Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma chystá ultimátní 35mm f1.4 full-frame objektiv a nový branding

Sigma 35mm f1.4 style
Krom témat, která jsou zřejmá z nadpisu, pro vás máme ještě upřesnění toho, jak bude fungovat USB Dock pro uživatelské nastavení AF objektivů - umí totiž nezávisle kalibrovat jednotlivá ohniska zoomů!

Kazuto Yamaki vzal po smrti svého otce Sigmu pevně do rukou - po drastickém snížení ceny těla SD1 a vydání Foveonových „kompaktů“ DP2 Merrill a DP1 Merrill, dochází k dalším změnám. Minulý týden jsme vám oznámili nájezd Sigmy na kvalitnější výstupní kontrolu objektivů a přípravu nového zařízení nazvaného (zatím?) prostě USB Dock, které má umožnit uživateli propojení objektivu s počítačem, naflashování nového firmwaru a přenastavení kalibračních hodnot pro autofocus.

Sigma USB Dock

Právě k poslední jmenované vlastnosti se musíme vrátit. Některá těla nabízejí možnost (zpravidla) zvanou AF micro-adjustment. Ta slouží k vyladění autofocusu, pokud objektivy konstantně ostří za či před objekt, na který jsme ve skutečnosti chtěli zaostřit. Tím ale uživatel nevyřeší, pokud jeden objektiv ostří před a druhý přesně. Pak si musí vybrat, u kterého je přesnost důležitější, nebo zvolit nějaký kompromis (pokud tedy nechce platit servis).

Právě od USB Docku se očekávalo, že umožní nastavit jednotlivé objektivy, aby ostřily správně. To sice zařízení nabídne, ale zároveň půjde ještě dál - přinese uživateli možnost korigovat i situace, kdy zoomový objektiv na jednom ohnisku ostří správně, ale na jiném ujíždí. A ještě navíc půjde korigovat ostření i v rámci různých vzdáleností - například pokud objektiv na dlouhou vzdálenost ostří přesně, ale na krátkou ne. Fotograf si zkrátka může zeditovat různá ohniska různě a upravit tak kompletní křivku (resp. povrch) ostření k obrazu svému.

Sigma focus adjustment
Nastavení hodnot AF kalibrace

Nové řady a modely

Tolik k doplnění původní zprávy - nyní se podíváme na to nové. Známý výrobce optiky se rozhodl překlasifikovat dosavadní značení svých produktových řad (branding) a zavést nový a poměrně jednoduchý systém. Je třeba předeslat, že pro objektivy, které jsou již na trhu, se nic nemění, nový systém se bude týkat teprve těch, které v budoucnu přijdou. Sigma hned ohlásila tři novinky, na kterých systém tří řad demonstruje:

  • 17-70mm F2.8-4 DC OS MACRO - řada Contemporary (~ současný, moderní), která bude sdružovat objektivy, pro něž jsou prioritou nízké rozměry a hmotnost vzhledem k široké univerzálnosti - půjde převážně o zoomy (základní, tele a „macro“-zoomy)
  • 35mm F1.4 DG HSM - řada Art (~ umění) nabídne více-méně to, co bychom zařadili pod pojem „profesionální“ - tedy pevná ohniska s vysokou světelností, široké a extrémně široké designy, rybí oka a řadu macro (míněno pevná ohniska pro skutečné makro)
  • 120-300mm F2.8 DG OS HSM - řada Sports (~ sporty) bude zahrnovat hlavně delší zoomy s vyšší světelností, které najdou uplatnění tam, kde jde o rychlé reakce - nejen sport, ale i různé živočišstvo, jako jsou ptáci a další rychlé zvířectvo, pak závody aut, letadla a podobně; všechny produkty této řady budou odolné proti rozmarům počasí a nabídnou funkci focus limiter, která umožní uzamknout ostřící vzdálenost, kterou objektiv nepřekročí (například pro fotografování letadel může být nastaven těsně před nekonečno)

I když nejsme příznivci zavádění podobných novot, jistý smysl to má. Důvod je prostý: Sigma se před lety rozhodla, že zkratku EX, která původně odrážela profesionální kvalitu, bude používat na základě toho, zda objektiv (zoom) nabízí konstantní světelnost. Tím značka ztratila vypovídací hodnotu, protože se na jedné straně zdevalvovala (i přítomností na opticky průměrném objektivu 10-20 / f3.5) a naopak nemohla být použita na velmi povedeném 8-16mm / f4.5-5.6. Takovým chybám může nový systém v budoucnu předejít.

Sigma 35mm F1.4 DG HSM

Sigma 35mm f1.4

Vraťme se ještě v krátkosti k objektivu 35mm f1.4. Sigma má v nabídce po dlouhá léta model 30mm f1.4, který je však určen pro APS-C (a menší) snímače, takže nevykryje klasické kinofilmové políčko. Příslib nápravy této situace sahá minimálně do doby, kdy společnost ohlásila svojí světelnou padesátku - pětatřicítka mimo jiné právě novou řadu s modely 50/1.4 a 85/1.4 doplňuje. I když podobná řešení nejsou primárním zdrojem příjmů firmy, staví to Sigmu do pozice, díky níž je srovnávaná se značkami jako Zeiss, případně Nikon, Canon a podobně.

Sigma 35mm f1.4 diagram
Sigma 35mm F1.4 DG HSM 

I když ještě nějaký pátek potrvá, než uvidíme reálné testy, napovídá diagram, že to Sigma s novou pětatřicítkou myslí vážně: Schéma ukazuje retrofokální design, v němž je patrný rozšířený Planar s přední negativní skupinou. Celkově se skládá ze 13 prvků v 11 skupinách, přičemž přední i zadní člen mají asférický povrch, druhý ze členů je vyroben z FLD (obdoba fluoritového skla), které Sigma poprvé použila na objektivu 8-16mm / f4.5-5.6 a dále jsou použité čtyři SLD prvky (čočky s nízkým rozptylem), které Sigma používala především u makro skel k APO korekci.

Tagy: 
Zdroje: 

Sigma (1, 2)

Diskuse ke článku Sigma chystá ultimátní 35mm f1.4 full-frame objektiv a nový branding

Úterý, 25 Září 2012 - 10:26 | no-X | Pokud myslíš to, co nabízejí nové bezzrcadlovky,...
Úterý, 25 Září 2012 - 08:59 | danieel | A ultimatnim resenim techto problemu bude...
Pondělí, 24 Září 2012 - 14:40 | no-X | To vím, ale není z toho průkazné, že byla...
Pondělí, 24 Září 2012 - 13:46 | PHiLiPZ | ale hej, pochopitelne dokonca aj logicky akurat...
Pondělí, 24 Září 2012 - 13:39 | no-X | Tělo samo o sobě posouvá konstantně, takže...
Pondělí, 24 Září 2012 - 13:35 | PHiLiPZ | "Tím ale uživatel nevyřeší, pokud jeden...

Zobrazit diskusi