Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sanyo rozšiřuje rodinu NiMH akumulátorů Eneloop o typy Pro a Plus

Eneloopy pouzivam vsude, kde to jde, nahrazuji s nimi dosluhujici klasicka NiMH Sanya. Vynikajici 1850 uz nemam, 2100 jeste usly, 2500 byly vyhozene penize.

Pouzivam je v DO, Wii Remote (vydrzi 1-2 tydny, cca 30 hod), vysilacce pro RC auto/vrtulnik, ve fotakach. Nehodi se do hodin, meteostanice (ty chteji 1.5 V) a jako pohon malych RC aut (kratka vydrz).

Slusi se podotknout, ze podobne baterie jako Sanyo Eneloop dela GP, jsou to GP Recyko. Kvalita srovnatelna, casto levnejsi.

Existuji take AAA varianty, ktere maji nominalni kapacitu myslim 800 mAh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě právě GP zklamaly velice rychle se zvyšujícím vnitřním odporem. Díky tomu je foťák Canon A590, který je na to velice citlivý, odmítal i hned po vyjmutí z nabíječky. Nyní používám Panasonic 2100 a jsem s nimi spokojen.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Věnoval jsem synový starý Nikon CP2100. Koupil jsem mu k tomu GP Recyko. Nabili jsme, vsunuli do foťáku, zaklapli dvířka - a bylo po pantech. Pak jsme zjistili, že jsou ty svině o 1,5 mm delší proti normě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze jste naleteli na kopie. GP Recyko se kopiruji jako na bezicim pasu, taky jsem si z DX objednal Recyka, ktere prisly rezave a spatne (standardni mrtve NiMH zabalene v obalce GP).

Predtim zrejme prodavali originaly, protoze na ne byly dobre reference v diskusi a reviews.

Full refund to vyresil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, značkový akumulátory (koneckonců vlastně cokoliv, co se tváří jako značka) bych na DX fakt nekupoval :). Buď je ta cena podezřele nízká a nejspíš to bude padělek, nebo jsem narazil i na opačný případ, kdy tam měli nějaké Sanyo akumulátory (nevím, jestli originál nebo padělky), ovšem za stejnou nebo srovnatelnou cenu jako tady v ČR :)). Zkusil jsem na DX ale koupit nějaké NiMH Soshine akumulátory a ty nevypadají úplně zle (z pohledu cena/skutečn kapacita). Všechny jsem je změřil (kapacitu) a pochopitelně tu udávanou neměly, ale za tu cenu na tom i tak nebyly špatně (lepší než nějaké shity, co jsem koupil tady a za vyšší cenu). Pochopitelně, druhá věc je, kolik vydrží cyklů. Kdyby byl zájem, tak můžu vyhrabat naměřený data.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže v Expert&Partner elektru prodávají kopie? A navíc v originál balení? To si s nimi půjdu vyříkat!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud byly o 1.5 mm vyssi, pak to urcite nebyly originaly. Co vic k tomu rict?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kazdopadne AA baterie ma normovany rozmer. Pokud ho nemely a jeste sis tim znicil fotak, pak je vyrobce odpovedny za skody zpusobene vadou veci. A ano, mel by sis to s nimi vyrikat a trvat na nahrade skody.

A nedelej si iluze, ze velkoobchod nemuze naletet - netvrdim, ze to dela schvalne. Cena vladne, a kdyz ti nekdo nabidne dodavku baterek za nizkou cenu, chova se VO stejne jako BFU...

A s tim, jaci tam sedi "odbornici", mame zkusenosti snad vsichni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste je nabijeli? Pro NiMH plati, ze by se mely nabijet podobnym proudem, jako pri vybijeni (pouziti), pricemz vyssi proudy snizuji pocet cyklu, tedy zivotnost.

Pokud jste pouzili nejakou standardni nabijecku nebo hloupou rychlonabijecku, je to problem. Ja mam modelarske procesorove nabijecky, takze jsou k baterkam hodne setrne a jak pisi - problemy nejsou.

