Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sapphire Rapids HEDT vytvoří dvě řady: 24jádrovou a 56jádrovou dual-socket

Poslední novinkou řady Intel HEDT byly procesory Cascade Lake-X (2019) a i to byl stále 14nm refresh letitého Skylaku. Letošní novinky jsou proto pro Intel klíčová událost, která má šanci na úspěch…

Koncem loňského roku Intel vydal desktopové procesory Alder Lake. Ty jsou prvním produktem, který integruje velká jádra Golden Cove (v tomto segmentu doplněná malými Atomy). Velká jádra Golden Cove však čekáme ještě v serverových procesorech Sapphire Rapids (složených ze čtyř procesorových dlaždic s celkem 56 jádry) a jejich derivátu pro segment HEDT. Sapphire Rapids a tudíž i jeho derivát mají však docela zpoždění. I kdybychom srovnávali pouze s oficiálně zveřejněnými roadmapami (a nikoli těmi uniklými), jde v podstatě o roční skluz:

Kvartál po serverových Xeonech Sapphire Rapids měla nastoupit verze pro HEDT (high-end desktop). Loni se očekávalo, že servery přijdou na řadu ve druhém kvartálu 2022 a HEDT ve třetím. Nyní to vypadá, že reálná distribuce pro servery začne někdy ve druhém pololetí (optimisticky v létě) a na HEDT dojde nejdříve koncem třetího kvartálu (koncem léta).

Začněme ale u terminologie. Podle YouTube kanálu MLID totiž Intel už jednak nechce pro tento segment používat zkratku HEDT (Intel HEDT je po letech válcování AMD HEDT / Threadripperem marketingově mrtvý) a dále varianty Sapphire Rapids pro segment HEDT (toto označení si zatím ponecháme) nebude značit jako Sapphire Rapids, ale jako Fishhawk Falls (přinejmenším tedy tu nižší). V plánu má totiž dvě řady:

Xeon-W Mainstream Workstation Platform (MWP)

Nižší řada nebude stavět na dvou dlaždicích Sapphire Rapids (28 jader), jak se předpokládalo, ale na vlastním monolitickém návrhu s 24 velkými jádry / 48 vlákny. Zůstane však socket LGA4677 jako u serverů a vyšší řady. Lze očekávat ~4,5 GHz boost pro všechny jádra a ~5,2 GHz boost pro jedno jádro. TDP by se mohlo pohybovat mezi 200-300 watty, limit PL2 mezi 300-400 watty. Čtyřkanálový řadič pamětí bude podporovat ECC a hardwarově zvládat až 2 TB, ale není vyloučeno omezení na 512 GB. Přítomno bude 64 linek PCIe 5.0. Je možné, že počet AVX jednotek bude redukován, takže výkon  na jádro nebude v AVX-operacích dosahovat úrovně velkého Sapphire Rapids.

Právě toto je ona platforma, kterou chce Intel vydat ve třetím kvartálu a dodávat nejpozději v kvartálu čtvrtém. Pokud nedojde k dalšímu výraznějšímu zpoždění, má paradoxně dost vysokou šanci zapůsobit.

Starší roadmap uváděla Sapphire Rapids HEDT ještě ve druhém (současném) kvartálu letošního roku

Důvody jsou prosté: AMD v současnosti nemá takové výrobní kapacity, které by k pokrytí všech segmentů potřebovala, takže nevydala klasický Threadripper s jádry Zen 3, pouze jeho „PRO“ verzi. V segmentu, kam Intel s MWP míří, tedy stojí stárnoucí Zen 2. Připomeňme, že Zen 3 má oproti Zen 2 IPC o 19 % vyšší a jádra Golden Cove přidávají dalších zhruba 12 %, čímž se Fishawk Falls / Sapphire Rapids MWP staví po stránce IPC 33 % nad Zen 2 Threadripper. Pokud to vynásobíme o minimálně 10-15 % vyššími takty oproti starému Threadripperu, má Intel šanci se 24jádrovým MWP porazit 32jádrový Zen 2-Threadripper. Čímž se může v recenzích pěkně blýsknout.

