Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvádí Neo QLED, OLED nahradí Mini LED

Ty TV od Samsungu to jsou pekny krapy, 2 roky a muzete jit kupovat novou. Vyrobkum Samsung jsem se zacal programove vyhybat.
Ono teda mimochodem, kdo dneska stoji o debilni televizi, potrebuju monitor a nad 50" mate snad jen Acer a Philips, ostatni na rozvijejici se trh velkych monitoru dlabou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

RedMaX: proc konkretne? SW podpora nebo HW (vypalena obrazovka)?
Ja mam od nich letitou C series (SamyGO - povoleni NTFS mountu + par dalsich veci) a obavam se, ze se budu muset zacit koukat po nahrade...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma Samsung z roku 2010(dumb TV) a z 2019 (Smart TV). Zatím obě těžká pohoda. I když mě trochu štve že 2019 neumí DTS a musim konvertovat než to pustim, takže cca 1 minuta mojí práce a 15 minut práce PC.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No najčastejšie čo na TV Samsung odchádzalo boli zdroje (hlavne v lete, asi prečo... :) ) a potom T-con a následne Mainboard a na poslednom mieste bol panel, resp. jeho podsvietenie...to platilo do roku 2018, kým som pracoval vo fachu. Platilo to prakticky pre všetky značky čo sme robili, aj pozáručné opravy...napr. LG, Philips, Panasonic, Sony a spomínaný Samsung. Philips (TPvision) mal svojho času veľké problémy odladiť Android na ktorom bežal, to bolo až neskutočné, ale už to odladili...brat si nesťažuje, takže to už zrejme zvládli. LG na najnižších modeloch malo problém so životnosťou Direct LED podsvietenia (neriadeneho), tam sa menili pási dosť často tesne pred koncom záruky, alebo už ako pozáručné. Možno stačilo nemať podsvietenie stále na Max. a vydržali by dlhšie, ja to na mojich Sony TV čo mám, tak praktizujem, a musím poklopať, že aj 8 ročné fungujú spoľahlivo.