Ale je fakt, ze i tak mam Eneloopy radsi nez GP.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, kdysi jsem četl, že GP Recyko mají být vhodnější pro tvrdší vybíjení do blesků apod. , ale s novými Enelopy s nimi po dobrých zkušenostech budu pokračovat (používám je do foťáku s nepravidelným focením a není vyjímkou, že potřebuji vzít foťák po měsíci dvou a jít nafotit bez toho, abych musel začít řešit jestli jsou NiMH mrtvé)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdy nebo mekky clanek se da z NiMH udelat odpovidajicim zpusobem nabijeni a vybijeni s tim, ze clanky nekterych vyrobcu to tvrde nabijeni nesnasi moc dobre (rychle klesa zivotnost), jine jsou na to lepsi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

doplneni: (rychle klesa zivotnost a kapacita)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info, stejný foťák stejné baterie. Foťák i s plně nabitými novými bateriemi po pár fotkách hlásí, že jsou vybité, ale fotí dál...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono hodne zarizeni ma problem s poklesem k a pod 1.2V, protoze klasicke baterie uz jsou opravdu vybite. NiMH tuhle uroven dlouho drzi a nekleknou, proto to foti dal.

Ovsem pozor, muze byt, ze fotak uz pri tomto napeti musi vyznamne zvysovat odebirany proud, a pokud na to neni elektronika stavena, muze v nem neco vyhoret.

Obecne nerad davam NiMH do zarizeni, kde je vyslovne uvedeno "Nepouzivejte nabijeci baterie".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja pouzivam Turnigy LSD:
- 4xAA vo fotaku - vzhladom k tomu, ze fotim striedmo (par krat do mesiaca niekolko fotiek), tak maju bezkonkurencnu vydrz... na jedno nabitie vydrzali zhruba 2x tolko co klasicke alkalicke duracellky a asi 4x tolko co obycajne 2500mAh NiMH (to bolo ale asi skor sposobene vysokym samovybijanim - pri dennom pouzivani by ten rozdiel bol mensi/ziadny)
- AAA v bluetooth mysi - tu pouzivam denne niekolko hodin... alkalicke duracellky vydrzali zhruba mesiac, 1000mAh NiMH +- tiez mesiac, tieto 800mAh LSDcka mesiac aj tyzden

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám zase Varta Ready2Use, do foťáku je to skvělý, protože i po měsíci tam něco je a můžu fotit narozdíl od levnejch šmejdů GP.

Dnes už to vyrábí pár desítek výrobců: http://en.wikipedia.org/wiki/Low_self-discharge_NiMH_battery

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nechápeš. Ty levné "šmejdy" jseou prostě jen starší technologie se standardním samovybíjením = nabité aku ležící ve foťaku bez použití jsou za 14dní prázdné.

"Nesamovybíjecí" NiMH aku používám především v blescích, v odpalovačích blesků, v kompaktíku, v několika hračkách pro děti a to Eneloopy, Varty Ready2use, GP RecyKo i Panasonic Infinia a ve všech případech spokojenost. Normální aku už nekupuju... .o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu velmi dobře. Jednak je to stará technologie a navíc ty GP co jsem koupil jsou fakt šmejdy, možná padělky, možná si jen nerozumí s nabíječkou, ale vybíjejí se daleko rychlejc než obyčejný. Kdysi před nekolika lety si pamatuje, že starý GP nebo Ansmann (tehdy rekordní kapacita) vydrželi určitě víc než dva tejdny.

Prostě je to kompromis mezi kapacitou a výdrží při relativně velkým odběru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já koupil Pure Energy. V popisu e-shopu: Jasně, je to pro fotáky, až jsem je donesl domů, tak jsem zjistil, že jsou do nich nevhodné kvůli vysokýmu odběru pro blesk. (po netu se válí spousta protichůdných informací) Tak leží v šuplíku a přemýšlím, kam je strčit. No alespoň mám 7 let na přemýšlení, než se vybijí :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jsi si vedom, ze Pure Energy (dnes vice k sehnani licencovane GrandCell) nejsou NiMH?

Jsou to nabijeci alkalicke baterie, nesmi se nabijet standardni nabijeckou (jen svou vlastni) a maji jmenovite napeti 1.5V.

Ja je pouzivam tam, kde neprojdou NiMH kvuli napeti (prave ty hodiny, meteostanice apod.) Maji asi polovicni kapacitu oproti std. alkalickym bateriim, ale snesou tak okolo 20 az 30 nabiti bez znamky poklesu kapacity, takze mne "jedna tuzkovka" vyjde asi na 2 kacky (=10x min nez std. alkaline v blistru).

