Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sharp uvádí 3D LCD monitor

Nechápu proč prostě neudělají sloupce polarizované střídavě vertikálně a horizontálně a koukalo by se na to brejlema ukradenýma z IMAXu. Ach jo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z Imaxu by si ich neukradol, lebo je v nich zaliaty vysielac.
To vazne sa chces na to pozerat ako v IMAXE ? Ved po 45 min. pozerani filmu som uz bol riadne unaveny a oci si potrebovali oddychnut ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to líbí, já bych teda žádné zbytečné brýle při koukání na monitor určitě nechtěl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protoze nechcou pouzivat brejle to je snad nejasny jen pubertakovi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno kdyby si clovek na hlavu pridelal dva male vysilace (treba na kraje brejli, nebo proste prilepil vedle oci na presne definovane misto) tak by pak takovy monitor mohl detekovat presnou pozici hlavy a prizpusobit tomu paralaxovou mrizku.

Nebo proste dat nad monitor maly detektor, ktery se pokusi najit nejblizsi bod v prostoru k obrazovce v jistem uhlu, o tom usoudi ze je to nos a odhadne z toho pak pozici oci (no proste najde v proztoru hlavu :O).

Tak by to mohlo byt 3D pro 1 pozorovatele i kdyz bude hybat hlavou, monitor se prizpusobi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bilbo: Hezkej nápad. Třeba je to taky napadne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nas jeden team to robi cez dva projektory na kvalitne platno, pricom obraz z projektorov je kazdy inak poloarizovany a namiesto okuliarov su dve natoxcene polarizacne skla a funguje to. Staci dual head karta a posunuty obraz vystup druhemu voci prvemu vystupu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

autor: Wikipedia je úžasná, ale tahle formulace z tohoto článku vypadá rovněř velmi nekonvenčně:
"..., každý (obrazovkový bod) schopný zobrazit cca 16,19 milionu bodů za pomoci 6bitů na barvu s Frame Relay Control."
Bod zobrazuje 16, nebo snad i dokonce 19 milionu BODŮ. A i kdyby to náhodou byly barvy, ze 6 bitů na barvu se nevymačká víc odstínů než 262 144.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zerryk: Samozřejmě je o barvy a napravil jsem to. A to, že těch barev je cca 16,19 milionu pouze z 6 bitů, za to může ta Frame Relay Control. Zkus si o ní něco na webu najít...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ze bych oprasil VFX1, CyberMaxxe a vratil se do VR ? ;-)
Skoda, ze se mi nepodarilo sehnat  i-glasses

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zcela evidentne do jednoho oka dopada pri zapnutem 3D rezimu mene svetla nez pri 2D rezimu. Z toho vyplyva, ze v zadnem pripade nemuze byt 3D obraz stejne kvalitni jako 2D. Alespon svetlost obrazu bude rapidne snizena.
Ale je to fakt hezky, perspektivni a fandim tomu. Jen se desim, co s tim zase provede Microsoft...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr> Když ono to je Frame RATE Control, Relay je síťařina... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pyroman: Jo, to je pravda, u třetí generace udávaj u 3D 50% oproti běžnému LCD panelu. V případě 2D režimu uváděj 90% (přecijen ta switching LCD trochu světla pohltí). Řešením možná bude intenzivnější podsvětlení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zerryk: Že by?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam doma 3D projektor a 3D kameru a u projektoru se samozrejme promita pomoci linearnich polarizacnich filtru a clovek musi mit bryle s stejnymi filtry. Cele to jede na Super 16 filmu ;o) Dokonce sem pred nekolika lety neco tocil takhle 3D a dalo se na to celkem divat. Kdyby nekoho zajimalo vice dejte vedet, muj dedecek tento projektor a kameru zkonstruoval a dokonce chtel i vyrabet a mel na nem nekolik patentu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-MAK-: Fakt? Že ses nikdy nepochlubil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ryznych technickych reseni jak promitat 3d obraz pribyva ...
Treba Heliodisplay, "kristalova koule":
http://www.cdr.cz/a/3020
http://www.cdr.cz/a/6216

Casem se snad vyvine neco pouzitelneho a levneho .... a pak bude mit 3d monitor skoro kazdy :O)
Dal bych tomu tak 10 let :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me spis prekvapuje, ze Olympus nikdy nedotahl do konce ten svuj Eye-trek. Nechapu proc do toho nikdy nepridali podporu 3D, kdyz cenu uz by to urcite moc nezvedlo, ale uzitna hodnota by byla minimalne dvojnasobna. Na zarizeni jsou nejdrazsi ty displeje, zdvojeni elektroniky by bylo jednoduche. Kdyz nekdy pred dvema roky zacali prodavat ten typ urceny pro PS2 (myslim ze mel oznaceni FMD-20P) za relativne slusnou cenu 400$, tak jsem doufal ze se to rychle rozsiri, a 3D bude dalsi vyvojovy krok. Jenze od te doby ticho po pesine, jejich webove stranky o tomto zarizeni postupne pustly, az je nekdy pred rokem zrusili uplne, nikde zadny oficialni odkaz, skoro jako by se za to stydeli, ze s tim meli neco spolecneho. To to byl takovy propadak? S temi parametry to vypadalo docela slusne (az na tu absenci 3D), jeden cas jsem dokonce uvazova ze to koupim a na 3D prebastlim. Nevite nekdo v cem byl zakopany pes?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bilbo: Souhlas, ale já osobně si myslím, že právě tahle technologie, co vyvinulo 3D Consortium, má z těch všech největší šanci uspět. A za nějakých 5 let už bude každá firma vyrábějící LCD nabízet i 3D modely...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr: no asi jo, je to v zasade jen trochu upraveny LCD monitor, takze bynemel byt nejak drasticky drazsi (ty zbyly zarizeni jsou dost drahy a objemny, takze si myslim ze nemaj sanci se moc prosadit pokud jejejich tvurci drasticky nezlepsi.)

