Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sankce proti Rusku nemusejí dostupnost hardwaru zlepšit, dlouhodobě spíš naopak

Myslím, že to bude ten nejmenší problém. Mám nepříjemné tušení, že když Rusku Ukrajin a klapne, tak si Čína klapne Tchajwan. Putin navíc prohlásil krádeže Ruského majetku a peněz za akty války (což de iure opravdu jsou), takže až si zpacifikuje Ukrajinu, očekávám od něho "rogue behavior". Tedy údery na Západní infrastrukturu v mezinárodním prostoru, speciální operace alá Mossad na území Západu a hlavně zajímání a potápění obchodních lodí patřící a vezoucí náklad Západu.

I když se dají čipy a elektronika transportovat letadly, tak je to brutálně prodraží a sníží dostupnost. Speciálně pro chudší země "Západu", jako jsme my, kteří nedokáží ty bohaté přeplatit. Dtto se stane s plynem, ropou a jejich produkty. V momentě, kdy to Putin zařízne, tak akutní nedostatek nedokáží jiné zdroje vykrýt. A doufat, že by například Němci (a jiné bohaté národy) přešli na férový způsob přerozdělení mezi všechny státy EU, je zcela naivní. Prostě všechnu ropu a plyn zaplatí oni (a jejich fabriky v ČR) a my tu budeme chodit pěšky, ti movitější jezdit koňmo :-)

Americké "elity" odstartovaly 11.9.2001 NWO (a je fuk, jestli to Amerika zorchestrovala nebo to "pouze" dopustila či jen sprostě využila), ale hádám, že takhle si jeho vývoj nepředstavovaly :-D
Problém je, že Evropu to semele dříve a tvrději, než Ameriku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol, kremloblbe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a hele, změna. Přidal jsi slovo. Bohužel to stále nezmění ten smutný fakt, že jsi stalkující hňup bez argumentů ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odkiaľ máte informáciu, že je kolega vykastrovaný?

8 českých vykastrovaných slov, která používáme častěji, než je zdrávo a navíc úplně nesmyslně!

7. Ty jsi vážně hňup! (kastrovaný kozel)
https://g.cz/8-ceskych-vykastrovanych-slov-ktera-pouzivame-casteji-nez-j...

Pozn. pre slovákov česky kozel = slovensky cap.

Ono to pomenovanie vzniklo Ty si hňup vzniklo z Ty si užitočný ako hňup, lebo jediným úžitkom z capa bolo plodenie potomstva....

Holt česi jedia mäso v vykastrovaných samcov svine domácej = vepře...

Hoci to tak môže byť aj v slovenčine s bravčovým mäsom, v slovenčine má brav aj iný význam...

brav, -a, mn. č. -y muž. r. kŕmna ošípaná, vyrezaný samec svine:
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=brav

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá přednáška. Toto jsem nevěděl. Děkuji.

Jinak je ti jasné, že jsem urážku použil ve stejném smyslu, jako satai "neblábol" (to je jeho standardní stalkovací urážka) a "kremloblbe" (což je u něho horká novinka, dána zřejmě z frustrace, že stepní tatar ještě stále není zahnán za Ural).

Na druhou stranu, díky tvé osvětě urážka "hňup" pro něj dostává nový rozměr. Satai je v diskuzích na diit a cdr užitečný opravdu jako ten kastrovaný kozel. Nic zajímavého nepřinese a jen každého, koho nemá rád, trká (je to místní troll).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

osobně se domnívám, že tahle tragická situace vznikla v roce 1999. USA ale mají dlouhou tradici proxy válek (Afgánistán, Irák/Irán, arabská jara) a tahle se jim zdařila skvěle. Fakticky zdarma (protože nepředpokládám, že by pro ně investice na Ukrajině byla nějak vysoká, mimo těch 5 mld na Maidan). Ale výsledek je takový, že Evropa je v hajzlu, tedy ekonomický nepřítel č.2 je v pytli a zcela závislý na rozhodnutí USA, stává se z něj nesamostatná kolonie ještě více, než byl, Rusko je v hajzlu, protože jej to může rozvrátit, ekonomicky v téhle chvíli asi přežije, protože většina životně důležitých surovin jde často z Ruska (obiloviny, hliník, titan, běžné nerostné suroviny) a ono se uskromní, no a Ukrajina je v hajzlu (ale to že byla ve válce 8 let i tak nikomu nevadilo) a vyrobili z ní jen klacek, který po použití nechají ležet kde byl, ostatně to zaplatí Evropa, navíc její nestabilita ale bude trvalou nestabilitou v Evropě (spolu s nestabilitou Ruska). Ale třeba je cíl to, co říkala Madla, roztrhat Ruskou na kousky, aby se lépe ovládalo. Což se možná kldině stane. Výsledek je, že jsme v prdeli a bude hůř.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mít pravdu. Ale osobně vidím ten zlom až s nástupem demokraticky poraženého Bushe do prezidentského úřadu.

Investice 5 miliard byla pouze ro roku 2014, po ní se přeřadilo na vyšší level. Uvědom si, že všechno to vyzbrojování, cvičení, dodávání plynu se slevou, "půjčky" od EU, MMF, Sorosovy fondy (Soros je jen maskot, ve skutečnosti jeho fondy stojí CIA). To všechno jsou nástroje SSA jak Ukrajinu financovat a to jsou desítky miliard za posledních 8 let.

Ano, Americké rozděl a panuj je v Evropě již neskrývavé silně se mi to zajídá už desítky let. Přitom EU samotná je silnější než SSA a pokud by pohltila v koncepci Chirac-Schroder-Putin z počátků milénia i země bývalého SSSR, tak by byla silnější než Čína. Místo toho, aby Evropa zaujala své dominantní a zasloužené místo ve světě, nechá se Američany ovládat a drobit.

Myslím, že dnes Amerika chce Rusko roztrhat a zničit hlavně kvůli Číně. Čína je konvenčně a ekonomicky už neporazitelná. Ale jaderně by ji Amerika snadno sfoukla kvůli jaderné převaze na straně SSA, zejména při použití neočekávaného prvního úderu. Ovšem dokud existuje Rusko, je takový plán neuskutečnitelný. Prvně proto, že by Rusko nedokázalo rozlišit, jestli ty rakety letí na ně nebo Čínu a za druhé proto, že by bylo na řadě.

Závěr - naprostý souhlas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zásadní problém vidím v tom, že většina populace má pocit, že ta válka je pro územní zisky. Ty jsou v podstatě jen případným bonusem. Vždy a všude jde o zdroje (a to už dnes půda tolik není) a je jedno, jestli to je samice, nebo ropa, nebo titan, nebo cokoliv. Rusko je relativně slabá, prázdná, nezalidněná obrovská země s neuvěřitelným bohatstvím, které je pro velké množství dravců velmi špatně dostupné. Tohle bohužel asi muselo rupnout a čekal jsem to dříve, zejména v době aktivní bitvy o Doněck. Teď mne děsí obrovské množství lidí, které to semele, ať už jsou oblbnutí kteroukoliv stranou, tohle je špatné řešení, které kope obrovský příkop uvnitř Ukrajiny i mezi Ruskem a Ukrajinou. Další děs mne popadá z myšlenky, že pokud se už ruské vedení cítilo natolik v pasti, že vytáhli do války, tak mám pocit, že jsou ochotni zajít skoro kamkoliv. Což by mohlo znamenat, že jsou naše debaty o nerostných surovinách zcela bezpředmětné a měli bychom si najít chodník, který můžeme ve formě soli posypat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Putin a spol. jsou zjevně připraveni na nejhorší možnou variantu. Bohužel, se už i mezi politiky blábolí, že to by si netroufl (nikoliv neudělal, ale netroufl - další narativ, který lidem vštěpuje, že Rusko je bezvýznamná benzinka, kterou Západ utře, kdykoliv se mu zamane).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Najnovšie sa hovorí, že ak Ruská federácia na Ukrajine prehrá tak sa rozpadne na 25 miništátov, trošku väčších ako Slovensko = v priemere budú mať tie štáty 5 764 000 obyvateľov oproti 5 459 000 obyvateľov Slovenska.

Také Tatársko alebo Baškirsko , prípadne Altajsko

Tatársko, dlhý tvar Tatárska republika, je republika Ruskej federácie. Nachádza sa vo východnej Európe na sútoku riek Volgy a Kamy. Jeho rozloha je 68 000 km² a žije tu 3,7 milióna obyvateľov.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Tat%C3%A1rsko_(republika)

Baškirsko (staršie aj: Baškírsko), dlhý tvar Baškirská republika,
4 065 993 obyvateľov
https://sk.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A1kirsko

Altajsko, dlhý tvar Altajská republika, je republika Ruskej federácie.
206 168 obyvateľov
https://sk.wikipedia.org/wiki/Altajsko

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím jestli se rozpadne zrovna takhle (to by se musela rozsekat i Moskva), ale souhlasím, že pokud Rusko na Ukrajině nevyhraje totálně (tj. nedobije ji celou), tak zkolabuje. Rusko už může zachránit jen úplné vítězství (bohužel pro Ukrajince, protože to moc prostoru k jednání nedává a to i pře to, že Ukrajinci ve skutečnosti jednat nechtějí nebo spíše nesmějí), proto nechápu furt tu opatrnost Ruské armády. Teď už nejde o nějakou dobyvačnou válku, teď už jde o samotnou existenci jejich vlasti. Osobně bych čekal, že přejdou do stylu válčení alá Amerika.
Tj. "mastíme to hlava nehlava, protože nám je obyvatelstvo a infrastruktura dobývaného státu totálně u prdele". Asi jsou Rusové více ohleduplní, než bych byl kdy já, gaučový generál :-D

Takže jsem fakt zvědav jak se k tomu rusáci postaví.

PS: Separatistické tendence v Tatarstánu prakticky vymizely. Mají se dobře a dobře se mají jen díky tomu, že jsou součástí Ruské federace. Suverenitu mají přitom takovou, že bychom jim my, podřadní členové EU, mohli závidět. To je spíše v ohrožení daleký východ, který se posledních 15 let cítí ignorován Moskvou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa to nemôže skončiť inak absolútnym víťazstvom jednej strany, ide totiž o náboženskú vojnu
A neviem si predstaviť ako by sa husiti vzdali bez porážok ale české stavy bez Bitky na Bielej hore.

Problém nie je ani tak v Kremli, ale o kilometer odtiaľ, v Chráme Krista spasiteľa
https://goo.gl/maps/zxjNPpptNeDT5nWu6

kde sídli šéf ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha/magor Kiril, ktorý neposlúcha ani "pravoslávneho pápeža" = konštatinopolského patriarchu.

Konštantínopolský arcibiskup a ekumenický patriarcha Bartolomej uznal 11.10.2018 nezávislosť ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Tento jeho krok však vyvolal hnev moskovského patriarchátu.

23. októbra 2018 11:02
Moskva/Istanbul 23. októbra (TASR) - Ruská pravoslávna cirkev nemá v úmysle podriadiť sa rozhodnutiam konštantínopolského patriarchátu vo veci udelenia samostatnosti pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

Pre agentúru Interfax to uviedol tajomník oddelenia vonkajších cirkevných vzťahov moskovského patriarchátu Igor Jakimčuk, ktorý okrem toho vyhlásil, že "v súčasnom svete neexistujú nijaké dôvody, dokonca ani symbolické, pre prvenstvo Konštantínopola".

Jakimčuk takto reagoval na vyjadrenie konštantínopolského ekumenického patriarchu Bartolomeja, ktorý v pondelok vyhlásil, že rozhodnutia ekumenického patriarchátu sú záväzné pre každého v pravoslávnej cirkvi. Preto podľa neho aj "ruská pravoslávna cirkev skôr či neskôr prijme rozhodnutie Konštantínopolu ohľadom Ukrajiny".
https://www.teraz.sk/zahranicie/moskva-ruska-pravoslavna-cirkev-sa-ne/35...

27.2.2022 13:45

Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, označil za „sily zla“ oponentov Moskvy na Ukrajine. Podľa neho sú proti jednote ruského pravoslávia. Podporu ukrajinskej pravoslávnej cirkvi a Ukrajincom, naopak, vyjadril konštantínopolský patriarcha Bartolomej, považovaný za najvyššiu autoritu pravoslávnych veriacich.
https://dennikn.sk/minuta/2742397

09.01.2019, 10:23
Pokrstili ho v utajení kvôli otcovi, ktorý bol komunistom. Putinova historka stále vyvoláva dohady

Ruský prezident pri oslave pravoslávnych Vianoc pripomenul svoj tajný krst.
O tom, že je pokrstený, sa vraj dozvedel až v roku 1993.
https://hnonline.sk/svet/1870715-pokrstili-ho-v-utajeni-kvoli-otcovi-kto...

Týmto rozhodnutím konštantínopolského patriarchátu, ktoré zverejnili počas všepravoslávneho snemu v Istanbule, bola zrušená 300-ročná podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve a bola tiež sňatá kliatba, ktorú moskovský patriarchát uvalil na ukrajinskú cirkev a jej predstaviteľov.
https://www.teraz.sk/zahranicie/moskva-ruska-pravoslavna-cirkev-sa-ne/35...

Okrem toho konštantínopolský patriarchát fakticky obnovil svoje práva na Ukrajinu, keď zrušil právo moskovského patriarchátu vymenúvať kyjevského metropolitu platné od roku 1686. Kyjevského metropolitu bude voliť zbor biskupov.

Ukrajinskí cirkevní predstavitelia chápu toto rozhodnutie ako krok k nezávislosti od Moskvy, ktorým sa má zavŕšiť zlúčenie troch pravoslávnych cirkví pôsobiacich doteraz na Ukrajine.

Tento krok patriarchu Bartolomeja vyvolal však hnev moskovského patriarchátu. Dňa 15. októbra ruská pravoslávna cirkev rozhodla ukončiť svoje vzťahy s konštantínopolským ekumenickým patriarchátom, a to na protest proti jeho schváleniu žiadosti Ukrajiny o autokefálnu, teda nezávislú cirkev.
https://www.postoj.sk/37414/moskva-ruska-pravoslavna-cirkev-sa-nemieni-p...

a tým vznikol spor

27.10.2018

Pravoslávny patriarchát Moskvy a celej Rusi prerušil eucharistické spoločenstvo s Konštantínopolským ekumenickým patriarchátom.

https://www.rusyn.sk/pravoslavny-svet-vztahy-moskvy-a-konstantinopolu-na...

17.10.2018 16:30

MINSK – Ruská pravoslávna cirkev sa rozhodla ukončiť svoje vzťahy s konštantínopolským ekumenickým patriarchátom na protest proti jeho schváleniu žiadosti Ukrajiny o autokefálnu, teda nezávislú cirkev. Oznámil to v pondelok metropolita Ilarion, hlava vonkajších vzťahov ruskej pravoslávnej cirkvi.
https://regiony.zoznam.sk/pravoslavna-cirkev-sa-otriasa-v-zakladoch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To náboženství je jen takový podpůrný argument. Ve skutečnosti Putin žádný věřící není - je to komunista a KGBák, který náboženství až do roku 1989 bral jako "opium lidstva" a dodnes ho tak zneužívá. Ruská ortodoxní církev vždy byla ve službách ruského státu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někdy čumím, kde vy berete tak intimní informace o Putinovi. Ano, Putin je pragmatik, ale nevíš, jestli žral komunistickou ideologii nebo náboženství. Očividně je více věřící, nežli komunista, protože raději opřel svou vládu patriarchy Alexije a Kirilla nežli o komunistickou stranu, která by mu přidala dalších 10-20% podpory.

Já chápu, že se snažíš vidět v dnešní Rusku stále komunistický SSSR, ale Rusko je tak kapitalistická země, že by jsi se tam rychle stal levičákem, jak by se ti to zajídalo. Proti kapitalizmu v Rusku máme v EU ryzí socializmus. A protože kapitalistickým zemím chybí státotvorná ideologie (ideologie kapitalizmu je totiž destruktivní sobectví povýšené na ultimátní modlu, tudíž státy nepotřebuje), tak to Putin opřel o náboženství, které státotvorné a národotvorné je. Podobně SSA se opřely o teorii nadřazenosti Američanů a jejího předurčení vládnout světu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu SSSR věrně sloužil. Nechceš mi tvrdit, že tomu nevěřil a dvacet let to rozkládal zevnitř :-)
Jednou KGBák, pořád KGBák, to je jeho vyjádření...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozkládal? To asi ne. Ale že by tu ideologii žral? To asi těžko, protože by se k ní alespoň částečně vracel. Přitom si vybral carské Rusko a pravoslavnou církev jako ideový základ nového Ruska. To snad vidíš i ty, ne? Jinak SSSR věrně "sloužili" stamilióny lidí, tak jako ČSSR sloužily desítky miliónů. Nebo si snad nemyslíš, že to tady byl samý disident, že ne?

Ono když s ideologií lidi neotravuješ, tak je jim dost u prdele, jaká je, dokud mají plný břich. Po převratu se většina lidí měla o dost hůře než před ním. Myslíš si, že by si to zvolily dobrovolně? Nezvolili. Prostě si vycinkali socializmus s lidskou tváří, ale "elity" jim připravily kapitalizmus s tváří netvora. Trvalo skoro 10 let, než se to tak nějak znormalizovalo a to hlavně díky Zemanovi a spol, kteří na rozdíl od Klause začali pro tu většinu lidí něco dělat. Lidi jsou totiž blbci a zbabělci. A stejně je tomu na Ukrajině. Drtivá většina Ukrajinců nebyla z toho co se děje na Majdanu odvázaná. Ale drželi hubu, bo však se to nějak vyvrbí. Když je pak junta perzekuovala, tak drželi hubu, protože to přece přejde. Když junta a následně její pohrobci omezovali ruský jazyk, ruskou kulturu, ruskou provázanou ekonomiku, drželi hubu, protože si v ilegalitě žili po svém (tak jako my za covidu, drželi jsme hubu a nesmylsná opatření svějkovali), když junta spolu s banderovci napadli povstalce na Donbase, většině ukrajiny se to nelíbilo, ale zase drželi hubu, protože se válčilo jinde. Drželi hubu, když začal Zelenskyj tlačit Ukrajinu do NATO, i když s tím půlka ukrajiny nesouhlasila. A drželi hubu, když Putin nakreslil červenou čáru. Tak teď ať ji drží taky a umírají. Je to prostě poučení, když držíš hubu, neznamená, že jsi v bezpečí.

Tohle se naučili už Syřané, Libyjci, Iráčané atd... kdyby všichni trochu zariskovali a na začátku těch krizí šli do generální stávky nebo do ulic ať už proti Asádovi, Kaddáfímu nebo Husajnovi či pokud naopak nesouhlasili s Amíky tak proti amíkům, tak by ty války nebyly. Protože by se ty "elity" strachy posraly a uvědomily si, že tohle nedají (amíci by to sice dali, ale genocida například Sýrie by jim nejspíše zlomila vaz, i když ty by jsi je nejspíše obhajoval).