Pro velke proudove odbery se opravdu nehodi, ale samovybijeni je zase prakticky nulove.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Eneloopy 2100mAh + nabijecku IPC-1L a jsem uplne spokojeny

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to používám i já. Kromě kvalitních baterek je důležitá i dobrá nabíječka. Nabíječky bežně prodávané v setech podle mě akumulátorům spíše škodí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aké akumulátory by ste poradili do bezdrôtovej myši?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Eneloop som dal vsade kam ma napadlo, v tescu ich mali v akcii 4ks+nabijacka za 7-8 € (no nekup to) :) BT myska funguje uz 4 mesiace, wireless set taktiez, v ovladackach nieje problem a aj nabite baterie po pol roku su plne funkcne. Hlasim velku spokojnost :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdys us ste se dotky "BATEREK", zajimalo by mne co to jsou RAM baterky jejich vyhody nevyhody kam se hodi atd...
Jsou to ty Pure Energy jak us tady nekdo napsal.
Ale ha bych rad nejaky uceleny clanek ..neslo by neco takoveho spachat a porovnat je s NiMH.
A vubec proc se nedelaji LiON bateky AA a AAA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokial disponujete anglictinou, tak na wikipedii je to docela fajn zhrnute
http://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_alkaline_battery

co sa tyka li-ion bateriek, tak tie sa vyrabaju aj ako AA a AAA, ale oznacuju sa inak - 14500 a 10440...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LiIon AA a AAA se delaji, ale nejsou to nahrady normalnich tuzkovek. A to zkratka proto, ze LiX (LiIon, LiPol ap) ma zakladni napeti 3.6(3.7)V, coz neni s 1.5V kompatibilni.

Odpovida to priblizne 3x NiMH (1.2V) a v techto aplikacich se to i pouziva, napr. NiMH akupacky 7.2V (6x NiMH clanek 1.2V v serii) se nahrazuji 2S1P clanky LiX o napeti 7.4V (2S1P = 2 cl. v serii, 1 paralelne).

A protoze inicialni napeti takoveho packu muze byt i pres 8V, na cerstvou LiPolku jsou ta RC auta krasne divoka ;-)

RAM baterie (nebo tez nabijeci alkalicke baterie) pouzivam uz mozna 10(?) roku, mam puvodni nabijecku PureEnergy, ale originalky PureEnergy uz odkracely, ted jsou misto nich GrandCelly. Hodi se vsude tam, kde nestaci 1.2V NiMH, je potreba opravdodych 1.5V. Naopak se nehodi tam, kde jsou velke proudove odbery.

Takze RAM ano:
dalkove ovladace, hodiny, pristroje s klasickymi displeji z tekutych krystalu - teplomery, meteostanice atd. (kde na 1.2V NiMH uz displej pohasina nebo zarizeni ukazuje vybite baterie), MP3 apod.

RAM ne: fotaky, auticka a jine motory a modely

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ja to prave chtel deckam do auticka na DO tam kdys dam klasiku nabijeci(3x AA) tak to jede tak 30sec. a to jen tesne po nabiti kdys maji asi jeste vetsi kapacitu.
Tak co tam dat prece nebudu furt kupovat nove baterky?!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

NiMH s vyssi kapacitou, pripadne tyto nove Eneloop a spol. Na 2000 mAh by to melo chvili vydrzet.

Mimochodem, tyhle nizko-samo-vybijeci baterky maji take trochu jiny prubeh vybijeni, zacinaji pomerne vysoko nad 1.2V (1.3-1.4V), uroven okolo 1.2V pak pomerne dlouho drzi a pak klesnou pod (chovaji se jako spise tvrde). Neni tam ten linearni trvaly pokles. I proto jsou do tech hracek lepsi, nez stare NiMH (chovaji se jako spise mekke).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti na Eneloopy auticko nevydrzi - nevim, jak velke auticko myslis a jak ma udelane zapojeni. Pokud nekdy dostava baterku do zkratu (zablokovany motor), nema NiMH sanci - mozna by se dalo zamyslet nad upravou a narvat tam nejakou 1S1P LiPolku. Ale k tomu uz je potreba dalsi vybava (LiX nabijecka) a auto rozebrat atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No je to takove detske auticko a urcite kdys narazi tak se motor blokne....
Na na upravu auticka nemam skolu...
Takze stejne asi nejlevnejsi varianta budou ty RAM clanky.
I kdys on je tam na ty 3AA clanky vkladaci blok mozna existuje nejaky tipyzovany akumulator ...doma na to juknu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil bych 3x 2500 NiMH a rychlonabijecku.

