Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung spustil sériovou výrobu 10nm FinFET procesem, jako první na světě

"dává zhruba o 27 % vyšší výkon či o 40 % nižší spotřebu"

Jak moc si tim jsi jistej? Nebo-li ty cisla jsou uz nejak otestovany nebo vzesly z pera marketingoveho oddeleni Samsungu?

Ptam se proto, ze tak ruzne slysime, ze zdaleka ne kazdy se chysta sve cipy zadat na vyrobu do 10nm s tim, ze pry oproti 14nm prinasi tak malo navic, ze se naklady na upravu procesu na 10nm nevyplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta čísla vypadají docela reálně. Není to nijak zásadní rozdíl. Je třeba brát v potaz, že to Samsung srovnává s vlastním 14nm procesem. Co se taktů (=„výkonu“) týče, je těch 27 % navíc oproti 14nm procesu Samsungu v podstatě ~10 % navíc oproti 16nm procesu TSMC. Zákazníkům, kterým jde o vysoké takty, se tudíž investice do přechodu na nový proces nevyplatí, na to je 10 % málo. Smysl to může mít pro ty, kterým nejde o takty, ale o úsporu a kteří mají pro daný proces připravený zbrusu nový čip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trapáci ze Samsungu a ještě větší trapáci z Googlu. Mně na Symbian stačí 90nm CPU a je to jen mírně lagující - asi jako dnešní Android phone pod 4000 Kč. O fungování se 128MB RAM se může moderním tzv. OS nechat zdát. A proč chodit až k Symbianu. Windows XP měly v porovnání s těmi dnešními paskvily prakticky nulové nároky na RAM a hlavně CPU a to jsou XP plnohodnotný OS co běhal i na serverech/workstationech. Celeron na 800MHz byl zbytečný overkill a to je CPU minimálně 5x pomalejší než to co je v mobilu za 2600 Kč (Snapdragon 210).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co teprve DOS, nebo dokonce psaci stroj! A vůbec, proč nepoužíváš papír a tužku, nebo rovnou mozek...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co máš proti DOSu, psacímu stroji, papíru, tužce a mozku? Používám vše z uvedeného, často ve specifických případech stále není nic lepšího.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já do vany potřebuju vodotěsnej mobil a potápěčský brýle )))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel to není jen záležitost operačního systému. Porovnej si také nároky, rychlost a možnosti běžných aplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak ti Mirdo v tom founu funguje webovy prohlizec na narocnych strankach? Jelikoz na spouste webech uz hlasi vice pageviews z mobilu nez z pocitace, je vlastne mobilni webovy prohlizec uplne nejdulezitejsi aplikaci. A nejak si na 128MB ram funkcnost dost dobre predstavit neumim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nijak, protože si vážím svých očí a nervů. Jinak teď píšu z retro XP PC a s otevřeným diit.cz a jednou další mi to ukazuje zabraných 260 MB. Mít tak rychlé úložiště jako mají dnešní smartphony, tak by těch 128MB možná nebyl problém pro nenáročné prohližení webu.Náročné stejně nejde na mobilu realizovat a i jedna otevřená stránka stačí. Pomalý 40GB HDD s diskově hodně závislým Windows XP proti něčemu modernějšímu na současných flash pamětech - to by mohlo té menší RAM hodně pomoci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není ten Symbian nějaký nenažraný? Mě na Amize stačil 7 MHz CPU a 0,5 MB RAM na okýnkový multitaskový OS. Ne vlastně ne, to je moc nenžraný, stačí 8 bit CPU na 1 MHz a 64 kB RAM. To musí stačit každýmu. Nene, vlastně na co počítač, stačí psací stroj a pevná linka. Nene, vlastně, zlatá dobrá pošta, ty pevný telefony jen kazí mládež, která pak neumí pořádně formulovat poštovní psaní a psát krasopisem. A vůbec, na co pošta. Lidi maj hákovat na poli nebo v manufaktuře a ne se vykecávat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já na tom Symbianu dělám ne úplně hnusné foto, prohlížím si je, používám GPS navigaci, přehledný plánovací kalendář, přehrávání mp3 + běžné telefonní fce. Souhlasím jen s tím hákováním na poli - lidi by byli víc spojený s přírodou a méně by blbli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo! Máš recht a úplně jsi mě osvobodil od těch buržoazních výdobytků. Vrátím smartphone, na kterém pracovně potrebuji webex a skype. Jelikož na systému s WXP a kdovýjakou speckou vývojové prostředí na IDEA nerozjedu tak rovnou dám výpověď a půjdu na dávky. Pořídím si Symbian a stařičký PC a budu kydat hnůj na diskuzních fórech jací jsou vlastně inženýři z technologických firem idioti, že vše umím lépe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhý a dojemný příběh s jednou podstatnou chybou. Já Symbian ani Windows XP neprogramoval...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proti gustu..., ale prohlašovat to za zlatý grál mobilní komunikace je poněkud mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestě že redaktor nezapomněl nás informovat o špatných baterkach. Už jsem skoro na to zapomněl.
A že by zrovna neuměl Samsug vyrobit baterii, to asi v Note nebyla jejich první baterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.