Na druhé straně jsou tu ale i další skutečnosti. První je ta, že v případě vydání na konci roku 2022 bude tato HEDT platforma Intelu převálcována standardní platformou AMD již o rok později. Koncem 2023 se očekává Zen 5, který má v socketu AM5 přinést až 32 jader. Zen 4 přinese IPC ~12 % nad Sunny Cove, od Zen 5 se očekává dalších až 30 %, takže Zen 5 s IPC ~45 % nad Golden Cove a nějakými takty navrch bude stačit 16 jader na překonání 24jádrového HEDT / MWP. 32jádrové verze mainstreamové platformy by pak mohla být skoro 2× výkonnější než rok starý HEDT / MWP. Platforma Intelu se tedy může blýsknout, ale na dlouhé záření to nevypadá, retrospektivně bude z hlediska výkonu a poměru cena / výkon působit jako dost krátkozraká investice. Zajímavá by mohla zůstat z hlediska výbavy a konektivity (podle ceny a finálních parametrů).

Xeon-W Expert Workstation Platform (EWP)

V přípravě ale je i hardware zamířený poněkud výš. V tomto případě už skutečně půjde o dlaždice Sapphire Rapids, které složí až 56 jader / 112 vláken Golden Cove. Svým způsobem jde o nástupce procesorů jako Xeon W-3175x nebo konkurenci k Threadripper PRO.

Intel Sapphire Rapids

Problém je, že procesor s maximálně 56 jádry a IPC ~12 % nad Zen 3 nebude výkonnostními možnostmi podstatně zajímavější než 64jádrový Zen 3. Nemluvě o tom, že v době vydání (o které se zatím nic bližšího neví) již bude existovat Zen 4, takže jeho použití v HEDT segmentu bude jen otázkou času. Threadripper PRO s jádry Zen 4 oproti Intel EWP přinese nejen o ~12 % vyšší IPC, ale rovněž až 96 jader, což (prostou matematikou) dává výkon o 92 % vyšší.

Intel si toho samozřejmě je vědom, proto se rozhodl připravit EWP jako dvousocketový systém. Na úkor spotřeby a nejspíš i ceny tak bude možné platformu osadit 112 jádry / 224 vlákny Golden Cove a dosáhnout tím (opět vyčísleno použitím jednoduché matematiky) výkonu o 4 % vyššího.


Intel MWP se tedy jeví jako produkt s podstatně vyšší šancí na úspěch než EWP, byť jen krátkodobý (na jeho výkonnostní překonání by stačil i 24jádrový Zen 4, který ale AMD již nejspíš neplánuje). Mainstreamové platformy pro standardní desktop jako Meteor Lake a Zen 5 jej ale „do roka a do dne“ nechutně převálcují. Výkonem, poměrem cena / výkon i samotnou cenou (jak procesoru, tak desky). 32jádrový Zen 2 / Threadripper však Pat Gelsinger uvidí ve zpětném zrcátku.

Diskuse ke článku Sapphire Rapids HEDT vytvoří dvě řady: 24jádrovou a 56jádrovou dual-socket

Neděle, 15 Květen 2022 - 00:44 | Kutil | Pointa je v tom, že v jedné patici máme max 64...
Neděle, 15 Květen 2022 - 00:12 | Anonym | Nějak mi uniká pointa. Ale shodneme se na tomto:...
Sobota, 14 Květen 2022 - 14:47 | Kutil | Na velmi jednoduchém příkladu lze dokázat, že dvě...
Sobota, 14 Květen 2022 - 09:33 | Anonym | Ano o IBM stroje se nezajímám = nemám přehled....
Pátek, 13 Květen 2022 - 19:30 | Kutil | Fakt by mne zajímalo proč ojeb. Třeba systém...
Pátek, 13 Květen 2022 - 16:02 | bwpow | Ja chapem, preco sa to zaviedlo. Je to proste...
Pátek, 13 Květen 2022 - 16:00 | Kutil | Do jistého počtu jader nebo fyzických patic je...
Pátek, 13 Květen 2022 - 06:54 | Anonym | OK, díky za příklad. Jeden budiž uznán....
Pátek, 13 Květen 2022 - 01:38 | Kutil | Vy to evidentně vidíte jen z pohledu svých...
Pátek, 13 Květen 2022 - 01:35 | Kutil | Nejsem si jistý, zda těch uváděných 80 % pro...

Zobrazit diskusi