Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma chystá ultimátní 35mm f1.4 full-frame objektiv a nový branding

"Tím ale uživatel nevyřeší, pokud jeden objektiv ostří před a druhý přesně. Pak si musí vybrat, u kterého je přesnost důležitější, nebo zvolit nějaký kompromis (pokud tedy nechce platit servis)."

Neviem ako ostatni, ale Nikon (konkretne D300) mi umoznuje identifikovane objektivy kalibrovat jednotlivo (Nikkor 70-200 f/2.8 VR, Nikko 17-55 f/2.8 a Sigma 150 f/2.8 OS). Kedze je konfiguracia ulozena v tele a nie v objektive, moze viacero tiel mat objkektivy nakonfigurovane rozne, ale viacero objektivov s rovnakou identifikaciou bude mat vzdy iba jedno nastavenie (problem starsich 3rd party).

Kalibracia ako ju predvadza Sigma vyzera ale vyborne (az na tu nemoznost kalibrovat na rozne tela).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tělo samo o sobě posouvá konstantně, takže jakmile jsou objektivy seřízené správně, stačí u Sigmy seřídit tělo a není třeba nepřesnost těla korigovat v rámci objektivu (snad jsem to napsal pochopitelně :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale hej, pochopitelne
dokonca aj logicky
akurat realita je ina (tiez som mal problem tomu uverit)
ten isty objektiv (napr. starsie zoomove Sigmy s velkou svetelnostou) rady ostrili na niektorych telach spravne a na inych nie
su toho plne diskusie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vím, ale není z toho průkazné, že byla jednoznačně chyba na straně objektivu. Je klidně možné, že tělo, na kterém ostřil blbě, bylo špatně nastavené a to, že jiný objektiv na něm ostřil dobře, mohlo být dáno seřízením daného objektivu na míru tomu (špatně nastavenému) tělu. Před lety jsem četl stížnosti uživatelů na nějaký konkrétní servis, který to seřizoval tak blbě, že po návratu sice dané tělo v kombinaci s daným objektivem ostřilo správně, ale jakýkoli jiný objektiv na takto "seřízeném" těle už neostřil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ultimatnim resenim techto problemu bude integrace AF bodu do hlavniho snimace, pripadne jeho vyuziti pro ostreni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslíš to, co nabízejí nové bezzrcadlovky, tak si nejsem jistý, jestli to opravdu bude to pravé ořechové. Je to méně přesné než klasické řešení, takže je třeba doostřit přes detekci kontrastu a ta má zase své limity (třeba při špatných světelných podmínkách). Osobně by se mi líbilo nejvíc, pokud by výrobci dodávali software podobný tomuhle, který by ale nevyžadoval speciální hardware (onen USB Dock). Prakticky každé tělo lze připojit k počítači přes USB, takže nevidím důvod, který by takové imlpementaci bránil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.