znatelný, hlavně z hlediska výdrže baterky. Nějaké (měřitelné) kompromisy to pak dělalo i v kvalitě fotografie protože si nemohli dovolit tolik posprodukce.

Neřeším pro lowend mobily, ale aby mně někdo v EU prodal za stejnou premium cenu horší shit, to nehodlám podporovat. To ať si prostě nezvykají, pardon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Specifický trh :-) EDIT: Mně nevadí, když jeden CPU je horší než druhý, pokud je zas lepší v jiných věcech. Ale co si pamatuju, tak třeba na prvních Exynosu zakázali nahrávat 4K60, protože Qualcomm pro USA trh měl maximálně 4K30.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz chces videt, jak jsou spotrebni veci prijimane "plebs", tak se podivej na recenze treba na Amazonu.. Treba na nemeckem ma 72% 5 hvezdicek (plny ocet), 19% 4 hvezdy.. 91% velmi spokojenych uzivatelu. Pokud by z pohledu bezneho Lojzy byly s timhle modelem problemy, tak by se to tutove odrazilo v horsim hodnoceni.
To ze se na to geeci a specialni uzivatele treba divaji jinak je v poradku a nemusi to byt ve shode s realitou a potrebami beznych lidi.
Koukal jsem ze srandy treba na Apple 14.. a ten ma "jen" 90% pozitivn hodnoceni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle telefon jsem dal klukovi, Rozhodně bych nemluvil o plynulosti. V systému byly občasný záškuby. S23 Ultra tam, kde se to škubalo běží krásně plynule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Rozhodně bych nemluvil o plynulosti."
.. samozrejme, telefon ktery se seka uz jen pri mrknuti oka :D
ps: mozna ma dokonce 'detekci Jirkak: a v tom se sekne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je poněkud jedno, jestli ten 3nm MBCFET bude o X procent horší či lepší než 3nm TSMC, protože když bude čip vyroben oběma technologiemi, reálný uživatel prakticky nebude mít šanci pozorovat v praxi rozdíl mezi oběma čipy. Bude samozřejmě schopen ho změřit různými benchmarky a říct exaktně na tisíciny procent, jak se výkon liší (a napsat o tom přežvejkanou analýzu na web), ale oba čipy budou oukej pro daný typ užití (tedy hi-end smartphone). Jasně že Apple půjde spíš po kapacitách v TSMC, protože ta je prostě nyní o trochu lepší a o hodně spolehlivější výrobce. Ale ostatní? Vždyť to je fuk. Kdo kupuje sstření třídu telefonů Samsung (což dělá větišna lidí), řekněme v relaci 6- až 12k Kč, tak bude zcela spokojen i s 3nm MBCFET čipem a limity budou jinde, často uměle existující (tu absence 8k či dokonce 4k videa, tu absence RAWu, tu absence pořádné primární kamerky, zato osazeny zbytečné věci jako 2Mpix macro + 5Mpix ultra-wide s blbou světelností).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepe se Samsungu prodava low end. Jeho A0x modely se pravidelne umistuji v top10 nejprodavanejsich mobilech. Jedine ktere se tam Apple dokazi vmestnat. Hodne zalezi na trhu. V usa se prodavaji ska a foldy, v evrope a34/54, v asii ty nizsi modely

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V relaci 6- až 12k Kč se na mobil s SOC na tomhle procesu ještě hodně dlouho nepodíváš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě. ale je to prostě segment, kde dnes je jedno, jestli je tam 16nm TSMC, 14nm Samsung, 12nm TSMC či nějaký 11/10nm od kohokoli. ve výsledku je to fakt totálně šuma fuk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hranice low end a nižší stredni az stredni dnes uz bezne pouziva 5-6nm čipy, do vyšší střední jdou i 4nm čipy jako snapdragon 7 gen 1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, teď na to koukám - Xiaomi 13 Lite s tímhle 4 nm Snapem a 8 GB RAM/256 GB úložiště za 10 tisíc. Jestli ho strčí i do něčeho levnějšího se 128 GB úložištěm, tak asi neodolám. IMHO anomálie, tohle si na 3 nm už asi nedovolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď mi povězte, jaký bude rozdíl oproti telefonu za 3000,- pro uživatele jako já. Telefonovat to bude umět stejně. Multimedia to bude přehravat taky stejně, prostě plynule. Navigovat to bude podle toho co tam bude za GPS modul. Jedinej rozdíl je v tom že se to pravděpodobně nevejde do kapsy a to je pro mě jeden z nejdůležitejších parametrů. Jakej by měl přínos ten telefon s 3nm SOC pro takového BFU jako já?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro BFU je rozdíl v tom, jestli 1) to má výkon, a pokud ano 2) jestli se to přehřívá (a následně throttluje) a 3) jak dlouho vydrží baterie. Tohle po čase používání pozná i BFU a je pak nas*aný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud telefon za 3000 stačí, a běží plynule, tak opravdu není třeba víc. Mě neběžel telefon za 18000 plynule

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@David
Zásadní je mít na pokročilé technologii ten LTE/WiFi modul, aby to žralo co nejmíň. Tam bys poznal, jestli je to na 16 nm nebo 6nm EUV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je cerstvy clanek na tema..AMD bude vyrabet i u Samsungu a zpozdeni novych mobilnich Zen4 APU ma mit na svedomi TSMC..
https://wccftech.com/amd-shifting-to-samsung-4nm-technology/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno, ale je to len šuškanda
https://www.techpowerup.com/308065/amd-to-shift-some-of-its-4-nm-cpu-sil...

A načasovanie je zvláštne

SANTA CLARA, Calif., April 18, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD) announced today that it will report fiscal first quarter 2023 financial results on Tuesday, May 2, 2023, after the close of market. Management will conduct a conference call to discuss these results at 5:00 p.m. ET / 2:00 p.m. PT.
https://www.amd.com/en/newsroom/press-releases/2023-4-18-amd-to-report-f...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.phonearena.com/news/samsung-3nm-yield-rises-perfect-level_id...

At the same time, TSMC, the largest foundry in the world and Samsung Foundry's chief rival, was reportedly achieving yields of 80%. But Samsung has been working hard to improve its yield and a report from The Korean Economic Daily says that Samsung Foundry's yield on 3nm chips is now at a "perfect-level."

A source, presumably inside Samsung, told the Korean Economic Daily, "We are now developing second-generation 3nm chips without delay." Mass production of those chips will start in 2024.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.