1. pokud to vezmu matematicko-fyzikalne:
Alkalicka: 3x 1.5V x 2000mAh = 9000mAh, ktere z baterie dostanu
NiMH: 3x 1.2V x 2500mAh = 9000mAh jako u std. alkalicke baterie

Takze na 2500 NiMH by to melo jezdit stejne dlouho, jako na alkalicke.

Rychlonabijecku proto, ze rychlonabijeni = tvrde nabijeni, potrebujes velke proudy.

A ted proc to nebude fungovat na 100%:
a) hloupa rychlonabijecka nenabije clanek na plnou kapacitu
b) pri vetsim odebiranem proudu klesa kapacita, takze ty baterky nedaji 2500, ale treba jen 2000 mAh. Ale pokud budes mit 2-3 sady, tak by se to dalo provozovat i trvale. Vzhledem k pouziti nebude vadit, ze tyhle vyssi kapacity trpi samovybijenim ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z tvého propočtu si ale vypustil jeden PODSTATNÝ detail: hodnotu napětí. je jedno jeslti má akumulátor 2000 nebo 2500mAh, když zařízení potřebuje například alespoň 4,8V (tedy cca 1,2V/článek) a tvoje akku to dávají jen v plném nabití. právě jedna z věcí, kterou DSLR a podobně nárazově náročná zařízení dělají, je to že "vytřískají" NiMH z hlediska napětí krátkodobými vysokými odběry a ty pak potřebují chviličku na to, aby se s tím zase trochu srovnaly. s 1,5V lithiovkami ten problém není, s alkalickými často ano.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim, jestli zrovna napeti je to, co jsem vypustil (3x 1.5V, 3x 1.2V je co?).

To, na co upozornujes ty je spise proud a o tom taky pisu.

Jde o to, ze v kazdem zarizeni ta elektrika dela praci, tedy vykon. A ten se pocita jako P = U x I. Takze kdyz ti klesne U, musi stoupnout I, aby P zustalo stejne.

Dal uz je vsechno vyse napsano.

Do problemu narazovych odberu jsem se opravdu nepoustel, protoze u auticka to neni tak horke.
Apropos: Teplota tam taky hraje roli ;-) Je to alchymie...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam ze nekoho seklo zavadejici vzorec
3 * 1.5V x 2000mAh = 9000mAh ... preci jenom by tam kdyz uz melo byt = 9000VmAh ze?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky špatně.
3*1,5V*2000mAh je pořád kapacit 2000mAh při 4,5V (pří seriovém zapojení článků)ale výkon je3* vyšší.

mph1 chtěl spočítat práci a ta je
3*1,5V=4,5V*2000mAh*1h = cca 9Wh

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jeste dodatek k LiX:

Lithiove baterie maji velkou vyhodu v tom, ze prakticky netrpi samovybijenim, snaseji velke zateze (pri vybijeni i nabijeni) a maji velmi dobry pomer mAh/g.

Jejich nevyhodou je mensi pocet cyklu (v porovnani s NiX), zvlaste pokud se pouzivaji v tvrdem rezimu a do vybiti. Lepsi je LiX nabijet, i kdyz nejsou uplne vybite, protoze pak se tento neuplny cyklus "nepocita" ;-)

Dalsi jejich vyznamnou nevyhodou je, ze Lithium je tak reaktivni prvek, ze Li clanky odchazeji (snizuje se jejich kapacita a zivotnost) at je pouzivate nebo ne - vekem. Takze pokud mate LiX clanky, je lepsi je opravdu pouzivat, nez nechat lezet. NiX clanky muzete odlozit a za nejaky rok je pomalym cyklovanim znovu ozivit. LiX nikoli.