Myslím že najviac sa predávali na slovensku Samsung TV, tak toho bolo aj adekvátne viac. Ale už v tedy boli snahy u korejských výrobcov, hlavne u nižších modelov dávať na jednu dosku T-con s mainboardom, takže sa rovno menila jedna doska, ale pri pozáručnej oprave to už bola pálka a neraz nerentabilná. Je možné, že už dnes je to v rámci optimalizácii aj v strednej triede. Sony málo iba jeden autorizovaný záručný servis na slovensku, takže buď sa tak málo kazili, alebo sa tak málo predávali, to nedokážem presne určiť, každopádne pozáručných, ktoré sme robili my, bolo najmenej, ale objavili sa aj vysoké rady, čo sa kazili.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"nemať podsvietenie stále na max"
To je otázka. Z čeho tak usuzuješ, co se děje nepatřičného při nižších jasech (ted mám Direct LED), před tím CCFL podsvícení, který jsem používal na minimum nebo maximálně občas na druhé nejtmavší ze čtyř, Samsung, a telka jede 12 let, na rozdíl od bratrovy o rok novější, kterou svítil na max a je po ní. Jinými slovy zdroj u těchto nenažraných CCFL dostával zabrat. Čili můj názor, menší jas, míň tepla, větší výdrž komponent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja vychádzam z toho, že hlavne LEDkám (ako zdroju podsvietenia) vadí teplo, resp. keď sa prehrievajú nad istú teplotu. Od istého času sa začali telky robiť také tenké, že už tam bol problém dobre odvetrávať, respektíve ochladzovať tieto citlivé miesta, hlavne v lete a stačí jeden horúci mesiac, kedy podsvietenie beží naplno, teploty LED-iek sú vysoké a postupne začínajú degradovať ( po pár rokoch buď svietia slabším svetlom, alebo zmenia teplotu svetla, prípadne homogenita ide do hája). Navyše to celé výrobca zabije plastovým krytom, namiesto plechového, ktorý o dosť lepšie odvádza teplo z dosť veľkého povrchu. Zrejme aj preto dosť často to zabije aj T-con (malý plošák s pár čipmi čo riadi panel, a je nacapený niedeky úplne na panely a tak sa ľahko tiež zahreje, v lete až moc). Na mojich Sony KDL-40HX720 (ročník 2012 má prieduchy na vetranie a ešte akú takú hrúbku) a KDL-46HX850 s Gorilla Glass (ročník 2012, má prieduchy a plechový zadný kryt...dobre odvádza teplo) mi táto teória zatiaľ vychádza.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz tu pisou, konkretne televize - odchazejici zdroje. U novejsich modelu LCD TV odchazi neskutecne rychle podsviceni. Dal na ne mam pifku skrz mobilni telefony, ktere jsem kdysi pouzival, ale ted mi prijde, ze je prekonavaji i "noname" typu Realme.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja naopak som so Samsung TV celkom spokojny. Tiez mam uz mnohorocny D model (z roku 2010) a doteraz funguje bez problemov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nechapu, ja sam Samsung TV nevedu, mam fullHD Panasonic taky asi i vic nez 10 let. Mezitim uz ma otec treti TV od Samsungu. Mu povidam, nekupuj ty krapy, ale neda si rict. Samsung TV kdyz da 5 let, to vim od vice lidi, ne jen od otce, tak to je zazrak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U prarodičů ještě stále slouží samsung plasma cca 20 let a samsung smart led cca 10 let. Nikdy nebyl problém. Asi slušnej oddíl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo delší zkušenosti s PC monitory využívající QLED? Hlavně po stránce barev a gamutu. Co jsem koukal, tak zatím po kvalitě barevného podání stále vítězí IPS. Ale praktické zkušenosti nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude hodně záviset na konkrétní generaci - jednotlivé generace mají společné jen ty kvantové tečky - jednou je pod nimi LCD, podruhé OLED, potřetí (mini) LED. I mezi půlgeneracemi byly rozdíly dané např. úpravami substrátů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro doplnění:
- mini LED slouží v podstatě pouze jako přímé podsvícení, typicky v lokálních zónách (až desítky tisíc LEDek, podle velikosti panelu), nenahrazují samotné (obarvené) pixely obrazovky.
- mikro LED (uLED) - jsou přímo svítící malé diody nahrazující TFT matrici + podsvícení (hurá ;) ), zatím jsou nevýhodou velké rozteče mezi pixely a brutální cena
Kvantové tečky - nahrazují barevné filtry u klasických LCD (a nově to někteří výrobci zkoušejí nad OLED), mají menší ztráty než filtry (obrazovky mohou být "jasněšjší") a současně umožňují lepší separaci vlnových délek mezi R, G a B (barvy jsou přesnější), nevýhody neznám (cena?)

Každopádně všechno je ve vývoji, výrobci jednak zkouší kombinovat technologie (např. miniLED + Quantum Dot, případně OLED + QD) a současně dělají ve zkratkách a marketingových názvech docela bordel. :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Do širšího uplatnění micro-LED, pokud se jej vůbec dočkáme by mne zajímala alternativa v podobě Hisense ULED TV XD9G. Princip dvou panelů, barevny UHD a mono FullHD pro "lokální" regulaci podsvitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte jestli bílé OLED podsvícení mělo plné rozlišení panelu?
- U Mini LED jich má být jen kolem 5000 u 85" modelu, takže spíš míň. (zdroj AVmania)
- To je výrazně míň než rozlišení panelu. Takže zhoršují / šetří?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OLED podsvícení je modré (ne bílé) a ač bylo plánované na rok 2020, tak produkty dosud nejsou dostupné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LCD neni zdrojem podsvetleni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V úvodním videu LG na CESu píšou, že 86" 8K model bude mít 30 000 mini LED a "close to 2500" zón.
- Čas 21:06
https://youtu.be/j1-MOE_oSXs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.