Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zamyšlení: Šestijádro v mobilu - k čemu, proč a hlavně jak?

V praci mam PC s 4 jadry, 32GB RAM a SSD. A stejne je to pomale. Cili verim, ze i 20 jader by se v mobilu zamestnalo. Bohuzel jenom diky stale horsimu softwaru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co na těch čtyřech jádrech běhá pomalu? Připadá mi, že pokud narážím na problém s výkonem, je to obvykle dáno absencí optimalizací pro více jader, nebo prostě tím, že se daná úloha pro víc jader optimalizovat nedá. Ať tak nebo tak, přidávání jader v takovém případě výkon nezvýší.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

AutoCAD. On ten blbec vic jader neumi. Prace s pameti taky jako v dobe XP. Jenze delat v tom musim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže váš první příspěvek postrádá smysl. PC je rychlé, jen máte blbou aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak neni jadro ako jadro...
a neviem naco su komu 4 jadra v mobile, 2x Cortex A15 mi uplne staci aj na hry ( + som mierne znizil maximalny takt)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsou ta jádra skutečně vytěžovaná a nebo je to jím, že jsou to slabá jádra? Ono to totiž s paralelizací je to stále dost slabota a skutečně vytížit čtyřjáro (nejen na Windows) umí jen zlomeček aplikací ve zlomku úloh. Pak se stejně x-jádro s něčím pachtí v jednom vláknu, akorát si to jádra můžou přehazovat mezi sebou, ale 2, 4, 6, 8, 40 nečiní rozdíl, pokud se zátěž neumí rozložit.

Jak umí android paralelizovat nevím, ale ve Woknech je stále co dohánět.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám firemní 32-jádro (dva Xeony) s 64GB RAM a SSD a stejně je to pomalé. Kompiluju zdrojáky v C++ a než to doběhne (20 min), tak se zvýší teplota v místnosti o 5 stupňů. Jo a bottleneck je opravdu procesor, nikoli např. pomalý disk nebo nedostatek paměti. Restrukturalizace projektu není řešení, protože musíme valit nové featury a se hrabat v architektuře.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A? Co jsi tim chtel rict?:o) Ze existujou narocne paralelizovatelne ulohy?:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V prve rade jde o to, ze vse se vzdy tocilo, toci a bude tocit okolo vykonu jednoho jadra, protoze pridavat dalsi jadra umi kazdy dement ..... takze pokud tve ctyrjadro je nejaka xx let stara Aplha, tak se nediv:) Tam ani tech 20 jader nepomuze. Co se ale tyce mobilu, tak verim, ze android, ktery ma vse v jednom hlavnim jadre, tak o to vic nikdy nevyuzije ani ty 4 jadra. Co skutecne na mobilu vyuzije vic nez jedno jadro, jsou patrne jen benchmarky ..... no a lidi, co maji telefon na benchmarky, logicky potrebujou co nejvic jader, idealne aspon 20:o)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

6 jadro v mobile nam treba nato, aby pri navsteve Dítka na moblie, nam to dokazalo plynule spusit te vase krasne blikatka a posuvakta, headery, animatory a dalsie krutoprisnehustodemonske optimalizovane touch friendly zalezitosti.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

jojo, prave jsem si rikal, kam asi tak napsat komentar, ze diit.cz je jediny web, ktery naprosto spolehlive shodi browser na mem Nexus S.. ja opravdu nechci novej telefon, udelejte s tim neco prosim..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bugy můžete hlásit rovnou na cdr(at)cdr.cz - je větší šance, že si toho někdo z techniků všimne v mailu, než v diskusi pod článkem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak nahlaseno..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jako treba WIFT? :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Co treba ten sileny "zahranicni" styl ala neprehledna preplacanost .... pripadne totalni neaktualita zdejsich clanku .... kdy se sice dozvim, ze na aukru nekdo prodava herni sestavu o 3 litry draz nez by si ji clovek postavil sam (to byla fakt sila, nedivim se, ze jste ho okamzite smazali:), ale o Satya Nadellovi se musim dozvedet z hovinek nebo dokonce idnesu .... udelejte anketu, proc tu lidi chodi a jestli vas maji v RSS (to asi muzete zjistit sami), pocitam, ze vetsina odpovi, ze z legendarniho nostalgickeho drajvu zlatych casu CDR, ale urcite, ne, kvuli informacim a novinkam .... zkuste zverejnit porovnani vasich google analytics za tydny s novym vzhledem:)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by lepsi kdyby redakce obnovila puvodni diskuzi ke clanku o novem designu webu?
Ctenari by si tam mohli svobodne zanadavat a diskuze by nebyly zaplevelene nepatricnymi prispevky.
Takhle clovek posle mail, ktery zustane bez reakce (= skonci v kosi). V diskuzi byla alespon sance na nejakou reakci od jinych ctenaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VIA WonderMedia ARM SoC. okrem iného v 2014 pripravuje aj 6-core big.LITTLE processor VIA WM9002 (ARM Cortex-A7 Quad-Core processor + zrejme "ARM Cortex-A12 Dual-Core processor" + ARM Mali-450 Quad-Processor GPU), 28nm litografia.

zdroj: http://www.cnx-software.com/2013/05/29/40-sunnycube-v7-tablet-powered-by...