I nyní na Ukrajině vidíš, jak se nechtějí zapojovat a to nejen východní, ale i západní ukrajinci. Ukrajina má 7 miliónů mužů schopných odvodu, i kdyby jen půlka z nich souhlasila se Zelenským, je to 3,5 miliónu. I kdyby obléklo uniformu a vzalo zbraň 20% z nich, stálo by proti Ruské armádě ne 300 tisíc mužů, ale téměř milión. A kecy o tom, že proti profíkům nemají šanci jsou jen kecy. Profesionál není žádný bůh. Nejsem voják, ale seřezal jsem tři vojáky najednou na hromadu a ve střelbách jsem byl druhý z osmi (7 z nich vojáci). Jejich výhodou jsou jen vojenské návyky (ale to má každý branec) a samozřejmě specializace (manipulace se sofistikovanjší technikou.)
Jenže se jim nechce. A mimochodem, ukrajina si za posledních 8 let "vychovala" skoro 1,5 miliónů juntě věrných vojáků (mohla mít 2,5× tolik, ale junta nechtěla brance z východu a jihů jako politicky nespolehlivé, takže jsou to skoro všechno západní ukři). A já se prám, kde jsou? Protože v takovém množství by necelých 200 tisíc rusů už dávno zahnali za hranice. Dokonce i ti západní ukři - muži - prchají ze země, nejpravděpodobněji proto, že si myslí, že to není jejich boj (je jim tedy jedno, jestli budou v americké nebo ruské prdeli, prdel jako prdel).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>tak jako ČSSR sloužily desítky miliónů

To je reprezentatívny nezmysel ako celý Váš príspevok s výnimkou 1. odstavca
Československo
Počet obyvateľov
14 723 854 (1930)
15 576 550 (1991)
https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko-Slovensko

Z toho dostať desiatky miliónov je úloha pre Harry-ho Houdini-ho

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn, osočíme oponenta z toho, že je to snůška nesmyslů a abycho to dokázali využijeme logickou dedukci, kde ukážeme že se zmýlil a tím má špatně to všchno.

Problém ale nastane, když jsi tak horlivý, že nepřemýšlíš v celkovém měřítku. Ano, počet obyvatel byl 15 miliónů (pro zjednodušení). Potud z toho desítky miliónů neuděláš. Jenže za těch 40 let se dalších 7 miliónů narodilo a o něco méně i zemřelo (a emigrovalo). A to už se na ty dvě desítky dostaneš ;-)

Takže použiju tvojí logiku - spletl jsi se v jednom, pleteš se ve všem. A z toho plyne, že celý můj příspěvek dává smysl, s výjimkou prvního odstavce ;-)

Příště více přemýšlej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vaše konspirační teorie a rudá propaganda nikoho nezajímají. Měli jsme tu komunismus 40 let a všichni víme, co je to za zrůdnou diktaturu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Úplně ne komunismus, ale socialismus. Žili jsme pod vládou Komunistické strany. A zhruba 20 let nás tu okupovali Rusové - tehdy ještě jako SSSR.
Jinak naprostý souhlas. Byl to zrůdný režim. Postavený na strachu a tyranii. Však je to vidět na rozhovorech s Rusy - jak na kameru říkají, že je to (invaze na Ukrajinu) správné, že k tomu nebudou mluvit a už rovnou odchází, kloví hlavu, uhýbají pohledem... Jako tady za sociku. :(

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Páč si někdo špatně vyloží neutrální výraz a jde se na 15 let do ťjurmy... brzy se tam zavede stanné právo, jelikož Putin tvrdil, že ho nezavede... ráj to napohled. A některým místním duševně nedostatečným to prostě imponuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě než Rusko, které je aktuálně ve válce, zavedlo tebou zmíněný zákon, tak u nás byl zaveden vysoce vágní náhubkový zákon s flastry až 15 let!!! V době míru. A byl několikrát využit k represi vůči bezvýznamným pobíječům much za prakticky jen přiblblé komentáře a to včetně dlouhodobých nepodmíněných trestů (které sice dovolací instance zrušily, ale i tak!). Byli jsme to my, kteří zavedli cenzuru "dezinformačních webů" a to tak, že o tom nerozhodl soud a nemá to oporu v zákoně.

Byli jsme to my, kteří dávají dobrovolníkům bojující za opolčence tresty jak za brutální vraždu (20 let) na základě absurdního zákona o terorizmu (i když opločenci nikdy nebyli ČR uznáni za teroristy), i když sama Ukrajina má pro tyto osoby pouze 8 let.

Takže co chceš vlastně Rusákům vyčítat? A totalita? V 80 tých letech by si takové flastry nedovolila dávat (ostatně, neměli na to ani oporu v zákonech).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rusko ve valce? Prosim, komu Rusko v posledni dobe vyhlasilo valku? Nebo nekdo Rusku? Za me jsou rusaci (umyslne pouzity termin) na Ukrajine pouze prachsprosti teroriste, kteri si nezaslouzi nic jineho nez na miste zastrelit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Komu kdo vyhlásil za posledních 70 let válku? Bohužel se dneska už nějaká čest nepěstuje. Ovšem ti nám přece nebrání označovat realitu, čím je.

A ušáci pro tebe byli v Jugošce, Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii taky jen prachsprostí teroristé, co si nezaslouží nic jiného než okamžitou smrt bez soudu a nebo když Američan morduje lidi, je to pro tebe v naprostém pořádku?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

70 let? Ty mas realitu pekne virtualni xD. Takovy lidi jako ses ty tu kdysi zakladali lidove soudy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Se ti vyzkratoval mozek nebo jak jsi došel k tomuto závěru? Podstata je v tom, že se po druhé světové už války moc nevyhlašují. Nemám 100% přehled, ale SSA, VB, F, SSSR/Rusko nikomu válku nevyhlásilo a přesto válčili mockrát jako agresoři. Proto kašlu na to, jak noblesně říkali amíci válce v Afghánistánu a Rusové říkají válce na Ukrajině. Pro mně to jsou prostě války.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za potvrzeni tve virtualni reality

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je skoda, ue na jednoho rozumneho diskutera tady pripada 5 utocnych urazejicich debilu, jako jsi ty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

primitiv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebuď na sebe tak tvrdý, nekrofile

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď tak počúvam vyjadrenia CZ/Sk politikov, vládnych, jednoznačne a definitívne nechcú nič z Ruska. Keď si prečítam diskusie, jednoznačne a definitívne chcú absolútne maximálne izolovať Rusko od Európy.

A ono sa to stane.

Čína bude mať suroviny a my OSF trollov, ktorí budú vypisovať, ako dobre že sme sa Rusákov zbavily.

Len dúfam že rovnako radikálni budú aj v prípade, že USA uvalí sankcie na Ruskú ropu, ale umožní jej dovoz cez sprostredkovateľov.

Potom si spomeňte, ktorí hecovali nenávisť voči Rusom, voči Rusku, keď v ČR, SR automobilky zisťujú, čo všetko potrebujú z Ruska, Ukrajiny. Nie len nie sú čipy, už sú správy, že nemusia byť katalyzárory, nie sú káble, plechy sa tiež nerobia zo vzduchu, k tomu žiaden plyn, žiadna ropa, žiadne uhlie z Ruska, Ukrajiny, dôležité je, že vás modro-žltá zahreje a Rusák skape od hladu, lebo sú len najväčší producent pšenice a majú ropy po toto pre všetky poľnohospodárske stroje a plynu na výrobu umelých hnojív. Hliník tiež cenou vystrelil, tiež je z Ruska veľká časť.

Milion chvilek si urobí koncert na podporu od hladu umierajúcich v EÚ? Ako že by už teraz neboli potravinové banky a rozdávanie múky, pre najchudobnejších. Kurátečka tiež nebudú, haly sa musia vykurovať a solárom to zatiaľ nie je.

Na Slovensku minister financií odhadol že inflácia Eura bude 15%. Z každých 1000 Eur - 150 Eur. Ale vraj to stojí za to. Pošleme viac zbraní na Ukrajinu, nech to trvá čo najdlhšie a nech je zničených čo najviac fabrík, ktoré prešli na vojenskú výrobu. To nenabehnú dodávky z Ukrajiny ani o 10 rokov.

Pre neziskovkárov, končia i vám zlaté dobré časy. Užite si to, kým má štát ešte z čoho vás platiť. Dlho to už nebude trvať.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže podle Vás Rusko potřebujeme kvůli surovinám a proto mu musíme tolerovat napadení suverénní země, které ještě navíc slíbilo, že jí nikdy nenapadnou?
Na to není jiná odpověď, než jakou dostali ruští okupanti od Ostrova hadů.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Toleruješ už dekády Americe napadání suverénních zemí, které ji navíc neohrožovaly ani teoreticky (zatímco Ukrajina v NATO je prostě pro Rusko zásadní ohrožení, to může popírat jen naprostý blb), tak můžeš tolerovat dtto Rusku? Nebo to nejde kvůli předsudečné nenávisti, kterou v sobě necháváš pěstovat už od dětství?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

OSF trolli majú pohotovosť. Stačí spomenúť stále aktuálny Arménsko - Azerbajdžanský konflikt.Alebo okupácia Cypru.
Tam ich nejak okupácie, brutálne bombardovanie, odrezávanie hláv, vraždené civilné obyvateľstvo nevzrušuje.
Keď Proeurópske Arménsko 2020 i minulý rok volalo o pomoc, nepočuli, nevideli, nezaujíma.

Vlaňajší šesť týždňov trvajúci konflikt o ovládnutie územia Náhorného Karabachu, ktorý si vyžiadal vyše 6500 ľudských životov, sa skončil v novembri dohodou o prímerí.

Kde sú koncerty, vlajky, pohoršenia za tisíce zavraždených v Arménsku, konflikt ktorý stále pokračuje? Kde sú vysielania prejavov Arménskeho prezidenta, výzvy na blokádu, na sankcie, na bezletovú zónu?
6500 mŕtvych je zrazu nič, nepodstatné, irelevantné, škoda slov, a času, to asi nie sú ľudia. Jedine, že Ukrajina je o celkom niečom inom, ani tam neide o ľudí. Na tých OSF nikdy nezáležalo. Keby záležalo, doteraz by všade boli Arménske zástavy, výzvy politikov, pohoršení herci. EÚ sa na Arménov vykadila hneď od začiatku. Vraj je to ich problém, nech neotravujú.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

njn. co dodat. co jsou to ti OSF?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OSF - Open Society Foundation
Sorosova podvratná neziskovka. Na Slovensku práve 2 poslanci s odvolaním sa na Sorosa vyzvali generálneho prokurátora, aby nerešpektoval zákon. Nepáči sa im, že upozornil žoldnierov, že podľa platného zákona služba v cudzej armáde je trestný čin. OSF agenti, 2 poslanci NRSR sa odvolali na Česko, že keď v Česku je možné verejne vyzvať na porušenie zákonov, tak Slovenský generálny prokurátor nesmie stíhať tých, ktorí porušia Slovenské zákony a pôjdu ako žoldnieri bojovať do cudzej armády. A podali trestné oznámenie na iného poslanca NRSR. A majú traumu z toho, že sválením okupačnej zmluvy sa stali vlastizradcami. Sa snažia dokázať opak, že pozvanie cudzej armády na územie SR, nie ej vlastizrada, ale v 1968 to bola vlastizrada, lebo to boli spojenci, ale fujky spojenci, narozdiel od USA, ktoré fujky už nie sú, sú mňamky a odovzdali im zadarmo celé územie SR! Celý vzdušný priestor, všetky letiská, všetky cesty a aj súkromné pozemky, ktoré ak budú chcieť, SR je povinná im ich zabezpečiť.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Joo už jsem v obraze. Jen jsem si nespojil tu zkratku. Díky.

Pozor, u nás je to asi jinak. V ČR může nejvyšší vojenský velitel povolit občanovi ČR službu v cizí armádě. Žádá se o to u Ministerstva obrany a podepisuje to Zeman. A na tom se přesně dohodli Zeman s Fialou, že to Zeman bude podepisovat automaticky a MO to bude posílat automaticky (jinak je tam samozřejmě čekací doba s prověřením beztrestnosti, svéprávnosti a podobně).

Jak je to u vás netuším.

Ano podespání okupační smlouvy s SSA je ostuda. Ale měli to za povinnost, takže jim to je podle mně jedno.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Toto vytočilo Sorosovcov do biela (prezidentka i predseda vlády verejne hecovali aby ľudia šli bojovať na Ukrajinu, ale zabudli im povedať, že bez povolenia to je trestný čin). https://www.facebook.com/104581384898700/photos/a.107803064576532/348323...
Skúšam nájsť komentár DenníkaN, tí priamo Žilinku obvinili z vlastizrady, že je Ruský agent a viac veci, len neviem nájsť článok a ani video kde to hovorili (N zvykne v tichosti mazať a meniť články i videá).

Na Slovensku vládny poslanci a provládne média takmer dennodenne útočia do generálneho prokurátora, spochybňujú jeho právne vzdelanie, chcú zrušiť celú generálnu prokuratúru a aby gen. prokurátora vymenovávala priamo vláda. Druhý boj je o ovládnutie súdnictva. Najvyšší súd bežne porušuje ľudské práva. O čom rozhodol Ústavný súd. Polícia si vymýšľa trestné činy. Vraj sme ešte stále demokratický, právny štát.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasné, fízly si už ta vaše koalice vlastizrádců ochočila, soudce částečně taky a tak chtějí podchytit i prokurátory. Navíc nebyl to ten vrchní prokurátor, co prohlásil, že (tajná) smlouva s američany je pro slovensko horší, než byla smlouva se sověty?

Tím jim asi zvedl silně mandle, protože je postavil na roveň Bilaka a Indry.

Demokracie jste nikdy nebyli a nebudete, ale ta vaše garnitura si už nechce ani hrát na demokraturu (diktatura "elit" hrající si na demokracii, tj. mající některé prvky a systémy demokracie = drtivá většina států světa, čistě diktatur nebo demokracií je velmi málo). Prostě to co se děje na Slovensku od puče jménem Kučiak je masakr. A bohužel, blíží se to i k nám.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je on. Porovnal obe zmluvy. Povedal, že tá so Sovietmi necháva viac zvrchovanosti ČSSR ako tá medzi USA a Slovenskom.
Na to bol hysterický útok, že čo si to dovoľuje, takto znevažovať 100 obetí okupácie, schvaľovať okupáciu v 1968 a pod.

Druhý bomba argument bol, že zmluvy sú neporovnateľné, pretože tú v 1968 podpisovali pod hlavňami tankov, samopalov, zatiaľ čo tú s USA schválili slobodne, demokraticky.

O 3 dni im niekto vysvetlil, že to nie je najlepši obhajoba, tvdiť, že slobodne demokraticky prijali násobne horšiu, maximálne nevýhodnú zmluvu, zatiaľ čo v dobe, keď im šlo o život, prijali výrazne lepšiu zmluvu.
Tak začali tvrdiť, že no tak je jedno čo sa podpísalo 1968, že Sovieti to nedodržiavali, ale Američania to dodržovať budú.
Čo je ešte horšie. Podľa tej okupačnej zmluvy s USA, USA môže takmer všetko a Slovensko je povinné im to zabezpečiť. Nezodpovedajú ani za škody, všetky služby majú na náklady Slovenska. Ak ti zaparkujú tank na záhrade, škoda podľa zmluvy je nevymáhateľná. Vláda odmietla hociakú pripomienku zapracovať do zmluvy. Vrátane úradu jadrového dozoru. Vraj sa nemajú ku zmluve čo vyjadrovať.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle je americký standard. Umí sepsat i horší smlouvy. Obvykle s klauzulí faktické nevypověditelnosti (Guantanamo například)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale chlapci, sedíte vedľa seba na trolej farme a píšete si cez diskusie? Ale no tak :) rovno si to povedzte priamo, kľudne si vzájomne aj vyfajčite. A nie, nebudem v vami vecne diskutovať ani nijako vecne reagovať, len vám obom napíšem, že ste rovnakí hajzli, ako tí, ktorí vás platia. Rusofilné zapredané štetky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Imo spis kremlobl nez kremlobot...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kozoroh, si priehľadný Harabinovsko kotlebovský fašista. Z tých smiešnych pseudoargumentov, ktoré tu grciaš, si prezradil svoj zdroj a to, kam patríš:
https://blog.gerulata.com/russian-propaganda-network-in-slovakia/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro kolaboranty s americkou mocí je typické, že nepíší v rodném jazyce, ale anglickém. Jedná se o projev nejvyšší servility a cílovou skupinou nejsou spoluobčané takového kolaboranta, ale jeho páníčci ve Washingtonu, kteří se nějakou podřadnou řeč nějakých podřadných nýmandů z ruské periferie (ano, pro američany jsou slováci jen západní odnož rusů) učit nebudou ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a co má být? To, že umím anglicky (a rusky, německy, italsky a i tou tvojí prasečí řeší hovořím), se k tomu, že ten kolaborant píše anglicky přece nijak nevztahuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bude to dlhé, ale pamätaj, s kreténmi ako patrik-aaa je zbytočné diskutovať, ani majú celkom inú úlohu. Keď zareaguje na teba, opýtaj sa ho, či je za prijatie zákona prevzatého z USA o zahraničných agentoch, tzv. FARA. Parlament to vždy odmieta, najmä poslanci hlásajúcich zamorenie Slovenska Ruskými agentami.

Najprv som chcel niečo ku tomu kreténovi patrik-aaa napísať. Ale to čo vkladá, je to progresívne degenerovaný kretén z Progresívneho Slovenska, podľa SIS extrémistickej strany, ktorej členovia sa hlásia ku užívaniu drog a ich členovia vynikajú menej ako podpriemerným IQ. Podľa jeho vyjadrovania, kretén patrik-aaa inteligenčne je menej ako 18 ročný, je hrdým členom Slovenskej Debatnej Asociácie, ktorá tým kreténom vsugerováva že sú elita. Pritom sú to len kreténi, ktorý vedia dookola opakovať tie isté frázy, ktoré ich učia 3x týždenne na školeniach.

Vieš prečo ten kretén patrik-aaa tak reaguje?
Spomenul som OSF. Sponzora kreténov ako je on.
PS aj SDA sú priamo prepojené na Sorosa. PS je Sorosova politická strana a SDA je podvratná mládežnícka organizácia. Keď som spomínal tých poslancov, odvolávajúcich sa na Sorosa, citovali z manuálu SDA.