A konecne, pokud vybijite LiX clanek bez kontroly napeti (google: Lipo Stop), tak ho nekolika hlubokymi vybitimi (nekdy staci jedno) nevratne znicite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Lithiove baterie maji velkou vyhodu v tom, ze ... snaseji velke zateze (pri vybijeni i nabijeni)..."

toto nie je tak uplne pravda, lithiovka musi byt na ten prud dimenzovana... take modelarske lipol zvladaju bez problemov (a bez ujmy) niekolko 10C vybijaci prud, ale bezne liion su dimenzovane na +-1C... samozrejme zvladaju dodavat aj viac, ale vtedy dochadza k skracovaniu zivotnosti (poskodzuje sa povrch katody)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spravna pripominka.

Moje LiPolky do vrtulniku maji 30C ;-), LiPol do auta mam 20C (neni to potreba, ale byla to zrovna nejlevnejsi 5000mAh)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já už delší dobu používám Ansmann a jsem spokojený, Sanyo mě se svýma 2500 i 2700 celkem zklamaly, hodně rychle odešli, velký překvápko RedStar 2700, ale po rozbalení byl dole nápis GP takže je jasné proč ještě drží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V článku jsou chyby - Eneloop Pro není nový produkt, jsou to právě jen přejmenované Sanyo XX, které se již od prosince prodávají v Evropě. Uváděná kapacita je min. 2400mAh a typická 2500mAh. Nové jsou jen ty Eneloop Plus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, vetsina zarizeni ma problem s 1,2V NiMh - oba moje fotaky. Tvari se to klasicky tak, ze NiMh z nabijecky udelaji 2-3 foto a fotak dal odmitne fotit.
Vyresil jsem to tak, ze vsude cpu Lionky, do fotaku na 2 AA 1 Lion+jednu slepou a do Minolty na 4 AA 2 Lion + 2 slepe. S fotakem dene fotime a nahravame video a nabijim tak 1 za 14 dnu, nekdy i co 3 tydny. Problem ze 14500 (Lion veliksoti AA) s ochranym obvodem je o cca 1.5mm delsi nez klasicke AA, takze nemusi vsude vejit (do jednoho fotaku mi vejde do druheho ne). Takze je lepsi mit nechraneny (stejna velikost), ale je potreba si hlidat vybiti (radeji nabijet casteji) a hlavne mit dobrou nabijecku (jinak hrozi vybuch).

Ale osobne mam s Lion jen dobre zkusenosti, NiMh accu uz jsem vsude eliminoval. Dva domovni bezdratove zvonky jedou na starsi Lion z mobilu (vydzi tam az pul roku), meteostanice taky a fotaky na nove 14500.

I kdyz je Lion vybita, tak ma porad cca 2.8V coz zarizeni porad staci, kdezto 2 x NiMh ma plne nabita cca 2.6V.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uff, tohto by som sa docela bal... predsa len fotaky su dimenzovane na primarne clanky - alkalicke baterky maju plne nabite necele 2V naprazdno, ale s odberom to dost klesne... plne nabite li-ion maju naprazdno 4,2V, ale zo zaciatku to pri odbere moc neklesa...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ještě existuje Eneloop AA ve variantě "lite", 1000mAh, pro zařízení s nízkým odběrem, samovybíjení je pak max 25% za 3 roky!! (http://www.ges.cz/cz/um-3-nh1000-hr-3uq-eneloop-lite-GES07603183.html)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Ansmann, sanyo yuasa(eni time) (taky japonsko)
panasonicy.
Do baterky pro potapece pouzivam LI-ON TrustFire 18650 (takove ty velke mrchy ;-))

Co se nabijecek tyce, tak zasadne musi nabijet kazdy clanek zvlast a u NIMH muzi byt bezpodminecne delta proud, teplotni ochrana etc.

Taky mam stanici IPC-1 a je skvela, vetsina problemu je prave nabijeni, tedy to, ze se nabijeji clanky po 4 nebo po 2 a pak se postupne zvysuje rozdil mezi nabitim jednotlivych clanku a v zarizeni pak jeden clanek dobiji druhy, coz konci katastrofalne sptanou vydrzi.

Dale je dobre baterky 3x nabit a vybit, aby se dostaly do formy, IPC-1 to umi automatickym programem.