I kdyz precejen, LCD monitory jsou sice krasne ploche a lehke oproti CRT, ale maj horsi podarni barev, ktere se navic meni na uhlu pozorovani, navic maji jen jedno rozliseni, ktere funguje optimalne a zbyle jsou prokladane a nevypadaji moc hezky. Taky je tu casto delsi zhasinaci doba pixelu (aspon u levnejsich modelu)... LCD panely maji zatim jeste sve mouchy a hlavne jsou o dost drazsi nez obdobne CRT monitory ... a to je jejich nejvetsi minus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bilbo: No, ale už dnes se dají sehnat LCD panely, které mají barevné podání dostačující i pro profesionály. Nová LCDčka už jsou navíc s 12ms, což dle mého už nikoho vůbec nemůže omezovat (jedná se o kontinuálních 83 FPS, což je imho plynulé naprosto pro každého). Jo, je to dražší, ale když se na to podívám tak, že pomalu firmy přestávají vyrábět CRT monitory (zatím ty orientované na náročnější klientelu, jako například EIZO, ale budou se postupně přidávat i další), tak počet vyrobených LCD se bude zvyšovat a díky tomu cena půjde dolů. Myslím si, že v horizontu 3 až 5 let budou CRT monitory téměř neexistujícím segmentem trhu a LCDčka klesnou s cenama možná až na dnešní úroveň CRT. Pak ale firmy budou muset hledat, co dál nabídnout, na čem si budou moci více namastit kapsu a otvírá se jim několik možností:

Bude se zvyšovat rozlišení - jakmile bude venku Longhorn, tak se klidně bude moci udělat monitor s rozlišením 3200x2400, kterej ale bude stejně velkej jako dnešní s 1600x1200 a všechno na monitoru jen bude více prokresleno, jinak to zůstane stejně velké (dnes s Windows XP by to bylo všechno poloviční). To je sice možná cesta, ale moc nevěřím, že by se firmám povedl udělat takový velký skok s LCD, aby to mělo smysl.
Přijde nějaká nová technologie jako například OLED. Jenže si myslím, že zrovna OLED nebude vyspělá natolik, aby mohla nahradit LED dřív než za těch pět let.
Nějaká jiná vymoženost navíc k současným LCD panelům. A tady se imho přímo nabízí právě tahle 3D techologie. Bude to stát něco navíc, ale uživateli to za ty prachy navíc taky něco dost zajímavýho nabídne. A vzhledem k tomu, že se první výrobky už začínají prodávat, je dost velká šance, že za ty 3 až 5 let by to mohlo být celkem rozumně dostupné zboží...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petře, nechci se hádat, ale čím to bude, že Google ke spojení "frame relay control" LCD vyhodí jen 5 odkazů, z nichž 2 jsou odtud a zbývající 3 jsou opsané od sebe navzájem?
"frame relay control" LCD
"frame rate control" LCD
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr: dokud budou CRT levnejsi nez LCD tak se budou prodavat dal.
Co se tyce parametru: ano, ty lepsi LCD maji dobre barevne podani a nizkou obnovovaci dobu, ale kolik taky stoji?

dneska CRT 17" stoji nejlevnejsi cca 3500 s DPH (1280x1024),
lepsi 17" (plochy, 1600x1200, lepsi kvalita obrazu) je kolem 5000 s DPH

nejlevnejsi 15" LCD je cca za 10000, ovsem rozliseni 1024x768 nic moc, doba odezvy dle typu 16-25 ms ... coz je 40-60 FPS ... taky nic moc ..
A to ze je uhel pohledu 120 stupnu vetsinou znamena ze tak v 12 stupnich je obraz pekny a hezky, a ve zbylych 108 je obraz sice koukatelny ale dost meni barvy nebo svetlost.
Kdyz koukam s pritelkyni na film na jejim LCD monitoru, tak jeden vidi pekny obraz a druhy s hlavou o kus vedle ho vidi treba moc tmavy ...

Ale je fakt, ze stalost obrazu je lepsi u LCD, zere to min proudu, je to mensi, lehci ... uz dneska je to pomerne rozsirene ale tak dobre a levne aby to nahradilo CRT to zatim jeste neni.

