Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Setkání ve třetím rozměru s 3D brýlemi

3D Experience brýle
Trojrozměrné video už není ničím exotickým ani u nás a nejeden z vás asi už absolvoval struhující podívanou v pražském Imaxu. Petr Beránek vám ale přináší recenzi 3D brýlí, se kterými můžete mít 3D obraz doma. Dokonce vám představí i programy, se kterými do 3D dostanete i domácí video!

Kapitoly článků

1.  Setkání ve třetím rozměru s 3D brýlemi

Jistě již spousta z vás navštívila pražské kino Imax a shlédla některý trojrozměrný film, který tam promítají. O kvalitativních výhodách formátu Imax se jistě nemá cenu rozepisovat: velice ostrý a stabilní obraz s minimem škrábanců je impozantní již sám o sobě, nicméně teprve spřažení dvou souběžně bežících projektorů a použití polarizačních brýlí zajistí správný dojem prostoru, ve kterém se děj filmu odehrává. Každý projektor promítá obraz určený pro jedno oko a polarizační brýle zajistí, že každé oko vidí pouze to, co má. Váš mozek z těchto informací složí téměř dokonalou iluzi skutečného trojrozměrného světa, který je jakoby na dosah ruky. Spousta diváků, nadšených trojrozměrným prostorem, začně jistě dumat nad tím, zda lze trojrozměrnou projekci realizovat i v domácích podmínkách. Nebudu vás napínat možné to je, a výsledek se ani příliš neliší od své imaxové předlohy.

Základem "domácího Imaxu" jsou 3D brýle - bez nich není možné iluzi prostoru dosáhnout. Tyto brýle nejsou příliš drahé, nejlevnější verze stojí kolem 80 USD. Předem bych chtěl upozornit nenechavce, kteří by chtěli výše jmenovanou částku ušetřit a brýle zcizit v kině na fakt, že polarizační brýle na sledování 3D filmů v Max kině jim budou k ničemu. Zde popisované brýle totiž pracují na principu střídání půlsnímků každé vaše oko vidí pouze sudé a nebo liché půlsnímky. Ve filmu se tak střídají obrázky pro levé a pravé oko, takže bez těchto brýlí uvidíte to samé co bez polarizačních brýlí v Imax kině, tedy pouze neostrý dvojitý obraz.

brýle Ultimate 3D Experience

Já sám jsem si brýle zakoupil jakožto balík Ultimate 3D Experience. Za 80 USD (cca 2200 Kč) dostanete dvoje brýle, interface k TV a tři DVD disky s trojrozměrnými filmy.

Brýle se připojují k videovýstupu DVD přehrávače nebo videorekordéru (kromě trojrozměrných DVD existují i filmy na VHS kazetách), odkud berou informace pro synchronizaci s obrazovým signálem. Brýle jsou schopny pracovat s normami PAL i NTSC a je možné je připojit i k počítači. Investice do brýlí však nebude jedinou částkou, kterou je třeba na "domácí Imax" vynaložit, neboť si musíte pořídit i nějaké 3D filmy. Kromě několika desítek filmů všech žánrů se jedná i o několik titulů z produkce Imaxu, které můžete vidět i v kině. Jedná se o tyto tituly:

Encounter in the Third Dimension, Alien Adventure, Haunted Castle a Ultimate G's. Všechny čtyři tituly jsou dovezeny z USA, takže jsou v normě NTSC (60 Hz) a mají nastaven Region 1. Pokud váš DVD přehrávač a televizor nemá problémy tyto disky přehrát, můžete se bez obav ponořit "do třetího rozměru".

Encounter in the Third Dimension - 3DAlien Adventure - 3DHaunted Castle - 3DUltimate G's - 3D

Budete-li mít zájem, mohu připravit i recenze těchto titulů. Kromě filmů si můžete objednat i mnoho dalších titulů, budete však muset využít služeb některého zahraničního internetového obchodu neboť 3D filmy se mi v žádném českém obchodě objevit nepodařilo. Možností sledovat trojrozměrné filmy využití 3D brýlí zdaleka nekončí. Vysílání takovýchto pořadů v televizi se sice jen tak nedočkámě, ale příznivce domácího videa jistě potěší předsádka pro videokameru, která umožňuje natáčet si vlastní trojrozměrné filmy. Není sice nejlevnejší (250 USD), nicméně investice se určitě vyplatí a vaše pobíhání s videokamerou tak dostane úplně jiný rozměr. Natočit záběry tak, aby vypadaly tak realisticky jako v Imax kině totiž není zase tak úplně jednoduché. Využijete také dříve víceméně opomíjené záběry z bezprostřední blízkosti nebo "obíhání" natáčené scény za účelem získání co nejprostorovějšího záběru. Jelikož domácí video určitě nesledujete sami, je potěšítelný fakt že dostanete v ceně předsádky i sadu 3D brýlí (dvoje brýle a připojení k TV). Vlastníte-li již jednu sadu brýlí, mohou sledovat projekci celkem čtyři osoby. Kdo brýle nemá, bohužel toho moc neuvidí.

3D předsádka k videokameře

Kapitoly článků
1.  Setkání ve třetím rozměru s 3D brýlemi

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Setkání ve třetím rozměru s 3D brýlemi

Pondělí, 25 Leden 2010 - 17:53 | pavel29 | Prosím vás nemáte někdo doma tahle 3D brýle http...
Úterý, 23 Prosinec 2008 - 14:15 | Anonym | Tuhle sadu uz mam davno, kdyz zacal IMAX. Dovoli...
Sobota, 13 Prosinec 2003 - 03:05 | Filip Neuman | To demo na 3Dplus se bohuzel neda nainstalovat (...
Pondělí, 17 Listopad 2003 - 12:47 | Anonym | Moji zkusenost s brylemi si muzete precist zde:...

Zobrazit diskusi