Ale aspoň že ten kretén prestal popierať Sorosa. Aj také už bolo, Šeliga, poslanec NRSR, predtým podpredseda NRSR v rádiu poprel Sorosa tým, že Soros keby existoval, tak by ani nevedel kde je Slovensko. To bol v strane mafiána, úžerníka Kisku, ktorý rok predtým povedal, že sa niekoľkokrát stretol so Sorosom a ten sa zaujímal ako cigánska otázka na Slovensku.
https://www.cas.sk/clanok/665533/a-je-to-tu-americky-financnik-soros-rea...

Sorosovi kreténi ti normálne do očí povedia, že Soros neexistuje!
2019:
Prijali niekedy organizátori protestov nejaké peniaze od akýchkoľvek organizácií alebo ľudí, ktorí by mohli byť spájaní s Georgeom Sorosom?

Počas organizácie protestov nie.

A predtým?
Myslím, že niektorí robili v neziskovej organizácii, ktorú nepriamo mohla podporiť Open Society Foundations (OSF).

2018:
Ako ukazujú uniknuté dokumenty, Slovensko nie je žiadnou výnimkou. Hackeri z DC Leaks zverejnili už v roku 2016 viac než 2500 e-mailov z neziskových organizácií, ktoré sponzoruje americký miliardár George Soros. Z nich okrem iného vyplynulo aj to, že na Slovensku financuje trollov a rôzne stránky, ktoré majú za úlohu zosmiešniť a dehonestovať oponentov, ktorí sú proti liberalizmu, novodobým hodnotám demokracie, novým ľudským právam či imigračnej politike EÚ.

Spomeň OSF, Sorosa a nabehne na teba niekoľko kreténov, ktorý napíšu ako patrik-aaa:
"nie, nebudem v vami vecne diskutovať ani nijako vecne reagovať, len vám obom napíšem, že ste rovnakí hajzli, ako tí, ktorí vás platia. Rusofilné zapredané štetky."

To sú Sorosovi kreténi zo SDA, voliaci PS. Oni sú reálni kreténi a reálne ich učia používať dookola tie isté frázy, majú ten istý štýl, totálne bezmozgoví, ich príspevky sú zásadne len znevažujúc autora, lebo vedia, že fakty nevyvrátia, tak spochybňujú autora. Na Slovensku majú niekoľko FB skupín, ktoré sa zameriavajú len na túto činnosť. Žiaľ, máme od nich ministrov. Naď, podpriemerne inteligentný, doslova debil. Každá jeho reakcia je osobný útok. Zrušili na Slovensku opozičné médium. Vraj im bude trvať týždne, podľa Hegera, podpredsedu vlády, kým budú vedieť zdôvodniť, na základe akých faktov zablokovali to opozičné médium. Naď vyhlásil, sú to Ruskí agenti, a má na to dôkazy. V priebehu 2 mesiacov, čo to vyhlásil nepredložil ani jeden.

Gerulata, to je nová boľševická skupina syna sponzora PS, ESETu, ktorá hľadá ruských agentov. Na požiadavku na základe akých kritérií, neodpovedala. V jednom rozhovore povedal, že kto nepíše negatívne o Rusku, je ich agentom (kto píše niečo pozitívne o Rusku, je agent). Ale Soros neexistuje.

Všetkých tých progresívnych kreténov by mali zavrieť na psychiatriu. Naď napísal o Čarnogurskom že je platený z Ruska. Na to Čarnogurský (bývalý predseda vlády, jeho syn je tiež právnik) zareagoval, že nech dá dôkaz, inak ho zažaľuje. Reakcia Naďa? V tichosti upravil FB príspevok, zmienka že je platený z Ruska "záhadne" Naďovi zmizla.

2016 Stranícky PS DenníkN tvrdil, že Kotlebovci sú platení z Ruska. Kotlebovci im poslali predžalobnú výzvu a z N nenápadne zmizol ten článok.
Chyba je, že politici ich nežaľujú. Fica sa na to pýtali. Ten povedal, že od nich dostal už veľmi pekné peniaze, čo poprehrávali súdy, ale dlho to trvá a je to strata času. Aby ušetrili, používajú trollov, kreténov, ktorí ti zahltia celý FB.

Poslanec Benčík SaS, sexuálny deviant, udavač, vraj on nikdy nič. Ukázalo sa, že používal na udávanie, šikanovanie, prenasledovanie iný FB profil, adminoval niekoľko FB stránok, z ktorých šíri nenávistné osočujúce komentáre na terajšiu opozíciu.

Prezident SR, Kiska, obvinený z daňových podvodov. Sorosov človek. ESET Nadácia proti korupcií mlčí. Keď Fico si bol zaplávať v nejakom zámočku, šli sa zbesnieť z toho, či si kúpil lístok, alebo to bol úplatok, keď plával zadarmo. Kiskove krádeže pozemkov, úžeru, daňové podvody, ešte obhajovali ako že sú to lži a on je ten najčestnejší na celom svete. https://ereport.sk/pojde-kiska-pred-sud-naka-ziada-v-jeho-danovej-kauze-...

Ku Kiskovi toľko, keď bol vo funkcií, z našich daní sa platili/tia trolie farmy na ich podporu. https://www.webnoviny.sk/najlepsi-projekt-proti-extremizmu-podla-prezide...
#somtu naposledy čo som pozeral, mala viac ako 6900 členov, FB účtov zaplavujúcich na povel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prečítal som 2 vety a je mi jasné, čo si zač. Viac ani nemá zmysel čítať tie tvoje zvratky. Ty Harabinovsko-Kotlebovská nacistická filcka s "argumentami" vyfabrikovanými Ficom a Smerom, ktorý tu vraždil novinárov a rozokradol celé Slovensko. Tvojto fuhrera Kotlebu tiež o pár dní právoplatne odsúdia a pôjde do basy za propagáciu nacizmu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No s ohledem na to, že Fico bude po příštích volbách zpět, tak už bych si být tebou hledal minimálně psychiatra co ti předepíše antidepresiva a nebo rovnou emigroval. Tedy, pokud tě nezachrání, že kurva Čaputová s těmi kolaborantskými zmrdy vaší vlády nezařídí, že poslední volby byly opravdu poslední ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nežartuj. Fico je ten najmenší problém. Ukazuje sa že všetko to proti Ficovi bola mediálna kampaň. V 2020 bombastické správy, ako celú Ficovú mafiu pozatvárajú, Matovič, ministri si robili pexesá, kde mali fotky koho ešte zavrú a po necelých 2 rokoch sú všetci, alebo takmer všetci vonku pre porušenie ich práv, pre vymyslené trestné činy a jediné na čo sa vláda zmôže, riešiť ako zbaviť generálneho prokurátora (ktorého navrhla i schválili vládni poslanci) funkcie a dosadiť na súdy svojich ľudí (Kolíková, SaS).

To nežartuj bolo ku: "Čaputová s těmi kolaborantskými zmrdy vaší vlády nezařídí, že poslední volby byly opravdu poslední"
Ja mám posledné mesiace pocit, z výrokov, konaní terajšej vlády a ich poslancov (nejednajú, nediskutujú, len útočia, oháňajú sa obranou demokracie, zavádzajú čisto boľševické metódy, vrátane spolitizovanej polície ) že naozaj budúci rok vyhlásia, že z dôvodu nutnosti obrany slobody a demokracie, aby sa mafia a ruskí agenti nedostali k moci, nebudú parlamentné voľby až do odvolania.

Sorosovci to už dávajú najavo. Ich výrokmi, že ak to pôjde takto ďalej, nedokážu 2024 zložiť túto vládu ani s Hlas-SD (progresívni odídenci zo Smeru, veľmi si navzájom hrkútajú) a to by bola vraj katastrofa nedozierných rozmerov. Také úvahy sú na straníckom DenníkN.

V ČR to isté bude Fialova vláda. Keď im klesnú preferencie až na dno, pre nich osobne bude výhodnejšie zrušiť voľby, udržať si moc.

Ku Ukrajine. V roku 2021 mal Zelenskyj podporu 19%. V roku 2019, vyhral so 70%. Dnes je z neho hrdina. Podľa mňa zločinec - nechať zomierať tisíc ľudí, keď dosiahne ešte horší výsledok aký by bolo odstúpenie, podľa mňa je zločin. Prirovnávajú to ku 1968. Keby 1968 prezident, vláda, strana povedali, že sa ide bojovať, čo by sme dosiahli? Desiatky, možno stovky tisíc mŕtvych, zničené Československo a Sovieti by tu boli tak či tak. Robia kampaň že to Ukrajinci vyhrajú, majú hrdinské víťazstvá, vraj už len mesiac a Rusi zbankrotujú, ale ja tomu neverím. Zelenskyj nedáva žiadnu pozitívnu motiváciu. Hovorí o tom, že bojuje za Európu, za demokraciu, za nás.
Ako Čaputová. Bojuje za všetkých, len nie za Slovákov. Nikde neviem nič nájsť, čo pozitívne urobil Zelenskyj pre Ukrajincov za tie 2 roky. Jedine čo som našiel, jeho masívny pokles verejnej podpory a hranie na nacionalizmus, že dobijú Krym, Donbas a Luhansko späť. Ale nikde nič pozitívne pre Ukrajincov.

Na záver, minister financií povedal, že uprchlíci nás budú stáť 1mld. Eur, 1000 Eur jedného pracujúceho na slovensku, za rok. Na to ho kritizoval Sorosovec Vašečka, že nemal hovoriť že koľko nás to bude stáť.
Vďaka Zelenskému, že roky odmietal rokovať s Ruskom, Slováci, Češi budú 1-2 svoje výplaty dávať na podporu Ukrajinských utečencov. Všetci tí ľudia mohli byť doma, keby im Zelenskyj dal inú perspektívu, ako len to, že musia zomrieť, lebo chránia Európu, Európske hodnoty.
Minister financií odhadol, že inflácia bude 15%. To znamená, -2 mesačné platy. O takomto čase o rok, ak sa to splní, na slovensku prídu ľudia o 2 mesačné platy pre infláciu a o jeden pre podporu migrantov. Miesto 12 platov, bude 9.
Rok na to by mali byť voľby. Obávam sa, že voľby už nebudú. Vláda má stále ústavnú väčšinu (vrátane odídencov, ktorí prešli ku progresívcom PS - stále podporujú SaS, Čaputovú), schvália si to a Čaputová bez najmenšieho zaváhania to podpíše. Že je toho schopná, ukázala niekoľkokrát.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Počuj Kozojeb, toľko debilín pokope som ešte nevidel :-D a to som prečítal len prvé dve vety. Sorry viac sa nedalo, musel som sa tak smiať, že sa nedalo ďalej čítať. ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem že si kretén, nemusíš to písať dookola že si kretén. Fakt nie, a už vôbec nie 10 krát ako to robíš. Snaž sa pochopiť, kretén si ty, ostatným to nemusíš písať zas a znova že si kretén. Ostatní to vedia, neboj. Nikto ti ani nebude vyhovárať že nie si kretén, keď všetci vedia že si.
Ale ak máš potrebu dookola opakovať že si kretén, v pohode, mne ďalší tvoj príspevok že si kretén, žily trhať nebude. Ak máš tú potrebu, smelo do toho, vykrič svetu že si kretén, možno ešte niekto existuje kto o tom nevie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Písalo ruské ministerstvo pravdy (Roskomnadzor)? :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som si, že Rusko klame, že na Ukrajine USA vyvíja biologické zbrane, snaží sa kombinovať smrtelné vírusy... a oni to Američania potvrdili, že to tak je!

"Spojené štáty uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

„Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať kontrolu nad nimi,“ uviedla v utorok námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane.

„Takže pracujeme s Ukrajincami na tom, ako môžu zabrániť tomu, aby sa ktorýkoľvek z týchto výskumných materiálov dostal do rúk ruských síl, ak by sa priblížili,“ poznamenala Nulandová."

USA nechce aby sa do rúk Ruska dostal výskum USA robený na území Ukrajiny. Ten sa robí v zahraničí na veciach, ktoré v USA sú nelegálne, protizákonné! Tak sa vyhýbajú nedodržiavaniu medzinárodných zmlúv, úmluv, dohôd alebo nezlučiteľnosťou s etickým kódexom, či priamo zákonom USA. Protiprávny, zakázaný, neetický výskum realizujú v zahraničí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> majú ropy po toto pre všetky poľnohospodárske stroje a plynu na výrobu umelých hnojív

Bio nepotrebuje umelé hnojivá a tie sa už z Ruska nevyvážajú, lebo obsahujú dusík, ktorý je potrebný do výbušnín

Rusko obsadzuje trh s hnojivami, do apríla(dubna) stoplo ich vývoz. Vojna ovplyvní úrodu

25.2.2022 10:00
Práve hnojivá budú poľnohospodári už čoskoro potrebovať najviac, pri zakladaní úrody. Rusko je pritom hlavným producentom hnojív, ktoré obsahujú fosfáty a dusík, čo sú hlavné pôdne živiny. Ročne vyprodukuje viac ako 50 miliónov ton hnojív. To predstavuje 13 percent celosvetového množstva. Najväčší producenti v Rusku sú Phosagro, Uralchem, Uralkali, Eurochem, Acron.
https://www.trend.sk/ekonomika/rusko-obsadzuje-trh-hnojivami-aprila-stop...

Uralchem a Uralkali to je majetok "hnojobaróna" a otca ex-pilota F1 Dmitrij Mazepin

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

problem je ze Rusko na oplatku nedoda vzacne kovy....
Vynimkou je Cina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těch výjimek bude více. Budou dodávat na 100% státům, které je podpořily ve VS tím že nehlasovali nebo nepřišli na hlasování. Dále chystají seznam nepřátelských států a vsadím varle, že na něm nebudou Němci. Alespoň z počátku. Takže těm taky budou dodávat, až se to uklidní po porážce a pacifikaci Ukrajiny.

Otázka je platba. Protože nyní v podstatě Rusko dodává plyn a ropu do EU zadarmo (elektronické platby se připisují na zmražené účty Ruských bank) a to asi Rusko nebude dlouho tolerovat. Putin zřejmě počítá, že po Ukrajině se minimálně EU smíří se stavem věcí a finanční prostředky včetně deviz uvolní. U dolaru to už podle mně Ruská vláda odepsala. Proto nezastavili dodávky, aby si ponechali tuto páku. Ale v momentě, kdy bude jasné, že EU se podřídí SSA, tak nás Rusko přestane obratem dotovat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Blabolis.

Jinak Rusku se propadne HDP minimalne o 50%. Ani Cina to nezachrani. Jsem zvedavej jak tohle dopadne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V nominálu určitě (tam to řídí dolar, o kterém rozhodují SSA). V paritě kupní síly ani omylem.

Dopadne to nejspíše světovou (jadernou) válkou. Americké "elity" ji moc chtějí už dlouho a Ruské "elity" se jim zřejmě rozhodly rády vyjít vstříc.

Proto nemá cenu dělat dlouhodobé predikce (jako je tvoje predikce propadu HDP). Ale v podstatě uvažovat pouze v horizontu dní.

Navíc jak chceš dělat analýzy, když naše propaganda nás odstřihává od ruských informací a ruská propaganda odstřihává (či spíše už odstřihla) Rusy od našich informací. Takové informační embargo bylo naposledy za Stalina.

Na jednu stranu do nás hustí, jak Ukrajinská armáda vítězí a drtí tu Ruskou jak onehdá amíci kozomrdy, na stranu druhou už se připravuje evakuace Zelenského a jeho spolupracovníků ze země. A teď babo raď, jaká je reálná situace v té válce?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Moc jsem si nikde nevšiml, že by Ukrajina "drtila" Rusko. Spíše jenom houževnatě odolává. Každopádně zjevně kopete za "tu druhou" stranu. Doporučil bych si sbalit svých "5 švestek" a odejít do vaší země zaslíbené, kterou Rusko zjevně je. Tady jste zjevný kolaborant s Ruskem. A to si uvědomil i prezident Zeman a otočil o 180°, aby nemusel čelit obvinění z velezrady.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nečteš mainstream. Podle nich totiž OSU vedou nad OSRF v poměru až 20:1 na ztráty a Rusko už ztratilo 10% techniky a 6% vojáků vyčleněných na operaci. Na základě čehož se vytváří nejen mezi novináři a komentátory, ale i politiky Západu dojem (či spíše teze), že Ukrajina Rusko porazí. Je to samozřejmě nesmysl, ale tento obraz se tak opravdu vykresluje. Prostě ryzí propaganda jak od Goebbelse po porážce u Stalingradu.

Já kopu za stranu pravdy, rovného přístupu a spravedlnosti. Ať jsou v dané chvíli jakkoliv nepříjemné. Pokud mi ty a nebo jiní pravdozrádci (a to včetně fízlů) chtějí tyto moje modly násilím odebrat, násilím odpovím. Takže si svá doporučení nech pro toho, koho zajímají.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Fašistické hovädo, pál do ruska.
"Já kopu za stranu pravdy, rovného přístupu a spravedlnosti"
Iste, a tie tvoje pravdy cucáš z ruských propagandistických falusov :) no proti gustu…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem došel k názoru, že nemá cenu na tohle reagovat. Protože co věta - to lež, nebo fantasmagorie...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

vážně? takže HDP v nominálu se neřídí dolarem? Neprovádí clearing obchodů v dolarech FED, tedy SSA?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mně se líbí jak ty blbe mluvíš o tom, co chtějí americké elity, přitom znáš tak akorát ruskou propagandu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

možná kdyby jsi uměl anglicky, četl, poslouchal a sledoval americké politiky, politické poradce, generály a ideology, tak by jsi o tom co chtějí americké "elity" věděl taky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chyba rusko bude dodávat každému kdo za to zaplatí, ne jen státům které ho nějak podpořily. Kdyby ne mohli už dávno utnout plyn a ropu, neudělají to, ty peníze potřebují.

Jak by EU platilo na zmražené účty u Ruských bank? netušil jsem že EU může zmrazit účet v ruské bance.

Platby jsou často dlouhodobé a leckdo má předplaceno na dlouhou dobu, stejně jako případné splatnosti mohou být u velkých dodávek v řádu několika měsíců naprosto běžně. Rusko zatím není odstřiženo od Swiftu a odstřihne se jen část bank (a k dostřižení dojde teprve 11 nebo 13?), platby mohou jít přes jiné banky. Takže se rozhodně nedá říct že bychom to brali zadarmo nebo že bychom to neměli jak zaplatit

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Neutli dodávání surovin jen proto, že to by byla eskalace. Všimni si, že Rusko eskaluje situaci minimálně. Obsazuje si Ukrajinu a až na verbální projevy se proti agresivní eskalaci ze strany Západu neohrazuje. Nejspíše proto, že počítají s normalizací vztahů s některými členy EU po válce a ta by těžko nastala, kdyby nás nechali mrznout.