Ale sám zatiaľ neviem na čo je 6-core big.LITTLE processor alebo 8-core big.LITTLE processor v mobile či tablete. V podstate akurát testujem do .blogu tablet za 60 € s VIA WM8880 (ARM Cortex-A9 Dual-Core processor + ARM Mali-400MP GPU) a čo do výkonu nevidím rozdiel medzi priateľkynim tabletom Asusom MemoPad 173V za 150 € s (ARM Cortex-A7 Quad-Core processor + ARM Mali-400MP GPU). Ostatne v svete x86-64 je to mnohdy podobné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Wow, zijes, to je dobre...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud si takovej chytrej "telefon" hodim doma do nakeho docku a zastoupi mi klasicke"neherni" PC a zaroven bude mit rozmery mobilu, proc ne, jinak mi na mobil bohate staci muj "blbec" Samsung D900i..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavé, tohle téma "Proč více jader v mobilním zařízení" probíhá již hodně dlouho a každoročně je to skoro to a samé, tedy zvyšují se HW nároky, SW se nestíhá optimalizovat a tak se to musí dohnat hrubou silou... Tedy, pokud bude i nadále kralovat šmejd Android, bude potřeba hrubé síly a i ta někdy tento systém nespasí, bohužel, to je výhoda třeba iOS, který je více optimalizovaný, nebo jako bývalý Palm OS... je to podobné, jako třeba proč se Playstation 2 udržel s tak nízkým HW výkonem tak dlouho, protože optimalizace přeci... Takže pokud SW není plně optimalizován, nestačí ani 8 ani 16 ba ani 64 jader...

Zaznělo tu, že tento web nejde v mobilu či co, na mém jednojádrovém Samsung Wave si tu čtu v pohodě a dokonce, když kamarád chtěl zjistit, zda li umí ten můj šmejd flash (páč ho programuje) zjistil, že to je zatím jediný mobil, který mu ty stránky dokáže zobrazit bez chyb :D třeba xmap.cz spousty mobilů nezvládne...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznacne optimalizacia. Kopa jadier, RAM a neviem coho to nikdy nezachrani. Denne to vidim v praci. Narychlo pozliepane programy, ktore funguju ako-tak vdaka vykonnemu HW. Na optimalizaciu sa pristupuje az vtedy ak niet inej cesty. Pritom stacila by trochu lepsia analyza a lepsie vedeni eprogramatorov.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv nad 4 jádra nemá háček, mediatek má plnohodnotný osmijádro na 1.7/2GHz... Je už pravda starší architektury a výkonem na jádro bude možná tak na polovině snapdragonu 800, ale výkon podle všeho dostačuje na všechno a telefony s ním nestojí 15 tisíc.
Pro zájemce googlete např. Zopo zp998 nebo Thl t100s - 2GB ram, dualsim, fullhd ips displej a cena 7-9 tisíc.

Co se spotřeby týče, většinu času stejně jede jen 1-2 jádra a ostatní se odpojí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne, zopo998 mam uz par tydnu. Nejen samsung leti svetem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak co se tyce te tegry na tom wiftovem vivotabu, tak bych spis cekal, ze to bude tim, ze to jedno jadro se zapina v uspornem rezimu, kdyz se tablet "vypne". Intel na to ma v baytrailu primo technologii, ktera programove tablet malicko probouzi a kooperuje s W8.1, ale stara tegra je stary smejdARM, takze to patrne nema a resi se to aspon takhle .....
Kazdopadne, jeste k tem mobilum, zajimalo by me, jestli je nejaka utilitka, co by merila vytizeni jednotlivych jader na mobilu ....... vubec by me neprekvapilo, kdyby bylo vytizeno maximalne jedno jadro:) .... krom teda benchmarku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nejde o 6 jader nyní, ale o vyce jader v budoucnu, at se to nekomu libi nebo ne, tak mobilni telefon jiz dnes není jen mobilni telefon, ale pomalu zacina zvládat kancelářskou cinnost urcenou desktopum, a v budoucnu bude zvládat i nejen tu kancelářskou cinnost, ta rozdilnost mezi desktopem a smartphony se kazdym rokem zmensuje a zmensuje, a ikdys to třeba bude trvat 10-20-50 let, tak obycejny smartphone proste jednoho dne domaci desktop nahradi uplne

dam priklad na sobe, k praci potrebuju vpodstate to nej co dnesni desktop nabízí, jsem grafik a třeba při renderingu dokazu proste využívat i renderfarmu kde mají tisice 12 jader, na nektere joby si proste rendering pustim na svém 4+4 jadre a když je job vetsi, tak si objednam třeba par minut na Rebusfarm (v soucasnosti 1700 6 jadrovich Xeonu s HT) nez aby me to třeba tyden rendrovalo doma a ja mel zasekane PC, svůj Workstation ale s kazdou další generaci zmensuju, ještě před par lety jsem mel i vodni chlazeni a PC vazilo přes 50kg, pak me ale omrzelo něco tak velkého a velkého, az jsem dnes skončil na kejse Bitfenix Prodigy a i presto mam na dnesni dobu celkem vykonnou sestavu kde je 4770, Titan, 32GB pameti, ale ani to me nestaci a dobudoucna chci zase zmenšovat a zmenšovat a zmenšovat, az jednoho dne Workstation bude třeba o velikosti dnesnich nettopu co se daji pridelat za monitor, a nebo za dalších par let třeba jen se smartphonem, který proste budu mit kdykoliv u sebe a aniz bych ho vytahl z kapsy tak se me doma spoji bezdratove s projektorem a hernim ovladacem a ja si nanem zahraju tak jako na konzoli, a nebo v kancelari s monitorama , mysi, klavesnici a datovim ulozistem a bude to uplne normalni Workstation, jen proste bude v kapse, místo pod stolem, takze ja snahu o vycejadra a stále vykonnejsi smartphony stojim, jsou totiž necim, co me v budoucnu umozni se zbavit te kysny které dnes rikame desktop :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ano, je to o optimalizaci. WP 8 jede na dvoujádru jak z praku a na čtyřjádru v Nokia Lumii 1520 je to přímo bleskové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.