Ono je tu i omezeni rozlisovaci schopnosti lidskeho oka, od jisteho rozliseni na jistem monitoru pri jiste pozorovaci vzdalenosti pak proste pixely splyvaji ... cili kdyz bude mit clovek 10000x7000 nebo 5000x3500 na 17" monitoru a bude na to koukat z pul metru, tak rozdil nepozna ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dost by ma zaujimalo, ako xcu preniest tuto technologiu na OLED, tam budu musiet pouzit pruzky pred LEDkami, a to by mohlo posobit dost rusivo v 2D.

No a kde je ta technologia, co mala svietit priamo na sietnicu laserom? to je spravna cesta - integrovat zobracenia priamo do oka (alebo az do mozgu, ze)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sagitarius
Eyetrek nebyl prvni, uz pred nim se komercne prodavaly "levne" (kolem 30 tisic v roce 1996) helmy/HMD jako Forte VFX1, VictorMaxx CyberMaxx a i-Glasses a ty byly opravdu 3D.
Diky strasne spatnymu rozliseni je to fakt jen hracka, ale fungovalo to a treba takovy klaustrofobicky Descent byl po delsim hrani fakt totalne dezorientacni, z toho se nekdo i poblil.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, kdy uz vsichni pochopi ze u LCD nezalezi na obnovovaci frekvenci
protoze LCD NEBLIKA, vsechny zmeny jsou provadeny plynule zmenou napeti jednotlivych bodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nick: LCD neblika, to je pravda. Problem je v toim, ze stabilni je obraz "az prilis" - kdyz zacnu hybat na obrazovce oknem, kde je text s malymi pismenky, na CRT je to OK, na LCD vidim smouhu (LCD pixelu trva prilis dlouho nez zmeni jas). Mozna ze drazsi LCD jsou na tom lepe, ale z LCD co jsem v praxi videl timhle trpi vsechny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nick: Ano, máš pravdu. Taky si všimni, že nehovořím o obnovovací frekvenci obrazovky, ale o FPS, které zvládne (to abych to rozlišil). A Bilbo ti to celkem dobře objasnil...
Bilbo: Jasně, dokud budou levnější. A to si myslím, že tak za ty tři roky by už být nemusely (nebo ten rozdíl bude už opravdu nepodstatný).
Jinak když už se tu bavíš o rozlišení 5000x3500, nebo 10000x7000 na 17" monitoru, tak si uvědom, že to je tak 4x víc (resp. 16x víc bodů) než dnes, což eště nějakou dobu potrvá, než se tam s displejema dostaneme...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Petr: Promiň, ale teď jsem tě nepochopil. Jak můžeš tvrdit, že nehovoříš o obnovovací frekvenci obrazovky, ale o FPS, když čtu: "...ale hlavně se obnovovací frekvence obrazovky snižuje na polovinu, ..." a FPS jsem v celém článku nenašel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedelak
Ja nikde netvrdil, ze Eyetrek byl prvni. Take tyto vyrobky uz delsi cas sleduju, takze vim co se prodavalo a prodava. Ale u toho FMD-20P uz ta cena nebyla tak hrozna. (pri dnesnim kurzu caa 11.000,-Kc) Pokud by to podporovalo to 3D, tak uz bych o tom uvazoval.
Ad dezorientace - to snad neni chyba zarizeni, ne? Mam kolegu, kterej se z Descenta poblije, i kdyz ho vidi jen na monitoru.
Takze nic jineho o neuspechu ci strategii Olympusu nevis?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak jak je to prelozeno, to smysl nema, ale jinak je paralaxa zdanlivy posun objektu, kdyz se na nej divame ze dvou ruznych mist. Na zaklade velikosti toho posunu se da urcit vzdalenost objektu. V astronomii se to pouziva k urcovani vzdalenosti blizkych hvezd. Zmeri se jeji poloha v lete a v zime (kdy ke Zeme na druhem konci obezne drahy). Pokud se posunula o jednu uhlovou sekundu, je ve vzdalenosti jednoho parseku (PARalaxa SEKunda). Coz je asi 30 bilionu kilometru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Sharp 3D LCD displej a notebook v prodeji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznate nekoho kdo by dovezl notebook z USA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nazdárek všichni,
prosím Vás o radu. Chci si koupit LCD monitor a nějak si s tím nevím rady. Koupila jsem si LCD 17" PRESTIGIO 177 ale obraz se mi trhá a monitor pravděpodobně nestíhá. Rychlost je 20 ms. Dozvěděla jsem se, že je to na hry a filmy příliž pomalé. Někdo ovšem tvrdí, že to musí stačit. Dnes se pokusím monitor vrátit, ale jaký si mám vybrat? Mám asi cca 11.000,-- Kč. Všude čtu jen že jsou pomalý, podsvícený, ošklivý atd. ale nikde jsem se nedočetla: tak tenhle monitor je fakt super, nemá žádné chyby, kupte si ho!       Prosím poraďte mi někdo. Díkes

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je paralaxa u puškohledu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se rici ze odpoved byla rychla :)) jen par let a clovek se dozvedel o paralaxu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lepsie neskoro ako vobec :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paralax znam, nevedel jsem, ze je puskohled

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co na to marty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

marty už šel spát

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.