Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma: SA objektivy budeme vyrábět stejně dlouho jako objektivy pro DSLR

Sigma 20 Mm F 1
CEO Sigmy Kazuto Yamaki v rozhovoru upřesnil plány s přechodem na bezzrcadlový bajonet L a osud DSLR bajonetu Sigma SA…

Před šesti týdny ohlásila Sigma spolupráci s Leicou a Panasonicem, která bude spočívat v nasazení bajonetu L do vlastních systémů - těl i objektivů. Tzv. L-mount je dimenzovaný na full-frame snímače a bezzrcadlové konstrukce. Je dostatečně velký na to, aby nelimitoval možnosti optiky, na druhou stranu není příliš velký na to, aby omezoval možnosti konstrukce kompaktních těl. Dále není až příliš blízko snímače, takže dává určitý prostor pro manipulaci a návrhy objektivů.

V září vyplynulo, že Sigma tímto ohlášením zároveň končí s vlastním bajonetem. Jak upřesnil CEO Kazuto Yamaki, nebudou už vyvíjena žádná další těla pro zrcadlovkový SA bajonet, pouze pro L. Podstatnější pro fotografy je ale druhá polovina informace: Sigma bude vyrábět SA objektivy, dokud bude vyrábět objektivy pro DSLR. Je si vědoma, že životnost těl je podstatně delší a nechce limitovat zákazníky stávající optikou.

Kazuto Yamaki 2017

Kazuto Yamaki, Sigma CEO

Na druhou stranu je otázkou, co to může znamenat v praxi. Čím dál větší procento výrobců těl klade důraz na bezzrcadlové systémy, takže není otázkou, zda digitálním zrcadlovkám odzvoní, ale kdy k tomu dojde. Na tom pak bude záviset, kdy pro Sigmu přestane být rentabilní vývoj optiky pro zrcadlovkové systémy (Canonu a Nikonu) a kdy tedy skončí i její SA objektivy. Podstatné a potvrzené zatím je, že to nebude dříve.

V současnosti Sigma plánuje začít rozšířením nabídky přípravou L-verzí těch objektivů, které v současnosti nabízí pro Sony-E. Jde o 14 optických návrhů, které je možné použít i pro L-bajonet. Ty se od příštího roku postupně začnou objevovat v nabídce. Nové optické návrhy pro bezzrcadlové systémy půjdou na trh už rovnou i v L-variantě.

Závěrem jedna zajímavost z jiného soudku: K návrhu 40mm objektivu motivoval Sigmu zájem o toto ohnisko ve video-segmentu. Krom toho Yamaki zmínil, že první aparáty z firemní řady DP2 disponovaly právě (efektivně) 40mm ohniskem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Sigma: SA objektivy budeme vyrábět stejně dlouho jako objektivy pro DSLR

Žádné komentáře.