Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvedl dlouho očekávaný Exynos 2200. Proč to nic neznamená…

Když o výkonu nepadlo ani slovo, znamená to že zlepšení oproti exynosu 2100 bude tak 10-15%, takže oproti snapdragon 8 gen 1 a mtk dimensity 9000 pozadu.

Raytracing v mobilu? To je čistě marketingová záležitost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že "notebooků", tedy spíše convertiblů 2in1 a tabletů s klávesnicí v deklu bude přibývat i mimo "jablečný" sektor. A tam se ten výkon začne hodit. A vždycky to bude boj o pozici v trojúhelníku cena, výkon a spotřeba (potažmo výdrž).
Takže jo, i ten raytraceing se pomalu, ale jistě bude víc hodit. A nejenom pro hry, ale i v artových a designérských sektorech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen v mobilu? Raytraced hry, které se dnes dají na desktopu rozjet v solidních frameratech, jsou asi tak Quake 2, Minecraft a viděl jsem zmínku o chystané úpravě pro Half-Life (1). Ostatní hry jsou rasterizované s troškou raytracingu navrch, jestli se nepletu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen Quake, minecraft není plně raytracovaný, ale právě "trochu raytracingu navrch" je u něj "opravdu hodně raytracingu navrch".

Třeba LEGO Builder's Journey je z pohledu implementace RT dost high tech, byť někomu ta grafika přijde banální, ale dokáže to běžet 4k@60

Hry takového typu jsou pro mobily/tablety daleko obvyklejší.. Když koukneme na žebříčky nejhranějších mobilních her, tak těch FPS her tam mnoho není... Ano Garena Free Fire a PUBG mají loni po cca miliardě hráčů, ale miliardu+ mají i věci jako Pokemon Go nebo Mobile Legends

Půlmiliardové hry jsou už ale zcela jinde... Clash of Clans, Fruit Ninja, Candy Crush Saga, Among As... hry které běží na největších plečkách - 2-4 staré pomalé Cortexy, 1GB RAM...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Zmíněné katastrofické scénáře z posledních týdnů předkládaly, že se vydání
> původně plánované na 11. ledna nakonec musí odložit. K tomu sice došlo,
> ovšem odklad byl spíše symbolický

Podle mne na těch katastrofických scénářích asi něco bude, jinak by u několikrát odloženého přelomového nového SoCu řekli aspoň něco napovídajícího o tom bájném výkonu. Jediné symbolické je zatím toto "vydání". Zklamaných očekávání se třeba dočkáme o něco později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oni potřebovali týden na to, aby udělali novou prezentaci, (takovýhle prezentace se schvalují skrz několik schvalovacích koleček a týden je ještě dobrý), protože do poslední chvíle se tvrdilo (podle mě) uvnitř firmy, že to bude v pohodě, ale ono to není a katastrofické scénáře jsou na stole
Galaxy S22 bude mít jenom snapdragony, tak špatný asi jsou letošní exynosi, takže bůch ví kam to vůbec daj,
taky jeden leaker tvrdil, že grafika v tuhle chvíli není schopná běžet normálně na 1,3GHz, ale je to jenom boost, tak teď se prý snaží dostat alespoň na 1,5 GHz a slibovaných 1,8GHz je z říše snů
evidentně AMD při návrhu počítalo úplně s jinými paramtry procesu, stejně jako nvidia s Ampere

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sice mimo tema, ale v segmentu vyvoje Samsungu me vice zaujalo toto
https://www.svethardware.cz/samsung-prezentoval-mram-nyni-na-ni-lze-prov...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak výkon SoC záleží na možnostech chlazení zařízenía koulích vývojářů kam až nechají teplotně ten procesor zajít.
Exynos 2100 v S21 Ultra throttluje víc než Snapdragon 888 v podobně velkých mobilech, ale SG obvykle nechají běžet dost teplý na 8W, kdežto Exynos je zkrouhlý na cca 6W rychleji ale výkon tomu postupně klesá a klesá. Apple A15 je v iPhone 13 Pro Max poměrně agresivně zkrouhnutý. Docela rychle začne throttlovat a jeho příkon jde na nějaké 4W. Nicméně při 4W má výkon srovnatelný s Exynosem na 8W

Takže v tabletu to půjde chladit asi lépe než v mobilu. Případně, pokud to šoupnou do laptopu, tak tam to bude v pohodě pasivně chladitelné a dosáhnou plného výkonu celkem konzistentně. Většina mobilů vypadá že zvládne konzistentně chladit 4-6W bez nutnosti snižovat výkon, pokud je příkon vyšší, tak to throttluje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten TAG je super :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má pravdu, předsedo! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cortex X1/X2 do PC a hned se oživí trh mini krabiček připojitelných k monitoru/TV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to z pohladu konkurencie zasa taka tragedia asi nebude. Videl som aktualnu recenziu Mi12, ktory bezi na Snapdragon 8 gen 1 a vyzera to ze je to este vecsi priekak ako Snapdragon 888. Telefon sa prehrieva rychlejsie ako pri minulej generacii a vykonnostny posun sice je ale vyznamnejsi iba v GPU, CPU je len trochu vykonnejsie nez 888. Teda nie ze by ten vykon bol nejak strasne potrebny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak bodejť, ty telefony mají problém chladit víc než řádově 5-6W konzistentně a když výrobce telefonu tomu cpe 8W co nejdelší dobu tak se není čemu divit.

A CPU výkon není potřeba. Androidu chybí kvalitní SW, který by ho dokázal využít, hry si ale grafický výkon rády vezmou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže ono to uvedenie rozhýbalo ľady

2 Unstoppable Stocks That Could Turn $200,000 Into $1 Million by 2030
Jan 19, 2022 at 5:03AM

Upstart has tripled its number of car dealerships in just 12 months, sending its revenue soaring.
Advanced Micro Devices could have a bright future in the metaverse, but its existing segments already generate enormous growth.

Remember, 23% per year is the growth rate needed for a fourfold return in AMD's stock by 2030, assuming its current price-to-sales and price-to-earnings multiples remain constant. As it stands, if AMD's revenue growth rate were cut in half, it'd still be above the mark. And on the earnings side, it has even more breathing room.

But with new and exciting technologies emerging in the metaverse, and with further advancements in artificial intelligence, it's possible AMD finds even more growth in the future, rather than less.
https://www.fool.com/investing/2022/01/19/2-unstoppable-stocks-turn-2000...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

má přijet-nepřijet, být ustrojená-neustrojená, obutá-neobutá, učesaná-neučesaná a má přivézt dar-nedar :-D

přesně jako tento "launch- nelaunch" od Samsungu, doufám, že to s jejich 3GAA procesem nedopadne podobně ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.