Co se týče zmražených účtů - Euro obchody se clearingují kde? V Ruských bankách to není! Bankovní svět je docela zajímavý propletenec stojící na jedině věci a to důvěře. V podstatě všechny elektronické peníze v nějaké měně, máš ve finále u centrální banky státu/uskupení tu měnu emitující. A protože EU pomrazila tyhle účty všem Ruským bankám (vč. centrální), tak sice německý obchodník s plynem ruskému obchodníkovi s plynem zaplatí, ale převede peníze na euroúčet banky rusáka, který je však obestaven. Je to naprosto identická situace, jako když máš v exekuci obestavěný účet. Sice ti tam zaměstnavatel peníze pošle, ale ty jimi nemůžeš disponovat (nechme teď stranou nezabavitelné minimum), tedy v praxi pracuješ pro zaměstnavatele zadarmo.

Předplaceno není nic, Ruské firmy musí dodávat(nebo platit) dopředu, jako břímě historické zkušenosti Jelcinovy éry.

Swift s tímto nemá co dělat. SWIFT je pouze nástroj převodu virtuálních financí. Stále se to clearinguje v EU.

Ještě jednou, elektronické finančnictví jen a pouze o důvěře. Tj. já věřím bance, že těch 120 tisíc na běžném účtu mi umožní použít kdy já chci a jak já chci (v rámci zákonného rámce, samozřejmě). Ale když jimi zaplatím v obchodě, žádné bankovky nebo zlaté valounky se nikam nepřesouvají.

Tedy pozor, my spotřebitelé, firmy atd... my platíme a my máme jak zaplatit. Ale peníze ruským stranám nedoputují. V tuto chvíli se nachází ve vzduchoprázdnu, ale pokud se situace po válce nezklidní (v což rusové doufají), tak dopadnou jako zmražené prostředky Iránu, Venezuely, Severní Koreje, Iráku, Afghánistánu, Lybie ... tedy budou regulérně ukradeny. bohužel se nevrátí těm, co ty peníze zaplatili, ale ukradnou je "státy", tedy ve skutečnosti politici.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale dodá, stejně jako pořád dodává plyn a ropu. Pro ně je to stejně důležité, ne-li víc, než pro ty kupující.

Kdyby zavřeli kohoutky, my budeme mít dražší plyn, benzín, jídlo, asi všechno.
Ale oni zůstanou bez prostředků.

A vsadím se, že jakmile by státní zaměstnanci a hlavně vojáci nedostali výplaty, v Moskvě by začalo být pěkně horko.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K čemu jim jsou prostředky, se kterými nemohou disponovat a i kdyby mohli, tak za ně ze Západu nic nekoupí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohou disponovat.
I odpojení od SWIFT je (zřejmě záměrně) koncipované tak, aby EU pořád mohla platit za dodávky surovin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím to nijak zle, ale bylo by opravdu fajn, kdyby nějaký deník nebo televize udělaly přehlednou infografiku, jak svět peněz velkých hochů funguje. Protože pak by nezaznívaly takové podivnosti, jako nyní ta tvoje.

SWIFT je jen "telefon". Telefon mezi třemi bankéři. Bankéře odesílatele, bankéře příjemce a bankéře ověřovacího (clearingového) účtu. Bankéř odesílatele (například RWE) zavolá bankéři příjemce (Gazprom), že mu připisuje miliardu EUR. Bankéř příjemce zavolá bankéři ověřovacího účtu (Deutsche Bank), že mu bankéř odesílatele připsal miliardu EUR. Na to bankéř ověřovacího účtu zavolá bankéři odesílatele a ověří, že tomu tak je. Ten mu to potvrdí a bankéř ověřovacího účtu v účetní knize obou subjektů provede patřičný zápis změny disponibilních částek (tj. Gazpromu ji připíše, RWE odepíše). Toť vše. Potud vše zatím funguje jak má, protože jak říkáš, od SWIFTu je ještě neodpojili.

Tak a nyní Gazprom chce koupit těžební nástroje pro další plynové pole. Takže opět, jeho bankéř "zavolá" bankéři Siemensu a řekne mu, že mu připisuje miliardu EUR za to vybavení. Bankéř Siemensu zavolá bankéři ověřovacího účtu a ten mu sdělí, že s politováním tuto transakci neprovede, protože Německo a EU zhabali Rusku všechny elektronické EURA a to jimi prostě nemůže disponovat.

Už vidíš ten problém? Nemohou jimi disponovat. Mohou disponovat pouze EURY, u kterých nedělá clearing žádná EURO banka. Jenže takové EURa jsou jen papírové, protože elektronické eura musí být pouze v bankách EURO prostoru. Stejně je to i s dolarem. Když budu mít miliardu dolarů na paletě, mohu s ní disponovat dle libosti. Když ji budu mít u FEDu (a jinak to ani nejde) tak pokud mi ji SSA zmrazí, nemá pro mně ta miliarda cenu ani jednoho centu.

tedy ne, Rusko nemůže Eury, které nyní dostává za dodávky do EU disponovat. V praxi to znamená, že nám Rusko dodává všechno zboží (toho už teď moc nebude) a suroviny zadarmo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Už vidíš ten problém?“

Hlavní problém vidím v tom, že to není pravda.
Taková sankce jednak neexistuje a jednak, když se nad tím zamyslíte, by jen těžko existovat mohla.

Nejspíš to vzniklo nepochopením zákazu transakcí s ruskou centrální bankou.
Nicméně, jelikož ruská centrální banka se těžbě surovin nevěnuje, není problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak neexistuje. Všechny dolarové a Eurové účty ruských bank byly přece zmraženy. Proto taky v EU lehly. Je to fakticky stejný nástroj, jako když ti exekutor obstaví účet. Na účet můžeš přijímat platby a můžeš i odesílat, když je posvětí exekutor (v tomto případě EU nebo SSA), ale dle své vůle nemůžeš s tím účtem disponovat.

Ruské centrální bance byly zabaveny devizové rezervy v dolarech a Eurech, to je zase jiná situace, která vlastně nesouvisí s tou obchodní.

Já chápu, že pro běžného člověka se tohle zdá absurdní. I moje snaha to až dětsky zjednodušit nepadla na úrodnou půdu. Proto by bylo fajn, kdyby ta média udělala tu infografiku, jak funguje SWIFT, jak funguje mezinárodní platba v dané měně atd... Prostě to lidem přiblížit.

Protože zatím mám pocit, že si fakt myslíš, že když (za normální situace před válkou) RWE zaplatí Gazpromu, tak se nějak elektronická EURa doteččou až na účet centrály VTB v Moskvě. Ony přitom ve skutečnosti "neopustí" Německo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé sledovat, jak by někteří diskutující obchodovali i s Hitlerem pro ropu, plyn, paladium, neon ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to nesmí přehánět ani s tím pragmatismem... živit někoho, kdo nás veřejně označil jako nepřítele není vůbec moudré. Překvapuje mě, že má tolik lidí problém to pochopit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vejce a slepice, kamaráde. Byl to Fiala, který prohlásil, že jsme ve válce (s Ruskem). Tj. sami jsme se do role nepřítele pasovali (a konání našich kolaborantů s SSA posledních 9 let bylo více než jen nepřátelské). A nyní nehraje roli, jestli jsme to udělali oprávněně nebo ne. Ale začali jsme se pasovat do role nepřítele Ruska my jako první.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Buď jste diletant, nebo to děláte záměrně => lžete.
Podle mě dobře víte, že Rusko nás dalo společně s Británií na seznam nepřátelských zemí mnohem dříve, než se stal Fiala premiérem. Jenže to se vám teď nehodí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zaklad je nekrmit/neodpovidat, nema to cenu, tam je uplne vymazano a prepsano CCCP propagandou ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Lže, jako když Rudé právo tiskne... :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To uz u nas nastesti dotisklo... aspon jako "rude" ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ten seznam nepřátel byl USA a ČR, samozřejmě. Nikoliv UK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono toho bude mnohem více, než nějaký neon. Je třeba si uvědomit, že polovodiče jsou dnes nejsložitější lidský výrobek a tak závisí na celé pyramidě dalších věcí. Stačí, aby přestala fungovat jediná maličkost a vyspělé polovodiče zkrátka nebudou. Asi jako když záplavy vytopily v Thajsku pár fabrik na hlavičky do pevných disků a pak nebyly rok disky, takže ani počítače, zábavní centra, BTS-ky, ... prostě vše, v čem musel být pevný disk. V tomto případě je to meganásobně horší a následky budou značné. Globalizace a "efektivita" totiž znulovaly většinu redundancí v systému, a výsledek je absolutní závislost všeho na všem. Stačí zničit jedno vlákno a celé se to sesype na hromadu. Než se seženou náhradní dodavatelé a celý systém se poskládá znovu, může to trvat klidně léta.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak to aby se začlo skládat znovu, bohužel evropě trvalo 20 let, než přišli na to, že čipy a software je to do čeho je potřeba šlapat a vytvářet v eu
ty jejich kvalitní auta nikdo nebude chtít, když ten jejich infoteiment je úplně jak z devadesátek
každá blbá myčka má wifi, ale eu výrobu čipů nepotřebuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dyk STM je evropská firma a vyrábí spoustu čipů i SOC mikropočítačů (Blackpill a podobné). Nevidím to tak černě, ale halt to bude o něco dražší než to dovážet z Taiwanu nebo Číny. A bude se muset někde překopat hw/sw implementace, to snad by ty automobilky mohly zvládnout, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je celkom realne, ze v buducnosti nas cakaju vojny o suroviny.
Rusko si odkuslo celkom velku cast sveta bohatu na nerastne suroviny, ktorych je inde malo a sedi na nich ako zaba na prameni. Vdaka nim moze financovat aj svoju armadu. Ak bude nedostatok niecoho dost kriticky, moze to byt dost dobry dovod aj na otvorenu vojnu s Ruskom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si to... spíš se dohodnou s Číňanem, který si je bude porcovat jak medvěda ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Je celkom realne, ze v buducnosti nas cakaju vojny o suroviny.“

Možná o vodu a podobně, nebo o nějaké nedostatkové strategické suroviny.
Ale ten zbytek je jednodušší a levnější si prostě koupit, než o ně válčit.

Viz teď Ukrajina: Přestože si hrajete na supervelmoc (nebo možná právě proto), můžete dostat docela bolestivě napráskáno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Další co uvěřil, že Zelenskyj už zahání stepního tatara za Ural? Budeš ve zbytečném šoku, až se to zlomí a půjde to rychle. Podle všeho se začínají vytvářet kotle u Donbasu, Charkova a Kyjeva - kotle, které zlomily vaz Azovům a Ajdarům, před 7 lety. Protože najednou z pocitu "Ukrajinci se ubrání" budeš muset akceptovat realitu "Ukrajina prohrála" (v lepším případě přijde o vše vyjma Haliče, v horším přijde o vše).

Indicie pro to by ti měly být, že přestože Ukrajina a Západní propaganda hlásí famózní úspěchy, každý den čteš o dalších ztracených obcích Ukrajiny, potížích s dopravou zbraní na Ukrajinu (oficiálně je přitom Halič nedotčena a Ruské letectvo bez dominance), přípravě extrakce Zelenského a jeho spolupracovníků a příprava založení exilové vlády. Tohle by se vůbec nedělo, kdyby nebyl rozpad Ukrajinské obrany už velmi reálný.

Nejsi v tom samozřejmě sám, té v pravdě Goebbelsovské propagandě Západu, kterou jsme masírování v kombinaci s umlčením opozičních zdrojů informací spousta lidí i kolem mně věří tomu co ty (tj. že Ukrajina Rusku napráská, že Rusko je na konci svých sil). Tak trochu se obávám, co to s nimi udělá. Hodně lidí totiž upadne do depresí, protože to zklamání bude obrovské.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle není potřeba žádná propaganda, že ta invaze je debakl je vidět i z informací, které potvrzuje i Rusko.

- Geopoliticky se Rusko dostalo do role společného nepřítele, ztratilo vliv v Evropě, v EU někdejší příznivci Ruska hromadně převlékají kabáty.
- Na Rusko byly uvalené devastující sankce.
- Už z předchozích dvou bodů podle mě vyplývá, že ve strategickém pohledu Rusko tu válku už teď prohrálo, nevidím tam žádný potenciální zisk, který by vyvážil tyhle ztráty.
- Ve vojenském ohledu je v první řadě naprosto neuvěřitelné, že Rusko udělá frontální útok na Ukrajinu ze všech stran a za první týden se mu nepodaří obsadit nic důležitého.
Další naprosto neuvěřitelná věc, po 12 dnech není obsazený Charkov, který evidentně patří mezi primární cíle, leží u ruských hranic a v oblasti, která měla být proruská.
- Rusko se do konfliktu snaží zapojit koho může, včetně poměrně bizarních žádostí, vedle Běloruska požádalo o pomoc Kazachstán (který odmítl), Čečence, bojovníky ze Sýrie. Z toho je zjevné, že se Rusům nedaří (klidně bych to nazval rostoucím zoufalstvím).
- Ruské požadavky se postupem času zmenšují, nejdřív byla vůbec podmínkou k vyjednávání kapitulace Ukrajiny, teď naposledy nabídli okamžité zastavení bojů výměnou za uznání anexe Krymu, nezávislosti Donbasu a záruku neutrality.
- I pro laika je ta invaze viditelně podceněná, už to, že podle odhadů tam Rusové mají k dispozici 250 000 vojáků, podobně jako Ukrajinci (při všeobecně známém faktu, že útočník potřebuje k úspěchu přesilu), přičemž odhady sil potřebných k okupaci Ukrajiny vesměs jsou od 500 000 nahoru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kolik že států EU byli příznivci Ruska? Ani Orbán takový nebyl. A že ze strachu z vězení a honu na čarodějnice couvají jednotlivci veřejného prostoru? Se divíš? Takovej tlak se proti Rusku veřejně vyhranit nebyl snad ani po okupaci v roce 1968 (naopak bratrskou pomoc schválit).

"Devastující" jsou krádeže majetku a financí. Sankce bych takovým činům moc neříkal. Ukončení obchodní výměny je pak bolet bude v dlouhodobém měřítku, ale to není nic, s čím by se nepoprali. Jen se prostě více zaměří na trhy států, které s nimi obchodovat chtějí a zároveň se nebojí ekonomické agrese SSA (z počátku Čína, Indie, později další státy kterým se americká agrese zajídá). Z tzv. vyspělých technologií neumíme nabídnout nic, co by neuměli vymyslet sami (byť to nebude tak kvalitní nebo luxusní jako to naše), oni nejsou nějakej africkej stát. Jejich věda a technika je na nejvyšší světové úrovni.

Potenciální zisk je vystrnadění NATO od hranic, zisk 40 milionů obyvatel (stačí si je převychovat, jak to zvládli Američané s Němci) a navrácení průmyslu, který byl pro Rusko klíčový kvůli propojená za SSSR (A toho propojení se prostě zbavit nedařilo).

Z vojenského ohledu se totiž stále "analytici" a "experti" připravují na války minulé. Vycházeli z toho, že Ukrajina a hlavně její armáda je stále ten bordelistán, jaký to byl v roce 2014 a 2015, kdy se celé divize vojáků vypařili po cestě na frontu s povstalci, protože tito vojáci odmítali střílet na Ukrajince. To po osmi letech neplatilo a neplatí. Prvně nová Ukrajinská armáda byla vychovávana z vysoce motivovaných Západních Ukrajinců Haliče, kteří se cítí být nadřazení nejen Rusákům ale i východním Ukrajicům (dáno tím, že se cítí jako polopoláci a Poláci se cítí nadřazeni všem Slovanům). Za druhé je vyzbrojovala a cvičila amerika, izrael a turci. Kteří tam taky sypali masivní vojenskou pomoc. A za třetí, Ukrajinská armáda se zakopala. A zakopaná, výborně vyzbrojená a vysoce motivovaná armáda je velmi tvrdý oříšek, zejména když chceš jako útočník minimalizovat ztráty jak na civilech, tak na infrastruktuře a v podstatě i na těch vojácích (minimálně první týden to tak ze strany Rusů bylo). Za takovýchto podmínek by si s nimi neporadili ani amíci. Připomenu ti, že fakticky odzbrojenou, početně slabší, demoralizovanou a nepřipravenou armádu Iráku drtili metodou "Šok a úžas" Američané 3 měsíce v menším a mnohem příznivějším terénu (v poušti se bojuje s leteckou převahou snadno). A tady se hovoří po pouhých dvou týdnech o selhání?

Charkov není obsazený, protože tam je v něm zakopaných 50 tisíc ukrajinských vojáků a militantů mající za živé štíty stále přes milion "ruských" civilů. Rusko si nechce Charkov vyhladit a srovnat se zemí. Opt ti připomenu Fallůdžu, kde se s tím crcali amíci cca měsíc a to jim na těch "kozomrdech" vůbec nezáleželo (jen nechtěli aby se ve zprávách ukazovaly mrtvolky dětí, tak se trochu mírnili).

Zapojování Běloruska a Kazachstánu je snad OK. Jsou ve společné obranné organizaci a Rusko jak Bělorusku tak Kazachstánu relativně nedávno pomohlo s jejich vlastními problémy a tamní vládce podpořilo svou přítomností. Ostatně je to to samé, jako když nás SSA "požádaly" o pomoc v Afghánistánu. Šlo o politické gesto, naši pomoc samozřejmě nepotřebovali, stejně jako ji nepotřebují Rusové na Ukrajině. Čečenci jsou pak přece občané Ruské federace, takže nechápu co nechápeš na jejich nasazení v této válce. Lákání Syřanů do války je pak nepotvrzená (dez)informace ze strany Ukrajiny a i když by dávala jakýs takýs smysl, tak z důvodů zcela odlišného terénu, podnebí a hlavně jazyka smysl nedává.

Ruské požadavky se nemění. To jen propaganda je upravuje. Stále platí uznání těch dvou separatistických republik, neutralizace ukrajiny, odzbrojení a teď dokonce přidali uznání Krymu.
Problém je, že se opět naše propaganda za Rusy říká co chtějí. Stejně jako se za Zimní války tvrdilo, že SSSR nechce jen území výměnu, kterou stanovilo v ultimátu, ale že chce celé FInsko. A tvrdí se to dodnes a to přes to, že SSSR finsko vojensky porazil jak na jaře roku 1940, tak na podzim roku 1944 a kdyby v roce 1945 Stalin chtěl, tak si Finsko vezme a nikdo neřekne ani popel. Paradoxně si však tento diktátor vystačil jen s realizací územní výměny a přísné finské neutrality podle ultimáta z roku 1939.
A dtto je to tady. My nevíme, co Putin chtěl. Jestli chtěl obsadit celou Ukrajinu a nechat si ji, nebo jen dosadit loutkovou vládu, nebo jen vyhnat banderovce a nechat Ukrajinu si vládu zvolit, nebo Ukrajinu okleštit o levobřežní část, nebo jen odtrhnout LLR a DLR v hranicích oblastí. My si jenom myslíme co chtěl. Celé jejich vedení totiž jen stále dokola mektá o denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny. Ale to může znamenat libovolný scénář, který jsem výše nastínil.