Tim ze nabijite kazdy clanek zvlast docilite spravneho nabiti vsech + delta proud zjistuje spravnou detekci, zda je jiz clanek skutecne nabity, nebo se tak jen kratkodobe tvari ;-))
Dale baterky nesnasi teplo, tedy kdyz se prehreje na 80stupnu, tak chemicky degraduje, proto je dobre nabijeni prerusit ... idelne kdyz to udela nabijecka sama ... je to proste veda a s dobrou nabijeckou vydrzi baterky dele a pak clovek zjisti, ze i levnejsi clanek se chova mnohem lepe nez spickovy, nabijeny smejdem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste k LI-ON, neni pravda, ze uplnym vybitim LI-ON se clanek znici, problem ale je, ze uz pak nejde nabit bez zformatovani, proto se doporucuje je uchovavat v nabitem stavu a proto tez maji elektroniku, ktera tomu zabrani.

Formatovat totiz neumi zadne zarizeni ve spotrebici, nebor se formatuje na horni hranici snesitelnosti, nesmi byt pokles pod 3% a pri prekroceni se clanek nafoukne, muze vybouchnout, zacit horet ... v LI-ON je opravdu hodne chemicke energie a pri prorazeni vrstev to dosahuje vysokych teplot, uvolnuji se plyny, prska to, zapaluje veci kolem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

i takovy blby vnitrni odpor vadnou vyrobou umi pekne zavarit ;-((( ... zvlaste pri odberech a nabijeni ... tak na to myslete a nenechavejte li-on bez dozoru.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Formátují se diskety - akumulátory se formují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eneloopy nahrazují pomalu všechny dosluhující tužkovky. Dobré taky byly Varty Rechageable Power Accu 2700mAh - ale poměr cena/kapacita byl dost nevýhodný. Jsou opravdu pouze pro zařízení, která vyžadují vysokou kapacitu. Jak ty Varty, tak ty Eneloopy fungují dodnes výtečně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Eneloop uz pouzivam asi rok, zatim ke spokojenosti. ALE. Ted jsem kupoval 16 dalsich kusu, podle vyrobce prednabite ihned pro pouziti. Samozrejme sly ihned do nabijecky(resp. kvuli poctu do dvou, jednoho conrada a jedne modelarske obe meri kolik do aku dostaly) do vsech baterii bylo nabito 670-750mah, tj.cca 35% z cehoz zjednodusene vyjde, ze bud byly baterie 4roky stare (coz vzhledem k spesl akcni edici je nepravdepodobne) nebo vyrobce lze o jejich samovybijeni a to bude nekde kolem tech 30-40% za rok... Moznosti jako skladovani v mrazech, nebo ze je vyrobce s pompou prednabil na 70% vynechavam jako nepravdepodobne. Nazor at si udela kazdy sam, jen by me zajimalo, zda nekdo zkousel(meril), kolik si skutecne uchovaji energie po delsi dobe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sanyo v materialech uvadi, ze nove baterie prednabiji na 75%

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, testy se delaly (nejen s Eneloop) a ano, nove baterie s nizkym samovybijenim se skutecne pomaleji (vyrazne pomaleji) samovybiji nez stare NiMH clanky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jasne ja vim ze vydrzi nabite dele nez normalni, testy jsem myslel, zda to odpovida proklamacim vyrobce. Protoze z jinych provoznich duvodu je nabijim cca jednou mesicne, ale zajima me prave zdy vydrzi ten rok, protoze ted uz jsem je chtel dat i do zarizeni s minimalni spotrebou kde rozhodne nechci dobijet co mesic, dva.
Uz drive i ted jsem si prosel datasheety k HR-3UTG i HR-3UTGA a nikde nic o nabiti na pouze 75% neni. Vsude je udaj 75% uvaden pouze jako kolik energie je v baterii po trech letech. Odkud jste prosim cerpal tyto informace?
Ruzne testy co jsem nasel po netu, zrovna s temi udavanymi 85% po roce 75% po trech letech nesedi. Jinak vetsinou obycejne nihm s kapacitou okolo 2000mah nedopadly oproti tem Eneloopum a Recyko nedopadly o moc hur, rozdil rekl bych asi v praxi nepoznatelny, mozna az po delsi dobe pouzivani, ale to uz ty testy nepostihuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samovybijeni odpovida parametrum uvadenym vyrobci.

Informace jsem cerpal prave z jednoho testu, kde se jim to taky nezdalo, tak se obratili na Sanyo a ti je na nejaky datasheet odkazali, kde to je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.