Ano, invaze se zdá podceněná. Zjevně si Putin, žijící už roky v bublině pochlebovačů, myslel, že Východ a Jih Ukrajiny je naladěn stejně jako v březnu 2014. Jenže ona tam ve skutečnosti 8 let probíhala násilná "ukrajinizace", indoktrinace, brainwashing a perzekuce. Většina těch Ukrajinců tak přešla do apatie a poslušně čeká, jak to dopadne. Byli bychom na tom stejně, kdyby nám tu řádily grupy Banderovských hovad, brutální řezníci (Šaakašvili) jako gubernátoři a všudypřítomná SBU by mizela lidi, kdykoliv by si jen náznakem otevřeli hubu.
To je to co si myslím, že Putin podělal. Pokud měl nutkání Ukrajinu "osvobodit", měl to udělat po puči 2014, ne o 8 let později, kdy už to pohrobci kyjevské junty mají (měli) pevně v rukou.

Takže ano, jsou indicie že to podcenili a zejména ten argument s nedostatečnými silami je pravdivý. ostatně za WW2 bylo experimentálně dokázáno, že pro vedení iniciativních válečných operacích se zajištěným úspěchem je třeba 2,7 násobná přesila a to se města nedobíjela něžně, ale masivním ostřelováním artilérií.

Nicméně ono to tak bývá, že válečné plány nepřežijí první střet s nepřítelem. Původní taktika speciálních operací za účelem rychlého zaříznutí ukrajinského velení selhala a musela být změněna na standardní válečné operace. Ovšem s omezením bombardování. To se nyní už taky mění, protože "něžné" válčení neneslo výsledky, které Ruské velení očekávalo. Ale jestli myslíš, že by se snad Ukrajině dařilo cokoliv jiného, než-li jen oddalovat porážku, jsi na omylu. Ano, kdyby Zelenskyj nyní přistoupil na podmínky Ruska, tak by získal maximum možného (okleštěnou Ukrajinu ale i s Kyjevem a Oděsskou oblastí), ale Zelenskyj je loutka (ovládaná Bidenovým klanem mimochodem) a to by tudíž tento výsledek museli chtít v Americe. Což zřejmě neklapne (s ohledem na to, že tlačí EU do další eskalace). A až nebude Zelenskému zbývat, než kapitulaci podepsat, tak už tato "výhodná nabídka" na stole nebude, na to si můžeš vsadit.

Mimochodem, i když se názorově neshodujeme oceňuji, že vedeš věcnou diskuzi. Jsi světlá výjimka nejen na tomto webu, ale celém českém internetu. Děkuji ti za to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Potenciální zisk je vystrnadění NATO od hranic“

Jo, na to jsem ve svém seznamu zapomněl, že naopak výsledkem je posílení jednotek NATO v Pobaltí, zvýšení investic na obranu v EU, vstup do NATO bude řešit Švédsko a Finsko (kde snad poprvé v historii je pro to většinová podpora), Gruzie a Moldávie podaly přihlášku do EU.

„zisk 40 milionů obyvatel“
Zisk 40 milionů lidí, kteří Rusy nenávidí.
Okupace Československa v 1968 byla nesrovnatelně poklidnější a stejně zničila vztahy s Rusy na 50+ let.

„A tady se hovoří po pouhých dvou týdnech o selhání?“

Ano. Ve strategickém ohledu Rusko už teď prohrálo, jeho ztráty jsou už teď horší než cokoliv, co teoreticky může získat, byť by Ukrajinu dobylo.
Přitom je dost sporné, jestli Rusko vůbec má síly na obsazení celé Ukrajiny, vypadá to, že nemá.
Navíc kvůli krvavému průběhu okupace by tam nejspíš museli rozmístit vojska dlouhodobě, to znamená dlouhou a drahou operaci (která snadno může skončit dalším Afghánistánem) a současně přitom čelit západním sankcím.

Čili můj tip, že Rusku spíš půjde o to nějakým způsobem vycouvat tak, aby to nevypadalo úplně jako porážka.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To jim je jedno. Posílení v Pobaltí je symbolické a SSA ví, že to tak musí zůstat, jinak je Rusko bez pardónu zabere (a s ohledem na velikost a populaci nemají šanci) a SSA by se dostaly do situace, že by museli veřejně přiznat, že s tím nemohou nic dělat. Protože z moře se to nedá dobýt zpět, tedy lokální válka nehrozí a na globální si SSA zatím netroufnou.
Finsku do NATO vstoupit nedovolí (opět invaze, pokud by Finové odmítli použít rozum), Švédsku by to asi povolili. Nemají s ním hranici. Ale remcali by dost. Gruzie a Moldávie by jim v EU zřejmě nevadila. Ostatně Lavrov řekl, že by jim bylo u prdele, kdyby v EU byla Ukrajina, bo EU není válečný spolek.

Ne, vztahy s Rusy okupace opravdu nezničila. To zničila propaganda po roce 1989. Protože okupace Němci způsobila nesrovnatelně větší škody a utrpení, nežli okupace Sověty a dnes jsme v té Německé prdeli zalezlí až po kotníky (a tato vláda, respektive její část je dokonce nakloněna revizi benešových dekretů), zatímco Rusům už skoro vyhlašujeme válku (Fiala: "Jsme ve válce")
Opět zde připomenu, že kdyby tento (nejen) tvůj argument byl validní, tak by se už dávno rozešli Němci a Japonci s amíky. Protože ztráty a škody, které Američané způsobily Němcům a Japoncům byly gigantické. A přesto postačilo pár let "denacifikace", vymývání mozků ve školách a médiích a dosazení správných kolaborantů s američany a hle, poslušní mopsíci co živí americký sen. Takže když to chytnou Rusové za správný konec, tak nebude problém. Taky je třeba si uvědomit, že většina ruskojazyčného obyvatelstva se nezapojuje a čeká. Až to Rusové zpacifikují, tak se projeví a spolehlivě kladně k nové moci, která bude "jejich" (viz trvalé politické rozdělení ukrajiny při jakýchkoliv volbách na levobřežní a pravobřežní).

Ty zisky podceňuješ a vliv obchodu se Západem přeceňuješ. Uvedu jen pár zisků, které nutně potřebují - loděnice v Mykolajevě, fabriku na námořní motory (pro fregaty a větší lodě) a Južmaš.
Dále získají plnou kontrolu nad produktovody do EU. A nakonec, těch 40 (no spíše to bude 35, IMHO tak 5 miliónů zdrhne, ale záleží jestli zaberou celou nebo jen část ukrajiny) miliónů lidí je pro ně přínos, i kdyby je nemuseli. My jsme taky normálně pracovali dál, žili své životy dál a většina lidí RUsáka ani za těch 20 let nepotkala. A Putin má v jednom pravdu, mezi Rusem a Ruskojazyčným Ukrajincem není rozdíl. Ani genetický, ani jazykový, ani kulturní, ani charakterní. Jinými slovy v Ruské federaci by se zvedl počet "Rusů" z aktuálních 115 miliónů na 140 miliónů a to se hodí, protože Putin a spol. určitě nesledovali s nadšením, jak se neruské národy množí a imigrují, zatímco Rusové vymírají či emigrují.

Srovnání s Afghnistánem kulhá na obě nohy. Slovan není kozomrd. My máme servilitu v krvi a ceníme si lidského života. Tak jako jsme se podřídili Němcům a potom Sovětům, se Ukrajinci podřídí Rusům. Ono mimochodem, pokud budou mít vliv na politiku v RF, tak rádi zůstanou, ze SSSR chtěli zdrhnout hlavně proto, že od oloviny 50tých do poloviny 80tých let Ukrajinci SSSR vládli a s příchodem Gorbiho toto postavení ztratili a báli se, že mladý Gorbi je zpátky k lizu dlouho nepustí. Takže ne, rozmístěný vojsk k utlačování obyvatel nebude nutné, k tomu jen využijí Ruskojazyčné "kolaboranty", chcešli.

Západní sankce jsou fait accompli. Západ je na Rusko uvalil ne kvůli ukrajině, ale protože se snaží Rusko dlouhodobě zničit. A když říkám Západ, myslím tím SSA. Zbytek západu jsou totiž prostí vazalové. A důvod, proč chce Amerika Rusko zničit? Jako vždy, prostě proto, že to impéria dělají. Ničí své potenciální soupeře. Proto Řím zničil Kartágo. Do zelí si prakticky a speciálně po první punské válce vůbec nelezly, ale"Carthāgō dēlenda est"
Před Amerikou o to usilovalo Německo a před Německem Anglie a před Anglií Polsko(Litevská unie) a Před ní mongolská říše. Rusko zase takhle otravovalo život Persii, Číně a Švédsku.

Uvidíme, jestli tvůj tip bude správný. Já myslím, že vycouvat si nemohou dovolit, protože sankce stejně nebudou zrušeny (viz výše), protože podmínky pro jejich zrušení by byly rovny ruské kapitulaci a marginalizaci. To vidíš na Krymu, kdy podmínka zrušení Krymských sankcí je navrácení Krymu Ukrajině, i když by to vedlo automaticky ke genocidě tamních většinových Rusů, protože ti s Ukrajinou být nechtějí a Rusko si zvolili rádi a dobrovolně (proto tam taky Putin dostal tolik hlasů v roce 2018).
A pokud by vycouvali, tak by to tak moc otřáslo Ruskou federací, že by reálně hrozil rozpad. A o to více, že by Západ tutově slíbil potenciálně separatistickým republikám okamžité zrušení "sankcí" a ekonomickou pomoc.
Dnešní svět je postaven na tom, že vítěz bere vše a na jeho vítěznou vlnu všichni naskakují. Tedy vítězství by mělo efekt nejen přímo na Ukrajině, ale dodalo by odvahu i státům, které teď drží hubu a krok ze strachu z Ameriky. Dtto pro občany EU.Prestiž Ruska by prostě významně stoupla. Ostatně, kdyby se podařilo zlomit Ukrajinu těmi operacemi speciálů v prvních 2-4 dnech, tak by následné "sankce" nasazeny nebyly (speciálně ne krádež peněz centrální banky). Byly by výrazně mírnější, volené více s rozmyslem a méně metodou finančních atomovek do systému důvěry v Západní finanční systém (Číňané jsou zděšeni z krádeže rezerv Ruské centrální banky, protože sami mají v dolarech takřka 2,5 biliónu dolarů a SSA nyní ukázaly, že se nebojí je zabavit komukoliv).

Takže můj tip? Rusové do konce týdne dosáhnou zničení několika kotlů co už jsou skoro hotové, dobijí Charkov, Mariupol a možná i Oděsu. A pak se uvidí. Pokud se odpor Ukrajinské armády zlomí, tak si vezmou všechno, pokud ne, tak si vezmou jen východ s jihem a Halič nechají Zelenskému, pokud se zaváže k neutrálnímu postavení. Trochu na vodě je můj časový odhad (hodně záleží na tom, jestli už konečně přitvrdí a nebo se budou dál snažit hrát to mile).

Tak jsem zvědav komu z nás dvou to vyjde :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Ostatně Lavrov řekl, že by jim bylo u prdele, kdyby v EU byla Ukrajina, bo EU není válečný spolek."
No aspoň vidíš, jakej je Lavrov lhář. V roce 2013/14 Putin Janukovyčovi zakázal podepsat i jen dohodu o spolupráci s EU, kterou připravila jeho vláda. To byl přitom začátek problémů, nikoliv až Majdan.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bud a nebo zmenili nazor.

Zacatrk problemu fakt nebylo zmrazeni pristupove dohody.

Ty zacaly mnohem drive. SSA sypala penize do ovladnuti ukrajiny od Budapeste. A první puc zpunktovali uz v roce 2004.

Ukrajina ma proste smulu, ze je na dotyku velmocí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ukrajina ma hlavne smulu, ze jeji soused je Rusko.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako tu smůlu mají Kanaďani a Mexičani. Ale tyto národy pochopily, že jejich osud je absolutní podřízenost těm zmrdům mezi nimi a tak je už Američané nemusejí srovnávat do latě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Černák, fakt vážne veríš tomu to tu grciaš v "diskusii"? ROFL! Ak je to tak, si duševne postihnutý prípad pre psychiatra. A ak tomu čo píšeš sám neveríš, si vlastizradca a platený ruský aparátčik, zrelý na vojenský súd. Zrejme to bude oboje. Gratulujem!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Věří ti, co neví. Já vím, proto nemusím věřit. Na rozdíl od tuponě, jako jsi ty, vím co to jsou barevné plány. Na rozdíl od tebe vidím, že když už začaly protesty v Kanadě ameriku obtěžovat, tak vydala rozkaz a Kanadské represivní složky okamžitě zasáhly, přestože se tomu týdny před tímto bodem zdráhaly. Když si SSA chtěly vyšlápnout na Huawei, tak Kanada poslušně nelegálně Meng Wan-čou zatkla a riskuje životy vlastních občanů v Číně, jen proto, že si to přeje amerika. A to vše, protože Kanada je přece "suveréní", že ano ;-)
Můžeš se pak zeptat obyčejného Mexičana jak se mu žije pod americkým "patronátem". i když radši se neptej (ne že by jsi mohl, jako podřadná hnida na cestu do Mexika nikdy mít nebudeš), protože by ti mohl oprávněně za tvé debilní názory "uvázat" kolumbijskou kravatu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže ty VIEŠ? Hahaha! Informácie cucáš z falusov ruskej prapagandy. Chutí? Vieš, mne je to jedno, keď ti chutí ruský chuj v ústach, po tom, čo si mu poslušne nastavil zadok, OK, tvoja vec. :) Ale keď sa tu snažíš presvedčiť iných, aby im chutil tiež, to si nechaj. Fakt si to nechaj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nos ohledem na agresivitu s jakou jsi na mně naběhl (a dal si tu práci, aby jsi mně stalkoval), jsem si jistý, že jsem tě nasral a to hodně. A za to jsem moc rád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže ti chutí? OK... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. S EU by totiž přišel Schengen a rusáci by stáli za plotem = nemohli by posílat své agenty a ovlivňovat dění na Ukrajině, jak se jim to dařilo do roku 2014. A první incident by znamenal vstup do NATO.

To je ten důvod, proč pro Rusko musí zůstat Ukrajina v jejich područí, nebo alespoň slabá a rozvrácená. Chtějí ji kontrolovat, buď přímo, nebo alespoň nepřímo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Schengen není povinností a oni byli od členství navíc řádně daleko. Ovšem Putin si v té době právě vymyslel euroasijské společenství, takovou soft verzi jeho představy o SSSR2. Přitom jasně viděl, že ani do toho kdysi podepsaného SNS se Ukrajina nehrnula a to ani za prokremelských politiků. Ani to neratifikovala.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

proruský prezident byl jen janukovyč. i když "proruský". Podívej se na Lukašenka před tou rebelií po posledních volbách v Bělorusku. Umíš si představit, že by se takhle "proamericky" a "proevropsky" choval nějaký premiér vazalského státu? Podívej se na Orbána, který si ani zdaleka vůči EU a SSA nedovolil, co si dovolil Lukašenko vůči Rusku a jakej tlak a snahy o intervence do jeho státu se tyto dvě organizace soustavně snaží. Kdyby se cukal, jak se cukal dříve Lukašenko vůči Rusku, tak by mu tam vstoupily osvobozovací vojska.

Kravčuk SSSR roztrhal, takže ten byl proruský asi jako ty. Odmítal jakékoliv sblížení s SNS.
Kučma byl sice z východu a v prvním termínu ho zvolil východ, jenže protože se ukázalo, že je dost silně protiruský a také ryzí mafián, tak ho v druhém termínu zvolil západ. Odmítal jakékoliv sblížení s SNS.
Juščenko se dostal k moci ústavním pučem a byl extrémně protiruský (ostatně jako agent "Sorose", tedy CIA to jinak nešlo). Tady není o čem, přinesl první úvahy o NATO a EU.
Janukovyč byl vlažně proruský. V roce 2013 už měl Kreml jeho lavírování dost a nabídl obrovskou finanční podporu (půjčil 15 miliard dolarů a zlevnil o další třetinu již tak extrémně levný plyn) a v podstatě za to žádal jen vstup do EEU, což se samozřejmě vylučovalo se vstupem do EU. Pročpak EU Ruské karty nepřebila? Jo protože EU jádro periferní členy vysává a je zvyklá, že na tom vydělá, ne že se musí dvořit. Tak tam radši zpunktovala puč. Soupeříce přitom s SSA a jejich psíkem, kterému se ten puč povedl. Víš kdo ten psík byl? Jo, byli jsme to my. Naši politici kolem Schwarzenberga.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a tohle má volební právo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

místo urážek můžeš argumentovat. Ale to by jsi musel mít znalosti. Které samozřejmě nemáš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Schengen jistě není povinností, ale členství bez něj nedává moc velký smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak hlavně nejde o Schengen, ale o bezcelní zónu. Tenhle problém vadil Rusku i u Běloruska, které díky bezcelní zóně s Ruskem a dočasně snížení cel ze strany EU mezi lety 2014 a 2020, obcházely Ruské protisankce proti EU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má pre rusov aj iný význam. Veľa rusov sleduje vývoj na Ukrajine, krajiny sú si jazykovo blízke, často rodinne prepojené. Ak by sa Ukrajine po Majdane ešte výraznejšie ekonomicky darilo, pre Putina by to znamenalo priamu hrozbu prevratu u neho doma. Pretože aj Rus s obmedzenými informáciami zmasírovaný propagandou, si dokáže porovnať, koľko zarobí Ukrajinec a ako sa mu reálne žije v porovnaní s Rusom. A keď si Rusi položia otázku, že prečo sa aj oni nemajú lepšie, keď majú také obrovské nerastné bohatstvo, prídu na to, že chyba bude zrejme niekde u nich doma. Oproti Rusovi, ktorý okrem toho, že je chudobnejší, nemá ani desatinu z práv a slobôd bežného občana žijúceho mimo totalitné zriadenie. Už len to, že na Ukrajine nevraždia novinárov a opozíciu ako na bežiacom páse, ktokoľvek môže slobodne verejne vystupovať, bez obáv vstúpiť do politiky, už to je ohromný rozdiel. A v Rusku si Putin na vlastnú narodeninovú oslavu objedná vraždu novinára, oponentov necháva otráviť polóniom alebo novičokom, aby verejne demonštroval - to som bol JA - a takto dopadne každý, kto sa proti mne postaví. Zabijú ho, zmizne, alebo skončí v base vo vykonštruovanom procese. Politickú opozíciu dal zatvoriť do väzenia, tá tam prakticky neexistuje. A to nevravím o úplne jednoduchým prozaických veciach ako právo robiť si srandu z vlastnej vlády alebo založiť punkovú kapelu. Ukrajina spravila v poslednom čase výrazné ekonomické reformy, ak by sa im podarilo ešte výraznejšie znížiť korupciu a zlepšiť vymožiteľnosť práva, bol by prílev investícií a zvýšenie životnej úrovne otázkou času. Zato v Rusku stále mimo miest nemá stále väčšina ľudí splachovací záchod a serú na latrínach bez tečúcej vody, ako v 18 - 19 storočí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je zajímavé, že ta tvá teze nefunguje obráceně. Zatímco za Putina životní úroveň rostla, za protiruských prezidentů klesala či stagnovala. poprvé začala významněji růst až za Janukovyče. Po majdanu pak životní úroveň Ukrajinců stagnovala, i když tam EU a MMF sypaly prachy. Mzda sice rostla, ale hřivna klesala a navíc významně rostly mandatorní životní náklady - nájmy a energie. Díky tomu vzrostla na Krymu životní úroveň oproti Ukrajině o 130% do roku 2020. Tedy pokud by tvá teze platila, měli by Ukrajinci naopak prahnout po připojení k Rusku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak můžeme doufat, že Ukrajina nakonec zvítězí a i díky vyšším cenám za suroviny bude více peněz na obnovu země zničené válkou :-)
A to Rusko ať klidně zůstane ve středověku, vybrali si to sami...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snad ta válka nepotrvá moc dlouho a pak se to zase bude stabilizovat (ať už to dopadne jakkoliv).
Blbý je, že momentálně je ruská taktika na Ukrajině roztřískat všechno co jde, tak je otázka, kdy by ta továrna případně mohla obnovit výrobu.

Jinak z dopisu údajně uniklého z FSB, který zatím nevypadá jako podvrh (prý stejný zdroj už loni vynesl informaci, že se chystá „speciální vojenská operace“ na Ukrajině):
„Náš podmíněný termín je červen. Podmíněný proto, že v červnu už v Rusku nebude žádná ekonomika – nic nezbude“
(A taky: „Kadyrov se zbláznil. Byli jsme velmi blízko konfliktu s ním“
„Kadyrov se neošívá bezdůvodně. Má svých ‚dobrodružství‘ dost. Vytvořil si totiž pověst nepřemožitelného. Pokud jedinkrát selže, odstraní ho jeho vlastní lidé.“)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta taktika zatím taková není, to by vypadalo jinak a počet obětí, zejména mezi civily by byl taky podstatně vyšší. Naopak z počátku se snažili získat Ukrajinu beze ztrát na infrastruktuře a obyvatelích (vč. ukrajinských vojáků). Nyní přidávají na intenzitě, ale do "šok a úžas", jaký obvykle provozují SSA to má ještě daleko. Ale ono to přijde. Sice později než jsem očekával, ale přijde. Když se nedaří podle plánu, roste frustrace a frustrovaní lidé nedomýšlí věci do konce.

Dopis z FSB je blábol. Ekonomika fakt nefunguje na nějakém dolaru a jeho konverzi s domácí měnou.

S Kadyrovem to je už pak zoufalství. Západní propaganda z něho udělala prakticky Boha, který se klidně postaví i Putinovi a dokonce ho pasovali do možného nástupce po palácovém převratu. To značí jediné, že Západní propagandisté jsou tak odstřižení od reality, že si myslí, že obyvatelstvo sežere opravdu cokoliv. Nicméně ukazuje to na "kvalitu" Západních zpravodajců a analytiků.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Odstrihnutý od reality je Putin. Táto "špeciálna vojenská operácia" a "denacifikácia Ukrajiny" (!!!) skončí buď 3. svetovou a vyhladením ľudstva atómovými zbraňami, ktorými sa NÁM ten novodobý Hitler už teraz priamo vyhráža, alebo prevratom v Rusku, kde sa bežní ľudia aj oligarchovia naserú do tej miery, že Putin skončí rovnako ako Saddám alebo Kaddáfí. A nepomôže mu ani to, že je zalezený v bunkri. A trolov ako si ty, vyhľadá a zavesí za vajcia do prievanu domobrana. Zaslúžene…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no když vidím individua jako jsi ty, volím 3. světovou a vyhlazení lidstva všemi deseti ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nechtěl bys to spáchat jen sám na sobě?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tssss navádění k sebevraždě je trestný čin :-D
A docela slušně ohodnocený, když bych si fakt řízl žíly a napsal do dopisu, že to bylo kvůli Jirka1 ;-)

Ale ne díky za nabídku, já si počkám na atomovky nebo nějakej šutrák. O tu podívanou totiž nechci přijít.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tím zrovna ty argumentuj :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

njn, když dneska je to vyhrožování TO strašně moderní :-D

Za dobu války na Ukrajině mi bylo udáním vyhrožováno tucetkrát a ve třech případech to dotáhli tak daleko, že TO simulovali :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

@Redakce: Škoda, že zdejší web nemá nějaká pravidla ohledně zákazu propagace a podpory násilí proti jiným skupinám lidí, nebo že případně taková pravidla nevymáhá. Přijde mi smutné, že na tomto webu dostávájí prostor lidé, kteří otevřeně podporují válečné zločiny proti civilnímu obyvatelstvu suverénního státu. Vím, že je těžké všechny informace ověřovat, ale...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

o post hlavneho cenzora si to budes musiet rozdat s Obersturmbahnfuhrerom Jezkom, ten sa uz na to trasie

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, je to tenký led...
Jen nějak nedokážu přenést přes srdce, že někdo otevřeně podporuje válku vedenou proti civilnímu obyvtelstvu. Ovšem to je evidentně jen můj osobní problém -_-

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Fakticky na to tady stačej dva blbci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koho tím myslíte? Nepřišlo, že by v diskuzi někdo vysloveně podporoval "druhou stranu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V diskusi zde kopou za Rusko přinejmenším 2 kandidáti na obvinění z trestného činu z nenávisti. Pan https://diit.cz/profil/cernakus a https://diit.cz/profil/it-joker - zjevně se vyžívají v šíření proruské propagandy a schvalování "speciální vojenské operace" na Ukrajině.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

NEzlob se, ale bez s tim "sirenim ruske propagandy" a "trestnymi ciny" do haje. Ja nejsem rusofil a rusomil ani nahodou, ale tyhle "kastrace" lidi vedouci k cenzure, udavani, "jedne pravde" a v dusledku pak napadani lidi mne teda vytaci.
Nerkuli, podle ustavy, mam kazdy pravo sirit sovobodne svuj nazor, at je jakkoliv priblby. Coz by mel byt prave jeden ze zasadnich rozdilu, mezi Putinovskym Ruskem a zapadnima demokraciema. Kdyz tady vidim nektere, jak reaguji, tak mi prijde, ze to jsou naopak oni, kteri ten rozdil v celku uspesne smazavaji a smeruji nas smerem "jedne pravdy ruskeho Cara".
"Článek 17
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu."

Kdyz mam pocit, ze nekdo mele houna a nebo je to troll, tak ho poslu do zadele, ale nebudu preci psat bonzovaci komentare, jak nekde pred listopadem 1989...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to místní PS VB nevysvětlíš! Mají jen jednu pravdu a svět je dle nich pouze černobílý a jedince s odlišným názorem je potřeba likvidovat... nějak se vracíme daleko před sametovou revoluci a stejné "kreatury" vylézají na povrch ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"stejné "kreatury" vylézají na povrch"
.. obcas mam bohuzel podobny pocit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vtipné. Sloboda slova? Vysvetli to rusom, ktorí sú práve teraz hromadne zatváraní do väzení za slová "NIE VOJNE". Vysvetluj to kolegom a rodinám ruských novinárov, ktorých dal ZAVRAŽDIŤ Putin. Vysvetli to rusom, ktorí vraj majú slobodné voľby, no ich opozícia je systematicky likvidovaná, zatváraná vo vykonštruovaných procesoch a vraždená.

https://novayagazeta.ru/articles/2022/03/01/o-rabote-v-usloviiakh-voenno...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže tímhle whataboutismem chceš obhajovat/bagatelizovat bordel, který máme u nás? Nebo jaký je smysl příspěvku?

Jestli vám to nedochází, tak novináři umírají po celém světě(i na té Ukrajině). Je to špatně? ANO
Chceme kvůli bordelu v RF(a kdekoliv jinde) mít stejný bordel i tady?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U nej moc smysl prispevku nehledej ;)
Staci ignorovat. Kdo chce chapat pochopi, kdo nechce...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... a co jako..??!?? v Rusku i Bělorusku je diktatura již 30 let, to NENÍ nic nového...! BEZ jakéhokoliv vlivu na zahraniční ekonomiku ..!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IT Joker tu Tomáši Černákovi (kde se tu vzal?) aktivně oponuje. Jen si projdi diskusi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, vysloveně to není. Spíše jde o zlehčování plné argumentačních faulů odvádějící pozornost jinam, snažící se vyvolat dojem, že je Ruská agrese legitimní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste preci trosku rozlisovat. Jedna vec je tvrdit neco ve smyslu "je super ze tolik a tolik lidi umrelo" a druha vec je tvrdit "zatim vypada taktika na to, ze se chteji vyhnout vetsim civilnim ztratam"..at uz to zni jakkoliv blbe. Vite treba, ze v Myamaru (drive Bhutan) bylo vojenskym rezimem zabito za 10 mesicu cca 1200lidi? Vidite nekde v novinach clanky o tom, ze tam vrtulniky ostrelovali raketami vesnice? Kde jsou tyhle zpravy?
Dalsi vec je, ze co jsem cetl posledni zpravy pred 1-2 dny, tak melo zemrit cca 400 civilnich obyvatel na Ukrajine. Coz je hrozny. Je jedno kdo zemre, civilista vojak, je to zbytecne zmareny zivot. Na druhou stranu, pri jednom naletu Americanu na Ostravu v 1945, zemrelo 400 lidi behem par minut. A to nebyl nalet na civilni obyvatelstvo, ale na prumyslove oblasti. Takze kdyz se divate touhle perspektivou na to, co se zatim na Ukrajine stalo, tak se evidentne Rusove snazi cvilnim obetem zatim vyhnout. Aspon ja bych to takto zatim interpretoval. Coz samozrejme nic nemeni na tom, ze ta valka je sama o sobe silena z principu a ze by mela okamzite skoncit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"... tak se evidentne Rusove snazi cvilnim obetem zatim vyhnout"
Otázka je, do jaké míry věříte informacím Červeného kříže, že byl jeden z humanitárních koridorů podminovaný. Je-li ta informace pravdivá, pak je vaše přesvědčení absurdní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zatím se ukazuje, že vysloveně lže spíš druhá strana a RF je v tomhle očividně zkušenější, protože šíří polopravdy = jejich lži mají pevnější základy a hůře se "boří" >> směšné jsou spíš rychlé rozsudky místních "expertů" v diskuzích jen na základě dojmů/emocí, když z relativně nedávné minulosti víme jak funguje "propaganda" a jak málo věcí bylo v konečném důsledku pradvivých .. někdo bude říkat, že důležité je si vybrat stranu, ale osobně si stojím za tím, že důležitejší je kritické myšlení a hledání pravdy.. to se pak rovnou můžeme vrátit do středověku a ve velkém obnovíme tisk "kladivo na *doplň si sám*" dle aktuálních potřeb "elit"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chceš tvrdit, že informace o fašistech, denacifikaci a židovském ultranáckovi Zelenském jsou něčím podložené? Jedině 100 letou praxí TASSu a KGB ve lhaní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o "pravdivnosti" informací tekoucí z obou táborů ;) a tam se jasně ukazuje, že Ukrajina a konkrétně i Zelenskyj vyloženě neuváženě lžou v rámci propagandy a výrazně to snižuje jejich kredibilitu.. z jejich strany to nejsou ani polopravdy ;) To že se se ten idiot snaží zatáhnou zbytek světa do války mu jen přitěžuje ..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzete preci z jedne situace vyvozovat zavery? Zaroven nemuzete cekat, ze se to nekde 'nezvrtne'. Valka je svinstvo at se na to divate jak chcete.
Dal jsem Vam tam docela jasny priklad ve srovnami s WWII a to jeste velmi decentni. Mohl jsem to srovnat napr. s Drazdany, Kolinem, atd. kde se obeti bombardovani pocitali v desitkach ttisic...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podívejte, mě zajímá, co se děje teď.
Rusko podminuje evakuační koridory, útočí na nemocnice, porodnice a obytné čtvrti.
To mi opravdu nepřipadá, jako "snaha vyhnout se civilním obětem". To je, řekl bych, hodně nemístný eufemismus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zasa tie media kedy vam dojde, ze vas velmi casto klamu a len zriedka vravia pravdu. Staci si dohladat lokalne zdroje, a tu "nemocnicu" vyprazdnil AZOV uz zaciatkom februara. Podla fotiek tam uz dlhsie mali rozmiestnene zbrane.

Cele strasenie zakryva jeden problem. Pozrite si fotky, videa a komentare ludi, ktori isli autom ochotne pomoct utecencom. V Ukrajine maju muzi zakazane opustit krajinu vo vojenskom veku.
- vacsina skusenosti je taka, ze si "rodinka - zena s detmi" vysli na taky vyletik, ziadna vdacnost, ziadna sebareflexia za pomoc
- casto ale narazaju na "studentov" z afriky s kapucnami (ako v nemecku, polsku, madarsku, tak aj na Slovensku)

Riesenie pre studentov je lahke - zaplatit odvoz do domovskej krajiny, kde sa bohuzial musia zdrzat do doby, kym konflikt zmizne a potom si mozu s ukrajinou dohodnut dalsie kroky. Robi to niekto?

Nechceli sme utecencov zo Syrie, aj ked boli utecenci casto Turci, alebo z Afriky (u ktorych nebol zistovany dovod a bezuhonnost)... ale ideme pomahat "utecencom" z Ukrajiny, ktori mozu utekat prave z inych dovodov.
- dovodom moze byt, ze skorumpovani ludia maju strach, ze sa na nich pride a vysielaju zenusky na drahych autach, zohnat ubytovanie, najst potencialnu nehnutelnost a zaziadat o doklady daneho statu. Potom uz len rychlo zaziadat o pozvanie vlastneho muza, ktory je obetou vojny.
- dalsim dovodom moze byt strach z naboru do armady a riesia to podobne ako vyssie
- zvysok je sponzorovany EU: "pristahovalcom" zabezpecili autobusy, tablet-y detom na cestu, telefony na komunikaciu, jedlo, hotel, alebo najomne do 700Eur na mesiac.

Nech sa paci, nekontrolovani utecenci vsade po Europe - a zrovna,nie je treba predkladat, ci je nositelom Covidu :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myanmar byl dříve Barma, ne Bhutan. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, moje chyba :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to len tvoj problém a nie si v tom sám, tomu ver. Väčšina nesúhlasí, ale mlčí - a preto vyzerá ten, kto je najhlasnejší, ako silný a tvári sa ako veľká skupina. Je to súčasť ich stratégie. Tak ako by tu nemalo byť tolerované otvorené propagovanie fašizmu alebo nacizmu, nemalo by tu byť tolerovaná ani vojnová propaganda ruského agresora. Čudujem sa, že tento zmrd ešte nesedí vo vyšetrovačke za zjavné porušovanie zákona, dokonca za niektoré vyjadrenia až za vlastizradu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tak ako by tu nemalo byť tolerované otvorené propagovanie fašizmu alebo nacizmu"

no vidíš a na Ukrajině je to nejen tolerované, ale dokonce podporované a financováné vládou .. Zelenskyj měl skoro 3 roky, aby něco s těmi nácky a korupcí na Ukrajině začal aspoň něco dělat, ale sám je do toho namočený , takže asi není o čem ;)

že neznáte zákony a vykřikujete silná hesla změní co?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasné, Zelenský, ktrorý sám pochádza zo židovskej rodiny, je namočený do podpory nacizmu na Ukrajine :-D Si fakt bezmozgový kokot.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

koukám, že jsi další výkvět inteligence s vytříbeným slovníkem .. pardon šlápnul jsem do tebe omylem .. i to se stává

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A ako sa mám s tebou baviť? Keď o človeku so židovskej rodiny dokážeš tvrdiť, že je nacista :-D Serieš si do vlastnej huby a ešte sa verejne chváliš, aký si blbec. S takými to ľudmi sa slušne nikto baviť nebude. Buran.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a ještě lžeš kudy chodíš :D dost ubohé .. fakt tě jen z té podrážky seškrábnout a je klid

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Klameš akurát ty, ty ZMRD, ak tvrdíš, že Zelenský, ktorý kto má židovských predkov organizuje NACIZMUS na Ukrajine. Ale hlavne že ja klamem :) Si fakt úbohý…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:) aha tak nejsi jen lhář, ale ještě velmi hloupý. No když už máš kognitivní funkce na bodu mrazu, tak mi prosím sděl, kde tvrdím, že Zelenskyj organizuje NACIZMUS na Ukrajině ty prolhaný trolle

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

":) aha tak nejsi jen lhář, ale ještě velmi hloupý. No když už máš kognitivní funkce na bodu mrazu, tak mi prosím sděl, kde tvrdím, že Zelenskyj organizuje NACIZMUS na Ukrajině ty prolhaný trolle"

Fakt vtipné, o pár príspevkov vyššie, súdruh:

"na Ukrajině je to nejen tolerované, ale dokonce podporované a financováné vládou .. Zelenskyj měl skoro 3 roky, aby něco s těmi nácky a korupcí na Ukrajině začal aspoň něco dělat, ale sám je do toho namočený"

Ten tvoj účet používajú asi aj iní pracovníci z ruskej trolej farmy a jeden nevie, čo píše druhý. Tak pozdrav kolegov a pálte do <> zmrdi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže kde je ten důkaz? Kde jsem něco takového tvrdil? Ty jsi fakt trouba ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš tam citáciu vlastného príspevku ty debil :-D Ale jasné, to nie ty, to tvoj kolega troll, ktorý použil tvoj účet :-D
Si fakt bezmozgový kokot.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nic z toho co tvrdíš v té citaci není, takže problém s kognitivními funkcemi máš očividně ty ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pri debate o fašizme a nacizme - tvoja reakcia:

"na Ukrajině je to nejen tolerované, ale dokonce podporované a financováné vládou .. Zelenskyj měl skoro 3 roky, aby něco s těmi nácky a korupcí na Ukrajině začal aspoň něco dělat, ale sám je do toho namočený"

Tu píšeš, že nacizmus je PODPOROVANÝ a FINACOVANÝ VLÁDOU a Zelenský je do toho NAMOČENÝ.
Robíš zo seba ešte väčšieho kokota schválne? ;-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je zbytečné pouštět emoce ke kormidlu.
Těžko se můžete bavit s člověkem, který popírá vlastní slova dohledatelná o pár řádek výše. To není diskuze, to je srážka s blbcem. Existuje o tom jakési rčení, zmiňující házení perel sviním...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

za svými slovy si stojím, ale nikde jsem "netvrdil" to, co mi podsouvá ten přitroublý tatar a doufám, že aspoň ty to dokážeš dohledat a nebo se rovnou zařaď po jeho boku ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak je možné, že nejste schopen najít si vlastní reakci. Možná vám pomůže toto:
https://ctrlv.link/oUzH

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fakt ji paštika :D stále jsi nedoložil své tvrzení a nenašel danou citaci ;)

kde tvrdím, že to organizoval? se nedivím, že svět jde do sraček, když takových jedinců jako ty exponenciálně přibývá

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Citaci našel, napsal vám jí, všichni, koho to zajímá, si ji mohou najít v této diskuzi.
https://ctrlv.link/oUzH
To že tvrdíte opak na tomto faktu nic nezmění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád tam nevidím to, co mi podsouvá ten blb a ty jsi očividně stejné vemeno :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zem zaslubena je plna paradoxov: Tjagnibok/Svoboda, Yarosh/Pravy sektor, Kolomoysky/Azov
https://www.haaretz.com/israel-news/rights-groups-demand-israel-stop-arm...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podobných fašistických kreténov máme dokonca aj u nás v parlamente. To ale neznamená, že Sovensko je fašistický štát. Fašistov v parlamente majú viaceré krajiny EÚ. A ty kokotko ruský, že neuhádneš kto ich financuje?

Ruský fond a ruská ambasáda. Rovnako financujú našich dezolátov z konšpiračných médií a tiež fašistku Le Pennovú, Rostasa zo Zem a vek, mimochodom právoplatne odsúdeného za hanobenie rasy, ten idiot sa verejne navážal do židov a na svoju činnosť bral peniaze od rusov.
https://dennikn.sk/blog/378330/ako-je-to-s-udajnou-nezavislostou-tibora-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

si to ty Emilko (Hodal) ? Vyslovil si premisu, ja som ti hned na 3 prikladoch ukazal, ze je chybna, hulvatstvom ani odbiehanim od podstaty to nevylepsis. Shalom

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ukázal si leda tak hovno. To že sú niekde náckovia, ešte neznamená, že to je oficiálna štátna politika, ty degenerát :-D Naopak, JA som ti dokázal (nie ukázal), že RUSI tých náckov v EÚ priamo finančne podporujú.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A navíc mají Rusové fašisty přímo v parlamentu a to dokonce i v oficiálních pozicích. Vždyť co jiného je Žirinovskij a ta jeho partaj. Když se mluví o odstranění fašistů, tak ať začnou pěkně doma. Ovšem dnes by museli začít rovnou u prezidenta...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj a pak NATO na oficiálním twitter účtu zvěřejní foto Ukrajinské vojandy s "black sun" nášivkou ..asi je těžké najít "promo" fotku ukrajinského vojáka bez "nazi" nášivek :D ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tu nie sme v rozpore, prave naopak. Premisa vsak bola, ze vyvoleny narod nemoze inklinovat/byt nacek. Nuz, moze. Aj Zirinovskij. Snad bobankovi vyssie doplnia manual. Jaternica ©

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rostas, odsúdený fašista za hanobenie rasy a národa:
https://dennikn.sk/2586962/rostas-je-vinny-z-hanobenia-rasy-a-naroda-roz...

žiada ruského veľvyslanca o podporu na médium a politiku:
https://www.youtube.com/watch?v=0t2yAax3_2s

Vieme kto tu financuje náckov. Ako súčasť ruskej hybridnej vojny financujú čokoľvek, čo vyvolá nestabilitu v EÚ, či už je to Le Penová, alebo naši slovenskí Kotlebovci. Takže RUSI preukázateľne financujú fašistické strany v EÚ. Náckovia sa nájdu aj u vás, vymleté hovädá sú všade. Ale, že ich priamo podporuje RUS, to si už nechcete priznať, všakže? Pretože si na rovnakej výplatnej páske ako oni. Zmrd!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo vede válku proti civilnímu obyvatelstvu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No přece ten, kdo útočí na civilní cíle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak by jsi definoval civilní cíl? Je civilní cíl, když jsou v něm zalezlí vojáci/bojovníci protistrany?

Je civilní cíl nemocnice? když v ní má Hizballáh sklad zbraní? Je civilní cíl elektrárna, když napájí fabriku na výrobu zbraní? Je civilní cíl pavlačový dům, když na jeho dvoře je obrněné vozidlo a v bytech proti vůli jejich majitelů/nájemníků ostřelovači? Je civilní cíl město, když je v něm zabarikádováno 50 tisíc ozbrojenců mající 2,5 miliónu civilů jako živé štíty?

Doposud se s těmito dilematy vypořádávali hlavně Američané a Izraelci, kteří majíce vždy drtivou převahu donutí bojovníky protistrany využívat všech možností, jak se udržet proti této převaze. Což v praxi znamená gerilový způsob boje.

A to se nyní děje Rusům na Ukrajině. Ukrajinská armáda, přestože je mimořádně silná, nemá potřebnou technickou výbavu na to, aby se mohla postavit Ruské armádě v poli, mimo města. Javelin je super zbraň, jenže když ji vystřelíš na 2 kilometry v polích, tak si ji defenzivní systémy T-72B3 nebo T-90A dají k večeři a zároveň tě tank lokalizuje a posype těžkým kulometem. V takovém prostředí a terénu vymaže takový tank i celou četu vojáků s PT raketami. Ale přesuň se do města, zejména do hustě obydlené čtvrti a situace se změní. Najednou se vzdálenost k tanku zkrátí na pár set metrů, takže obranné systémy nemají čas zasáhnout. Navíc můžeš počkat až projede a napadneš ho do zad, kde je nesrovnatelně slabší nejen v ochraně, ale i detekci hrozeb. Ve větším městě můžeš vylézt do horních pater paneláků a střílíš na nejzranitelnější místo tanku napřímo, takže nemusíš mít ani Javelinu, postačí levnější, lehčí a jednodušší PT granátomet/raketomet. Najednou ti stačí družstvo s pár PT zbraněmi a zničí ne jeden, ale klidně i několik drahých tanků. A jediné co s tím ta vyspělejší armáda může udělat je přesně to co dělají američané, izraleci a nyní rusové - zbombit takový výskyt bojovníků ze vzduchu letadly nebo dělostřelectvem.

Problém je, že v tom paneláku jsou civilové a ne dobrovolně. Ve válce jdou ohledy stranou a Ukrajinská armáda byla 8 let budována na to, aby zabíjela Ukrajince na Donbase. Takže jim fakt na nějakých Ukrajincích Mariupolu, Kyjeva, Charkova nebo Chersonu nezáleží. Lidem nařídí v paneláku zůstat a pokud by zkusili zdrhnout, tak je postřílí. Protože vědí, že když ten panelák bude prázdný, tak jsou mrtví. Když bude plný civilů, tak do určitého momentu jsou chráněni.

Přesně takhle to bylo v Grozném. Ruský velitel obléhání dvakrát prodloužil nabídku pro civilní obyvatelstvo, aby odešli a neodešel téměř nikdo, protože je čečenští povstalci nepustili. Pak už nezbývalo nic jiného, nežli co se stalo a umřelo tam hodně moc lidí (oficiálně 30 tisíc, ale když se podíváš na pokles populace dle statistik v Čečensku, bylo to spíše 100 tisíc).

Američani si městkou bitvu vyzkoušeli ve Fallúdže. První prohráli kdy jim kozomrdi zabili více mariňáků než mariňáci kozomrdů, ale civilů tam zheblo 10x tolik než těch dvou skupin dohromady (celkově to však bylo kolem 4 tisíc obětí na všech stranách, takže oproti dalším bitvám málo). V druhé bitvě to převorali letectvem, takže vyhráli a neoficiálně tam zheblo přes 10 tisíc civilů (kozomrdů z toho bylo 2000 tisíce) a třetí bitvu už za minimálního mediálního humbuku vedli sami Iráčané, rozmrdali to město dělostřelectvem a "odstraněno" bylo přes 50 tisíc lidí (10% z nich kozomrdi). Tolik asi k tomu, jak úspěšné jsou městské bitvy s odhodlaným nepřítelem a městem plným civilů.

Takže ne, Ruská armáda neútočí na civilní cíle. Dokonce ve srovnání s jinými válkami Rusů, ale i Američanů a dalších národů se snaží být velmi něžní a proto jim to moc nejde. Důvod je jasný, Putin i Rusové věří svému narativu, že Ukrajinci jsou v podstatě Rusové a tak se snaží minimalizovat ztráty a to dokonce na vojácích Ukrajinské armády - když je zajmou, přimějí je podepsat, že už znova nevezmou do pracek zbraň a pustí je (což je už fakt extrémní vojenská hloupost).

Samozřejmě za to platí tím, že mají vyšší ztráty než by měli a jde jim to výrazně pomaleji než, kdyby válčili metodou "šok a úžas", tedy metodou Americkou. Ale tak to prostě měli nastavené.

Používám slovo měli v čase minulém, protože logicky si to Ukři a Západní propaganda vysvětlila tím, že Rusové jsou neschopní válečníci, typický Medvěd na hliněných nohou a že Ukrajina může vyhrát (běžní Ukři už věří tomu, že získají zpět nejen Donbas, ale dokonce i Krym). Což zvyšuje jejich bojovnost a snižuje chuť se vzdát. Což ale nevyhnutelně zvyšuje Ruskou frustraci. A to vede ke zvyšování Ruské brutality (což nyní zažívá Mariupol a Charkov a čeká to Kyjev a nejspíše do konce týdne Oděsu).

Tím se dostáváme k tomu, že naše ponoukání (pravda máme to nařízeno od lenního pána, ale mohli bychom se krotit jako Němci, ti mají stejného lenního pána a Ukrajinský odpor vůbec nepovzbuzují) zbytečně zvyšuje utrpení Ukrajinců. Protože se fakt nestane zázrak a SSA s vazaly nepošlou svá vojska na pomoc. Vždyť se SSA dokonce odmítly stát tím, kdo dodá stíhačky na Ukrajinu. A chtěli to po Polsku, které, kdyby bylo v odvetě napadeno Ruskem, by v tom nechali vykoupat článek, nečlánek Charty NATO. A už vůbec se nestane megazázrak, že by snad Ukrajinská armáda Ruskou porazila. Prvně proto, že stažení do měst značí, že mimo ně je už Rusové vypráskali. Za druhé proto, že kdyby hrozila byť jen remíza, tak by se necvičila evakuace Zelenského a jeho spolupracovníků a nepřipravovala jejich exilová vláda. Zelenský by neprohlašoval, že je ochoten položit na jednací stůl nejen neutralitu a Krym, ale i Donbas. Nebyly by dobíjeny menší města a nebyly by přerušeny zásobovací trasy do měst velkých.

A znovu opakuji, zatím Rusové furt bojují na svůj standard něžně. Osobně jsem myslel, že budou Čečenizovat ukrajinu už v polovině minulého týdne - což dále značí, že z pohledu Ruského velení není situace vůbec tak zoufalá, jak ji maluje Západní a Ukrajinská propaganda. Protože jinak by jsme vidělo to tóčo. Měli by se všichni ti rusofobové co podceňují Rusy zeptat, jak zatočili s Američany vyzbrojenými islamisty v Sýrii a to použili jen zlomek svých letadel, vrtulníků a děl. Ale tam si hráli na Američany, bombardování a zase bombardování a když se nevzdávali kozomrdi dost rychle, tak dostali přídavek bombardování. Za den v Sýrii provedli více úderů, nežli na Ukrajině za celé ty 2 týdny. A to se může hodně rychle změnit.

Škoda že Ukrajinci včas nepoznali, že dělají užitečné idioty Americe (jako je udělali Gruzínci v roce 2008 nebo Turci v roce 2015). Nemusela být žádná válka a usmíření s Ruskem by jim i pozvedlo ekonomiku.
A my bychom nemuseli šetřit s palivy a topením, jak nás k tomu dnes vyzvala naše kolaborantská vláda :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když uvádíte zjevné nepravdy v tak krátkém vyjádření, jako je toto
"vejce a slepice, kamaráde. Byl to Fiala, který prohlásil, že jsme ve válce (s Ruskem). Tj. sami jsme se do role nepřítele pasovali (a konání našich kolaborantů s SSA posledních 9 let bylo více než jen nepřátelské). A nyní nehraje roli, jestli jsme to udělali oprávněně nebo ne. Ale začali jsme se pasovat do role nepřítele Ruska my jako první."

... pak vaše představa, že o vašem d(e/a)lším textu vůbec budu přemýšlet, porovnávat co všechno je smyšlené, překroucené a vylhané, je zcela naivní.
Sice si dáte práci s tím, aby text byl ubíjející, ale vy jste se odkopal v mnohem kratších nepravdivých tvrzeních, takže se naštěstí nikdo již nemusí zabývat dalšími vašimi výplody.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nuže, z toho ale plyne, že

1) jsi hlupák, protože jen hlupák kritizuje, aniž by věděl co
2) obviňuješ mně ze lži lživě, série nepřátelských kroků politiků ČR vůči Rusku za posledních 10 let je snadno dokazatelných, stejně jako lze snadno dokázat, že jsme útočili jako první, Rusko jen reagovalo
3) jsi si přečetl minimálně část, zjistil, že ty argumenty jsou bezchybné, ale těžce nabourávají tvůj ideologický pohled na svět (jsi zjevně žid nebo židofil a otření se o tvou modlu, Izrael, ti zvedlo tlak), takže jsi se rozzlobil

Navíc já to fakt nepíšu kvůli tobě. Názorový oponent je pouze katalyzátor potřeby člověka se vyjádřit. Pro mně samotného takový text s obrovskou informační hodnotou znamená, že jsem si musel utřídit myšlenky, vytvořit osnovu, definovat cíle myšlenek a pak to sepsat. Obohatil jsem hlavně sebe, protože jsem věděl, že s ohledem na stáří a rozlehlost diskuze si to moc lidí mimo tebe nepřečte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máte to nějaké domotané, milý pane.
Já jsem váš předchozí příspěvek nekritizoval, já jsem ho nečetl. Myslím, že v tom je rozdíl.
Že jsme se sami výrokem P. Fialy pasovali do role nepřátel je lež, kterou jednoznačně dokládá to, že oficiálně ČR a USA do té role pasovalo Rusko mnohem dříve, než zazněl Fialův inkriminovaný výrok.

Obrázek o vás mám dostatečný, zapsal jste se opravdu hluboko, nicméně více na vaše snahy o legitimizaci této zhovadilé ruské války proti suverénnímu státu nebudu reagovat.
Jen dodám, že jste se v mých očích zařadil po bok našeho pana prezidenta a jeho proruské kohorty.
Mimochodem, zauvažujte o změně nickname na "Gríma Červivec", docela by to k vám sedlo.

EDIT: A to že jsem hlupák nerozporuju. Jenom důvody jsou jiné, než si myslíte - hlavním potvrzením toho, že jsem hlupák je, že jsem se nechal vtáhnout do diskuze s vámi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na druhé straně, podle mě nepotlačování opozičních názorů je, možná paradoxně, naše síla.

Třeba Rusko podle mě hodně doplácí na to, že tam lidi veřejně řeknou úplně něco jiného než si myslí.
Ostatně, z toho uniklého dopisu FSB (který může být podvrh, ale zatím to tak spíš nevypadá):
___
Ještě před zahájením „speciální operace“ dostala FSB za úkol zhodnotit různé dopady ekonomických sankcí na Rusko, avšak závěry musely být „pro Rusko pozitivní“, píše analytik. V opačném případě by prý byl obviněn, že „neodvádí dobrou práci“.

Kvůli nedostatku informací, které měla FSB k dispozici, ale veškeré podobné analýzy postrádají smysl, podotýká. „Když jsou všichni drženi v nevědomosti, jak se na něco mohou připravit?“ Pokud by FSB dostala všechny „reálné vstupy“, mohla podle něho poukázat na to, že plán je sporný a je třeba mnohé přehodnotit.
___
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-ukrajina-fsb-insider-valka-...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

zatím se ukazuje
a) RF se na saknce připravovalo (celkem dobře)
b) nejvíc to odnese Evropa + RF a to dost drasticky na obou stranách
c) největší prospěch z toho všeho bude mít PRC a USA (o tom jim celou dobu šlo)

https://www.mesec.cz/clanky/rusove-na-blokaci-platebnich-karet-se-pripra...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A přitom stačilo, aby Putin nebyl kokot a seděl s tou svou rudou Z-sebrankou doma na prdeli, že jo. Ale to je na tvůj supersexymozek asi moc jednoduché vysvětlení, není-liž pravda?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

máš na to jiný názor a nebo co má ten tvůj nic neříkající štěk vlastně znamenat?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Názor? Ne, prezentuju fakta. Byli to rusáci, kdo napadl svého souseda, a to zcela bez důvodu. Ukrajina chtěla jen svou územní celistvost (garantovanou mj. i Ruskem) a vstoupit do obranného paktu NATO a do EU. S Ruskem to nemělo nic společného, až na to, že si Putinstán usmyslel, že Ukrajina bude poslouchat jeho.

To vše je jednoznačně prokazatelné a zdokladovatelné, jedním slovem fakta. Naopak tvůj názor je opřen o Ruskem vyfabrikované "důkazy" nebo rovnou lži, případně Putinovy bludy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jakou to má souvislost s mým příspěvkem? Nějaký zkrat v tvé kebulce? Problém s kognitivními funkcemi? Umíš číst?

Nebo potřebuješ vést nějaké monology, aby ses vyžvanil?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souvislost to má tu, že kdyby to byl býval záměr USA a Číny, jak se to tady snažíš komicky sugerovat, tak přece stačilo, aby ten pošuk z Kremlu nikam ty své "mravence Z" neposílal. To jsi zřejmě nedomyslel, ty konspirátorský stratégu. :-D

Přitom z historie Ukrajiny od cca roku 2000 dále je celkem jasné, kdo a proč tady tahal za provázky - bylo to celou dobu putinovské Rusko, ty génie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jasně intervence USA dělá jen tak pro srandu králíkům a teď tu o karkulce :D

jj celou dobu jen RF a pak zjistíme, že těch zájmových skupin tam bylo víc a sám Biden si s "nácky" potřásá rukou :D tak nevím jestli to bylo jen RF, které tam tahalo za provázky. Ta tvoje zaujatost je hodně ciítít :D

Tvé doměnky jsou k pláčí :D Jestli pravdu považuješ za konspirace, tak s tvým zjednodušeným vidění světa ti nepomohu ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdíš tedy, že USA dělá intervenci na Ukrajině? Nebo to je zase nějaký další pokus nalhat hromadu sraček a pak se v tom podle potřeby rochnit? Já totiž vidím, že na Ukrajině intervenují Rusové.. nebo to chceš popřít?

Biden si zcela určitě potřásl rukou s Putinem, ale já bych se být tebou těch expresivních výrazů jako "potřást rukou s nácky" raději zdržel :-). Důkazů o tom, že Rusko manipulovalo s ruskou menšinou na Donbase je hodně, a to včetně státních médií.

Ta tvá "pravda" je jednoznačně konspirace, protože pro ni nemáš jediný důkaz. Vždy to skončí na obecných tvrzeních "USA je zlý imperialista" a podobných slintech, případně na tendenčních polopravdách jako že "USA na tom vydělají, a o to jim od počátku šlo" - kupodivu ceny PHM rostou i v USA, protože ty se připojily k ekonomickým sankcím. A o tom, že USA sponzorují obranné aktivity NATO ani nemluvím, to jsou další miliardy nákladů.

Ale klidně plač. Já se z této nesmyslné hádky odpojuji, protože přesně podle očekávání z "krasnoj kamandy" nevypadlo nic jiného, než propagandistická hovna.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

chápu, že jsi fanatik duchem slabší s čenobílým viděním světa, ale bavíme se o Ukrajině. Ty tam cpeč Putina a nepooznáš ani plurál. ;) Fakt jsi myslitel :D :D

Takže jsi ještě blb a nevidíš dodávky zbraní, zahraniční vojáci bojující na straně Ukrajiny atd., tak dle tebe nejsou intervence a ty zase jak naprostý trouba vidíš jen toho Rusa :D :D

Důkazů o prasárnách a lhání Ukrajinské strany je taky dost a co s tím uděláš? Jiné prasárny bagatelizuješ/popíráš, ale pokud jde o prasárny RF, tak se můžes zvecnout? Jsi prostě morálně na dně...

Co konkrétně z mého tvrzení není pravda? Když i "židovský" Stát upozorňoval na bordel, co tam mají.

Buď konkrétní, ale jinak si jen cintáš na triko. Jestli ti vadí, že z toho bude nejvíce profitovat PRC a USA, tak to prostě neokecáš, protože už teď z toho profitují..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ti zahraniční intebrigadisti jsou lidé, kteří tam šli bojovat z vlastního přesvědčení a rozhodnutí (a přijíždí, pokud vím na Ukrajinu neozbrojení). A to je docela rozdíl od tzv. zelených mužíčků, kteří přijeli s plnou polní (včetně tanků nebo systémů BUK) na tzv. "dovolenou" - to si ale zřejmě radši nepamatuješ.

Větu o profitu pro Čínu a USA jsi sem napsal ty, vzpomínáš? :-D A tak je to s vámi prolhanými rusofily pořád dokola, když jsi přistižen při lhaní, tak se to celé snažíš otočit. Já nemám problém, na rozdíl od tebe uznat, že Ukrajina používá rovněž propagandu, protože to je očekávatelný nástroj v konfliktech. Jenže jedna věc je propaganda, druhá pak podstata konfliktu. A ta je přesně podle toho co píšu. Takže ti jen znova napíšu: Rusko vede na Ukrajině bezohlednou dobyvačnou válku, kterou plánovalo (včetně provokací) dlouhé roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takže popíráš/bagatelizuješ intervence jiných stran? :D ty jsi fakt mimo :D

Ano stále si za tím stojím, že Evropa i RF "tratí" a PRC i USA z toho bordelu profituje.. jestli to vnímáš jinak, tak to je jen tvůj osobní problém a neznalost

Obhajuje tu někdo invazi RF? Nevšiml jsem si, ale odmítám měřit dvojím metrem a vnímat svět černobíle..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem mimo? Jediný stát, který na Ukrajině útočí (a nemá tam co dělat), je Rusko, zapiš si to už do své tupé makovice! Není to USA, není to EU, dokonce to není ani jiný stát, možná s výjimkou Běloruska. Je mi zcela jasné, jak jsi to myslel, jenže to jsi zároveň popřel jednu zásadní věc, a tou je suverenita Ukrajiny - jak typické pro kremlofilního spambota... ty dvojí metře...

Ukrajina CHCE, aby na jejím území zasáhlo NATO, přesto se tak (zatím) neděje, chápeš to ty trotle?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi úplně mimo :) ty tve monology mimo mísu jsou opravdu výživné

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

CO, to meleš za HOVNA..??!!?? NATO, obklíčí Rusko, ze svým "obranným" paktem a z Ruskem to nemá nic společného..???? jebe Ti ..???

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V první řadě, Rusko nikoho nezajímá a to "obkličování" má poměrně prozaické vysvětlení: ty země lezou do NATO samy a jsou nadšené z toho, že tento své sousedy neustále napadající stát už na ně nemůže. NATO totiž, na rozdíl od Varšavské smlouvy, je pakt obranný.

A z toho plyne: pokud někomu "jebe," pak jsi to ty, protože místo mozku máš z boršče kostku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jasně to vidím už 500 let vůbec Rusko nikoho nezajímá nebýt Ruska, je vysoce pravděpodobné, že by ses ani nenarodil ty ajnštajne ..!! ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rusko je prdel světa, vždycky to byla prdel světa.

Tvá logika ohledně mého narození je odzbrojující. :-D V takovém případě bychom to mohli prodloužit. Nebýt německých tajných agentů, soudruh Uljanov by umřel ve vyhnanství, Rusko by s Romanovci pomohlo porazit Německo a Rakousko-Uhersko, atd. atd. až po okamžik, kdy by soudruh Hitler umřel někde v zákopu a neměl šanci zblbnout Němce, natož aby se ze soudruha Džugašviliho, bandity a teroristy stal vážený diktátor (a kamarád Hitlera), který společně se svými následovníky 40 let okupoval východ Evropy. A ty by ses nenarodil taky. :-D :-D

Začínám mít podezření, že jsi volič SPD.... :-D Kvalifikaci ohledně inteligence na to bezesporu máš!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ten "chytrý" redakční systém, neumožnuje smazat omylem odeslaný text. pouze "upravit"..,
tak to je skutečně pravěk... :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vidím, že si mimoň..., ale to nevadí, každý nemůže být chytrý.. kdyby se Rusko vzdalo, jako mnohé jiné státy, tak asi Amerika s Britskými ostrovy by to sama vytrhla.... těžko říct, ale svět by vypadal dnes jinak...
v prdeli světa, si akorát ty, Rusko je vedle Ameriky, největší jaderná velmoc, navíc z největším nerostným bohatstvím a tím pádem naprosto ZÁSADNÍM vlivem na zbytek světa, ale podle tebe ti jeblí Američani, tedy NATO, obkličuje Rusko, protože se chtějí s tou "bezvýznamnou" prdelí asi družit...

samozřejmě nechápeš, že SPD, se jako jediná, programově vymezuje proti islámské imigraci, což je naprosto zásadní pro ochranu před neoliberálními čuráky, ničiteli národní identity v čele s Bruselem..
tím je razítko idiota potvrzeno... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, evergreen "obkličování" :-D
Čím to asi je, že okolní státy mají nutkavou potřebu se doslova nacpat do NATO (jako třeba Gruzie nebo právě Ukrajina, či pobaltské státy)? Dělají tím přece ze sebe terč pro jaderný útok... co myslíš, génie, proč? Jestli to nebude tím, že mají strach z Ruska a podobně jako třeba Taiwan nebo Jižní Korea hledají spojenectví s USA, a tím záruku své bezpečnosti a svobody? Tady nejde o Ameriku, ale o ty státy okolo, které mají z Ruska celkem opodstatněný strach.

A jinak, celkem jsem se s tím SPD trefil, to se prostě pozná. :-D :-D

Ale jo, Rusko je opravdu jaderná velmoc... a tím je řečeno vše. :-D Ne super země k životu, ne svobodná země... ale po zuby ozbrojený zmetek, který terorizuje své okolí. V podstatě ses trefil, ačkoli jsi tohle asi takto napsat nechtěl. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdyby amíci dodrželi PODEPSANÉ dohody o NEROZŠIŘOVÁNÍ své sféry vlivu, vše by bylo OK, ale těm vykurvencům, jde pouze o EKONOMICKOU stránku věci, aby Evropa v čele s Němci, neobchodovala s RF, ale nakupovala předražené věci od USA.

já o sobě netvrdím, že rozumím politice, ale pokud nejsi úplná trubka, poslechni si profesora Staňka, (což věřím, že stejně nebudeš schopen) a zkus mi pak říct, ČEMU, jsi na tom NEROZUMĚL..??!!??

https://www.youtube.com/watch?v=rfe0E45CfVI

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víš, milý kremlobote, existuje něco jako svobodná vůle. Já vím, že u vás se to moc nepěstuje a že máte rádi pěkně pořádek, bumážky a vůbec omezené možnosti (hlavně moc nepřemýšlet a nevyčnívat z řady!), ale v první řadě nikdo (ani USA, ani Rusko) nemůže Ukrajině zakázat ucházet se o členství v NATO, natož za ni něco slibovat. To ti tak trochu uniklo (což je typické). V druhé řadě, je tu třeba taky (písemná) garance Ruska, že za zrušení ukrajinských jaderných zbraní bude garantovat její územní celistvost. Jaké to překvapení, že už 8 let zrovna Rusko Ukrajinu ohrožuje a krade jí násilně území. To není "vykurvenecká vychcanost a sviňárna?" Asi ne, vždyť "rusko je v právu a brání své zájmy," že?... nasrat!

A ne, ty nerozumíš ničemu, jsi jen naprogramovaný blbeček, co vypisuje náhodné výkřiky do tmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

i ty chudáčku, prostoduchý, americký adorante z vykastrovaným kritickým myšlením a svou JEDINOU pravdou, když se už konečně můžeš dozvědět jak to vše ve skutečnosti je, máš stažený ocas.. co ??? jak smutné...!! nikoliv však nepředpokládatelné, také jsem to předvídal, jak moc dobře víš... užívej si svůj dokonalý černobílý svět. až zjistíš svůj omyl. stejně to nikdy nepřiznáš a to ani sobě...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Trotlíku. Kdyby nějaká taková podepsaná dohoda skutečně byla, tak s ní Lavrov mává jako s vlajkou v OSN každý den. Ale ona žádná není, takže jediné informace o podepsaných dohodách musí šířit KGB přes idioty tvého typu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sepsané to sice nebylo, ale budu citovat ze stránek NATO. " Některá prohlášení západních politiků – zejména německého ministra zahraničí Hanse Dietricha Genschera a jeho amerického protějšku Jamese A. Bakera – lze skutečně interpretovat jako obecné odmítnutí jakéhokoli rozšiřování NATO za hranice východního Německa."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ANO, v zásadě máš pravdu, já jsem našel toto: Americký politolog Shifrinson záznam z jednání politických ředitelů ministerstev zahraničí USA, Velké Británie, Francie a Německa, které se konalo v Bonnu 6. března 1991, našel v britském národním archivu. Má dokládat, že západní země se v roce 1991 postavily proti rozšíření NATO na východ a vstup zemí východní Evropy do aliance označily za nepřijatelný, píše Der Spiegel. V záznamu jednání je však zmíněna možnost, že se budoucí deklarace NATO budou zabývat zájmy NATO v těchto zemích. Článek časopisu nese titulek „Nález zápisu z roku 1991 podporuje ruské výtky“.

Nově odtajněné dokumenty z období těsně po skončení studené války ukazují, jak složitá byla mezinárodní jednání o bezpečnostních zárukách ve střední a východní Evropě. Bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov byl při jednání se západními státníky v letech 1990 a 1991 ujišťován, že se členskými státy NATO nestanou státy bývalého východního bloku. Díky tomu ústnímu slibu získaly západní země souhlas SSSR se sjednocením Německa, které mohl Sovětský svaz výrazně komplikovat a obdobné to bylo i se zrušením Varšavské smlouvy. Německo bylo rychle sjednoceno v říjnu 1990, v únoru následujícího roku pak byla rozpuštěna i Varšavská smlouva.
Z písemných dokumentů vyplývá, že Michail Gorbačov byl ubezpečován o tom, že se členské státy Varšavské smlouvy nepohrnou hned po rozpuštění východního bloku do NATO. Toto ujištění pak mělo značně ovlivnit výsledky jednání. „Dokumenty ukazují, že mezi lety 1990 a 1991 více státníku zvažovalo a odmítalo členství středo a východoevropských států v NATO,“ uvádí Svetlana Savranskaya a Tom Blanton, kteří pracují v Národním bezpečnostním archivu univerzity George Washingtona ve Washingtonu D.C.
Gorbačov měl získat několik ujištění, že se NATO nerozšíří dále směrem na východ, až se odtamtud Sovětský svaz stáhne. Například 6. února 1990 německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher řekl britskému protějšku Douglasovi Hurdovi: „Rusové musí mít nějaké záruky, kdyby například polská vláda opustila jednoho dne Varšavskou smlouvu, nevstoupila by druhý den do NATO,” uvádí se v jednom z dokumentů.

místním proamerickým trotlům, se však tyto FAKTA trochu zajídají... hýkat však mohou jak chtějí, historii stejně nezmění ...! :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zalez do svého jablečného moštu ty NULO a nepleť se do věcí, kterým NEROZUMÍŠ..!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"... SPD, se jako jediná, programově vymezuje proti islámské imigraci..." :D Tak tvrdí to o sobě. Jen si nejsem zcela jist, jak je to míněno. Dle reakcí mnohých vedoucích představitelů a sympatizantů SPD, tito se vyjadřovali či vyjadřují pozitivně k Putinovi a obecně k ruskému konání. Pak tedy několik citátů:
"Mezi námi nemůže být žádná systémová, civilizační neslučitelnost. Jako nadnárodní a multináboženská společnost s dlouhou historií je naše země součástí islámského světa". Tohle nepronesl nějaký evropský multikulti, ale Lavrov.
"V Rusku islámský svět vždy najde spolehlivého spojence. Rusko bylo vždy nejvíce loajální, spolehlivý a konzistentní obránce islámských zájmů. Skutečnost, že různé národy a náboženství žijí v Rusku v míru, je z velké části díky muslimské komunitě, která učinila cenný příspěvek k zachování harmonie v naší společnosti." Váš V. V. Putin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, naštěstí u nás nevládne někdo jako Putin, Rusům totiž nic jiného nezbývá, je to z jejich strany ryzí pragmatizmus a nejen kvůli Kazachstánu, nebo Čečencům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt Stalinovy podpory Hitlera, nemusela ani žádná válka být...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to by nic nezměnilo, po napadení Polska, by šel rovnou na Rusko, tak jako tak, akorát by Stalinovi do poslední chvíle lhal, že to neudělá, aby neměl důvod mobilizovat..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nešel. Válčení na dvou frontách se chtěl vyhnout a právě to mu zajistil pakt Molotov Ribbentrop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..jasně, aby to pak v ZÁPĚTÍ udělal, ty budeš taky ajnštajn koukám.., raději zůstaň u těch jablek, tam aspoň máš "nějaké" povědomí ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemecko to neudelalo "v ZÁPĚTÍ", ale az po tom co mu SSSR dodalo dalsi miliony tun surovin za dumpingove ceny. Suroviny ktere Nemecko zivotne potrebovalo a bez kterych by nedokazalo rozpoutat valku o takove velikosti jaka z toho nakonec byla. Suroviny ktere byli pouzity i na techniku, zbrane a pohon jednotek, ktere pak utocili na SSSR. To jen tak aby si mel povedomi o tom, k cemu se to vlastne vyjadrujes ty ajnštajne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pochopitelně ajnštajne, to byl přece od ZAČÁTKU, fírerův plán..! :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vy nebo váš předek psal úvodníky do Rudého Práva, také byly takové úderné a tak mimo mísu.
Pro vaše info o tom, že bude II. S.V. vážně nerozhodl ani Hitler ani Stalin a byla by tak jako tak i kdyby nikdo z nich neexistoval rozhodli o tom už při podpisu Versailleské mírové smlouvy. Na to že a kdy německo vstoupí do války měl větší vliv americký FED a bankéři než nějaký Hitler.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

.. no máte to trochu pomotané, ale musím uznat, že aspoň v něčem máte pravdu..! 2.S.V. skutečně sponzorovali židovští bankéři, bez nich by NIC nebylo, ale to ani bez Hitlera, protože ten a nikdo jiný, stál za vítězstvím NSDAP, byla to je ho ideologie a čistě jeho osobní, megalomanské šílenství, co chtěl docílit pomocí světové války, nikdo jiný tak šílený, ve vedení strany nebyl...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj, sponzorovali to tak usilovně, že nakonec vyletěli komínem někde v Dachau... :-/

Realita je totiž naprosto jiná. Hitler sbíral peníze od německých Židů, kterým bral majetky a likvidoval je, následně pak vybral zdroje států, které ovládl (např. v Československu pomocí nucené devalvace Koruny vůči Marce)

Ty jsi prostě magor, který má naprosto vygumovaný a vypatlaný mozek. Německá armáda byla ještě v roce 1939 armádou na koních, protože měli holé zadky. Teprve zábor Rakouska, Československa a Polska (plus dodávky surovin z SSSR) jim dodal zdroje, s jejichž pomocí se překulili do moderní armády. Viz jejich využití českých tanků Lt38, které jim značně pomohly v Polsku.

https://www.wsj.com/articles/SB951271524654360876
https://economics.yale.edu/sites/default/files/files/Workshops-Seminars/... (viz str. 9 s tabulkou)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nejenom že lezeš do řitě amíkům, ale ještě i islamistům, to je fakt hnus... :-( tak si dovolím typovat na zasraného Havloida a pojebaného, neoliberálního sluníčkáře...!! a myslím, že se trefím..!

ano, hloupí lidé nevědí, že všechny banky do FINÁLE vždy vlastnili a vlastní židé, což byl také jeden z důvodů Hitlerovy nenávisti k nim. to, o čem se se mnou bavil: Sheldoniq, do čehož jsi ty začal kafrat a hýkat, bylo o ZAČÁTKU, kdy se Hitler potřeboval vyzbrojit, aby vůbec mohl začít, na což mu půjčily americké banky, vlastněné pochopitelně, jak jinak, židovskými klany.

to že pak okrádali , židy v Evropě, je přece jasné a nic to na tom nemění..!

jsou o tom tuny dokumentů, stačí si někdy pustit ZOOM, tam, to krom jiného, jede dost často a pořád dokola, aby se i ti mentálně slabší, občerstvili v historických konotacích 2SV.
a následně pak v diskuzích mohli reálně argumentovat, místo vypouštění exkrementů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:-D ROFL... co se člověk o sobě nedozví.
A jen tak mimochodem, tvé příspěvky už trochu zavánějí antisemitismem a rasismem... ale to se TAKY dalo čekat od voliče Tokia Okamury. :-D :-D :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a dál..?? smutné, když černobílému havloidovi dojdou argumenty.. což..??
ovšem nic nepředpokládatelného.., jak jinak...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S blbcem, který někoho tituluje havloidem, se nemá smysl bavit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.